Чита ли некој од албанските весници???

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
ФЕДЕРАЛНА - не претставува име на држава туку нејзино уредување.

Типот не дава предлог име туку се обидува да иницира федерализација.

Таквите “предлози“ се против интересите на земјата, бидејќи следното барање ќе биде распад на - федерацијата.

Дежа ву - во албанските намери.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
За болдираното: кумашинот не побарал, туку неповикани кумови на крштевката, која поминала на задоволство на кумашинот.
E ne e taka. Drzavata Makedonija pregovara za sopstvenoto ime, taa pregovara, preku nejzini pretstavnici, taa samata prifati da pregovara. Nema tuka sto povekje nekoj da se buni. :toe:

Типот не е сам, во својата држава :toe:, а себе си нека си дава име или, ете има многу кумови, па нека го избере за себе најдобриот.
Ne be ne, ne moze taka, za imeto na drzavava ke dava predlog ( koe sto samata drzava go bara, cim pregovara :toe:). Koga moze sekoj da dava, nekoj severna, nekoj gorna, nekoj obedineta, nekoj raspadneta, koga moze konfuzniot valandovcanec da trubi za nekakov razumen kompromis (sto pretpostavuva nekakvo ime ), zosto ne bi mozel i Hisni od Lipkovsko da dade predlog za imeto na drzavata vo koja zivee? Koj kur moze toa da mu go zabrani? Koj kur moze mene nekoj toa da mi go zabrani?

Јас и ти живееме во државава во која, јас не само што сакам, туку за среќа таа се вика Македонија, а твојата желба за Недојдија би можела да се исполни, но сам ќе си создадеш проблем, автоматски станувајќи секогаш, недојден во Недојдија. На крај ми се чини и двете се легитимни како што велиш, само што твојата желба ќе биде и твоја „заебанција“ за самиот тебе.:toe:
Abe sea, da ne merime tasaci na "sta bi bilo kad bi bilo" konstrukcii...

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
E ubo de, ete neka ne bide kumuvanje tuku imenuvanje. :)

Za boldiranoto ne ke da sum bas siguren.

A i zaboravas deka tipot ustvari "sebesi" si dava ime, na svojata drzava, i toj tuka zivee. Jas i ti ziveeme vo drzavava, ti sakas Makedonija da se narekuva a jas Nedojdia. I tvoeto i moeto legitimno. :) :toe:
i albanija za mene nee drzava:) tuku veshacki sozdadena od europe zemja so veshacki identitet:) sto seuste zivee vo feudalizam ,...:toe::helou: a ako sakas odi preselise nekade pokraj more i prcigo:)) neke bide loso .

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
E ne e taka. Drzavata Makedonija pregovara za sopstvenoto ime, taa pregovara, preku nejzini pretstavnici, taa samata prifati da pregovara. Nema tuka sto povekje nekoj da se buni. :toe:
Не преговара, преговара е само збор кој вешто се манипулира за да се избегне реалната вистина, а тоа е Македонија најбизарно се присилува да направи нешто што никој никогаш не би го направил, вклучувајќи ги и наметнувачите на т.н збор „преговара“.

Ne be ne, ne moze taka, za imeto na drzavava ke dava predlog ( koe sto samata drzava go bara, cim pregovara :toe:). Koga moze sekoj da dava, nekoj severna, nekoj gorna, nekoj obedineta, nekoj raspadneta, koga moze konfuzniot valandovcanec da trubi za nekakov razumen kompromis (sto pretpostavuva nekakvo ime ), zosto ne bi mozel i Hisni od Lipkovsko da dade predlog za imeto na drzavata vo koja zivee? Koj kur moze toa da mu go zabrani? Koj kur moze mene nekoj toa da mi go zabrani?
Сите т.н. ситни души од калибарот на Хисни... и да не ги набројувам останатите, на кои ама ич не ги боли „стојко“ за името можат да си дозволат таков луксуз, дрскост и во крајна линија со тоа да ја поткрепат сопствената глупост и да даваат имиња на сопствената земја во која живеат, повикувајќи се на некакво право, разбирливо само за нивните поматени умови, сонувајќи сонови во кои таа нивна земја мајка ја гледаат како... всушност не ја гледаат никако... тие се пиони кои кокодакаат напред пред своите кралеви и кралици.

Abe sea, da ne merime tasaci na "sta bi bilo kad bi bilo" konstrukcii...
Ок, ова беше одговор на твојата неискреност :) околу твојата желба за Недојдија :smir:

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Дали ќе се викаме федерација или не, е мање важно, побитно е дека на дело се создава третата Албанска држава на балканот.

1. Воведувањето на институтот политички дијалог е чекор кон федерализација.

2. Елементот консензус е присутен само во конфедерацијата, нити федерацијата не го познава ова гласање. Значи во унитарна држава кога се додава елемент на конфедерација, автоматски средината на нештата е федерацијата. Што Фуере во Ирска не бараше консензус од оние 45% од населението што го одбија Лисабонсткиот договор, туку таму како во секоја нормална земја е принципот на парламентарната демократија 50%+1.

3. Рамковниот е федеративен сам по себе. Со него не се истакниваат индивидуалните граѓански права, како во секоја нормална држава, туку се истакнува колективните права а со тоа се сездава нееднаквост на етникумот и национална поделба.

4. Територијалната организација ги исцртува неформално границите на поделбата, која поминува низ европскиот Ерусалим.

5. Воведувањето на Албанскиот јазик како факултативен од прво оделение е чекор до федерализација. Од факултативен ќе прерасне во задолжителен по некоја година.

6. Многуте паралелни институции еден ден ќе прераснат вистински.

7.Принципот Албанската пратија што ќе добие повеќе гласови во нивниот блок, да влезе автоматски во Владата, е федеративен принцип пар екселанс.

...

Ова се само неколку од многуте федеративни елементи во Македонија.

gooner

дежурен топџија
Член од
10 јуни 2008
Мислења
169
Поени од реакции
6
И да се викаме РЕПУБЛИКА или па БЈРМ, татко ми па ќе зема 250 евра плата.

ilija^veles

Nick Sloter
Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.050
Поени од реакции
41
Па треба ли да читаш, нели се веќе прочитани?
Федерална.
Како што кажа братот, федерална би дошло државно уредување, како што беше СФРЈ, или Социјалистичка РМ.
Како и да е нема потреба да се чита, се исто го зборуваат, немаат права бла бла бла....

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Ќе има федерација на куково лето! Желни за крв или ?
Преку леб погача не оди! Туку ситни души нека се занесуваат со нивните големо-албански националитсички СФ филмови.
Ако сакате соживот во мирна држава како македонски албанци, бујрум, одете во школо , еманципирајте се, не го гледајте криминалот како единствен извор за заработување , па можеби ќе почнат да ве ценат низ европа и светот, па и ние ќе го поправиме оштетниот имиџ благодарејќи ви вам.

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
34
Quark, ако може вие да не`именувате, зошто плачевте пред сите институции кога НИЕ ВЕ ИМЕНУВАВМЕ Албанци?

Не гледам разлика, освен фактот дека вас сите ве викаат Албанци, и нас сите не`викаат Македонци.

Добро освен старата куртизана.

:kesa:

Kajgana Shop

На врв Bottom