Што значи да бидеш вистински ФИЛОСОФ

H

HITCH

Гостин
Што значи да бидам вистински философ?

- Мислам дека доволно е да знам дека ништо не знам, па да се најде некој кој ќе сака да ме објасни, дообјасни, појасни... На почетокот, јас нема да бидам философ, јас сеуште ќе си бидам еден обичен смртник. Оној кој решил да се занимава со мојот лик и дело ќе биде вистински философ, оти од ништо ќе направи нешто, ама подоцна и јас ќе имам некаква корист, да не се лажеме се` е со некаква цел. На тој начин, ем јас славна, ем него ќе го има на ТВ, по весници, по форуми, по блогови, на твитер, фб...

Некои луѓе се жедни за слава драг Nuke!

Ама го затупев...

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Мораш, да имаш диплома од факултет ако сакаш да дадеш до знаење дека не си лаик со средно и дека стварно имаш познавање во темел на филозофијата.
Сепак, не си филозоф ако не напишеш 2-3 дела.
Cista glupost analogna na gluposta na doticnata, Sokrat ne napisal ni eden red a e neizostaven filozof vo istorijata na filozofijata.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Философ е некој што НЕ е теле во шарена врата и што размислува, за секакви работи, мисли до немајкаде. Кога ќе му поставиш прашање, со одговорот опфаќа различни гледни точки и затоа често е несфатен. Често не може да се сконцентрира на една работа, зошто мисли истовремено на некоја пропратна. Во 5 мин може да ти постави милион разни прашања од разни области и често муабетот да ви поче со А а да ви заврши со Ш дури и во рок од тие 5 мин. Чест одговор му е "не знам", зошто гледа повеќе аспекти и не може да се определи за една опција, често пати има проблеми со донесување одлуки. Може да разговара на различни теми, дури и кога нема определен да-не став за темата. Отворен е кон секакви погледи и не се плаши да учи нови работи, да чита што мислат други филозофи. Не верува само во својата филозофија, доколку ја има истата....

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Философ е некој што НЕ е теле во шарена врата и што размислува, за секакви работи, мисли до немајкаде. Кога ќе му поставиш прашање, со одговорот опфаќа различни гледни точки и затоа често е несфатен. Често не може да се сконцентрира на една работа, зошто мисли истовремено на некоја пропратна. Во 5 мин може да ти постави милион разни прашања од разни области и често муабетот да ви поче со А а да ви заврши со Ш дури и во рок од тие 5 мин. Чест одговор му е "не знам", зошто гледа повеќе аспекти и не може да се определи за една опција, често пати има проблеми со донесување одлуки. Може да разговара на различни теми, дури и кога нема определен да-не став за темата. Отворен е кон секакви погледи и не се плаши да учи нови работи, да чита што мислат други филозофи. Не верува само во својата филозофија, доколку ја има истата....
Ova e taka bas taka vistina e tocno nego za pisuvanjeto knigi ne mora da pisuva, jas znam eden non stop filozofirame ama go mrzi da zapisuva se sto kazuva znaci on e filozof samo nema da znae nikoj za nego poso nema da ostai dela nego so ima veze toa koa ke eksplodira kosmosot sve ke otide jabana vazno sea on e filozf posle starite filozofi pisuvale u stihovi pesni pisuvale svoite filozofii gi pisuvale preku stihovi a epten porano pa ic nit pisuvale nego samo kratki mudrosti kazuvale, znaci nema veze toa dali pisuva toa e povrzano so toa dali saka da se istakne kako filozof pisatel ili pak si ja zivee svojata filozofija i se zamara so filozfii kako sto nekoj se zamara so kosarka ili so bodibilding.

The Wolf

I solve problems.
Член од
25 август 2010
Мислења
88
Поени од реакции
65
За да бидеш философ, доволно е да немаш попаметна работа.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Sve osven bavenje so filozofija e gubenje vreme rekol i napisal slavniot Aristotel, ali toa e mnogu ubavo ako te zanima ako ne te zanima nikomu nisto u sekoj slucaj filozofijata opfaka sve nema tema koja ne moze da se gleda na filozfski nacin!

The Wolf

I solve problems.
Член од
25 август 2010
Мислења
88
Поени од реакции
65
Не, али шала настрана, после Хегел и нема што многу муабет за философија да се прави.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Не, али шала настрана, после Хегел и нема што многу муабет за философија да се прави.
Ne e novo da se jade ama koga si gladen toa ne ti e vazno, taka i za filozofijata, dur ima zivot dur ima zlo i smrt ke ima i filozofiranje posto cudenjeto i somnezot se osnova na koja se razviva filozofiranjeto!

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
Ова е народски кажано филозоф. Прав филозоф е човек кој што може да објасни нешто апстрактно на што е можно по прецизен начин. Тоа е поентата, сите не бива да вадиме закон реченици и цитати но се тоа е двосмислено и може да се толкува на милиони начини. Правите филозофи можат прецизно да објаснат нешто.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Интересно е дека ние оние кои сакаме да философираме неможеме да престанеме па дури и тука каде го дефинираме самиот философ, ПА ДУРИ и оние кои философијата ја сметат за ништо повеќе од губење време :)

сакам да надополнам едно нешто..
Златно правило на секој еден философ треба да биде "се е релативно!"
Ако го немаш тоа на ум ќе бидеш конзервативец- тоа не оди заедно со философ во ниеден случај.. бар јас така си мислам- моја философија.

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
Интересно е дека ние оние кои сакаме да философираме неможеме да престанеме па дури и тука, па дури и оние кои философијата ја сметат за ништо повеќе од губење време :)
Има разлика помеѓу викендашка филозифија и академска филозофија. интересно е да филозофираш исто ко што е интересно да збориш за политика пред кооперација. Пробај седни напиши некое издржано недвосмислено дело ...

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Има разлика помеѓу викендашка филозифија и академска филозофија. интересно е да филозофираш исто ко што е интересно да збориш за политика пред кооперација. Пробај седни напиши некое издржано недвосмислено дело ...
Мислам дека можам, но не сум платен за таа работа така да не ги сакам луѓето до толку за да го направам од чиста добра намера а да жртвувам толку многу од мене ;)

marko_d

Ретард
Член од
10 април 2009
Мислења
430
Поени од реакции
18
Мислам дека можам, но не сум платен за таа работа така да не ги сакам луѓето до толку за да го направам од чиста добра намера а да жртвувам толку многу од мене ;)
И ја мислам дека можам. Ме мрзи.

Kajgana Shop

На врв Bottom