Па, под повредување на некој друг, не подразбирав неисполнување на очекувањата на околината. Мислев, повредување нечие законско право. Значи, прави што сакаш, живеј како сакаш, се додека не ги нарушуваш законските права на луѓето околу тебе.

Со се друго, се согласувам.
da, te razbrav

inaku za narushuvanjeto na zakonskite prava...
ne e vo red nekomu da mu ja poprecuvame slobodnata volja. barem jas taka mislam, megutoa so narushuvanjeto na pravata na drugite bi imale i posledici neli...
megutoa dokolku nekoj toa go pravi, dali treba da go gledame kako greshnik?
veke se izjasniv deka grevovi ne postojat, toa e moeto mislenje...
mnogu e drsko koga se obiduvame da im sudime na lugeto za nivnite postapki, a site nie toa sekojdnevno go pravime...
mnogumina so koi sum diskutirala na ovaa tema imaat mislenje deka ako sekoj pravi shto saka bi bilo anarhija a ne harmonija- pogreshno
ako site pravime shto sakame, togash ne bi zavisele edni od drugi i ne bi pridavale nikakvo znacenje na ulogata na drugiot koja ja ima vo nashiot zivot...
zvuci po malku surovo, megutoa ako se potrudite da ja promenite percepcijata ke znaete za shto zboruvam
...sloboda... ako neshto navistina cenam, toa e slobodata, apsolutnata sloboda i sekogash gi pocittuvam lugeto koi se stremat kon nea...
sto nas ni napravi religijata?
shto nas ni napravi opshtestvoto?
ne stavi vo kafez... navidum sme slobodni i imame se, pravime se shto sakame... dali e toa navistina taka?
kako shto mozev vo nekoi predhodni postovi da procitam,(ne sum sigurna dali site bea na ovaa tema) premnogu luge mu pridavaat premnogu znacenje na grevot, pa duri se spomnuvashe i nasleden grev

zamislete samo kolku sekojdnevno ne ubivaat cuvstvata na griza na sovest,cuvstvoto na kaenje, na vina, na strav...
dali toa vi lici na sloboda?
kolku od nas sekojdnevno patat od sopstvenite loshi misli, kolku od nas sami se ubeduvaat deka se nesrekni, bolni, kolku od nas se ubedeni deka cel svet e protiv niv...
kako doshlo do seto toa?
se ragame cisti, bez grizi, bez predrasudi, bez troshka negativnosti vo nas, a zavrshuvame kako...
celiot nash zivopten pat e ispolnet so nemoj, nesmeesh, toa necini, nemozesh i sl...
koga religijata namesto da ne zaplashuva so grevovi, bi ne ucela deka site nie sme del od bog i deka vnatre vo nas se krijat bozestveni ubavini, darbi i sposobnosti koi treba da gi razvivame, cenime i neguvame...
koga religijata bi ne ucela deka sekoj od nas treba da bide dobar poradi toa shto takov i e vo sushtina...
i red drugi raboti...
koga opshtestvoto bi ne ucelo da nemame predrasudi...
koga roditelite ne bi ne vospituvale spored nivnata zamisla za sovrsheni deca...
mozebi togash sekoj bi imal dovolno samodoverba da se bori za svojot son, vsushnost ne bi moralo da se borime, celiot toj sistem na vrednosti koj ni e nametnuvan od sekade ne uci samo da se borime, da se natprevaruvame edni so drugi, a zoshto?
da se dokazeme nekomu?
komu?
na kogo treba jas da se dokazuvam?
na bog?
kakov e toj bog shto bara dokazuvanje?
kakov e toj bog koj me tera da ziveam vo strav od sudniot den?
kakov e toj bog koj bara da odnesam zejtin i eden kup pari vo crkva za da se dokazam kako dobar vernik?
kakov e toj bog koj me uci deka treba na razlicnite od mene da gledam so prezir?
epa dragi moi toj bog ne postoi, postoi samo vo nashite glavi, a nekoj drug mnogu dobro go koristi za svoi licni interesi
vistinskiot bog e bezuslovna ljubov i nishto poveke ni pomalku...
vistinskiot bog me stvoril takva kakva shto sum i me saka, nikogash ne se osmeluva da mi sudi, nema zoshto...
kako moze bog da mi kaze deka gresham?
zarem toj bog uziva da me gleda dodeka se jadam vo sebe mislejki deka sum greshnik?
zarem toj bog se raduva koga se plasham za utre?
dali ako go izneveram svojot partner, kradam ili ubijam nekogo nema da odam vo rajot?
ili za da odam treba prvo da se kajam, da placam so denovi, da se unishtuvam sama sebe i togash bog ke mi rece, a sega si spremna, pomina niz tezok pat i eve ti gi otvaram rajskite porti...
gluposti
luge, ne dozvoluvajte nikogash da ziveete vo strav, ne poradi religijata...