“Муслиманскиот прогон на Христијаните во светот“ според Институтот Гејтстоун

M

Muranyi

Гостин
jas mislam deka ubavo ve zamoliv da ne mi go pipate deteto,i moeto dete sigurno ne e "siroto".a jas mislam deka poubavo e da se sooci so megusebnite kontriranja na dvete religii kako sto vikas ti otkolku da go vospituvam slepo da veruva vo edna religija.koga e vekje vo takva sredina podobro e da bide otvoren i toleranten otkolku poln so predrasudi kon se sto e porazlicno od nego.a i temava ne bese kako la linea go vospituva svoeto dete,jas fino si izraziv mislenje a na vas ako ne vi se svigja vospituvajte si gi vasite deca na drug nacin toa e vase,pozdrav.
Извини Линеа што си земав за право сајберски да го "пипам" твоето дете,иако не го правев тоа и немав таква намера.Воспитувај си го како сакаш,тоа не е моја работа,јас само констатирав во кој правец ќе се развиваат работите.Пријатно.

Член од
3 септември 2010
Мислења
112
Поени од реакции
26
се е донекаде во ред напишаново, ај тоа што е крстен, ако сака кога ќе порасне ќе го игнорира тоа, но што со сунетот? Ќе си го продолжи со операција? И за тоа требало да го оставите да си одлучи кога ќе порасне он, а не вие да одлучувате наместо него.Ова ако веќе толку демократија има во семејството.

M

Muranyi

Гостин
се е донекаде во ред напишаново, ај тоа што е крстен, ако сака кога ќе порасне ќе го игнорира тоа, но што со сунетот? Ќе си го продолжи со операција? И за тоа требало да го оставите да си одлучи кога ќе порасне он, а не вие да одлучувате наместо него.Ова ако веќе толку демократија има во семејството.
Да де,сега ќе му е помал и нема да може да ги задоволува жените:DНишто страшно,пола западен свет практикува обрежување,само тоа треба да биде самоволно,тука е проблемот.

Член од
13 февруари 2012
Мислења
2.733
Поени од реакции
1.226
:)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Демократија со муслиман:pos:

ТОа е бајка пријателе;)

Или че го пука, или по негово.

Член од
30 август 2012
Мислења
15
Поени од реакции
2
ha ha ha e ova ti bese dobro.samo sto nema potreba da si go prodolzi zatoa sto ne mu e skraten.so sunet ne se krati del od penisot.a sto se odnesuva na demokratija vo semejstvoto do nekade ste vo pravo,ama posto sme postavile osnova za da moze da prodolzi so hristijanski zivot,sunetot e osnova za islamot.
--- надополнето: 6 септември 2012 во 13:40 ---
Извини Линеа што си земав за право сајберски да го "пипам" твоето дете,иако не го правев тоа и немав таква намера.Воспитувај си го како сакаш,тоа не е моја работа,јас само констатирав во кој правец ќе се развиваат работите.Пријатно.
vekje nekoe vreme nemam sretnato vakov fin i toleranten pred se kulturen govor na netov.stvarno me izraduva,zzatoa sto so vakvi lugje covek stvarno ima merak da diskutira na bilo koja tema.bez ljutenje ama stvarno mnogu boli koga nekoj bilo kako zboruva za tvoeto dete.pozdrav

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
jas ne znam so se nerviras ti tolku,i stvarno ne mi e jasno so ste se fatile za soprugot,on nisto ne zbori.vie samo sakate da mrcite bez veze izgleda.jas ubavo si napisav deka jas si go slavam moeto a toj svoeto ,ama go pocituvame i tugjoto.ako ne mi veruvas mene mi e slava na mitrovden pa poveli.a ova demek dvojno toa e samo tolerancija barem za mene.a tie vehabii - te molam ama stvarno te molam nemoj da me stavas vo ista recenica so niv.pozdrav

ne odgovarajte vo moe ime,ako nisto drugo od kultura.i ne mi go pipajte deteto.a inaku nie go ucime i na toa i na toa on e krsten vo crkva a posle toa i napraven mu e sunet,a koga ke porasne sam ke si odluci.
e i ako moze da ve zamolam da ne me vikate gospogja,znam deka taka ide ama nekako mi pravi da se osekjam kako onie tetkine so golemi pundji sto ziveat sami so svojata macka i imaat 70 godini...:D sala
Интересен е твојот пример, la linea. Во МК а и на Балканот ова е реткост. Надвор од МК вакви примери има колку сакаш и ќе ги има се' повеќе. Особено ако обата сопружника се „традиционални верници“ и секако, толерантни луѓе.

Практицирањето на религијата има степени, како и нивото на толеранција кон другите религии и пракси. Мене лично ми е ептен мило што имаш хармоничен брак. На многумина ваквите комбинации им изгледаат невозможни и, со некоја чудна исклучивост, небаре сакаат да им забранат на луѓето да живеат во вакви мешани бракови. А твојот син ќе си одлучи самиот. Ако ништо друго, ниту Христијаните ниту Муслиманите ќе ги гледа со омраза. Се согласувам, никој нема право тебе да ти налага како да го воспитуваш и дали и колку е возможно вакво воспитување. Стотици илјади примери покажуваат дека е возможно. Сосем друга работа е дали е тоа пожелно за секого и дали секој (па и слободоумниве атеисти на форумов) се во состојба да го прифатат тоа.

Сега ми текнува на Ленард Коен, канадскиот поет и музичар. Тој се изјаснува и како јудаист и како будист. Според него, можна е коегзистенција на овие два светогледа. Црно-белите слики за религиите и луѓето се својствени за оние кои не можат да ѕирнат подалеку од својот двор.

Член од
27 август 2012
Мислења
45
Поени од реакции
28
.

Сега ми текнува на Ленард Коен, канадскиот поет и музичар. Тој се изјаснува и како јудаист и како будист. Според него, можна е коегзистенција на овие два светогледа. Црно-белите слики за религиите и луѓето се својствени за оние кои не можат да ѕирнат подалеку од својот двор.
Ако не се замараш многу со логика, можеш да бидеш и јудаист, будист, хиндуист, римски паганин и Марс ровер во исто време.

Член од
3 септември 2010
Мислења
112
Поени од реакции
26
Ако не се замараш многу со логика, можеш да бидеш и јудаист, будист, хиндуист, римски паганин и Марс ровер во исто време.
да, но религиозна логика:) не воопштено логика, без логика нема никаков напредок:)
ha ha ha e ova ti bese dobro.samo sto nema potreba da si go prodolzi zatoa sto ne mu e skraten
знам, но скратена му е можноста за самостојно одлучување кога ќе порасне, нели, сега веќе не може да го врати во првобитна состојба, тоа ми беше муабетот.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Не знам дали можеш. Ја само дозволувам луѓето да се изјаснуваат како сакаат. Али знам едно: ако мрсомудиш на секоја форумска тема можеш да бидеш Савле, Шабан, Шабан са цртом, Зебулон, Змејко, Енвер...се' во исто време, додека не ги пробиеш сите рекорди на банирани јузери.

Член од
27 август 2012
Мислења
45
Поени од реакции
28
Не знам дали можеш. Ја само дозволувам луѓето да се изјаснуваат како сакаат. Али знам едно: ако мрсомудиш на секоја форумска тема можеш да бидеш Савле, Шабан, Шабан са цртом, Зебулон, Змејко, Енвер...се' во исто време, додека не ги пробиеш сите рекорди на банирани јузери.
И ја им дозволувам на сите да се изјаснат како сакаат. Исто им дозволувам да ги сносат сите последици од својот избор, вклучувајќи и исмевање од трети лица, сечење куреви и фрлање во река во Јануари.
А овие Шабани Зебулони со црти, немам врска кои се.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
И ја им дозволувам на сите да се изјаснат како сакаат. Исто им дозволувам да ги сносат сите последици од својот избор, вклучувајќи и исмевање од трети лица, сечење куреви и фрлање во река во Јануари.
А овие Шабани Зебулони со црти, немам врска кои се.
А, значи ти си бил од оние широгогрудите. Случано ми заличи твојов муабет на еден покоен форумски Шабан што религијата би ја фрлил инстантно у канта а теистите би ги регулирал на трупче. Кога би бил влас. Добро е шо ти не си тој.

Член од
27 август 2012
Мислења
45
Поени од реакции
28
А, значи ти си бил од оние широгогрудите. Случано ми заличи твојов муабет на еден покоен форумски Шабан што релијата би ја фрлил инстантно у канта а теистите би ги регулирал на трупче. Кога би бил влас. Добро е шо ти не си тој.
Този е сосема валиден начин на регулација. Секој има право да се изјасни како сака, и да биде обезглавен како последица од својот избор. Така и богот од пустината вика, имаш избор да го љубиш и сакаш, ама ако згрешиш во изборот--казан.

Многу мудар бил тој Шабан, му се дивам!

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.150
Поени од реакции
83.857
jas ne znam so se nerviras ti tolku,i stvarno ne mi e jasno so ste se fatile za soprugot,on nisto ne zbori.vie samo sakate da mrcite bez veze izgleda.jas ubavo si napisav deka jas si go slavam moeto a toj svoeto ,ama go pocituvame i tugjoto.ako ne mi veruvas mene mi e slava na mitrovden pa poveli.a ova demek dvojno toa e samo tolerancija barem za mene.a tie vehabii - te molam ama stvarno te molam nemoj da me stavas vo ista recenica so niv.pozdrav
Види овакој, мене ме боли уво за кај тебе дома како е. Сопругот и ти имате право да одлучуете шо, како и тн. Никој нема право да ви се меша како да го воспитувате детето енд стаф... И тоа кај вас што се дешава ич не ме занима лично. Исто како што сакам и другите да не брцаат нос у мои лични работи, нели?
Али коа јавно на форум ќе кажеш дека вие сте семејство во кое се почитуваат и двете религии и после тоа да истропаш како Исус или Библијата го предвидела Мухамед, е тоа е работа која исклучиво има врска со дискусииве форумски. Со таа вехабијска пропаганда, целата поставка со наводно взаемното меѓурелигијско почитување паѓа во вода, теоријски и во очите на форумов секако, а не практично.

Член од
27 август 2012
Мислења
45
Поени од реакции
28
ako ne mi veruvas mene mi e slava na mitrovden pa poveli.a ova demek dvojno toa e samo tolerancija barem za mene
Митровден можеби и не е најсреќен избор за слава во твојот случај. Пробај со Св Никола, таман ќе може и сопругот да ја слави, и тоа како Неол Баба ако е сунит или Адр Баба ако е шиит.

Kajgana Shop

На врв Bottom