Чкарт роба?

5ko

Член од
20 октомври 2007
Мислења
122
Поени од реакции
3
Имам некои информации за принципот на кој работеле турските текстилни фабрики и тоа: кога ќе излезе нов модел од некој бренд они преку свои посредици го купуваат моделот кој истиот ден пристигнува во Турција и се носи во некоја лабораторија каде што се прави анализа на материјал, боја, конец и технологија на изработка на истите, се набавува истиот материјал и се клонира производот па така во рок од неколку дена они веќе го имаат во продажба. Лично се имам уверено во разликата помеѓу оригинал и клон не постои. Откако се зајакнаа мерките што ги превземаат државите за заштита на интелектуална сопственост истите тие фабрики со долгогодишна традиција повеќе несмеат да ги ставаат имињата на брендовите на своите производи па така почнаа да се појавуваат турски брендови со истиот квалитет како светските но со многу пониска цена од разбирливи причини. Дури некои и си имаат свои креатори па не мораат повеќе да ги крадат и моделите.

Kriticar

дискриминатор
Член од
7 мај 2007
Мислења
1.037
Поени од реакции
5
И ја имам слушано вакви муабети посебно за патики.

Член од
20 јануари 2008
Мислења
52
Поени од реакции
0
I ja se slozuvam so ova a mnogu me nervira koga nekoj generalno gi otfrla kako turska roba ckart ili kineska roba ckart,
pa kinezite ja osfojuvaat vselenata, sigurno i 90% od delovite vo vasite kompjuteri se kineski.
Znaci kolku pari tolku muzika i tamu kvalitetot ima cena samo sto ne plakas za aftorski prava.
Ja sum za da se navikneme da go razlikuvame kvalitetot mnogu poeftino ke ziveeme.

Акаша

Hydra
Член од
28 мај 2006
Мислења
1.684
Поени од реакции
128
Имам некои информации за принципот на кој работеле турските текстилни фабрики и тоа: кога ќе излезе нов модел од некој бренд они преку свои посредици го купуваат моделот кој истиот ден пристигнува во Турција и се носи во некоја лабораторија каде што се прави анализа на материјал, боја, конец и технологија на изработка на истите, се набавува истиот материјал и се клонира производот па така во рок од неколку дена они веќе го имаат во продажба. Лично се имам уверено во разликата помеѓу оригинал и клон не постои. Откако се зајакнаа мерките што ги превземаат државите за заштита на интелектуална сопственост истите тие фабрики со долгогодишна традиција повеќе несмеат да ги ставаат имињата на брендовите на своите производи па така почнаа да се појавуваат турски брендови со истиот квалитет како светските но со многу пониска цена од разбирливи причини. Дури некои и си имаат свои креатори па не мораат повеќе да ги крадат и моделите.
На тој принцип работат и фабриките во Кина. Има неколку бизнисмени од кај нас шо имаат закупено фабрики таму.

STARTER

Firestarter
Член од
31 август 2007
Мислења
935
Поени од реакции
246
Епа не е ничто ново ова, ние ипонатаму ќе си плаќаме десеткратно и тоа за копии

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Лично се имам уверено во разликата помеѓу оригинал и клон не постои.
Ако е ист квалитетот зашо да купуваме скапи модели коа може ефтини а ист квалитет .Убаво шо имало така.

Точкест

I'm Awesome
Член од
25 јануари 2007
Мислења
7.641
Поени од реакции
458
Ако е ист квалитетот зашо да купуваме скапи модели коа може ефтини а ист квалитет .Убаво шо имало така.
Факт е дека кај нас во продавница за италијанска облека има турска:). Така да не се палам многу на тоа од кај сум купил туку се палам на тоа што ми се свиѓа:) Може да биде купено и од тезга пазарска а може и да биде купено од некој „елитен„ бутик а дури може и од маалски бутик кај што има преубави работи скоро исти со оние како во Тера нова калиопе и бутур само што ако се таму пример 3000ки тука се по 1000 денари:)....целата цена ја прави оној амблем зашиен на облеката....
Абе оригинал ти се? Да бе:)

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Имав слушнато за ова, но сепак никогаш не сум се палел на "оргинали", туку одам секогаш на тоа што е најкомотно и на тоа што ми се допаѓа во тој период.
Сепак во Охрид има и 2-3 големопотрошувачки ептем ЧКАРТ продавници во кои товараат роба со клоцање кутии и купуваат пример 500 кила јакни итн...

@ точкест
Топкава оргинал или скај ти е?:)

IvicaPunK

Старо нов член
Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.084
Поени од реакции
85
Во македонија нема оргинали... Од кај и да купиш било што(да речеме патики) пишува Made In China.. Буквално од сегде: Nike, Adidas, Converse, Vans, DC... Буквално сегде.. Ако сакате оргинал, би ви препорачал да почнете од нет да купувате.. Патики од DC што уште не се искочени во Мк, а кога ќе искочат ќе бидат над 5500, на нет ќе ги најдете за 2500 сосе патарина... А што е најбитно оргинал се..

А ако се сеќавате, минатата пролет палеа патики запленети од битпазар и шутка(познати модели).. Што гледав слики од патиките (тие што ги запалија) беа скрос исти ко од продавница..

Член од
20 јануари 2008
Мислења
52
Поени од реакции
0
Во македонија нема оргинали... Од кај и да купиш било што(да речеме патики) пишува Made In China.. Буквално од сегде: Nike, Adidas, Converse, Vans, DC... Буквално сегде.. Ако сакате оргинал, би ви препорачал да почнете од нет да купувате.. Патики од DC што уште не се искочени во Мк, а кога ќе искочат ќе бидат над 5500, на нет ќе ги најдете за 2500 сосе патарина... А што е најбитно оргинал се..
I na tie sto ke gi kupis od net ke pisuva Made in China ama ke bidat originali zatoa sto tie brendovi zaradi poeftina rabotna sila si zakupile fabriki vo Kina a kvalitetot e strogo kontroliran od nivni tehnolozi. Celiot svet e preplaven so kineska roba samo razlikata e vo kvalitetot pr. vo zapadna Evropa i Amerika uvezuvaat proizvodi so pogolem kvalitet ama zatoa imaat i povisoka cena.

Kajgana Shop

На врв Bottom