Христијанско поимање на ѓаволот

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
MIKI1, јас никаде не реков дека Рафаел и тој Ураел не постојат, туку само реков дека не се спомнати во Библијата - во проверениот и потврдениот Божји збор. Ако ти си ги сретнал во некоја друга книга, аудио или видео касета, или можеби лично, тогаш повели кажи му, а не ми реплицирај безвесни глупости на мојот текст.

Патем зборот Рафаел веројатно е кованица од еврејските зборови Рафа и Ел. Рафа значи Лекар/Исцелител, а Ел значи Бог. Толку знам за него, толку пишувам. Вие што знаете повеќе, пишете повеќе.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
MIKI1, јас никаде не реков дека Рафаел и тој Ураел не постојат, туку само реков дека не се спомнати во Библијата - во проверениот и потврдениот Божји збор. Ако ти си ги сретнал во некоја друга книга, аудио или видео касета, или можеби лично, тогаш повели кажи му, а не ми реплицирај безвесни глупости на мојот текст.

Патем зборот Рафаел веројатно е кованица од еврејските зборови Рафа и Ел. Рафа значи Лекар/Исцелител, а Ел значи Бог. Толку знам за него, толку пишувам. Вие што знаете повеќе, пишете повеќе.
Рафаел и Уриел се споменати во т.н. дефтерканонски книги. Рафаел се јавува во Товит, а Уриел во 3 книга Ездра.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
--- надополнето: Jul 6, 2011 10:35 AM ---

Може, еве, на пример, „За небесната хиерархија„ од Диносиј Ареопагит, но, разбира се, тоа „...не е запишано во Библијата....„, а штом не е запишано..не е точно.

S

smexy

Гостин
Јас нигде не спомнав дека се именува туку дека се реферира.
Прашањето е зашто христијанството одбива да го именува?
Всушност,постојат христијански научници кои велат дека Талмудот не е во несогласност со Христијанството.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не ми е познат Талмудот (дотолку подобро за мене...), а познавачите велат дека Талмудот е пишуван во новозавениве времиња и е полн со бласфемии од јудеите, упатени кон Мајката Божја и Христос. Далеку од тоа дека Талмудот има нешто рисјанско во себе.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Македонските народни приказни се полни со богомилскиот концепт за дуалност. Договори помеѓу ѓаволот и богот, ѓаволот и човекот, насекаде е присутна дуалноста...
Сепак поп Богомил бил наш човек :)

S

smexy

Гостин
Македонските народни приказни се полни со богомилскиот концепт за дуалност. Договори помеѓу ѓаволот и богот, ѓаволот и човекот, насекаде е присутна дуалноста...
Сепак поп Богомил бил наш човек :)
дури и Samael .... 2=0 :)

Kajgana Shop

На врв Bottom