Што се случува со животниве во државава?

Член од
13 април 2021
Мислења
3.466
Поени од реакции
11.365
Ме потсети на видеово, сигурно не е готвење у печка тоа што е добро за животните.
Јади си месо, се е тоа ок ако е твој избор, ама секој што јаде месо убива годишно по десетина ако не и повеќе животни. Тука се губи правото да се суди а и се губи логиката да се чуваат миленичиња.
Па и јадењето растенија не е помалку болно. Агрокултурата и производството на растенија уништува милион инсекти и помали животни, и нивните живеалишта. Фер ли е да не јадиш месо, а да користиш други животински производи како кожна јакна и чизми, волнен шал и волнени чорапи, козметички производи тестирани на животни, парацетамол/бруфен, амоксиклав, исто така тестирани на животни и сл? Во индустријата за растителна храна и те како се користат агресивни методи за производство и одгледување кои ја уништуваат и природата и биодиверзитетот.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.163
Поени од реакции
9.637
Па и јадењето растенија не е помалку болно. Агрокултурата и производството на растенија уништува милион инсекти и помали животни, и нивните живеалишта. Фер ли е да не јадиш месо, а да користиш други животински производи како кожна јакна и чизми, волнен шал и волнени чорапи, козметички производи тестирани на животни, парацетамол/бруфен, амоксиклав, исто така тестирани на животни и сл? Во индустријата за растителна храна и те како се користат агресивни методи за производство и одгледување кои ја уништуваат и природата и биодиверзитетот.
Нејадење месо е етичка ствар, целата фора е у линијата на помал отпор односно правање што е можно помала штета. Рачунај дека кога јадеш свинско тоа животно што го јадеш имало емоции поголеми од кучето што го чуваш дома. Нема логика да јадеш месо и у исто време да се залажуваш со чување кучиња....тоа ми е поентата. Ја не те напаѓам, лицемерието е дел од секого....само ми смета кога вака јавно се бара жртвено јагне како овој што го тепаше кучето. Никој што јаде месо не е подобар од него.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.518
Поени од реакции
4.346
Тоа ќе се покаже од кога ќе заврши СП.
Успехот ќе го мерам по фреквенција на постови од тригерирани вегани на фејсбук. Мада очекувам повеќе штета него фајде да има од ова особена со толка популација кози камили голуби и што не/

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.326
Поени од реакции
30.669
Успехот ќе го мерам по фреквенција на постови од тригерирани вегани на фејсбук. Мада очекувам повеќе штета него фајде да има од ова особена со толка популација кози камили голуби и што не/
Шо па сеа камилите и голубите ти сметаат?

Член од
13 април 2021
Мислења
3.466
Поени од реакции
11.365
Нејадење месо е етичка ствар, целата фора е у линијата на помал отпор односно правање што е можно помала штета. Рачунај дека кога јадеш свинско тоа животно што го јадеш имало емоции поголеми од кучето што го чуваш дома. Нема логика да јадеш месо и у исто време да се залажуваш со чување кучиња....тоа ми е поентата. Ја не те напаѓам, лицемерието е дел од секого....само ми смета кога вака јавно се бара жртвено јагне како овој што го тепаше кучето. Никој што јаде месо не е подобар од него.
Ама изборот на тоа дали ќе јадеш месо или не, не се сведува само на етика и морал, туку и на други фактори, па и на свесност и грижа за себе и сопствениот живот. Човековата физиологија со причина е приспособена да вари месо.

И не, целта не треба да биде да се избегне лицемерието, затоа што човекот бил и секогаш ќе биде лицемерно и дволично суштество (тоа го имаш на двете страни), туку да се стремиме кон решенија кои ќе бидат помалку штетни за живите суштества. Не мора да бидиме строги вегетаријанци или вегани за да покажеме етичност, туку изборите што ги правиме во животов да ги правиме водејќи се од принципи на помала штета на секое живо битие.

Член од
6 февруари 2022
Мислења
1.050
Поени од реакции
4.060
Кучињата се едни од најбезполезни животни а воедно и најиздигнати на пиедестал. Нема никаков бенефит од нив, ни млеко ни месо ни јајца само гомна влакна смрдеа и крлежи.
За ситуацијата со кучињата вината е во државата институциите и кучкарите, за да се реши проблемот потребни се законски регулативи каде ќе е потребно пасош дозвола и целосна одговорност за кучето, сакаш да чуваш ќе си плаќаш данок регистрација и превземаш секаква одговорност.
Кучкарите се арогантни и лицемерни по овие прашања, тие кучиња на улица на овој или на оној начин се донесени пуштени размножени токму од нив, луѓето што не чуваат кучиња немаат никаква вина тука а тие се најмногу засегнати.
Кучкарите не разбираат дека ако за нив тоа животно е нај нај за друг е смрдлива недефинирана форма на живот полна со крлежи и остали паразити и не сака да има никаква интеракција со нив, не пак да се мисли дали ќе го нападне глутница низ град.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.326
Поени од реакции
30.669
дарлинг, ти како кучкарка, не се плашиш некогаш скитници да не ти ја направат салата пудлата додека го шеташ?
Шознам да имав куче ќе ми беше страв. И немаше да биде пудлица туку од оние померанец.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.326
Поени од реакции
30.669
значи и ти си од оние што зборат за права некакви а не се засегнати никако.
Тоа не можеш да го искусиш ти, но поинтелигентните секогаш зборуваат за подобро, дури и кога не се засегнати.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.423
Поени од реакции
16.638
Има Протокол за убивање животни, било еутаназија, било во Кланична индустрија, посебно има муслимански протокол за јагњињата... Е сега има и грозоморен начин на Дерење животни, на живо, така и тука се Дереа јагњиња и јариња, можеби се уште

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.163
Поени од реакции
9.637
Ама изборот на тоа дали ќе јадеш месо или не, не се сведува само на етика и морал, туку и на други фактори, па и на свесност и грижа за себе и сопствениот живот. Човековата физиологија со причина е приспособена да вари месо.

И не, целта не треба да биде да се избегне лицемерието, затоа што човекот бил и секогаш ќе биде лицемерно и дволично суштество (тоа го имаш на двете страни), туку да се стремиме кон решенија кои ќе бидат помалку штетни за живите суштества. Не мора да бидиме строги вегетаријанци или вегани за да покажеме етичност, туку изборите што ги правиме во животов да ги правиме водејќи се од принципи на помала штета на секое живо битие.
Да беше приспособена живо ќе го јадевме....ама тоа се други причи. Животот не е едноставен секако, по некоја жртва е потребно да се даде тук таму. А алтернативи у исхрана има еден куп ама не е проблемот тоа.....проблемот е у желба за ждерење животни, некој тип на вампиризам...цицање на енергија. Чување животни од друга страна е сатисфакција која ја неутрализира од друга страна агонијата у која се наоѓаме заради фактот што и ние сме на некој начин третирани така.
Иначе на темава.....решение постои, може да се фатат животните и да се однесат на некои локации направени за тоа. Кастрирање и чување додека не умрат. Оние кои треба да се казнат се оние душегрижници кои зимаат животни по дома па после ги пуштаат на улица....а и за тоа има начин, ако сака некој да го реши проблемот.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.117
Поени од реакции
27.668
И сега некој ќе се најде да ми рече а за луѓето нели ти е жал…Тоа што ми е жал за страдањето на животните не значи дека не ми жал и за страдањето на луѓето. Всушност, страдањето е исто, и во двата случаи сите живи суштества заслужуваат да бидат поштедени од тоа. Но, ние луѓето имаме способност да работиме, да заработиме и да се бориме за своите права и тоа ни дава можност за да се организираме во општеството, и да се залагаме за подобар живот. Животните тоа не го можат и наша одговорност е да им обезбедиме достоинствени услови за живеење и живот без страдање.
Пишав и погоре. Мене ич не ми е гајле за луѓето колку и да е непопуларно мислење. Секој си одоговара за кармата што си ја има нанесено. Така што и тие кучиња што ги напраѓаат и јадат се дел од некој кармички долг. Исто и тие што убиваат кучиња од забава. Мене никад ме нема ни нападнато ни каснато куче ваљда затоа што никогаш не сум имал зли намери кон животни. А со луѓе и обиди од луѓе се потешко функционирам.
Затоа и заслужуваме вонземјани да не држат како екперименти во зоолошка.

Член од
12 март 2024
Мислења
257
Поени од реакции
455
Како на Анима Мунди не им смета кога летно време се прска против комарци и се убиваат илјадници комарци?
Ако не па да ги остават комарците да касаат луѓе а? Каква глупа споредба еј.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.117
Поени од реакции
27.668
Ако не па да ги остават комарците да касаат луѓе а? Каква глупа споредба еј.
Остај ги Менгеле екипава. Викаат прво дека од куче се немало корист атоа што не давало нипто материјално корисно. А никој не гледа дали кулето емотивно ти помага. Секако луѓе без емоции тоа може да го тврдат. За време на короната имаше ретарди што тврдеа дела мачките шират и дека треба да се истераат надвор од дома. АКо не и да ги убиваа. Јеботе у сред век се враќаме.

Па сега комарци спомињаат кои што се најоглеми преносители на зарази. Никој здраво разумен не би жалел комарец затоа што кајде што немаш корист, имаш дури и штета и тоа огромна по здравјето.

Kajgana Shop

На врв Bottom