„Божјата пропорција“

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Сум чул и порано за овој фактор на прорпција и лично претпоставувам дека тој фактор на пропорција призлегува од природата на енергијата и е фактор меѓу концентрирана енергија (материја) и слободна или пак меѓу повеќе степени на подреденост на енергија , ова се само некои мои претпостафки би му бил на НиколаП или на некој друг кој се разбира од теорија на релативност и евентуално метафизика да ми докаже дека мојата претпоставка е грешна или можеби да ме поддржи

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Bacillus gagous напиша:
Сум чул и порано за овој фактор на прорпција и лично претпоставувам дека тој фактор на пропорција призлегува од природата на енергијата и е фактор меѓу концентрирана енергија (материја) и слободна или пак меѓу повеќе степени на подреденост на енергија , ова се само некои мои претпостафки би му бил на НиколаП или на некој друг кој се разбира од теорија на релативност и евентуално метафизика да ми докаже дека мојата претпоставка е грешна или можеби да ме поддржи
Могуќе брале, некој закон има тука. Квантно дали е, неверувам, пошто макроскопски се искажува. Искрено не знам многу на оваа тема, ама ќе ја истражам. Ептен е занимливо! Има нека тајна веза, шо вика Бијело Дугме.

Член од
14 јули 2005
Мислења
1.428
Поени од реакции
43
NikolaP напиша:
Затоа и е наречена божја.
Ама, при бидејќи дека Бог не постои, поправилно име на пропорцијата (и на темата) би било непостоечка пропорција.

Зашто ова у чколо не се учи, педерска работа :).
Во школо задолжително се учи - средно уметничко и уметничка академија. Во мое време го работевме по математика на секција - сепак проблемите поврзаи со златниот пресек бараат малку повеќе интелектуален напор. Не знам како е денес, но верувам дека има места кадешто се работат слични примери.

NikolaP

Команданат Флик
Член од
30 октомври 2005
Мислења
1.095
Поени од реакции
16
Нас не не учеја , ни на физика сега, а и ни на гимназија математичка :(.
Барем не у тој контекст.
Мада сум го гледал Пи одамна, али ете сум изумил за тоа, или тогаш влегло па излегло од глава.
Не треба некој поголем напор за Фибоначиевата секвенца.
А „божја” е наречена заради тоа што скоро сета жива креација е така пропорционирана, а и многу геометрично „перфектни” форми. Не дека кажува дали Бог постои или не. Затоа и ја ставив во наводници, бидејќи така се нарекува.
Може и златна, исто ти е.
Длабоко мистична, у секој случај.

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
Brojot se vikase PHI kolku sto se sekavam,a za negovata vistinitost mozete i sami da se uverite.

латас

паметен глупак
Член од
5 август 2007
Мислења
128
Поени од реакции
0
да, да сум слушнал за бројов и малце го истражувавме со една другарка, праевме нешто презентациај за чудни бројки и беше спонат и бројот Фи... апсолутно верувам во појавите поврзани со него, зш се научно докажани.

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Дај искажи се попрецизно од каде мислиш дека произлегува тој број и зошто произлегува...

Могуќе брале, некој закон има тука. Квантно дали е, неверувам, пошто макроскопски се искажува. Искрено не знам многу на оваа тема, ама ќе ја истражам. Ептен е занимливо! Има нека тајна веза, шо вика Бијело Дугме.
Каде бе квантно, кај прочита тоа...теоријата на релативитетот се однесува баш на макросветот.

...иначе незнам зошто има потреба да се крева фама околу некои вакви броеви...штета што баш овој број паднал во рацете на некој што му дал лошо име и го нарекол божја пропорција.
заарем на некој од вас му е чудно што светот е пропорционлен.
Зарем не сте се погледнале во огледало и да видите дека сте симетрични...
па дали сте свесни за бројот на зависности што постојат во природата,постојат еден куп формули(функции) кои покажуваат на детерминираноста на универзумот...итн сите тие формулчиња што ги читате во книгите по физика не се фиктивни работи, туку се однесуваат на природата, исто како што и оваа т.н. божја пропорција

**Buli**

засекогаш дете!!!
Член од
3 декември 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2

А зарем ти не си се погледнал, па да забележиш дека не сме....никој нема два еднакви делови на телото, само што ти веројатно си заслепен од некоја друга теорија, па не можеш да го забележиш тоа.......остави си ја малку твојава теорија на страна и ѕирни се пак у огледало...може ќе видиш што зботам:icon_lol:

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41

А зарем ти не си се погледнал, па да забележиш дека не сме....никој нема два еднакви делови на телото, само што ти веројатно си заслепен од некоја друга теорија, па не можеш да го забележиш тоа.......остави си ја малку твојава теорија на страна и ѕирни се пак у огледало...може ќе видиш што зботам:icon_lol:
точно така у право си ...моја грешка. стварно не сме толку симетрични... мислам дека ми ја разбра поентата, бесразлика.
, ако не , пак ок ,

**Buli**

засекогаш дете!!!
Член од
3 декември 2007
Мислења
125
Поени од реакции
2
Да , у ред ти е пораката, само настапи многу остро, па мислев да те демантирам барем малку...:smir:
А инаку, добра поента, само сепак, моја препорака е да не се држиш толку строго до теоријата...може сепак има нешто...не дека баш е ,,божја,, ама сепак не е толку беззначајна, за да биде толку случајно избрана...

Kajgana Shop

На врв Bottom