Има и други како хипноза или состојба по земање на дроги.Во која категорија би се вклопиле луцидните сонови? Што мислите!
Медитација-состојба без ум = TURIYA, Или :ова турија потполно ме збуни дај повеќе објасни ми ја оваа состојба и покрај тоа со медитацијата сепак не сум воопшто упатен па затоа сум потполно збунет...темава многу привлекува но и требаат повеќе податоци :smir:
Успеал некој да ги доживее тие состојби или се само прогнози дека ќе се доживеат некогаш?Медитација-состојба без ум = TURIYA, Или :
Просветленост, нирвана(како што би рекол Буда), кралството божјо-рајот (Исус), самади-samadhi.
Има една друга состојба сатори(како Лејди Сатори ), тоа ти е како некој да ти отворил врата од рајот
Свеќа у споредба со сонцето да речеме.
Ако ти кажам ќе треба да ми веруваш, ако сакаш да знаеш ќе треба да бараш.Успеал некој да ги доживее тие состојби или се само прогнози дека ќе се доживеат некогаш?
Имаш две страни, значи НАРОДОТ ПРОГОВОРИ! Мислам дека сите ја промашивме поентата на темава.Стрпливо, да видиме што има народот да каже на оваа тема.
Инаку ќе видиш што е финтата, не се секирај
Jas mislam deka e obratno-Umot celo vreme gospodari so nas! Nie samo se identifikuvame so nego i "mislime" deka go komanduvame. A za da gospodarime so nego - daleku sme od toa.Имаш две страни, значи НАРОДОТ ПРОГОВОРИ! Мислам дека сите ја промашивме поентата на темава.
Ние сме цело време господари на умот! Го правиме она што умот ни го кажува. Никој не може да дојде до ултимативна слобода, бидејќи такво нешто не постои. Границата која сами си ја поставуваме, сами ја рушиме, но адаптирањето во општеството не стега во обрач. Никој не може да функционира посебно, мора да се прилагодуваме кон другите.
toa e veke prvata sostojba na svesta, koga ni nadogaat misli od nekade...a cetvrtata e sostojba vo koja nie gi kontrolirame tie misliJas mislam deka e obratno-Umot celo vreme gospodari so nas! Nie samo se identifikuvame so nego i "mislime" deka go komanduvame. A za da gospodarime so nego - daleku sme od toa.
"Сон - мисли поминуваат низ главата ама не сме свесни за нив";1.Будност - мисли поминуваат низ главата за кои сме свесни. Можеме да ги контролираме(управуваме) и слично.
2.Сон - мисли поминуваат низ главата ама не сме свесни за нив.
3.Длабок сон - нема ни мисли ни сонување ни свесност.
4.Турија-четврта состојба - не е сон нема мисли, постои само чиста свест.
1. vdisuvas, ova trae 8 sekundi.Што е ова турија бе првпат слушам. Ај објаснете малце каква е таа чиста свест.
Na dobar pat si........ako si uspeal da bidesh "svedok" na samiot sebe.toa e veke prvata sostojba na svesta, koga ni nadogaat misli od nekade...a cetvrtata e sostojba vo koja nie gi kontrolirame tie misli
i zosto taa sostojba ja narekuvaat porta na rajot i sl.
zatoa sto taka ke go pobedime se ona sto e negativno nasobrano vo nashata potsvest
ubavo kaza dmt potsvesta sobira kako sunger,zadrzuva se sto se slucuva okolu nas i iako nie svesno ne sakame da prfatime nekoi raboti, tie i pokraj toa se tuka i vo svesna sostojba ili vo son ni se pojavuvaat najcesto kako strav
meditacijata e dobar pocetok za "procistuvanje na svesta"
jas licno napraviv nekolku cekori vo taa nasoka i dojdov do neverojatni rezultati ushte pri prviot obid, ne se vodev po tehniki, se vodev spored sebe t. e. se soociv so moite stravovi i poveke gi nema, barem ne site
ova ke go kazam ednostavno- se staviv sebe vo uloga na posmatrac, mislite koi mi nadoagaa gi gledav kako pominuvaat pokraj mene, bez da me doprat, bez da imaat vrska so moeto postoenje... od togash ne mi se pojavuvaat, barem ne site...