Четири состојби на свеста

acermk

лавот во сенка
Член од
18 јуни 2009
Мислења
1.927
Поени од реакции
840
ова турија потполно ме збуни дај повеќе објасни ми ја оваа состојба и покрај тоа со медитацијата сепак не сум воопшто упатен па затоа сум потполно збунет...темава многу привлекува но и требаат повеќе податоци :smir:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во која категорија би се вклопиле луцидните сонови? Што мислите!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Во која категорија би се вклопиле луцидните сонови? Што мислите!
Има и други како хипноза или состојба по земање на дроги.
Ама ај заа утре :)

--- надополнето ---

These three are ordinary states: waking, dreaming, sleeping. We all know these three. The fourth is the state of meditation. The fourth is called SAMADHI, TURIYA. It means “consciousness minus thinking”. So four stages: consciousness plus thinking is waking, consciousness minus thinking is SAMADHI, unconsciousness plus thinking is dreaming, unconsciousness minus thinking is sleep.
Од Ошо една дефиниција, сега ја видов :)

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
ова турија потполно ме збуни дај повеќе објасни ми ја оваа состојба и покрај тоа со медитацијата сепак не сум воопшто упатен па затоа сум потполно збунет...темава многу привлекува но и требаат повеќе податоци :smir:
Медитација-состојба без ум = TURIYA, Или :
Просветленост, нирвана(како што би рекол Буда), кралството божјо-рајот (Исус), самади-samadhi.
Има една друга состојба сатори(како Лејди Сатори :)), тоа ти е како некој да ти отворил врата од рајот :)
Свеќа у споредба со сонцето да речеме.

V

Vollstandig

Гостин
Медитација-состојба без ум = TURIYA, Или :
Просветленост, нирвана(како што би рекол Буда), кралството божјо-рајот (Исус), самади-samadhi.
Има една друга состојба сатори(како Лејди Сатори :)), тоа ти е како некој да ти отворил врата од рајот :)
Свеќа у споредба со сонцето да речеме.
Успеал некој да ги доживее тие состојби или се само прогнози дека ќе се доживеат некогаш:)?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Успеал некој да ги доживее тие состојби или се само прогнози дека ќе се доживеат некогаш:)?
Ако ти кажам ќе треба да ми веруваш, ако сакаш да знаеш ќе треба да бараш.:toe:

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ке искористам еден цитат од I celebrate myself - Osho
Jesus was a Jew, and Sigmund Freud was a Jew. One Jew has created Christianity – the most repressive religion in the world, and the other Jew has created psychoanalysis to analyze your dreams. And both are having great fun. Both are the most highly paid people…psychoanalysts and the missionaries, and the priests and the bishops, and the cardinals and the pope….
Psychoanalysis will remain incomplete unless it comes to understand the people who don’t have dreams. Then you will have to change the whole idea. It is not that by analyzing people’s dreams you are going to give them mental health. The question is how to help them move from dreamless sleep to relax into the fourth stage called turiya, samadhi, where one becomes utterly awakened, the state of a Gautam Buddha.

Целта ми е да предизвикам внимание за четвртата состојба на свеста.
Познати се методите за постигнување на истата, ги има на темите за медитација.
Целта е да се дојде во ситуација над умот, каде од роб(поистоветување со умот) стануваме господари
на умот. Тоа е ултимативната слобода на секој човек на планетава.

H

HITCH

Гостин
Стрпливо, да видиме што има народот да каже на оваа тема.
Инаку ќе видиш што е финтата, не се секирај
Имаш две страни, значи НАРОДОТ ПРОГОВОРИ! Мислам дека сите ја промашивме поентата на темава. :pos:

Ние сме цело време господари на умот! Го правиме она што умот ни го кажува. Никој не може да дојде до ултимативна слобода, бидејќи такво нешто не постои. Границата која сами си ја поставуваме, сами ја рушиме, но адаптирањето во општеството не стега во обрач. Никој не може да функционира посебно, мора да се прилагодуваме кон другите.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Имаш две страни, значи НАРОДОТ ПРОГОВОРИ! Мислам дека сите ја промашивме поентата на темава. :pos:

Ние сме цело време господари на умот! Го правиме она што умот ни го кажува. Никој не може да дојде до ултимативна слобода, бидејќи такво нешто не постои. Границата која сами си ја поставуваме, сами ја рушиме, но адаптирањето во општеството не стега во обрач. Никој не може да функционира посебно, мора да се прилагодуваме кон другите.
Jas mislam deka e obratno-Umot celo vreme gospodari so nas! Nie samo se identifikuvame so nego i "mislime" deka go komanduvame. A za da gospodarime so nego - daleku sme od toa.

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Jas mislam deka e obratno-Umot celo vreme gospodari so nas! Nie samo se identifikuvame so nego i "mislime" deka go komanduvame. A za da gospodarime so nego - daleku sme od toa.
toa e veke prvata sostojba na svesta, koga ni nadogaat misli od nekade...a cetvrtata e sostojba vo koja nie gi kontrolirame tie misli
i zosto taa sostojba ja narekuvaat porta na rajot i sl.
zatoa sto taka ke go pobedime se ona sto e negativno nasobrano vo nashata potsvest
ubavo kaza dmt potsvesta sobira kako sunger,zadrzuva se sto se slucuva okolu nas i iako nie svesno ne sakame da prfatime nekoi raboti, tie i pokraj toa se tuka i vo svesna sostojba ili vo son ni se pojavuvaat najcesto kako strav
meditacijata e dobar pocetok za "procistuvanje na svesta"
jas licno napraviv nekolku cekori vo taa nasoka i dojdov do neverojatni rezultati ushte pri prviot obid, ne se vodev po tehniki, se vodev spored sebe t. e. se soociv so moite stravovi i poveke gi nema, barem ne site
ova ke go kazam ednostavno- se staviv sebe vo uloga na posmatrac, mislite koi mi nadoagaa gi gledav kako pominuvaat pokraj mene, bez da me doprat, bez da imaat vrska so moeto postoenje... od togash ne mi se pojavuvaat, barem ne site...

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Што е ова турија бе првпат слушам. Ај објаснете малце каква е таа чиста свест.

S

Sattva

Гостин
1.Будност - мисли поминуваат низ главата за кои сме свесни. Можеме да ги контролираме(управуваме) и слично.
2.Сон - мисли поминуваат низ главата ама не сме свесни за нив.
3.Длабок сон - нема ни мисли ни сонување ни свесност.
4.Турија-четврта состојба - не е сон нема мисли, постои само чиста свест.
"Сон - мисли поминуваат низ главата ама не сме свесни за нив";
Луциден Сон - мисли поминуваат низ глава за кои сме свесни и сме во состојба да ѓи контролираме.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Што е ова турија бе првпат слушам. Ај објаснете малце каква е таа чиста свест.
1. vdisuvas, ova trae 8 sekundi.
2 izdisuvas, ova trae isto 8 s

3. vdisuvas, 5 s.
4 izdisuvas, 5 s.

5. vdisuvas, 3.
6. izdisuvas, 3 s.

7. vdisuvas, 2 s.
8. izdisuvas, 2 s.

9. vdisuvas, 1 s.
10. izdisuvas, 1 s.

11. vdisuvas,1 s .
12. izdisuvas, 1 s.

Probaj vezbaj go ova, dodeka ne ti stane rutina.
Objasnuvanje nema mnogu da pomogne, zatoa probaj si sama.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
toa e veke prvata sostojba na svesta, koga ni nadogaat misli od nekade...a cetvrtata e sostojba vo koja nie gi kontrolirame tie misli
i zosto taa sostojba ja narekuvaat porta na rajot i sl.
zatoa sto taka ke go pobedime se ona sto e negativno nasobrano vo nashata potsvest
ubavo kaza dmt potsvesta sobira kako sunger,zadrzuva se sto se slucuva okolu nas i iako nie svesno ne sakame da prfatime nekoi raboti, tie i pokraj toa se tuka i vo svesna sostojba ili vo son ni se pojavuvaat najcesto kako strav
meditacijata e dobar pocetok za "procistuvanje na svesta"
jas licno napraviv nekolku cekori vo taa nasoka i dojdov do neverojatni rezultati ushte pri prviot obid, ne se vodev po tehniki, se vodev spored sebe t. e. se soociv so moite stravovi i poveke gi nema, barem ne site
ova ke go kazam ednostavno- se staviv sebe vo uloga na posmatrac, mislite koi mi nadoagaa gi gledav kako pominuvaat pokraj mene, bez da me doprat, bez da imaat vrska so moeto postoenje... od togash ne mi se pojavuvaat, barem ne site...
Na dobar pat si........ako si uspeal da bidesh "svedok" na samiot sebe.
Inace, mozokot ima 5 funkcii,otom potom

Член од
13 септември 2009
Мислења
287
Поени од реакции
110
Иам слушнато муабет дека ако си про у мадитација и се изолираш стигнеш до четвртото ниво и ако несакајќи те прекинат, можеш да згинеш (ваљда зашо не си у своето тело)

Kajgana Shop

На врв Bottom