Што според Библијата кажува Бог за оние кои за време на брак се заљубиле во друга личност?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ја батка, гласам за 1. :cool:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ок, тогаш можеш ли да најдеш двајца луѓе кои различно ќе ја интерпретираат заповедта „не врши прељуба“?
Има такви двојки, познати се како "свингери" тие својот сексуален и љубовен живот го практикуваат со менување на партнери, и тоа не го сметаат за прељуба.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Значи, ако неко недолично и забрането однесување го сметам како „так нормално„ то аутоматски стануе нормално, само ради моето мнение кон истото!?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи, ако неко недолично и забрането однесување го сметам како „так нормално„ то аутоматски стануе нормално, само ради моето мнение кон истото!?
Тоа што за тебе е недолично, незначи дека е за сите. Моралот не е нешто со кое се раѓаме, туку е нешто кое го прифаќаме од средината. Моралот е последица од културата и традицијата на општеството, слично како што се и тековните модни трендови, кој се прифатливи во одреден период, за после некое време да бидат заменети со друг моден тренд.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Моралот не е нешто со кое се раѓаме,
Воа е неоснована негација, типично нихилистичка финта у стилу „...тоа и тоа го нема оти јас велам дека го нема...„
--- надополнето: Jun 22, 2011 1:31 PM ---
Моралот е последица од културата и традицијата на општеството, слично како што се и тековните модни трендови, кој се прифатливи во одреден период, за после некое време да бидат заменети со друг моден тренд.
Воа е типично и омилено социолошко-психолошко „бла-бла„ толкување на моралноста, со цел да се „покрие„ гревовно однесување кај човеците, разбираш....

¯

¯\_(ツ)_/¯

Гостин
Ај сите пред да се правите експерти, размислејте малце, како човек се вљубува. Aааа ви текна дека не е по избор, нели? Епа тогаш кого вари женава во случајот, самата себеси затоа што се ебе со човек А, а очигледно е заљубена во човекот Б, и цело време си ги вари сопствените чуства и убедувања, или потписот кај матичниот е поважен од чуствата? Што е верата? Нешто интимно што секој различно го доживува, или потпис некаде ставаме и почнуваме да веруваме?

Жено, разведи се. :D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Д-ре, па добро бе, кај беше до сеа, да не посаветуеш со ваквија мудрости, разбираш?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Воа е неоснована негација, типично нихилистичка финта у стилу „...тоа и тоа го нема оти јас велам дека го нема...„
Неосновани негации гледаме од тебе, дека моралот не е нешто со кое се раѓаме е и основано и докажано! Поради тоа што моралот се учи а не се наследува, има толку разноликост и различност! Ако моралот беше вроден, немаше потреба да се учат децата што е прифатливо а што не, што е културно а што не, што е срамно а што не! Ако беше вроден, самите ќе знаеја, сите луѓе на земјава ќе имаа ист морал. Но тоа не е случај.
Ова се вика аргумент, неосновани негации се твоите тврдоглави, смешни и очајни негирања и бламирања.
Воа е типично и омилено социолошко-психолошко „бла-бла„ толкување на моралноста, со цел да се „покрие„ гревовно однесување кај човеците, разбираш....
А ова е твое типично бла, бла тролање во недостаток на аргументи, жално и патетично салтирање, разбираш...

nilla-vanilla

#kingliam
Член од
17 јуни 2010
Мислења
2.041
Поени од реакции
1.748
Види, ако ти и таа личност се сакате искрено и чисто и сте сигурни дека тоа е нешто повеќе од една обична привлечност, сигурно Бог не сака да страдаш цело време измачувајќи се да бидеш во брак со личност што не ја сакаш. Сепак и самиот Бог е љубов и ти како негово чедо(како и секој родител што сака неговото дете да е среќно) ќе сака да бидеш само среќна. А ако ти е дојдено до авантури и заебанции, а во брак си, е тогаш тоа е друга приказна...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што според Библијата кажува Бог за оние кои во време на Брак се заљубиле во друга личност?
Дали некој има одговор на ова ?

Благодарам Однапред...
Според Црквата, можен е развод помеѓу сопружниците, ако за разводот има добра причина или прични. Во Црквата, постои можност за стапување до трет брак, со тоа што само првиот брк е благословен од Црквата, а другите се само допуштени, но не и особено благословени. Ако првиот брак е чисто световен, склопен пред матичар, таквиот брак е само световен, но не и црковен, и Црквата световниот брак не го „брои„.

Ако желбата за развод е заснована исклучиво на нескротени страсти и похоти, тогаш поубо да не правиме муабет за развод.

F

Frankie Yale

Гостин
Според Црквата, можен е развод помеѓу сопружниците, ако за разводот има добра причина или прични.
Nedaj boze da ne e dovolno dobra pricinata, ke ni gori vecno Ivanka koj ke ja nosi na dusa posle. Bog mrazi preljubnici, a me interesira kako go zamisluvas toa? Jas go zamisluvam kako primer gospod si sedi si kulira i samo doznava deka Ivana go otkacila mazot pa od nervoza pocnuva da krsi i pcue i onaka cel den mu se unistuva, gubi apetit covekot (pardon bogot) i taka nataka.

Ti kako ja zamisluvas taa 'omraza' sprema preljubnistvoto, navistina te prasuvam ne glumam komicar nitu se obiduvam da bidam duhovit.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ti kako ja zamisluvas taa 'omraza' sprema preljubnistvoto, navistina te prasuvam ne glumam komicar nitu se obiduvam da bidam duhovit.
Омразата кон прељубата/блудот и воопшто, омрзата кон гревот, значи личен категоричен став за непрактикување на таков чин., ниту на дело, ниту со помисла, ниту со збор. Просто и едноставно, нели? :)

F

Frankie Yale

Гостин
Омразата кон прељубата/блудот и воопшто, омрзата кон гревот, значи личен категоричен став за непрактикување на таков чин., ниту на дело, ниту со помисла, ниту со збор. Просто и едноставно, нели?
Ne te prasuvam za toa bre, kako ja zamisluvas reakcijata na gopsod koga ke doznae deka nekoj napravil takov grev eve zamisli situacija: Gospod sozdatelot na celiot ovoj univerzum, trilioni zvezdi i milijardi galaksii znaci nezamisliv prostor a toj taka si postoi i si nadgleduva kako direktor. I op, doznava deka Ivana od Skopje, Makedonija, Planeta Zemja go otkacila mazot.

Kako mislis deka reagira, mislis se nervira i krsi se okolu nego (okolni sozvezdija) ili onaka lukavo sedi i si vika e mamata sum ti ja ebal sea kako jas koga igram sims i koga ke me iznervira nekoj pa go butam vo bazen i mu gi vadam skalite. Tvoj stav, tvoe "viduvanje" (tvojot omilen zbor) me interesira, nemora da bide tocno, edinstveno me interesira tvojata zamisla...

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако желбата за развод е заснована исклучиво на нескротени страсти и похоти, тогаш поубо да не правиме муабет за развод.
А кое е решението според сведуховниците ако не развод? Девојката не рече страсти и походи, него заљубување во друга особа....тоа не е доволно добра причина за развод у очи на твојата црква?

Kajgana Shop

На врв Bottom