Цитати

}I{BuTtErFlY

You want ME
Член од
21 февруари 2006
Мислења
765
Поени од реакции
14
Ja precenuvame setilnosta ako se sto e duhovno go smetame za nuzen nadomest za nedostigot od setilnoto.Setilnoto ne e ni malku povredno od duhovnoto i obratno.Seto toa e isto i isto taka dobro.Isto e koga ke pregrnes zena ili pisuvas pesna.Samo treba da go ima ona osnovnoto:Ljubov,plamen,vozbuduvanje-togas e sosema seedno dali si monah na planinata Atos ili si bonvivan vo Pariz.

...Karl ima receno deka vo sekoja privrzanost postojat dve strani,ednata saka,vtorata dozvoluva da bide sakana,ednata baknuva,drugata go dava obrazot.Toa e sosema vistinito;I vo naseto prijatelstvo,jas baknuvav,a Dimitrij go podavase obrazot,no i toj bese podgotven da me baknuva mene.Nie podednakvo se sakavme,i se cenevme eden so drug,no toa ne mu precese da mi vlijae mene,a mene da mu se potcinam.
Tolstoj

Istorijata dopolnuva deka pred ili po negovata smrt,se nasol pred liceto na Gospod i mu rekol:Jas koj naprazno imav tolku dusi sakam da imam samo edna,no da bide moja.Kako molskavica glasot Gospodov mu odgovoril:Nitu jas sum jas;go sonuvav svetot kako ti sto gi sonuvase svoeto delo Sekspir,i megu oblicite na moite sonista bese ti,koj kako mene e so mnogu dusi i kako mene e -NIKOJ-

Edna od skolite na Tlon dojde dotamu da go negira vremeto i toa vaka:segasnosta e beskonecna;idninata e dotolku realna,dokolku postoi nadez vo segasnosta;minatoto e realno dokolku postoi spomen vo segasnosta...
Druga skola go zastapuva sl ucenje:dodeka spieme na edno mesto,se razbuduvame na drugo,pa spored toa sekoj covek vsusnost pretstavuva dva coveka.

Mandy

~Carpe florem~
Член од
26 февруари 2006
Мислења
1.578
Поени од реакции
23
As Morrison said of poetry

"Real poetry doesn't say anything it just ticks off the posibilities..opens all doors u can walk through,any one that suits you.If my poetry aims to achieve anything,it's to deliver people from the limited ways in which they see and feel"

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
„...Тоа беше издигнување на водата, џиновско подигнување и ништо друго. Вода што се креваше и до 25 метри високо. Дваесет и пет! Се издигнуваше и повеќе од дваесет и пет метри, дури и преку врвовите на нашите јарболи. Тоа беа водоскоци, експлозии. Се удираа и спротивставуваа еден со друг. Брзаа во пресрет рушејќи се еден преку друг или пак се распаѓаа на сите страни како илјада водопади во ист момент. Центарот на ураганот не беше ни најмалку сличен на океанот каков што човек може да го претстави во сон. Тоа беше збрка, многубројна збрка....„

*Pr|nCeSs*

Whatever I do... I didn`t do it!
Член од
12 февруари 2006
Мислења
162
Поени од реакции
1
...,,Кога веќе немав што да загубам, добив се`. Кога престанав да бидам тој што бев, се пронајдов. Кога се понижив и сепак го продолжив патот сфатив дека сум слободен да ја избирам својата судбина. Не знам дали сум болен, дали мојот брак беше сон што не можев да го сфатам додека траеше. Знам дека можам да живеам без неа, но би сакал пак да ја сретнам за да и го кажам тоа што не и го кажав додека живеевме заедно: Те сакам повеќе од себеси. Ако можам да го кажам тоа, ќе можам да продолжам да живеам на мира - зошто таа љубов ме искупи."

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
„ ...Младата трева овде, на сончевата страна од долот, беше повисока и погуста. Блуткавиот мирис на згреан од сонце црнозем не можеше да го задуши пречудесниот мирис на степски синолички што прецветуваа. Тие растеа по баталени стрништа, се пробиваа меѓу суви солби на кумуника, како богати шари се простираа меѓукраиштата на некогашна меѓа, па дури и на цврстата како кремен ледина, од ланската избледнета трева, го гледаа светот, нивните сини, детски чисти очи....„

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
...... osumnaeset meseci po tugi krevetu.postelnini,po tugi banji,so tugi peskiri,casi,pasta za zabi,gledam na tugi televizori,pisuvam so tugi penkala,pijam tugo kafe.Slusam tugi problemi.Igram so tugi deca.Mi nedostasuva mirot.Vo golemi kolicini.Mirot vo moite mozocni odai.Mirot vo dusata.A ako i ti slucajno imas momenti kako ovie moive,ne se predavaj bori se do kraj.I koga site brodovi ke ti potonat najdi edno pole.Pole siroko.Pa, zatvori oci,iskluci usi,rasteraj misli i... disi dlaboko.I obide se da naucis nesto od sopstvenite greski.Da naucis nesto od sebe.Ona sto beke si go iskusil.Nauci,deka se sto ke pravis ne cini.Da jades mnogu ne cini.Da ne jades ic pak ne cini.Da pies mnogu ne cini.Da ne pies ic ic ne cini.Da ebes mnogu ne cini.Da ne ebes ic-ebi se.I nemoj da se nerviras ako ne mozes da izlezes na kraj so lugeto.So niv, ni gorniot ne izlegol na kraj.Luge kako luge.Istovremeno i dobri i zli.I poludeni i pribrani.I monasi i nevernici.I crveni i sini.I hrabri i kukavici.I prijateli i dusmani......

....prijatele moj nikogas ne mu veruvaj na covek sto ne stoi mirno na sopstvenata hImna.sto ne kupuva cigari.Sto ne si gi gleda sopstvenite deca.Sto laze od hobi.Sto ne saka luge.Sto mrazi zivotni.Sto prezira uspesni.Sto iskoristuva nemokni.Sto ne znae kaj e Jamajka.NIkogas ne mu veruvaj na covek sto ja moca daskata od sopstvenata WC solja.I zatoa zapomni: Dobrite luge zavrsuvaat loso vo zivotot, a losite luge zavrsuvaat uste podobro...

.....Sto mi zgresila mojata Iki? Nisto.
Sto sum i zgresil jas?Se.Zasluzuva li vakva moralno hendikepirana licnost kako mene da go deli zivotot so nea?
Taa imase zelbi.Jas i gi unistiv.Taa mozese mnogu.Ne i dadoa zaradi mene.Ke dojde li denot koga ke bidam prinuden da i kazam replika od nekoj los ljuboven film?
"pusti me mene.Lesno ke me zaboravis.Gledas deka nesrekata odi po mene.Kako verna senka.Ti si uste mlada.Imas vreme.Pobaraj si ja srekata.Ti go zasluzuvas toa."
Pateticno ama tocno,kako dva i dva.Sto i da se sluci ke ja nosam na dusata nejzinata dobra dusa.Kolku da se iskupam za grevovite.Ako moite grevovi voopsto imaat cena.Kolku i da se obiduvam da go rasteram od moite misli seto ona sto kako grev sum i go "podaril", sfakam deka toa ednostavno e nevozmozno.Na nea mislam postojano.Na nea mislam i togas koga mislam deka ne mislam.Toa mi e opsesija.Toa mi e uzivanje......

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
„... Кога во себе чувствуваш пустош а на лицето ти цути раскош, ЗНАЕШ. Тоа е гордоста. Таа те заштитува и тебе, и твоите солзи, и твојата болка од погледот на сите. Те заштитува од сожалувањето кое боли дури и повеќе од омразата. .....Те тера да се смееш кога сакаш да плачеш. Да молчиш кога крик ти ги исполнува градите. Да делуваш смирено кога и последниот атом во тебе е вознемирен....Успева да ги задржи солзите до мигот на осаменост.Им дозволува да потечат единствено тогаш, кога си сам, далеку од сите погледи....Но што со лузните на душата , создадени од сите прикриени болки и разочарувања. Иако никој не ги гледа, тие сепак се тука. Горат и печат на душата во сенката на горда насмевка. Нека горат. Ќе прегорат.Нека печат. Ќе излечат. Нека болат. Ќе преболат. Важно е само никој да не види. Никој да не дознае. Нив ги чуваме само за себе.За другите, тука е маската на гордоста. Нашиот заштитник. Можат да не повредат. Можат да не измамат. Можат да не уништат. Можат да ни одземат СЕ. Но гордоста не можат. Никогаш. Таа е само наша.„

:cuc: :cuc: :cuc:

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
venera001 напиша:
Да,да:cuc::cuc::cuc:...и уште едно :)

„...Сиот живот се претвара во навика. Навика да се разбудиме во исто време и да ги правиме истите работи секојдневно.По навика разговараме за безначајни работи, по навика се смееме на одамна слушнати шеги и по навика се изненадуваме од настаните кои потсвесно сме ги очекувале или барем предвидувале. А кога ќе се измориме од се, повторно по навика, се повлекуваме во себе полнејќи си ги батериите за да можеме да продолжеме понатаму со старите навики. Исто како птицата која долго време живее во кафез. Дури и кога ќе ја отвориш вратата од кафезот, таа не излегува надвор. Нејзиниот кафез е нејзиниот свет. И да излезе од него, по навика повторно се враќа внатре.....Нашите навики се нашата сигурност. И се додека живееме така, само се залажуваме самите себе си дека живееме. Всушност вегетираме. ...„

Член од
27 март 2006
Мислења
13
Поени од реакции
0
"Poveke bi sakal da sum pepel otkolku prav; bi sakal mislata da mi blesne zlatna, a ne da mi zgasne zatrulena...pretpocitam da bidam bleskav meteor sekoj atom da mi sjae i gori bleskotno, otkolku da sum nepodvizna,zaspana planeta...vistinskata funckija an covekot e da zivee, a ne da postoi"
-Jack London

"Zurka denes...utre-ako bide...!"
-Dragan Lakicevic

sagaqua

Successful and Creative
Член од
23 декември 2005
Мислења
2.218
Поени од реакции
31
Saddest Poem

I can write the saddest poem of all tonight.

Write, for instance: "The night is full of stars,
and the stars, blue, shiver in the distance."

The night wind whirls in the sky and sings.

I loved her, and sometimes she loved me too.

On nights like this, I held her in my arms.
I kissed her so many times under the infinite sky.

She loved me, sometimes I loved her.
How could I not have loved her large, still eyes?

To think I don't have her. To feel that I've lost her.

To hear the immense night, more immense without her.
And the poem falls to the soul as dew to grass.

What does it matter that my love couldn't keep her.
The night is full of stars and she is not with me.

That's all. Far away, someone sings. Far away.
My soul is lost without her.

As if to bring her near, my eyes search for her.
My heart searches for her and she is not with me.

The same night that whitens the same trees.
We, we who were, we are the same no longer.

I no longer love her, true, but how much I loved her.
My voice searched the wind to touch her ear.

Someone else's. She will be someone else's. As she once
belonged to my kisses.
Her voice, her light body. Her infinite eyes.

I no longer love her, true, but perhaps I love her.
Love is so short and oblivion so long.

Because on nights like this I held her in my arms,
my soul is lost without her.

Although this may be the last pain she causes me,
and this may be the last poem I write for her.

Pablo Neruda

Член од
1 мај 2006
Мислења
371
Поени од реакции
2
[FONT=M_Times]"A zenata na svojata mladost ne ja otpustaj i ako ja otpusti namrzuvajki ja, sram ke ja pokrie tvojata pohotlivost,- kazuva Gospod Sedrzitel. i cuvajte se vo duhot vas i nikoj od vas da ne ja napusta zenata na svojata mladost. Ste pravele ona sto mi e omrazno, zosto Bog bil svedok pomegu tebe i zenata na svojata mladost, koja ti si ja napustil, a taa ti e drugarka i zena na tvojata zakletva,,. - citat na Sv. Kiril
Se izvinuvam so ne e na mak. font
[/FONT]
[FONT=M_Times]Ovoj citat najmnogu go sakam [/FONT]

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Ако љубовта е лек што ги лекува сите болки со уште поголема бол, зар да не ја сфатам како мака што од преувеличеност ги убива сите други маки така што ќе стане лек аз сите освен за себе? - Умберто Еко

Marata

kinky
Член од
9 мај 2006
Мислења
473
Поени од реакции
3
Ова не се баш цитати ама се извадоци од "Сликата на Доријан Греј" од Оскар Вајлд и многу ми беше мерак да ги ставам

... Но убавината, вистинската убавина завршува таму каде што започнува интелектуалниот израз. Интелектот сам по себе е начин на претерување и ја уништува хармонијата на секое лице. Во моментот кога човек ќе застане да мисли, целиот се претвара во нос или чело или нешто ужасно... –Лорд Хенри

Постои извесна фаталност кој секоја физичка и интелектуална различност, фаталност која ги прогонувала колебливите чекори на кралевите низ историјата. Подобро е да не се разликуваш од ближниот свој. Грдите и глупавите си поминуваат најдобро на светот. Можат да си седат мирни и да зјаат во претставата. Ако не знаат ништо за победата, барем се поштедени од спознавањето на поразот. – Базил Х.

...секој портрет кој е насликан со чувство е портрет на уметникот, а не на моделот. Моделот е чиста случајност, прилика. Не е тој оној што е откриен од сликарот, сликарот е тој што на обоеното платно се открива себеси. – Базил Х.

Совеста и страшливоста се една иста работа. Само совеста е името на фирмата. Тоа е се. – Лорд Хенри

Смеата воопшто не е лош почеток на едно пријателство и секако е најдобар крај за него... –Лорд Хенри

Ги бирам моите пријатели според нивниот добар изглед, моите познаници според нивниот добар карактер и моите непријатели според нивниот добар интелект. Човек не може да биде доволно претпазлив во изборот на своите непријатели. Немам ниеден кој е будала. Сите се мажи со интелектуална моќ и со оглед на тоа сите ме почитуваат. – Лорд Хенри

Верните ја знаат само тривијалната страна на љубовта, токму неверниците ги знаат трагедиите на љубовта. – Лорд Хенри

Не постои добро влијание. Секое влијание е неморално од научна гледна точка, зашто да влијаете на некого значи да му ја дадете својате душа. Тој не мисли како што природно би мислел, ниту гори од својата природна страст. Неговите доблести не се вистински. Неговите гревови, ако воопшто има такво нешто, се позајмени. Тој станува одек на нечија туѓа музика, актер во улога која не е напишана за него. Целта на животот е да се развиваш самиот себе. Секој од нас е тука за да ја сфати совршено својата природа. –Лорд Хенри

Убавината е форма на Генијот, дури и повисока од него, зашто не и треба објаснување. – Лорд Хенри

Единствена разлика помеѓу каприц и доживотна љубов е тоа што каприцот трае малку подолго. – Лорд Хенри

Човештвото се сфаќа себе си премногу сериозно. Тоа е првиот грев на светот. Да знаел пештерскиот човек како да се смее. Историјата ќе била поинаква. – Лорд Хенри

Денес повеќето луѓе умираат од еден вид страшно секојдневно чувство и доцна откриваат дека единственото нешто за кое што човек никогаш не жали се неговите грешки. – Лорд Хенри

Тој секогаш доцнеше од принцип, а неговиот принци гласеше дека точноста е крадец на времето. – за Лорд Хенри

Луѓето многу сакаат да го даваат она што најмногу им треба на нив самите. Јас тоа го викам длабочина на дарежливоста. – Лорд Хенри

Еден голем поет, навистина голем поет, всушност е најнепоетичното суштесво. Но инфериорните поети се апсолутно впечатливи. Колку се полоши нивните рими, толку посликовит е нивнот изглед. Самиот факт дека издал книга се второстепени сонети го прави човен неодолив. Тој ја живее поезијата што не може да ја напише. Другите ја пишуваат поезијата која не се осмелуваат да ја остварат. – Лорд Хенри

Искуството нема етичка вредност. Тоа е едноставно име кое луѓето им го даваат на своите грешки. – Лорд Хенри

Сите сакаме да мислиме толку добро за другите затоа што сите се плашиме од себе си. Основата за тој оптимизам е чист страв.Мислиме дека сме дарежливи зашто му ги придаваме на нашиот сосед оние доблести од кои има шанса да извлечеме корист. Го фалиме банкарот за да можеме да влеземе во минус на сметката и наоѓаме добри квалитети за да ни ги поштедат кесињата. –Лорд Хенри

Кога сме среќни, секогаш сме добри, но кога сме добри, не сме секогаш среќни. – Лорд Хенри

Да се биде добар значи да се биде во хармонија со себе си. – Лорд Хенри

Жените не инспирираат со желба да правиме ремек дела, но секогаш не спречуваат да ги реализираме. – Лорд Хенри

Постојат само два вида на луѓе кои се навистина впечатливи – луѓе кои знаат апсолутно се и луѓе кои не знаат апсолутно ништо. – Лорд Хенри

Има еден луксуз во самопрекорувањето. Кога се обвинуваме себеси, чувствуваме дека никој нема право да не обвинува. Исповедта, а не свештеникот е таа што ни дава ослободување од гревот.

Mesija

Hardcore Superstar...
Член од
13 ноември 2005
Мислења
212
Поени од реакции
1
Dont Judge Me, If You Dont Know Me - Tupac Amaru Shakkur 1971 - 1996

Kajgana Shop

На врв Bottom