„Итра“ манипулација со цени и реклами

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Еееееи само 9999 денари, многу ефтино бе, нема ниту 10 000.
--- надополнето: 18 ноември 2012 во 20:09 ---
Да, класични примери за масовен маркетинг. Има и уште многу други што се набројани погоре.. Еве, и покрај тоа што и двајцата сме свесни, ги фаќаме овие финти и не можеме да бидеме изманипулирани, тебе ти сметаат, мене не. Јас гледам на тоа поинаку, баш како што кажа - игри, едноставно уметност и вештина да се привлечат што повеќе купувачи, ништо друго. Можеби затоа што имам и самиот учествувано во неколку маркетинг кампањи и имам учено маркетинг на производ, па ова го гледам од друга перспектива.

Од друга страна, мнозинството од луѓето се тотално несвесни за ова што го збориме, еве пример мајка ми, по некоја случајност баш сега пред некои пола саат збори со пријателка: "Еј види машина за перење со сушење за 24 000." Јас го зимам проспектот, и читам 24 999. Она деветките воопшто не ги ни регистрира! Значи ако во некоја друга продавница истата машина прочиташе дека е 25 000, за само тој 1 денар разлика машината ќе ја купеше од првата продавница. За нас чудно, ама 80 посто од потрошувачите во светот се "ловат" на вакви финти.
Да, точно така. На прв поглед ги земаш илјадарките, 24 и ти изгледа како поефтино. Но откако ке размислиш ќе видиш дека е исти гавол, а и тој еден денар кусур секако не ти го враќаат :)
Вака за апарати за бела техника и електронски апарати мислам дека многу и не пали финтава, бидејќи никој не се шета така низ град и ќе му текне наеднаш "еиии чекај да ја купам пералнава, телевизоров..." туку секој си планира, разгледува каталози, ценовници...
А во локален маркет за храна и те како пали.
И не ме нервираат ваквите работи и не ги сметам за манипулација затоа што не се (освен ако не ти вратат денарче :) ), тоа се маркетиншки трикови.
Мене ме нервираат ваквите реклами:

:pos::pos::pos:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Aбе едно е 20 - 30 денари или нешто плус на едно купување, а друго се денар или два.Првиот случај месечно 600 - 900 денари (една минимална сметка за интернет / ВИП претпата / повратна за еден студент) под претпоставка секојдневно заштедување на тие 20-30, вториот само 30 - 60 денари.Значи за тие цени од типот на 199 или 19,9, особено вторава цена во денари не е нешто значајна споредено со 20, освен ако не си огромен трговец на големо или јака фирма.
Не ме разбираш. Пример, во Тинекс:
Банани 10
Јаболки 10
Круши 10
Сок 20
Прашак 30
Леб 30
Тоалетна 20
Сол 30
Шеќер 20
Млеко 30
Вкупно: 210

Е сега, Кам:
Банани 9
Јаболки 9
Круши 9
Сок 19
Прашак 29
Леб 29
Тоалетна 19
Сол 29
Шеќер 19
Млеко 29
Вкупно: 200

Кога купуваш повеќе производи, сите да се по 1-2 денари поефтини, заштедуваш, а пази, напишав само некои најосновни производи, значи не зборувам сега тастатура или бојлер да купуваш, туку основни продукти.
Карикирав со цените, ама таа е поентата.
Јас кога треба да купувам за себе, кога моиве не се тука, ограничениот буџет го делам баш така, нешто во Кам, нешто во Тинекс, нешто во Тедико.. :)
И секогаш барем 50-60 денари ми е заштедата, а цигарите ми се 65 денари. Епа една кутија, една, кој ти ја дава.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Не ме разбираш. Пример, во Тинекс:
Банани 10
Јаболки 10
Круши 10
Сок 20
Прашак 30
Леб 30
Тоалетна 20
Сол 30
Шеќер 20
Млеко 30
Вкупно: 210

Е сега, Кам:
Банани 9
Јаболки 9
Круши 9
Сок 19
Прашак 29
Леб 29
Тоалетна 19
Сол 29
Шеќер 19
Млеко 29
Вкупно: 200

Кога купуваш повеќе производи, сите да се по 1-2 денари поефтини, заштедуваш, а пази, напишав само некои најосновни производи, значи не зборувам сега тастатура или бојлер да купуваш, туку основни продукти.
Карикирав со цените, ама таа е поентата.
Јас кога треба да купувам за себе, кога моиве не се тука, ограничениот буџет го делам баш така, нешто во Кам, нешто во Тинекс, нешто во Тедико.. :)
И секогаш барем 50-60 денари ми е заштедата, а цигарите ми се 65 денари. Епа една кутија, една, кој ти ја дава.
тоа е ОК- ама времето што го губиш шетајќи од еден до друг, па трет маркет?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
тоа е ОК- ама времето што го губиш шетајќи од еден до друг, па трет маркет?
Финтата е што најчесто маркетите се доста блиску меѓу себе. Конкретно во Автокоманда, Тедико и СП Маркет се еден до друг, залепени. Нема сигурно да одам 2км за да купам нешто поефтино 1 денар, ама ако ми е на 5-10 минути одење не е проблем.

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.166
Поени од реакции
18.212
Еееј ова ме погоди...еден период ко го откажав се некако одвишок пари ми се гледаа.7 дена по 65 = 455 денари.Ајде пробај биди карактер :D

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Еееј ова ме погоди...еден период ко го откажав се некако одвишок пари ми се гледаа.7 дена по 65 = 455 денари.Ајде пробај биди карактер :D
Боже сачувај, пре би да не купам нешто друго, него од цигари да се откажувам :)

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Што менува тој 1 денар во цената ако производот е вреден илјадници денари..пример за само 11.999 денари..? ?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
Што менува тој 1 денар во цената ако производот е вреден илјадници денари..пример за само 11.999 денари..? ?
Оптичка варка :) Ги гледаш 11 напред, тие 999 некако слабо ти се гледаат :)
Сега не на нас, ама тој маркетинг беше доста добар 10тина години понапред ;)

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Оптичка варка :) Ги гледаш 11 напред, тие 999 некако слабо ти се гледаат :)
Сега не на нас, ама тој маркетинг беше доста добар 10тина години понапред ;)
И вака, и така, и сега,и тогаш си броел 12 банки нарака :) :)

Член од
17 август 2011
Мислења
10.350
Поени од реакции
18.448
Иначе праите грешка со денарот :D Ко што знам маркетин агенциите кој го имаат први ставено триков со денарот/центот го имаат објаснето психолошкиот ефект зашто повеќе се троши.Фората не е у 1 денар ќар туку во друго.
Пример коа продаваат некој производ компаниите тој или го произведуваат или набавуваат за одредена цена да речеме 50 денари,и сеа доколку стават полна бројка како 100 денари купувачот ќе си замисли дека цената е произволно лупната иначе не би имало логика трошокот за производство да е пуна бројка :) Вака коа 65,9 долари или 69 долари повеќе изглеа дека трошокот за производство им е тој и маражата е помала..Вака нешто идеше има логика коа е убав објаснето :icon_lol:

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Рекламите - треба едноставно да дадат информација за производот или услугата -како и за нејзиниот производител - но не е така- тие просто сакаат да го хипнотизираат човекот и тој уште утре да појди да го купи производот иако не му е неопходен -и што е најлошо се служат со разни методи на превара за кое убаво објасни во претходните постови Somnitelno Lice

Мене лично најдосадни и контраефект реклами ми се тие од типот:
- ние сме најдобри (веројатно обратно од вистината, па да привлечат),
- во најдобрата продавница / маркет (внатре избор и љубезност нула),
- најдоброто кафе во Македонија (кафето отров),
- најдобрите сокови / вина / пива (вкусот киселина),
- патувајте со најдобрите (возилата распаднати),
- традиционално најдобри (живот на стара слава),
- најдобрите услови за кредитирање само кај нас (со мали букви дополнителните услови се...),
- соработувајте со најдобрите (дериме на големо)...

SpiderWeb

ја заменува титулата под името во вашите мислења.
Член од
12 мај 2008
Мислења
632
Поени од реакции
622
Рекламите - треба едноставно да дадат информација за производот или услугата -како и за нејзиниот производител - но не е така- тие просто сакаат да го хипнотизираат човекот и тој уште утре да појди да го купи производот иако не му е неопходен -и што е најлошо се служат со разни методи на превара за кое убаво објасни во претходните постови Somnitelno Lice
Превара, ама кога ќе ги научиш и кога ќе им излезе лош збор, тешко дека повторно ќе ја стекнат довербата на потрошувачот. Инаку превара, во легална смисла на зборот, не постои, затоа што доколку би постоело, тие би одговарале кривично. Затоа сите детергенти ги вадат дамките „99%“, или сите пасти за заби се препорачани од х% од стоматолозите... а тоа со САМО и НЕВЕРОЈАТНИ ххх денари... и тоа не е превара, ако за тебе не се тие пари неверојатни за некого се... чим не може да се докаже дали таа цена е стварно неверојатна, може да се користи тој збор :)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Мислам дека има нешто погадно по маркетите од цени 4,99
Тоа е: Ако соберете 25 купони.... и со „ минимална “ доплата од само 650 денари ... ( ќе добиете производ кој вреди 200 денари )

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.857
По дефиниција, рекламата или ЕПП е ,,извикување на вистинити и невистинити работи за производот,,. Ова според Зејнеп Шабани, проф. во Борис. Економисти нека се јават да корегираат.
А и така е. К*р мој дека после перење со Ариел, алиштата ќе ми бидат како на рекламата, или не знам ако ја перам постелнината со Ленор после 2 недели уште ќе ми мириса. Прво не знам кој спие 2 недели на иста постелнина.
Што е вистина, вистина е, Ариел е најдобар прашак на пазарот, и Ленор е најдобар омекнувач, посебно оние што се ,,парфимирана,, линија, цел двор ми мириса на него кога ми се сушат алиштата, буквално комшикиве ме имаат прашувано што омекнувач користам.
Ама колку пари, толку музика, 100 денари отприлика е поскап од обичниот Ленор.
Само што, на рекламата кога одеше, не беше баш волку скромно опишан... ама затоа рекламата е ,,вистинити и невистинити,, карактеристики :)

Pinkie Pie

and Deedee
Член од
25 ноември 2009
Мислења
2.011
Поени од реакции
3.246
мене ме нервира реклама кај шо ти кажува дека некој производ го намалиле 1 денар...намалувај ако намалуваш вака рекламата ти иди поскапа да ја плајчаш отколку шо ти се исплати ко че вида сите дека еден денар си поефтин че се истепа да ти го купа....

Kajgana Shop

На врв Bottom