Шагринскa кожа

N

navivacka

Гостин
Досадна книга уште од почеток кога ке почнеш да ја читаш...

Инаку да се навратам на темата...

Дали би ја земала шагринската кожа?зависи од моментот,ако сум срекна,ако си живеам како што сакам нема потреба од такви работи,но во овој момент ако ми се даде прилика да имам таква кожа без размислување би ја прифатила зашто ми се смачи од овој живот во кој само страдам и се нервирам:tapp:
Нормално дека не е се во парите...не би посакала богаство туку вистински пријатели,особа која ке ме сака,па да си умрам млада и срекна.

Член од
3 декември 2008
Мислења
78
Поени од реакции
6
Не би ја зела кожата бидејќи сум задоволна од животот кој го имам. Ништо не ми фали досега, само што наполнив 18 години и уште ми е она: тато носи- мама меси. Ниту пак имам кој знае какви грижи што ги имаат возрасните-на мене е само да учам, да се изградам како личност и секако стекнам нови искуства после кои би била компетентна да кажам дали вредат вложените труд и време за сам да се бориш буквало за се што сакаш.
А што се однесува на книгата, и на главниот лик му се нуди шанса да успее без кожата-Валентин (така мислам се викаше) е млад и интелигентен уметник кој сигурно би успеал во животот доколку не бил заслепен од богатството и животот на висока нога, меѓутоа тој не сака да оди по тој пат туку брзо да дојде до пари и тоа го платил со својот живот.

T

theTinule

Гостин
Ќе ја земам и ќе посакам immortality...:vozbud:
И ја сакав истото да ги кажам али незнам дали е можно тоа кај магарицава. Со други зборови ја немам прочитано книгата, ама ја имам дома и утре ќе ве известам шо сум решила..

Иначе, по објаснувањата на сите од форумов, најверојатно би ја земала. Не се жалам дека животот не е убав, но реално гледано..овој свет е полн со лаги и лажговци, без љубов, празен, сите се преправаат и ти смислуваат превари итн....

Би посакала само една желба..immortality али на друг свет!Не на овој!

I

Intex

Гостин
Би ја зел. Иако сакам долг живот, сепак ако не направам нешто по што би останал вечен, не би сакал да живеам долго. Така да, ако ја зеам кожата, ќе имам краток, но брз живот и со тоа би имал шанса да останам вечен (по дела).

HEATHY

BARCA!
Член од
21 јуни 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
154
momentalno a citam knigata, ne da e dosadna! tapa e, a i bavno se cita... u pon za lektira mi e, jas 30 strani imam procitano :tapp:

ontopic: ne bi ja zel shagrinskata koza, sakam da si ziveam normalen zivot :) zivot kako sto mi dal gospod

S

StereoLove

Гостин
Зависи од ситуацијата,сега за сега сум задоволна од животот,имало моменти кога сум посакувала такво нешто но сега не ни помислувам.
Инаку досадна книга.Ме успиваше дури.

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.926
Поени од реакции
839
Знаете ли некоја позната критика за книгава...ако знаете ве молам поставете ја тука бидејќи ми треба за во школо...

Член од
12 јануари 2010
Мислења
130
Поени од реакции
4
Не зборај...не ја ни дочитав,убава порака - досадна книга.
А дали би земала шагринска кожа?
Хм..не, благодарам! Си го сакам животот, не би се ограничувала :)

Член од
21 септември 2010
Мислења
12
Поени од реакции
1
луѓе а имате ли есеј за ликот на рафаел или пак само за делото

Факе

Highbury–the Home of Football
Член од
6 март 2010
Мислења
9.483
Поени од реакции
10.220
хаха,Шагринска кожа.Професорката по Македонски ми е класна и затоа досега не сум прочитал ни една лектира.А минатиот месец ја обработувавме оваа Кожава. :)

Член од
13 август 2010
Мислења
956
Поени од реакции
1.100
Шагринска кожа хмм, па можеби би ја зела, ќе го разубавам животот повеќе. Како и да гледаш на тоа сепак животот е краток.
Инаку за книгата можеби на моменти е досадна, но сепак е одлично дело.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Најдосадна лектира од сите што ги имам за 1ва година. Ме мрзеше да ја читам, (ептен досадна) па по 100та страна скокав по 5-10 страни до последните 50 страни. xD

А што се однесува до кожата - никогаш не би ја земал :)

Член од
21 септември 2010
Мислења
12
Поени од реакции
1
Луѓе а имате ли есеј за ликот на рафаел или пак само за делото

Kajgana Shop

На врв Bottom