Human
Explorer
- Член од
- 10 октомври 2009
- Мислења
- 12.395
- Поени од реакции
- 5.021
Ај погоди.А воа од Тебе шо е погоре напишано,
1. Ја ли е прост нихилизам?
2. Ја ли е „критичко размислување„?
А?
Ај погоди.А воа од Тебе шо е погоре напишано,
1. Ја ли е прост нихилизам?
2. Ја ли е „критичко размислување„?
А?
Има такви двојки, познати се како "свингери" тие својот сексуален и љубовен живот го практикуваат со менување на партнери, и тоа не го сметаат за прељуба.Ок, тогаш можеш ли да најдеш двајца луѓе кои различно ќе ја интерпретираат заповедта „не врши прељуба“?
Тоа што за тебе е недолично, незначи дека е за сите. Моралот не е нешто со кое се раѓаме, туку е нешто кое го прифаќаме од средината. Моралот е последица од културата и традицијата на општеството, слично како што се и тековните модни трендови, кој се прифатливи во одреден период, за после некое време да бидат заменети со друг моден тренд.Значи, ако неко недолично и забрането однесување го сметам како „так нормално„ то аутоматски стануе нормално, само ради моето мнение кон истото!?
Воа е неоснована негација, типично нихилистичка финта у стилу „...тоа и тоа го нема оти јас велам дека го нема...„Моралот не е нешто со кое се раѓаме,
Воа е типично и омилено социолошко-психолошко „бла-бла„ толкување на моралноста, со цел да се „покрие„ гревовно однесување кај човеците, разбираш....Моралот е последица од културата и традицијата на општеството, слично како што се и тековните модни трендови, кој се прифатливи во одреден период, за после некое време да бидат заменети со друг моден тренд.
Неосновани негации гледаме од тебе, дека моралот не е нешто со кое се раѓаме е и основано и докажано! Поради тоа што моралот се учи а не се наследува, има толку разноликост и различност! Ако моралот беше вроден, немаше потреба да се учат децата што е прифатливо а што не, што е културно а што не, што е срамно а што не! Ако беше вроден, самите ќе знаеја, сите луѓе на земјава ќе имаа ист морал. Но тоа не е случај.Воа е неоснована негација, типично нихилистичка финта у стилу „...тоа и тоа го нема оти јас велам дека го нема...„
А ова е твое типично бла, бла тролање во недостаток на аргументи, жално и патетично салтирање, разбираш...Воа е типично и омилено социолошко-психолошко „бла-бла„ толкување на моралноста, со цел да се „покрие„ гревовно однесување кај човеците, разбираш....
Според Црквата, можен е развод помеѓу сопружниците, ако за разводот има добра причина или прични. Во Црквата, постои можност за стапување до трет брак, со тоа што само првиот брк е благословен од Црквата, а другите се само допуштени, но не и особено благословени. Ако првиот брак е чисто световен, склопен пред матичар, таквиот брак е само световен, но не и црковен, и Црквата световниот брак не го „брои„.Што според Библијата кажува Бог за оние кои во време на Брак се заљубиле во друга личност?
Дали некој има одговор на ова ?
Благодарам Однапред...
Nedaj boze da ne e dovolno dobra pricinata, ke ni gori vecno Ivanka koj ke ja nosi na dusa posle. Bog mrazi preljubnici, a me interesira kako go zamisluvas toa? Jas go zamisluvam kako primer gospod si sedi si kulira i samo doznava deka Ivana go otkacila mazot pa od nervoza pocnuva da krsi i pcue i onaka cel den mu se unistuva, gubi apetit covekot (pardon bogot) i taka nataka.Според Црквата, можен е развод помеѓу сопружниците, ако за разводот има добра причина или прични.
Омразата кон прељубата/блудот и воопшто, омрзата кон гревот, значи личен категоричен став за непрактикување на таков чин., ниту на дело, ниту со помисла, ниту со збор. Просто и едноставно, нели?Ti kako ja zamisluvas taa 'omraza' sprema preljubnistvoto, navistina te prasuvam ne glumam komicar nitu se obiduvam da bidam duhovit.
Ne te prasuvam za toa bre, kako ja zamisluvas reakcijata na gopsod koga ke doznae deka nekoj napravil takov grev eve zamisli situacija: Gospod sozdatelot na celiot ovoj univerzum, trilioni zvezdi i milijardi galaksii znaci nezamisliv prostor a toj taka si postoi i si nadgleduva kako direktor. I op, doznava deka Ivana od Skopje, Makedonija, Planeta Zemja go otkacila mazot.Омразата кон прељубата/блудот и воопшто, омрзата кон гревот, значи личен категоричен став за непрактикување на таков чин., ниту на дело, ниту со помисла, ниту со збор. Просто и едноставно, нели?
А кое е решението според сведуховниците ако не развод? Девојката не рече страсти и походи, него заљубување во друга особа....тоа не е доволно добра причина за развод у очи на твојата црква?Ако желбата за развод е заснована исклучиво на нескротени страсти и похоти, тогаш поубо да не правиме муабет за развод.