Што носи сината карта?

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.761
Поени од реакции
7.593
Што ви фали бе во Македонија?
Пристојна добро платена работа. Одреден степен на социјална и економска сигурност и либерализам. Можност за планирање на иднината.

Член од
27 декември 2011
Мислења
591
Поени од реакции
508
Ме потикнаа одредени ликови со пишувањата погоре!!! Зошто ќе одам на печалба? Затоа што во последниве 15 години секој подсекретар, подзаменик, подначалник и дудлач (било која државна институција и по некоја банка) кој претходно лепел плакати и веел партиски знамиња во своето село, не само што дојде во Скопје, туку ги донесе и сите роднини, пријатели, комшии и се натаму до трето колено. Да не се чувствуваат осамено во големиот град де. Затоа што ги донесоа и во скопските општини, ејгиди, некој од свирипичино ќе ми го реши проблемот во мојата урбана општина. Затоа што во Дневник порано колумни пишуваа па и дебатираа Платнар и Марјановиќ, а денеска Ѓорчев и Димовски. Политичката некултура премина во севкупна некултура, а бидејќи паметам подобро имам право и да барам подобро. Барем таму, каде и да е тоа, кога одиш да вадиш возачка ти ја даваат истиот ден или утредента. Кога одиш да завршиш било каква работа во државна институција, навистина ја завршуваш. Е ЗАТОА

V

Vollstandig

Гостин
Гледам почнавте да чекате да излезат сини и незнам какви карти, за да си отидете од Македонија. Всушност, кога ќе размислам подобро, одете си, мислите некој ќе плаче по вас? Песимисти, само да се мрчело нешто.
Не ја напуштам Македонија, па и месечна плата 44.000 евра да ми се нуди. Тоа е тоа. :)
Едноставно премногу си ја сакам државата и сум благодарна што сум се родила овде, за вака да и враќам. Ако во времето на Филип Втори, Александар Македонски, Гоце Делчев итн вака се откажувале, што ќе бевме сега? НИШТО. Тие ги дале нивните животи за нас, за подобро УТРЕ, ама ова да го видат, ќе се превртуваат во гроб. Срамота.
Што ви фали бе во Македонија?

Тие спомнатите херои од историјата, пробале да направат нешто,а никогаш и не го дозавршиле истото. Македонија живнала во време на југославија, и после распадот нагло стагнира, за поединци да се издигнат, и да перат мозок на луѓе како тебе, дека е тука убаво со 10.000 плата и никакви услови. Слободно, купи кола со 10.000 денари плата , па пресметај колку месеци гладување треба за едно половно возило од 4.000 евра.

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Многу убаво размислување..Нека се разбега населението..
Демек вака не бега народот?!?
абе тука е една убавина да ти е мерак што подалеку да избегаш :) 80% од мој другари и пријатели што оваа година отидоа преку work and travel во САД нема да се вратат наскоро само затоа што тука им е премногу убаво ...
ма единствен начин да ги спречиш младите да бегаат е да им дадеш добра пара а тој филм тука тешко да се гледа.

А да не имате некој линк за некоја страна со огласи за вработување низ Германија :cool:

Г

ГОЦ-К.О

Гостин
Демек вака не бега народот?!?
абе тука е една убавина да ти е мерак што подалеку да избегаш :) 80% од мој другари и пријатели што оваа година отидоа преку work and travel во САД нема да се вратат наскоро само затоа што тука им е премногу убаво ...
ма единствен начин да ги спречиш младите да бегаат е да им дадеш добра пара а тој филм тука тешко да се гледа.

А да не имате некој линк за некоја страна со огласи за вработување низ Германија :cool:
Не бега народот,бега изродот..Бегај и ти,чекај сеа линк ќе ти најдам..

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Не бега народот,бега изродот..Бегај и ти,чекај сеа линк ќе ти најдам..
изродите владеат со македонија во последниве 21 година независност и искрено иако имам само 23 години преку к*р ми е да се борам со нив зошто таков каков што сум сега во овој систем не им можам ништо...
и да олабавиме тензии еве еден поздрав :)

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Што се криви луѓето кои од мака заминуваат од тука. Дај објаснете партиоти како да се преживее месечно со 200 евра плата на овие цени?

Со љубов спрема државата не се полни стомак!

Инаку овие што ќе заминат, 5 пати повеќе ќе и помогнат на државава отколку тие што живеат во неа! Знаете ли колку пари се праќаат во МК годишно на роднини и пријатели? - Повеќе од милијарда евра!

Само имате лимит во мозокот до каде да мислите!

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Сега кога се повеќе е отворена Германија треба младите да го искористат тоа и да си ја бараат иднината таму оти тука ја нема. И онака за половината студенти нема работа тука. Соу, млади земете учете германски и не се заебавајте со животот.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Што се криви луѓето кои од мака заминуваат од тука. Дај објаснете партиоти како да се преживее месечно со 200 евра плата на овие цени?

Со љубов спрема државата не се полни стомак!

Инаку овие што ќе заминат, 5 пати повеќе ќе и помогнат на државава отколку тие што живеат во неа! Знаете ли колку пари се праќаат во МК годишно на роднини и пријатели? - Повеќе од милијарда евра!

Само имате лимит во мозокот до каде да мислите!
Што има врска платата со тоа колку ја сакаш земјата?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.647
Поени од реакции
7.485
Da li je neki posao placen dobro - zavisi od ocekivanja pojedinca. Da - u Nemackoj je moguce zaraditi vise novca nego u Srbiji ili na Balkanu uopste. Prosecna plata u Nemackoj je 2000 EUR, ali ne dozvoli da te to lako zavara. Nemci svoju platu uvek iznose kao bruto, a ne kao neto. Porez zavisi od kategorije gradjana, pa tako neko ko ima 2000 EUR platu, zapravo moze dobijati 1000 EUR neto mesecno.
Само ме интересираше податокот колку е просечна плата во Германија односно колку тие 4000 евра вредат таму коа ке одбиеш на кирија 1000че и више, на сметки уше толку, па јадење...и налетав на ова за бруто/нето...добро би било некој наш гастербајтер да се вкључи во темава со информации од прва рака дали доктор/ижењер со 4000евра плата месечно ке биде јак фраер таму или едвај ке крпи до крај на месец.
Едит:И ова е добро иако не капирам како ова се пресметува и функционира
Prosečne plata u Nemačkoj 2012
Nemacka ima oko 82.4 miliona stanovnika. Od toga 36.6 miliona ljudi je radno sposobno.
Obavezni mesecni troskovi u Nemackoj su: 41,7% za jednu osobu, 31,9% za bracni par bez dece, 31,1% za roditelja sa dvoje dece I 22,3& za bracni par sa dvoje dece......

its_ok_im_new

brake lights
Член од
24 август 2010
Мислења
402
Поени од реакции
216
Da li je neki posao placen dobro - zavisi od ocekivanja pojedinca. Da - u Nemackoj je moguce zaraditi vise novca nego u Srbiji ili na Balkanu uopste. Prosecna plata u Nemackoj je 2000 EUR, ali ne dozvoli da te to lako zavara. Nemci svoju platu uvek iznose kao bruto, a ne kao neto. Porez zavisi od kategorije gradjana, pa tako neko ko ima 2000 EUR platu, zapravo moze dobijati 1000 EUR neto mesecno.
Само ме интересираше податокот колку е просечна плата во Германија односно колку тие 4000 евра вредат таму коа ке одбиеш на кирија 1000че и више, на сметки уше толку, па јадење...и налетав на ова за бруто/нето...добро би било некој наш гастербајтер да се вкључи во темава со информации од прва рака дали доктор/ижењер со 4000евра плата месечно ке биде јак фраер таму или едвај ке крпи до крај на месец.
Едит:И ова е добро иако не капирам како ова се пресметува и функционира
Prosečne plata u Nemačkoj 2012
Nemacka ima oko 82.4 miliona stanovnika. Od toga 36.6 miliona ljudi je radno sposobno.
Obavezni mesecni troskovi u Nemackoj su: 41,7% za jednu osobu, 31,9% za bracni par bez dece, 31,1% za roditelja sa dvoje dece I 22,3& za bracni par sa dvoje dece......
Јас како што разбрав на инженери обезбедуваат смештај, дури и градинка/дневен престој е платено ако имаш дете и сл. Значи многу поволности, што е и логично ако е дефицитарна професија.

Kajgana Shop

На врв Bottom