Za hranata dali e okej I zdravo stalno na kupena hrana (I kakva?), nesakam po soba da mi mirisaat koftinjata na mama I slicno.
Mesec ipol e maceto, trebalo nekoja meka hrana da mu zemam za pocetok, valda ke mi kazat, ama pisete iskustva. Isto taka bidejki ke e stalno doma, najverojatno treba da go kastriram a procitav deka trebalo toa da se napravi koga e mlado.
Nekoj tips and tricks za pocetnici pisajte...
Го хранам со сува храна за мачки, плус му купувам конзерви понекогаш има овде едни Гурмет конзерви луд е по нив, со разни океански риби, со лосос и незнам ти што, незнам дали ги има во МК во Црна Гора и овде во Босниа ги има, и се по 1км-30 денари. Нема да му биде ништо ако го храниш со сува храна само, еве го мојот 6 години жив и здрав, пу пу.

Давај му ти понекогаш и од својата храна кога јадеш подфрли му по малце мевце, кај мене се дави во пилешко.
Мојот е кастриран на стари години, т.е. на 4. Предходно додека живеевме во Македонија кога му се присакуваше му наоѓав јас женска персиска, и го носев или ми ја носеа дома мачката, ќе завршеа работа и секој по дома. Кога го донесов во ЦГ настана проблем, сакаше да се пари а јас незнаев во градот кој чува персиска, морав да го кастрирам. Можеби е најдобро да се кастрира како мал, ама не е проблем и на старост да се реши проблемот.
Само спреми се со разни чешли и фурминатори, направи за отстранување влакна од мебел, оти глава нема да можеш да дигнеш од влакна. Многу имааат меко крзно како памук и влакното се залепува, многу е незгодно, а нон стоп се митарат. Јас купив од оние четките за рибање со тврди влакна и неколку пати ќе поминам да се соберат влакната на четката. Во последно сега откако дознав дека сум бремена, го истрижавме, па сега јбг подобро да го стрижам од него ли да бидам приморана да го дадам на некој децата кога ќе се родат, а не би го дала ни под точка разно. Така што сега ќе мора извесен период да носи кратко крзно.
Незнам што друго да ти кажам, ако те интересира уште нешто пиши, и стави слика од ѓаволчето да го видиме овде.
@Tegla Ројал канин се прескапи храни. Можеби се и најквалитетни, ама огин се, незнам колку е исплатливо да ја научиш на таква храна. Една Русинка во ЦГ чуваше персиска мачка ја хранеше со Ројал Канин од оние за персиски мачки, мачкава нејќе да чуе ни за една друга мачешка храна. Само таа.
Незнам дали ја има во Македонија, ако ја има е супер храна, јас ја купувам на големо, т.е. купив вреќа пред нова година и еве уште јаде, може и летово ќе го претрачиме со таа вреќа 10 кг, хранава се вика МИНКАС Хепи Кет, подобра храна досега не сме трошеле. Многу ја сака. Прв пат ја имав начекано во Црна Гора и на мерење му ја купував му се засвиѓа па ја снема после во пет шопот од кај што ја купував, па ја барав стриктно на друго место. После кога дојдовме во Босна имав проблем поради храната, ја немаше никаде Минкас овде во Добој, а имаше Минкас за кучиња. Па така ги замолив едни луѓе во пет шопот да набават Минкас за мачки, набавија и сега немаме проблем.