Царкњас: Северна Македонија е добро решение

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.444
Поени од реакции
18.432
Зборувам за А1 и газда Велија бе,ако не си разбрал,како реплика на предходниот пост.:toe:

Убо разбрав, ај да бидам по прецизен, си видовте на таквото дека Велија е ваков, таков ...

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Тие од А1 се анти македонски расположени,изгледа ке треба една лекција да се оддржи на таа телевизија.ЕДНОСТАВНО АКО ПРОДОЛЖИ ТАКА КЕ СИ ЈА ВИДИ ТОЈ КУКАВИЦАТА ГНАСЕН ВО ПЛАМЕН И ТОА ГАРАНТ ВО СКОРО ВРЕМЕ.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Изјавата на Никодим беше пресечена и аудиовизуелно,иако не беше премногу долга.Значи ептен прозирна “финта“,која и најобичен лаик треба да ја спознае.:toe:
Ја спознаа. Се виде работата. :)

Сега чекаме на следната “финта’’.

Се надевам овие од А1 ќе продолжат да бидат проѕирни и глупи како до сега.

Член од
20 декември 2008
Мислења
32
Поени од реакции
0
А, зошто и Сител исто така ја пренесе вестта?
--------------------------------------

ЗА НИКОДИМ ЦАРКЊАС ПРИФАЛИВА Е ОДРЕДНИЦАТА „СЕВЕРНА“

Македонците од Грција не би имале против како географска одредница за решение на спорот да се користи терминот Северна.

Ова денеска во Битола го изјави Никодим Царкњас, македонски свештеник во Грција. За него терминот Северна не претставува нарушување на македонскиот идентитет.
------------------------------------------------------

Па, не е ваљда и најверниот мегафон на Владата предавник???? :)

Член од
20 јуни 2007
Мислења
809
Поени од реакции
18

Македонците од Грција не би имале против како географска одредница за решение на спорот да се користи терминот Северна.

Ова денеска во Битола го изјави Никодим Царкњас, македонски свештеник во Грција. За него терминот Северна не претставува нарушување на македонскиот идентитет.

Зошто и тие се исти курац. Сеа ќе слушаме од сите страни вакви изјави, да не "подготват" за новото име.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Убо разбрав, ај да бидам по прецизен, си видовте на таквото дека Велија е ваков, таков ...
“Обратен“ е ебаго,шо има да си гледаме на таквото,кога му пишува на чело.

Види,Никодим Царкањас убаво потенцира дека за него лично,поимот Северна Македонија е добар предлог,ама само за него лично,без при тоа да се осврне врз мислењето и потребите на сите други Македонци.
Политиката пак на владата во тој контекст е референдумот да одлучел како требало да се викаме,значи владата е на мислење дека Албанците,Турците,Бугарите(доколку ги има)Србите,Турците и сите други освен самите ние како Македонци треба да одлучуваат за името Македонија и Македонски народ.Па сите нив ги боли “стојко“ бе како ќе се викаме во иднина.Тие гледаат само да си ги остварат своите агенди,мислеќи дека со смена на името Македонија ќе им бидат возможни лажните ветувања дадени од НАТО или ЕУ педофилите.
Во иднина очекувам уште повеќе вакви изјави одземени од контекст како ова на Никодим,кој ќе повлекуваат оправдување за референдум за кој се залага власта во оваа земја,и за кој референдум апсолутно не е во право кога се знаат оние неколку “факти“ кој јас ги напоменав:
1.Никој нормален не би организирал референдум за сопственото име.
2.Никој нормален не би организирал или спроведувал референдум за сопственото име доколку право на учество на таквиот референдум имаат и оние кој воопшто не ги засега како ќе се вика другиот.
П.С.-Доволно ли е за да ти се разјасни,или треба уште некој аргумент да ти презентирам?Кажи,ги имам во изобилство.:toe:

Член од
20 декември 2008
Мислења
32
Поени од реакции
0
ABC, работава е дека Царкњас кажал дека според него со придавката ’Северна’ не се губи македонскиот идентитет и дека според него тоа е добро решение (совршеното сите го знаеме, но за жал не е остварливо)... А, кој има право да збори во името на сите Македонци? Такво право немам ни јас, ни ти, ни тој, секој си искажува свои ставови... Референдумот го турка Владата за да си ги испере рацете, а со тоа може само да создаде уште поголема поделба. Ќе се обвинуваме меѓу себе дека Албанците, бугарашите ни го смениле името и сл., па ќе создадеме повторно внатрешни тензии... За било кое решение Владата треба да покаже храброст и да понесе одговорност, а не да се крие. Власт не е само привилегија, туку и одговорност...

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
ABC, работава е дека Царкњас кажал дека според него со придавката ’Северна’ не се губи македонскиот идентитет и дека според него тоа е добро решение (совршеното сите го знаеме, но за жал не е остварливо)... А, кој има право да збори во името на сите Македонци? Такво право немам ни јас, ни ти, ни тој, секој си искажува свои ставови... Референдумот го турка Владата за да си ги испере рацете, а со тоа може само да создаде уште поголема поделба. Ќе се обвинуваме меѓу себе дека Албанците, бугарашите ни го смениле името и сл., па ќе создадеме повторно внатрешни тензии... За било кое решение Владата треба да покаже храброст и да понесе одговорност, а не да се крие. Власт не е само привилегија, туку и одговорност...
Абе ме боли таквото што кажал Церкањас,тој убаво си кажа дека тоа е само негово мислење и сходно на тоа не може да биде релевантно за мене.Впрочем тој живее во денешна Македонија која е Северен дел на Грција,па можам и да му простам доколку лично тој така мисли,со оглед на тоа што само до вчера таму не можеше ни да се “шепне“ за некаква Македонија без разлика дали Северна,Јужна или било каква.Ама дека неговото мислење треба да го прифатат сите Македонци,како што се посакуваше преку “сецнатото“ интервју на А1 и пренесено на другите медиуми,јас го толкувам само како обид да се оправда погрешниот пристап на владата која сака да наметне референдум за она што никој нормален не би ни помислил дека треба референдум,а тоа е за сопственото име.:toe:

nako

No1
Член од
22 јануари 2006
Мислења
918
Поени од реакции
35
Значи така, Македонскиот синдром ( вирус ) пак не нападна. Ете сега и Македонците од Беломорска Македонија ни се криви. Мене не ме интересира како ке ме вика некој друг, ЈАС сум МАКЕДОНЕЦ, зборувам и пишувам МАКЕДОНСКИ и слушам МАКЕДОНСКА музика и тоа не може никој да го смени ни на референдум ни на избори ни ЕУ ни НАТО. А тоа што Македонија е поделена тоа е друго прашање.
Ке го цитиртам Мисирков:
"Бугарите нека си се занесуваат со кранјите политички и економски теории
Србите нека си мислат дека и Господ при создавањето на светот зборувал Српски
Грците нека си се сметаат дирекни потомци на Хомер, Одисеј и Аристотел
Ние треба со големо напрегање зачувувајки си ја полната слобода на научната мисла да го проучиме минатото и сегашноста на сите овие народи за да го определиме своето меѓу нив и да си ја зачуваме својата етничка историска индивидуалност
"
Мисирков во списанието "ИЛИНДЕН" 30 Јануари 1925 година
Ако некој не ме разбира или сака да ме извади од контекст нека го прочита добро потписот.

Член од
27 март 2009
Мислења
445
Поени од реакции
14
Nikodim Carknjas rece Severna i se e vo red to e negovo licno mislenje.
Ljube rece severna i toj e debil, predavnik, juda, grkoman, bugarofil, srboman, prijatel na Albancite od UCK, slatkar, bozadzija, kopac, nezdrav...........

Б

Бат Елохим

Гостин
Ljube rece severna i toj e debil, predavnik, juda, grkoman, bugarofil, srboman, prijatel na Albancite od UCK, slatkar, bozadzija, kopac, nezdrav...........
Неспоредлив ти е муабетот.
Љубе беше кандидат за претседател и сака да тера политика.

Секој што ќе каже било кое име освен Република Македонија, од дома, од слобода, без никаков притисок е пола и повеќе од тоа што наброја. Па нека е и свети Љубе.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Ne be Ljube si bese slatkar, bozadzija, kopac, nezdrav i pred toa.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Официјалните претставници на државата не смеат- т.е. не е пожелно да го кажат своето мислење зошто се во тек на преговори, додека за сите останати воопшто не е проблем да кажат што мислат.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
ме разочара попе.... иако желбата и срцето ти се големи

разумот и тактиката ти се погрешни...секој твој збор има тежина..ама ваква неспретна карпа врз нас да фрлиш...:uvo:

Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
708
Официјалните претставници на државата не смеат- т.е. не е пожелно да го кажат своето мислење зошто се во тек на преговори, додека за сите останати воопшто не е проблем да кажат што мислат.
Nikovski sto e ? pooficijalen zdravje

Kajgana Shop

На врв Bottom