Цела Фиренца лее за Македонија

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193

Закон ќе биде спомеников на Александар ...
Добро сега,со своите 30 метри ќе биде дупло повисок “закон“ одколку оној на сликата погоре кој е представен како 15 метарски со постаментот заедно,чиниш црквата крши него ќе да е,па Александар и се спрема за рушење пратен од министерството за урбанизам кое ќе биде оформено специјално за таква намена.:pos2:

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Е Кул за разлика од гејските сајтови шо ги постираш ова го разбирам.:helou:

ITK

Член од
10 октомври 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
51
Не си била во будимпешта да видиш на плоштаод на хероите како изгледа со споменици. Само таму сите мислам дека бе акачени на високо а овде ќе бидат доле на земја закачено. Ако е точен прилогот.

Машко сум* и сум бил будимпешта и далеку ми е поубав од тоа што видов како ќе изгледа нашиов

Член од
30 мај 2008
Мислења
830
Поени од реакции
27
Dali namesto so luge,vo Skopje ke se srekavame so statui?Normalni li se ovie od Vladata?Tolku pari za nesto koe sega ke mora da ni bide nametnato?Vo Svetot koga se stedi na vakvi investicii,nie ne se otkazuvame.Dali se napravi nekoja fabrika ?Mladi so zavrsen fakultet vozat taxi,rabotat vo konfekcii,svoeto znaenje nemaat kade da go investiraat.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
SKOPJE - Sara 'Casting the Italian artistic Ferdinando Marinelli to make five large bronze statues, one of which is dedicated to Alexander the Macedonian, ordered by the City of Skopje. The contract, worth total of ten million, however, is causing bitter controversy between the people of the Macedonian capital, that such a critical expenditure at a time of crisis like the present.

The daily newspaper Dnevnik, which will be 'news today states that the statues ordered the Florentine Foundry will be dedicated - as well as Alexander the Macedonian - the other national heroes Delcev Goce, Dame Gruev and Nikola Karev. The fifth order covers four lions on a bridge over the river Vardar. Some sculptures will be ready by the end of this year, the other by 2010.

The media and people are criticizing the decision of the authorities' to give the city such a quantity 'of money for initiatives celebrative and facade when the country is confronted with an unprecedented crisis. Furthermore, it points out, the statue of Alexander the Macedonian and 'intended to further tighten the position of Greece, who have long put the veto to Macedonia in the EU due to the long dispute on the name of the Balkan country and the its historical and cultural heritage.

The Ferdinando Marinelli Foundry, founded in 1905, has created sculptures and bronze statues for various countries, among others the United States, Vatican, Poland, Hungary, Canada. Their more 'important run included the fence to the monumental scale of the Vatican Museums and the restoration of sculptures in the Palace of the Kremlin in Moscow.
04/05/2009 13:17

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
ИНТЕРВЈУ: ВЛАДИМИР ТОДОРОВИЌ, ГРАДОНАЧАЛНИК НА ОПШТИНА ЦЕНТАР

Александар ќе го чуваат осум лава

Во фонтаната ќе има централен столб со кружна форма, на кој во прстени од бронза и мермер ќе биде претставена историјата на Македонија..

Целото интервју
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=2E6FF6400F0D3648AE592B423A2D5571

ММФ е во Македонија, цената на бронзата на светските берзи сеуште расте.
Македонија со овој проект предизивкува светска криза.
Г7 се состанува утре, или Македонија ќе се откаже од проектот или ќе ја нема.
Опозицијата бара предвремени избори за да ја стабилизира цената на бронзата на светските берзи и да ја спаси Македонија од изолација и пропаст.
Ако дојде на власт, бронзата ќе биде забранета во Македонија.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Спомениците се градат еднаш за многу векови. Трошокот е еднократен, а гордоста вечна.

Доколку сега се бара изговор да не се изградат, прашање дали и некогаш ќе се изградат во иднина, изговори секогаш ќе постојат.

Генерациите растени со децении во анационална средина без државна промоција на културата и традицијата на оваа земја се одразува и на нивната лабилна национална свест и одговорност да ги заштитат македонските интереси.

Да не беше финансиската криза, ќе се форсираше друг изговор. Во 18 години независност, живееме 18 години во криза, постојано се раствара македонското ткиво и секогаш се оди со девизата “ сега не е време “.

Неможе да се одлага процесот за национална хомогенизација доколку се посакува национален опстанок.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
ИНТЕРВЈУ: ВЛАДИМИР ТОДОРОВИЌ, ГРАДОНАЧАЛНИК НА ОПШТИНА ЦЕНТАР

Александар ќе го чуваат осум лава

Во фонтаната ќе има централен столб со кружна форма, на кој во прстени од бронза и мермер ќе биде претставена
историјата на Македонија..
ми ги читаат ли мислите или гледаат чкрапаниците од пред десетина години..или сите како еден исто сакаме...

браво

Homer MakeDonski

*Матриот
Член од
14 јуни 2005
Мислења
823
Поени од реакции
87
Околу паметнициве ..
Повеќе да ти лајат и да креваат врева
домашниве *петоколоножни џукели
отколу потомците на етиопските вкрстени крвожеди ..

па то нема ни у Београду ...

ММФ е во Македонија, цената на бронзата на светските берзи сеуште расте.
Македонија со овој проект предизивкува светска криза.
Г7 се состанува утре, или Македонија ќе се откаже од проектот или ќе ја нема.
Опозицијата бара предвремени избори за да ја стабилизира цената на бронзата на светските берзи и да ја спаси Македонија од изолација и пропаст.
Ако дојде на власт, бронзата ќе биде забранета во Македонија.
Бронзен грип тип А ...

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
ми ги читаат ли мислите или гледаат чкрапаниците од пред десетина години..или сите како еден исто сакаме...

браво
И фалангата ќе биде околу него.

Ќе мора за петоколонашиве да изградиме нов плоштад на овој од сенката на Аце ќе му се плашат.

Член од
30 мај 2008
Мислења
830
Поени од реакции
27

браво
Neka gradat,no so svoi pari ako tolku im e do umetnosta.Se gradi ednas za da bide za navek,no,gradi spomenici nekoj koj svoi pari vlozil vo toj proekt.A nie,drzavata ke ja dovedeme do prosjacki stap"no ne se otkazuvame od ovie grandiozni proekti,bilo da se spomenici ili crkvi.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
лол бе.....за тебе историјава наша кога почнува со 20 век?
Не се работи за историја секако дека имаме историја и никој не го порекнува тоа сакав напоменам за невкусот на поставеноста на фигурите на едно место, Скопје ке стани едно шаренило од споменици и скулптури и сето тоа би делувало убаво аку се сместени во соодветна околина ..но сепак не ми беше тоа муабетот можеби ке бидат добро изработени прекрасни но сметам дека на прво место е поважен стандардот на граганите и тие се сепак наши пари ај да те прашам лично прашење аку живееш во колиба и храниш овци и добиток да преживееш дали со заштедата би купил вредна уметниЧка слика колку и да ја сакаш и да е значајна за тебе или би ги вложил во нешто попаметно кое ке ги задоволи барем твоите основни потреби?

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Не се работи за историја секако дека имаме историја и никој не го порекнува тоа сакав напоменам за невкусот на поставеноста на фигурите на едно место, Скопје ке стани едно шаренило од споменици и скулптури и сето тоа би делувало убаво аку се сместени во соодветна околина ..но сепак не ми беше тоа муабетот можеби ке бидат добро изработени прекрасни но сметам дека на прво место е поважен стандардот на граганите и тие се сепак наши пари ај да те прашам лично прашење аку живееш во колиба и храниш овци и добиток да преживееш дали со заштедата би купил вредна уметниЧка слика колку и да ја сакаш и да е значајна за тебе или би ги вложил во нешто попаметно кое ке ги задоволи барем твоите основни потреби?
Јас се чудам какви се не манипулативни продадени изроди има во оваа земја.
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=38662

Иначе ако не приметувате preku celava hajka protiv spomenicite se saka da се наметнe една дилема култура историја идентитет или ЕУ НАТО “сигурност“ по секоја цена.

Та сега што мислите по чива диригирана хајка ?

Jagger

м
Член од
24 ноември 2008
Мислења
322
Поени од реакции
5
Давам целосна подршка за изградба на зркви и спомен обележја.
НО имама една примедба.
Што не ги гради спомениците во другите градови во Македонија , зар не гледаат дека Скопјани не ги интересира негувањети на нашата Македонска култура.
Зар не гледаат дека на Скопјани во други работи им е паметот.
И ако скопјани се бунат и кажуваат дека немале леб да јадат, па шо кур секој викенд ми врвите по патов за Охрид, прашина ми кревате, седете дома ко немате пари.

Споменици до небо да се градат. Македонија е вечна.

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Јас се чудам какви се не манипулативни продадени изроди има во оваа земја.
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=38662

Иначе ако не приметувате preku celava hajka protiv spomenicite se saka da се наметнe една дилема култура историја идентитет или ЕУ НАТО “сигурност“ по секоја цена.

Та сега што мислите по чива диригирана хајка ?
???? Манипулативен изрод? анализирај се те молам ...како прво аку сметаш дека со тоа што ке бранам или осудувам нечија глупава иницијатива логично следува дека си ја сакам или ја мразам земјата е стварно тапо и ограничено размислување. Не бе душо јас не прифакам тоталитаризам и она што не ми се допага ке го кажам јавно и не ми е гајле што ке речиш ти за тоа ...зарем треба да се плашам од реакцијата на таквите како тебе?? Но јас можеби сум и поглем патриот од тебе? Можеби јас ке сторам повеке за мојата земја некогаш отколку ти што на драго срце го докажуваш твојот патриотизам преку форуми и застапуваш некој си диктаторски режим сместен во релативна демократија, ти како да не веруваш дека си македонец? Ако јас сум убедена дека сум македонка мене не ми се потребни ниту споменици ниту книги ниту некаква потреба на другите да му докажувам кој сум и што сум и да се инаетам како магаре да правам работи кои ке ми донесат само штета а ни духовна ни материјална корист....

Kajgana Shop

На врв Bottom