Што е тоа грев - дефиниција

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Јас мислам дека укажува на страв од осуда на околината. На пример, да речеме, јас сум православна, се вљубувам во муслиман. Страв ми е дека ќе ме осуди околината, за тоа што го правам. А не треба да имам таков страв.
Иначе, секако дека не можеме да немаме страв од ништо. Таков човек, сеуште не постои.
pa za da postoi takov covek treba celiot narod postepeno da se menuva da evoulira
nemozesh preku nok da go otfrlish stravot od tebe, ama ako poleka gi napushtash site tie ogranicuvanja i pritoa si posrekna licnost, i drugite okolu vas ke zemat primer...sekoja nasha postapka go menuva svetot...
i greshish koga kazuvash deka takva licnost seushte ne postoi, pa nie se ragame takvi, so tek na vreme se izoblicuvame vo neshto shto ne sme

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
сите ние живееме во страв, па и ти живееш...нормално, ако си дел од популацијата на планетата земја. Религија нема везе со стравот. Стравот е исконски, постар од било која религија.
Страв од пониска оценка, страв да не се залепи некој педофил до твоето дете, страв да не забега во несакано друштво, страв од работодавецот, страв од отпуштање, страв дали ќе успееш да издржиш со платата за семејството до први, страв да не се лизнеш на снегот... страв од било каков пад или неуспех кој ќе се одрази на твојот иден живот. Кој од овие видови страв е религиозен? 10, 9, 8... :notworthy:
Религија која не се базира на стравови и не е некоја религија, инаку точно системот е така структуиран да генерира страв, иако религијата и не игра денес голема улога, како што играла порано кога нашите предци имале страв од Бога и казната, пеколот, сега ни е тешко сфатливо но луѓето и тоа како се плашеле.
Стравовите си имаат своја, мерлива фреквенција и влијание врз човековиот организам.

Римјаните 13-7
Дајте му секому она што сте му должни: кому данок - данок; кому царина - царина; кому страв - страв; кому чест - чест!

Ефесјаните 5-21
Покорувајте се еден на друг во страв од Христа!

Филипјаните 2-12
Затоа, возљубени мои, како што секогаш бевте послушни, не само кога сум при вас, туку уште повеќе сега, кога не сум при вас, изработувајте го своето спасение со страв и трепет.

Евреите 12-28
Затоа, примајќи го Непоколебливото Царство, да бидеме благодарни со што Му служиме благоугодно на Бога, со страв и со почитување.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
страв од осуда на околината исто така е категорија која опфаќа многу повеќе од религија.
tocno e deka opfaka
predrasudite se poveke od religija, megutoa taa ja ima najgolemata uloga
--- надополнето: Oct 22, 2011 11:02 AM ---
Религија која не се базира на стравови и не е некоја религија, инаку точно системот е така структуиран да генерира страв, иако религијата и не игра денес голема улога, како што играла порано кога нашите предци имале страв од Бога и казната, пеколот, сега ни е тешко сфатливо но луѓето и тоа како се плашеле.
Стравовите си имаат своја, мерлива фреквенција и влијание врз човековиот организам.

Римјаните 13-7
Дајте му секому она што сте му должни: кому данок - данок; кому царина - царина; кому страв - страв; кому чест - чест!

Ефесјаните 5-21
Покорувајте се еден на друг во страв од Христа!

Филипјаните 2-12
Затоа, возљубени мои, како што секогаш бевте послушни, не само кога сум при вас, туку уште повеќе сега, кога не сум при вас, изработувајте го своето спасение со страв и трепет.

Евреите 12-28
Затоа, примајќи го Непоколебливото Царство, да бидеме благодарни со што Му служиме благоугодно на Бога, со страв и со почитување.
tocno e deka denes ne vlijae tolku kako porano, negutoa od tamu stravot vlece najgolemi koreni...
zboruvavme za grevovite i stravot od grevot

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
da, te razbrav :)
inaku za narushuvanjeto na zakonskite prava...
ne e vo red nekomu da mu ja poprecuvame slobodnata volja. barem jas taka mislam, megutoa so narushuvanjeto na pravata na drugite bi imale i posledici neli...
megutoa dokolku nekoj toa go pravi, dali treba da go gledame kako greshnik?
veke se izjasniv deka grevovi ne postojat, toa e moeto mislenje...
mnogu e drsko koga se obiduvame da im sudime na lugeto za nivnite postapki, a site nie toa sekojdnevno go pravime...
mnogumina so koi sum diskutirala na ovaa tema imaat mislenje deka ako sekoj pravi shto saka bi bilo anarhija a ne harmonija- pogreshno
ako site pravime shto sakame, togash ne bi zavisele edni od drugi i ne bi pridavale nikakvo znacenje na ulogata na drugiot koja ja ima vo nashiot zivot...
zvuci po malku surovo, megutoa ako se potrudite da ja promenite percepcijata ke znaete za shto zboruvam
...sloboda... ako neshto navistina cenam, toa e slobodata, apsolutnata sloboda i sekogash gi pocittuvam lugeto koi se stremat kon nea...
sto nas ni napravi religijata?
shto nas ni napravi opshtestvoto?
ne stavi vo kafez... navidum sme slobodni i imame se, pravime se shto sakame... dali e toa navistina taka?
kako shto mozev vo nekoi predhodni postovi da procitam,(ne sum sigurna dali site bea na ovaa tema) premnogu luge mu pridavaat premnogu znacenje na grevot, pa duri se spomnuvashe i nasleden grev:confused:
zamislete samo kolku sekojdnevno ne ubivaat cuvstvata na griza na sovest,cuvstvoto na kaenje, na vina, na strav...
dali toa vi lici na sloboda?
kolku od nas sekojdnevno patat od sopstvenite loshi misli, kolku od nas sami se ubeduvaat deka se nesrekni, bolni, kolku od nas se ubedeni deka cel svet e protiv niv...
kako doshlo do seto toa?
se ragame cisti, bez grizi, bez predrasudi, bez troshka negativnosti vo nas, a zavrshuvame kako...
celiot nash zivopten pat e ispolnet so nemoj, nesmeesh, toa necini, nemozesh i sl...
koga religijata namesto da ne zaplashuva so grevovi, bi ne ucela deka site nie sme del od bog i deka vnatre vo nas se krijat bozestveni ubavini, darbi i sposobnosti koi treba da gi razvivame, cenime i neguvame...
koga religijata bi ne ucela deka sekoj od nas treba da bide dobar poradi toa shto takov i e vo sushtina...
i red drugi raboti...
koga opshtestvoto bi ne ucelo da nemame predrasudi...
koga roditelite ne bi ne vospituvale spored nivnata zamisla za sovrsheni deca...
mozebi togash sekoj bi imal dovolno samodoverba da se bori za svojot son, vsushnost ne bi moralo da se borime, celiot toj sistem na vrednosti koj ni e nametnuvan od sekade ne uci samo da se borime, da se natprevaruvame edni so drugi, a zoshto?
da se dokazeme nekomu?
komu?
na kogo treba jas da se dokazuvam?
na bog?
kakov e toj bog shto bara dokazuvanje?
kakov e toj bog koj me tera da ziveam vo strav od sudniot den?
kakov e toj bog koj bara da odnesam zejtin i eden kup pari vo crkva za da se dokazam kako dobar vernik?
kakov e toj bog koj me uci deka treba na razlicnite od mene da gledam so prezir?
epa dragi moi toj bog ne postoi, postoi samo vo nashite glavi, a nekoj drug mnogu dobro go koristi za svoi licni interesi
vistinskiot bog e bezuslovna ljubov i nishto poveke ni pomalku...
vistinskiot bog me stvoril takva kakva shto sum i me saka, nikogash ne se osmeluva da mi sudi, nema zoshto...
kako moze bog da mi kaze deka gresham?
zarem toj bog uziva da me gleda dodeka se jadam vo sebe mislejki deka sum greshnik?
zarem toj bog se raduva koga se plasham za utre?
dali ako go izneveram svojot partner, kradam ili ubijam nekogo nema da odam vo rajot?
ili za da odam treba prvo da se kajam, da placam so denovi, da se unishtuvam sama sebe i togash bog ke mi rece, a sega si spremna, pomina niz tezok pat i eve ti gi otvaram rajskite porti...
gluposti
luge, ne dozvoluvajte nikogash da ziveete vo strav, ne poradi religijata...
Законските права, не смееме да ги нарушиме НИКОМУ. Зошто тие подразбираат дека тој некој има право на живот, право на слобода, право на мислење итн. Не смееме да го крадеме, да го убиваме, физички да го малтретираме. И ако тоа ја ограничува нашата слобода - сепак не смееме. И не е правилно, колку и да сакаме.

Не можеме да не зависиме од никого. Човекот е социјално битие. На човекот му е потребен друг човек. Ти имаш дете. Може ли твоето дете само, без да зависи од тебе и од твојот партнер? Ти зависиш од твоето дете. Твојот живот зависи од тоа дали е гладно, сито, среќно, здраво, болно...

Апсолутна слобода не може да има. Зошто ако јас те мразам тебе, во апсолутната слобода ќе те убијам. Ако јас те мразам тебе, ќе ти ја земам колата, куќата... и нема да бидам казнета ниту спречена, зошто така ќе се наруши мојата апсолутна слобода.

Родителите не воспитуваат онака како што тие мислат дека е најдобро за нас. И самата си мајка, тргни од себе. Како го воспитуваш своето дете? Да ги прави работите кои него го прават среќен? Денес ти си сигурна дека гледа обоена енергија. А јас сум сигурна дека кога ќе биде тинјеџер нема да му се допаѓа тоа што си му дозволила така да прави. Не зошто ти грешиш, туку зошто најчесто децата својот карактер го градат врз основна на карактерите на двајцата родители, плус сите влијанија околу нив. Ти си тоа што си, зошто така си воспитана, а твоето дете ќе се разликува од тебе, зошто ти си се обидела да ги исправиш грешките на твоите родители. Родителите мораат да го воспитуиваат детето на начин на кој тоа ќе може да се снајде во општеството во кое живее, но нема да ја изгуби способноста за асимилација на позитивните работи околу него, и отфрлање на негативните.

Што и да направиш, нема да одиш ни во рај, ни во пекол. Ама ако го изневериш партнерот, со тоа ќе го повредиш.
Ако убиеш некого, заслужено ќе одиш зад решетки, и добар дел од животот ќе поминеш таму.
Ако крадеш, исто така, ќе одиш зад решетки.
Нема казни во нареден живот, нема нареден живот.
Во овој живот е важно како живееме, колку сме добри према себе, и колку сме добри према другите.
Моралните осуди не се нешто што треба да не засегаат, зошто тие се однесуваат на нашите одлуки кои важат само за нас, и не повредуваат никого. Но законските казни, секако дека треба и мора да не засегаат, тоа е сосема друго.
Законот нема да те казни ако живееш ти со уште 3 мажи.
Ама ќе добиеш морална осуда.
Ако си сигурна во тоа што го правиш, нема да те засегне таа морална осуда.

Член од
28 март 2006
Мислења
18.042
Поени од реакции
12.823
tocno e deka se plashime za eden kup neshta, si gi nabrojal pogore, ama dali toj strav treba da ni bide vodic vo zivotot ili ubavata strana na site tie neshta sto gi napisha
dali treba da bidam podobar rabotnik poradi stravot od siromashtija ili poradi ljubov kon rabotata ili semejstvoto shto go izdrazavam?
vo koj slucaj bi dala podobri rezultati?
ако не постои чувство за физичка болка (т.н. конгенитална аналгезија), тоа може да му создаде многу проблеми на човекот. Ако не постои страв (не конкретно во религијата туку воопшто во човековото живеење), многу нешта нема да се како што се. Стравот е човечка особина (пардон, не само човечка, но во случајов збориме за луѓе), но не е религиозна измислица. Најверојатно и предисториските луѓе (пред било каква моно или политеистичка религија) се плашеле од животните кои ги напаѓале.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
само законски права? Секое време и држава носи одредени закони како и одговара. А оние непишаните?
--- надополнето: Oct 22, 2011 10:53 AM ---
способност за читање мисли и одговарање во име на друг...Дуки ти си?
Да, само законски права. Законот нема никогаш да ми каже како да го уредувам сопствениот живот и како да постапувам со сопственото тело.
Инаку, Луртз, без навреда, ама во дискусијата меѓу мене и девојката јасно беше за што станува збор, така што, те молам, поштеди ме од твоите испади ,,види ме колку сум паметен,,.
--- надополнето: Oct 22, 2011 11:05 AM ---
страв од осуда на околината исто така е категорија која опфаќа многу повеќе од религија.
А дали јас некаде спомнав религија?

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Законските права, не смееме да ги нарушиме НИКОМУ. Зошто тие подразбираат дека тој некој има право на живот, право на слобода, право на мислење итн. Не смееме да го крадеме, да го убиваме, физички да го малтретираме. И ако тоа ја ограничува нашата слобода - сепак не смееме. И не е правилно, колку и да сакаме.

Не можеме да не зависиме од никого. Човекот е социјално битие. На човекот му е потребен друг човек. Ти имаш дете. Може ли твоето дете само, без да зависи од тебе и од твојот партнер? Ти зависиш од твоето дете. Твојот живот зависи од тоа дали е гладно, сито, среќно, здраво, болно...

Апсолутна слобода не може да има. Зошто ако јас те мразам тебе, во апсолутната слобода ќе те убијам. Ако јас те мразам тебе, ќе ти ја земам колата, куќата... и нема да бидам казнета ниту спречена, зошто така ќе се наруши мојата апсолутна слобода.

Родителите не воспитуваат онака како што тие мислат дека е најдобро за нас. И самата си мајка, тргни од себе. Како го воспитуваш своето дете? Да ги прави работите кои него го прават среќен? Денес ти си сигурна дека гледа обоена енергија. А јас сум сигурна дека кога ќе биде тинјеџер нема да му се допаѓа тоа што си му дозволила така да прави. Не зошто ти грешиш, туку зошто најчесто децата својот карактер го градат врз основна на карактерите на двајцата родители, плус сите влијанија околу нив. Ти си тоа што си, зошто така си воспитана, а твоето дете ќе се разликува од тебе, зошто ти си се обидела да ги исправиш грешките на твоите родители. Родителите мораат да го воспитуиваат детето на начин на кој тоа ќе може да се снајде во општеството во кое живее, но нема да ја изгуби способноста за асимилација на позитивните работи околу него, и отфрлање на негативните.

Што и да направиш, нема да одиш ни во рај, ни во пекол. Ама ако го изневериш партнерот, со тоа ќе го повредиш.
Ако убиеш некого, заслужено ќе одиш зад решетки, и добар дел од животот ќе поминеш таму.
Во овој живот е важно како живееме, колку сме добри према себе, и колку сме добри према другите.
Моралните осуди не се нешто што треба да не засегаат, зошто тие се однесуваат на нашите одлуки кои важат само за нас, и не повредуваат никого. Но законските казни, секако дека треба и мора да не засегаат, тоа е сосема друго.
ako go izneveram svojot partner ke go povredam, a ako toa go napravam poradi ljubov???
mozebi ke se povredam sama sebe ako ne go napravam toa?
kako moze nekoj da me osudi za takvo neshto...pa mozebi koga i toj bi bil vo moja koza i vo ista situacija toa bi go napravil.
nie ne gledame drugi luge okolu nas, postojat samo ogledala...
kako mozesh da osudish covek shto ubil nekogo, koga i ti da si bila rastena vo negovoto semejstvo, bi bila vo negovoto telo i bi pominala niz istite neshta, bi imala ist koeficient na intelegencija i sl. bi go napravila istoto-najverojatno
glupavo e da im sudime na drugite luge, zatoa shto i nie sme isti
kako moze jas da mrazam nekogo zatoa shto siluval?
shto ako i jas sum se rodila so nekoe mentalno narushuvanje, mozebi bi go pravela i jas istoto

vo vrska so zakonite i zakonskite osudi...
napomenav, svetot nemoze preku nok da se smeni
potreben e podolg vremenski period za da se smeni svesta na lugeto
a koga site bi si ja zadrzale prvobitnata sostojba, sostojba na malo dete, koe ne ziveelo vo strav i koe ne znae za predrasudi i natprevari...
togash dali nekoj bi ukral, dali nekoj bi ubil?
a vo vrska so kradenjeto...
kako moze da go osudam romceto sto pred moi oci ukrade, golo i boso, nauceno na toj zanaet ushte od malo...
kako shto kazav predhodno, da bev vo negova koza i jas najverojatno ke kradev

Член од
28 март 2006
Мислења
18.042
Поени од реакции
12.823
Да, само законски права. Законот нема никогаш да ми каже како да го уредувам сопствениот живот и како да постапувам со сопственото тело.
Инаку, Луртз, без навреда, ама во дискусијата меѓу мене и девојката јасно беше за што станува збор, така што, те молам, поштеди ме од твоите испади ,,види ме колку сум паметен,,.
--- надополнето: Oct 22, 2011 11:05 AM ---

А дали јас некаде спомнав религија?
Оф ...толку млада, а толку заборава што пишува,
Да те потсетам
Јас мислам дека укажува на страв од осуда на околината. На пример, да речеме, јас сум православна, се вљубувам во муслиман. Страв ми е дека ќе ме осуди околината, за тоа што го правам. А не треба да имам таков страв.
Иначе, секако дека не можеме да немаме страв од ништо. Таков човек, сеуште не постои.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444

Законодавството денес не е дефанзивно (ограничено на заштита на животот,здравјето,имотот на луѓето) туку е офанзивно т.е. законот бара да човекот врши работи кои ако не ги направи ќе биде казнет. Државата се базира на страв. Ако не платиш даноци,намети,арачи,ако не добиеш дозволи,лиценци и разни безначајни хартии, ако не направиш вака или онака, ако не си заведен, пребројан и регистриран и уште милион ситуации ќе следи казна! А тоа генерира страв и ја гуши човековата спонтаност,креативност и создаваат армии на робови.
Државата е новата религија, пред 200+ години со слабеењето на религиите во време на просветителството, некои чичковци решиле да создадат нов имагинарен ентитет, “нација“ анонимен авторитет кој за разлика од Бога, ќе казнува и харачи на овој свет...и кој секако треба да го љубиш...

Така да атеизмот кој се базира само на отфрлање на традиционалните религии е само делумен,сакат куц и наглув атеизам, обожувањето на новите секуларни религии е во полна пареа насекаде.

Има нови истражувања во Русија околу влијанието на стравот на ДНК, а имаше слични и во Јапонија пред некое време...

• Ми се допаѓа
Reactions: ___
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
Оф ...толку млада, а толку заборава што пишува,
Да те потсетам
Тоа беше само пример Луртз, и нема никаква врска со религијата.
Може да биде што сакаш, бирај. Замени го муслиман и христијан. Јас ќе бидам бела, а дечкото црнец. Јас ќе бидам адвокат, тој ќе биде рудар. Јас ќе бидам ќерка на функционер, тој на стечаец.
Каде е тука религијата?

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
ако не постои чувство за физичка болка (т.н. конгенитална аналгезија), тоа може да му создаде многу проблеми на човекот. Ако не постои страв (не конкретно во религијата туку воопшто во човековото живеење), многу нешта нема да се како што се. Стравот е човечка особина (пардон, не само човечка, но во случајов збориме за луѓе), но не е религиозна измислица. Најверојатно и предисториските луѓе (пред било каква моно или политеистичка религија) се плашеле од животните кои ги напаѓале.
toj strav za koj shto zboruvash, (go boldirav) e strav kako predpazlivost, sto e vo red spored mene, a ne e nacin na zivot.
koga toj praistoriski covek, otkako ke se pogrizi da bide bezbeden, ne razmisluva "lele boze zgreshiv shto go ubiv zivotnoto, sega treba namesto da uzivam vo megovoto meso i vo svojata bezbednost, da se kaam i da bidam nesreken za da mi prostish"

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
ako go izneveram svojot partner ke go povredam, a ako toa go napravam poradi ljubov???
mozebi ke se povredam sama sebe ako ne go napravam toa?
kako moze nekoj da me osudi za takvo neshto...pa mozebi koga i toj bi bil vo moja koza i vo ista situacija toa bi go napravil.
nie ne gledame drugi luge okolu nas, postojat samo ogledala...
kako mozesh da osudish covek shto ubil nekogo, koga i ti da si bila rastena vo negovoto semejstvo, bi bila vo negovoto telo i bi pominala niz istite neshta, bi imala ist koeficient na intelegencija i sl. bi go napravila istoto-najverojatno
glupavo e da im sudime na drugite luge, zatoa shto i nie sme isti
kako moze jas da mrazam nekogo zatoa shto siluval?
shto ako i jas sum se rodila so nekoe mentalno narushuvanje, mozebi bi go pravela i jas istoto

vo vrska so zakonite i zakonskite osudi...
napomenav, svetot nemoze preku nok da se smeni
potreben e podolg vremenski period za da se smeni svesta na lugeto
a koga site bi si ja zadrzale prvobitnata sostojba, sostojba na malo dete, koe ne ziveelo vo strav i koe ne znae za predrasudi i natprevari...
togash dali nekoj bi ukral, dali nekoj bi ubil?
a vo vrska so kradenjeto...
kako moze da go osudam romceto sto pred moi oci ukrade, golo i boso, nauceno na toj zanaet ushte od malo...
kako shto kazav predhodno, da bev vo negova koza i jas najverojatno ke kradev
Не реков дека треба да те суди некој. Јас не судам никого.
Но ако твојот партнер мисли дека ќе го повредиш со тоа, размисли што повеќе вреди. Јас кога требаше да одлучувам, го повредив партнерот, за да не се повредам себе, подоцна ми беше криво. Тоа што мојот партнер е многу понапред во неосудувањето од другите луѓе, беше моја среќа. Да беше некој друг, немаше да испадне така.

Како да осудиш некој што силувал дете? Не очекувам вакво размислување од мајка. Ај запрашај се уште еднаш, не сакам да зборувам вака, ама имаш дете. Не би осудила некој да го повреди твоето дете?

Ментално нарушување - не се суди, се оди во институција за тоа. Ама да убиеш некој од завист, омраза, тоа е сосема друго. Нема никаква врска со ментално нарушување.

Ромче - дали само такви примери гледаш? Јас нема да го судам него, тоа е дете, ама ќе ги судам неговите родители и општеството што тоа го дозволило.

Член од
28 март 2006
Мислења
18.042
Поени од реакции
12.823
.
Тоа чувство се злоупотребува, точно. Во конкретниот случај страв постои од Бог или од последиците. Дали на пример се плашиш од полиција? Не, но ако не учествуваш во сообраќајот според прописи, се плашиш и тоа како :)
--- надополнето: Oct 22, 2011 11:27 AM ---
Тоа беше само пример Луртз, и нема никаква врска со религијата.
Може да биде што сакаш, бирај. Замени го муслиман и христијан. Јас ќе бидам бела, а дечкото црнец. Јас ќе бидам адвокат, тој ќе биде рудар. Јас ќе бидам ќерка на функционер, тој на стечаец.
Каде е тука религијата?
ами што не напиша дека си црнкиња, а тој кинез. Читам што пишува...јбг, не можам да читам мисли, сеуште :)

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Не реков дека треба да те суди некој. Јас не судам никого.
Но ако твојот партнер мисли дека ќе го повредиш со тоа, размисли што повеќе вреди. Јас кога требаше да одлучувам, го повредив партнерот, за да не се повредам себе, подоцна ми беше криво. Тоа што мојот партнер е многу понапред во неосудувањето од другите луѓе, беше моја среќа. Да беше некој друг, немаше да испадне така.

Како да осудиш некој што силувал дете? Не очекувам вакво размислување од мајка. Ај запрашај се уште еднаш, не сакам да зборувам вака, ама имаш дете. Не би осудила некој да го повреди твоето дете?

Ментално нарушување - не се суди, се оди во институција за тоа. Ама да убиеш некој од завист, омраза, тоа е сосема друго. Нема никаква врска со ментално нарушување.

Ромче - дали само такви примери гледаш? Јас нема да го судам него, тоа е дете, ама ќе ги судам неговите родители и општеството што тоа го дозволило.
ne znaci deka ako ne gi osuduvam deka bi go napravila istoto, se smetam sebe si za dovolno svesna za da razmislam shto sakam, a sto ne...
tocno e majka sum, ne samo na edno tuku na dve deca i beskrajno gi sakam, normalno deka ne posakuvam takvo neshto na nikoe dete, megutoa, ako nekoj siluva dete, shto ke napravam ako go mrazam toj covek, zboram za nego so omraza, go osuduvam i sl.
nishto nema da smenam neli
mnogfu e podobro da se pomolam za toj covek, da posakam da se smeni, da prostam so nadez deka poveke nema da go napravi istoto...
veruvaj deka mislata ima golema mok
koklu i da ne veruvash vo "energii" taka e
kolku poveke negativni misli upatuvame kon lugeto koi shto napravile neshto shto nas ne ni se dopaga, tolku poveke shansi ima istoto da se povtori...
nema zoshto da se osuduvame megu sebe, nema zoshto da se mrazime i povreduvame
i tie shto zgreshile imaat nekoj problem, ne im e lesno vo svoja koza, mozebi im falelo ljubov...
i nie bi bile slicni ako bi ziveele vo uslovi slicni na nivnite
kako shto rekov vo drugite gledame samo ogledala...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.831
Поени од реакции
8.862
ne znaci deka ako ne gi osuduvam deka bi go napravila istoto, se smetam sebe si za dovolno svesna za da razmislam shto sakam, a sto ne...
tocno e majka sum, ne samo na edno tuku na dve deca i beskrajno gi sakam, normalno deka ne posakuvam takvo neshto na nikoe dete, megutoa, ako nekoj siluva dete, shto ke napravam ako go mrazam toj covek, zboram za nego so omraza, go osuduvam i sl.
nishto nema da smenam neli
mnogfu e podobro da se pomolam za toj covek, da posakam da se smeni, da prostam so nadez deka poveke nema da go napravi istoto...
veruvaj deka mislata ima golema mok
koklu i da ne veruvash vo "energii" taka e
kolku poveke negativni misli upatuvame kon lugeto koi shto napravile neshto shto nas ne ni se dopaga, tolku poveke shansi ima istoto da se povtori...
nema zoshto da se osuduvame megu sebe, nema zoshto da se mrazime i povreduvame
i tie shto zgreshile imaat nekoj problem, ne im e lesno vo svoja koza, mozebi im falelo ljubov...
i nie bi bile slicni ako bi ziveele vo uslovi slicni na nivnite
kako shto rekov vo drugite gledame samo ogledala...
Искрено, не знам што да ти кажам.
Некој да ми го допре кучето, а не детето, ќе се потрудам да го боли тоа до крајот на животот, исто како што тој ми ги повредил саканите суштества.
Ако дечкото и раскине на ќерка ми, нема да го осудувам, дека ми го лажел девојчето.
Ама физички да ми ја повреди, едно влакно да и фали.... не сум способна тоа да го простам.

Kajgana Shop

На врв Bottom