Што е со билбордите во Скопје?

P

Princ

Гостин
Педери, ги тргнаа билбордите. Колку само живееме во еден тежок комунизам а трипуваме со демократија. Шупци.

Туку, обавезно на изложбава. Заслужи Атанас.

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
знам дека има тема за свастиката, но би сакал тука да прокоментирам.

не е стар индиски симбол, туку библиски да не кажам денеска некој со "не"-толку знаење би се обратил - христијански, но под библија сфаќам и куран.

свастиката е крст, крстот паганите го сметале како симбол на човековата тежина во неговиот живот, краците на крстот ако се надесно т.е. во правецот на стрелките од часовникот - значи: живот кон подобро, доколку ако се обратно поставени - живот кон полошо.

еве како е протолкувана свастиката во различни религии/нации/држави:

додека, можам со сигурност да ви потврдам дека во будизмот свастиката се употребува како совршен симбол.
далај лама на неговоти кимоно исто така имал нацртано свастика, седел на столица од свастика!

АМАН!!! НЕ Е СВАСТИКАТА ФАШИЗАМ!!!

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Со свастиката со нејзиното значење им направиле добра работа на грците.

Кога ќе почнеме да пропагираме и практикуваме свој, Македонски Фашизам тогаш ќе се постигне нешто, до тогаш грчкиот фашизам ќе не е*е како што сакаат.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Со свастиката со нејзиното значење им направиле добра работа на грците.

Кога ќе почнеме да пропагираме и практикуваме свој, Македонски Фашизам тогаш ќе се постигне нешто, до тогаш грчкиот фашизам ќе не е*е како што сакаат.
Земја во која е искоренет нацизмот кај народот,нема светла иднина па се наѕира нејзиниот крај.Ова не мора да е и ваше мислење.:toe:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Туку, обавезно на изложбава. Заслужи Атанас.

Се сложувам, јас ќе одам таму се надевам со проверена Кајгана екипа :wink:

Значи 3 април се одржува,тоа е сега во четврток. Ќе биде отворена еден месец.

Во 20:00 часот во Културно Информативниот Центар.

Едит: Мала збунка меѓутоа поправена :)

Член од
13 јануари 2008
Мислења
570
Поени од реакции
18
Се сложувам, јас ќе одам таму се надевам со проверена Кајгана екипа :wink:

Значи 4 и 5 март се одржува,тоа е сега во петок/сабота.
Сакаш да кажеш 4 и 5 април. Марта си отиде уште од вчера.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
не ве разбирам , шо проблем или оправдување барате во симболот ...
симболот си е посебен за сите , а во Македонија го има и на карпестата уметност , што ми дава за право да кажам дека од тука потекнува ...
Ама сето тоа не е важно , бидејки во времето на Хитлер и во денешниот фашизам сеуште се користи , а и би било налудничаво да не се спомене фашистичкото движење во Грција ...
Абе должни се да си одговараат за злоделата ...

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Eve sto mi prati eden Grk :)

Hi there
I was in the ceremony welcoming the Olympic fire in my hometown, and I noticed that among the flags there was a flag of ur country.

I took a picture of it, so here it is :)
To an acceptable solution!

MK

Член од
17 јули 2007
Мислења
117
Поени од реакции
1
Da bese kutles da vidam dali ke ti pratese ama vak ventilatorov nema problem. Osem ako ne ti e dobar prijatel se majtapi bidi siguren.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Da bese kutles da vidam dali ke ti pratese ama vak ventilatorov nema problem. Osem ako ne ti e dobar prijatel se majtapi bidi siguren.
Na Grk nikogas ne mu se veruva,a tipov e zadolzen za moe baniranje po Grcki forumi :pos:

Nego slikata sto jas mu ja prativ siguren sum deka go "trogna" :wink:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
знам дека има тема за свастиката, но би сакал тука да прокоментирам.

не е стар индиски симбол, туку библиски да не кажам денеска некој со "не"-толку знаење би се обратил - христијански, но под библија сфаќам и куран.
Archaeological evidence of swastika-shaped ornaments dates from the Neolithic period. An ancient symbol, it occurs mainly in the cultures that are in modern day India and the surrounding area

...кога библијата не ни беше во план. :wink:
Сепак, точно е дека свастиката ја има насекаде низ светот како дел од религијата и културата на многу народи. Еве еден пример наш, од Плаошник во Охрид...

Сепак, и покрај тоа, во поновата историја, свастиката е веднаш поврзана со фашизмот, и колку мене ми е познато, и со закон е забранета употребата за националистички цели... НО... ова е уметничка изложба а на уметнички изложби има дела кои се правени со течен човечки измет, што секако е далеку по контроверзно од свастиката.

И сите оние, особено на овие 5-6 страници на темава се изјаснија дека е ова погрешен потег или погрешно време... би сакал да им укажам, копчето за патриотизам е веднаш пред вас. Се вика Ѕид и се вклучува со силно удирање на својата глава во него. Ако не успее ќе се почуствувате како граѓанин на K-Pax. :helou:

The_Dzo

FIELD MARSHAL
Член од
3 февруари 2007
Мислења
256
Поени од реакции
2
nekoj seljak sakase od celava situacija da profitira i da si napravi reklama za nekakva izlozba. Kako sto kazuvaat site deka e seriozna rabota, taka i treba da se ponasaat site, sema ako ne e taka...................idiot.

Тањушка

pretty mama
Член од
17 јануари 2006
Мислења
365
Поени од реакции
29
Бре, бре, бре, од кога тоа на уметноста и` се дава толкаво внимание? Да беа уметниците толку моќни, досега светот ќе цветаше. Или само во вакви ситуации кога некој од нив ќе има ј..ца да биде гласен, и кога некого ќе го здоболе газот, стануваат меродавни? Ебате лицемерниот свет, ебате.

Мутав менталитет. Цел живот ќе коленичиме, ќе бидеме фини само да не ни се налутат Господата Големи и Важни??? Ќе им даваме поени на Евровизија зашто ние не знаеме за граници, песната им била супер, шо има врска? И ќе му се лутиме на Ботев што токму сега, кога треба да бидеме најмили и најмолчаливи се осмелил да направи вакво дело, како не му е срам:nenene:.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
nekoj seljak sakase od celava situacija da profitira i da si napravi reklama za nekakva izlozba. Kako sto kazuvaat site deka e seriozna rabota, taka i treba da se ponasaat site, sema ako ne e taka...................idiot.
Со оглед на тоа дека авторот на изложбата ми е роднина, овој пост ме навредува. Ги молам администраторите да го банираат членот The_Dzo.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Незнам зошто грците протестираат...

:toe:

Kajgana Shop

На врв Bottom