Како што ја разбирам, за критериум идат на комплексност. За жал, тоа не е нешто опипливо за просечниот човек, целосно субјективно...и тотално остава простор за лабава интерпретација и манипулација.
Знам за факт дека дестилериите за виски ги премешуваат содржините на бурињата да се создаде демек униформен производ, преку тн. контрола на квалитет итн. Разликата измеѓу ефтино и скапо виски во теорија треба да биде старост, и просечен квалитет на прозивод.
Како и да е, тоа се однесува на производниот процес, а не на географските особини, што се пак 70 % од "престижот".
На пр, при праење на шкотско/ирско виски, не му мења дали житото е локално или донесено од узбекистан. Се додека е таа и таа % содржина, 3 пати дестилирана, стареена во изгорени дабови буриња.
Зошто тогаш, во коњак регионот, демек само такво тип грозје, само од таму може прави таков тип на алкохол?
Гарант уникатноста на грозјето се губи во втората дестилација. А што потоа? стареењето?
Демек не може да се копираат условите на друго место... буриња, влажност, температура, притисок , море итн.
Затоа се расправам. Зашто кога опипливите ствари се засегнати, овие географски одредници и глупости паѓаат во вода.