Храна за кучиња

Член од
7 февруари 2015
Мислења
11
Поени од реакции
3
Никогаш нема ни да може тоа ти е како ти да пробаш фамилијарна пица да ја ставиш цела во уста одеднаш.
Затоа и храните се делат на мини медиум и макси, ќе си бараш грана која е за кучиња со мал раст т.е. мини тие имаат поситни зрна. А која е најдобра е тоа е индивидуално и ќе мораш да си најдеш сама која најмногу ќе му одговара на твојот миленик. Ако сакаш поефтини храни тогаш пробај со Trainer, Natural trainer, Naxos, Cibau. Нешто поквалитетни од нив се Purina, Eukanuba, Brit, Royal Canin. И врвот што можеш да го добиеш во мкд во моментов е CarniLove или Natural& Delicious

Jasno mi e toa deka nema ni da mozhi mada sho prethodnoto pekinezerche sakashe samo golemi zrna verojatno mu beshe pointeresno da si grizi..:) Imam zaprimeteno deka najvekje ja saka pileshkata hrana pa kje probam nekoja od ovie..

P.S fala :))

Член од
18 август 2013
Мислења
59
Поени од реакции
16
Некоја (не)официјална формула колку месо треба му се дава на куче според килажата?
5% од телесна тежина? 3% од телесна тежина? 15 грама од килограм

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Некоја (не)официјална формула колку месо треба му се дава на куче според килажата?
5% од телесна тежина? 3% од телесна тежина? 15 грама од килограм
10% од т.т.

Член од
18 август 2013
Мислења
59
Поени од реакции
16
20кг куче=2 кила месо дневно?:)
Некако многу ми делува

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Некако многу ми делува
Младо куче е? Тоа е генерална формула, зависи со што друго го храниш. Ако храниш само РАВ или БАРФ не е многу, месото побрзо се вари од дехидратот. Ако правиш комбинација со дехидрат по 500-600г.

Член од
18 август 2013
Мислења
59
Поени од реакции
16
Младо е младо. На РАВ е. Значи кога ќе направи 50кила, 5 кила месо плус ориз ли, лебче ли и зеленчук овошје па 6-7 кила храна дневно. WOW

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Dosta mu e 10-15 grama maeso po kilogram tt. Obrokot treba da e priblizno 50% meso, 25% zelencuk, 25% zitarici I ke go sledis kako napreduva so tezina, ako e slabo, vkupnata dnevna kolicina na hrana ke ja zgolemis za okolu 10-15% Na obrokot ke treba da dodades i barem 1 supena lazica rastitelno maslo, mozes ednas vo denot dodeka e poladno vremeto da dodades i 1 supena lazica svinska mast i ne zaboravaj da balansiras so vitaminsko-mineralen dodatok. Zitaricite sekako gi varis, oriz i palenta se dobri, a zelencukot nekoj mozes da go davas surov (morkovi) nekoj ke treba malku da go obaris da omekne zaradi podobra digestija. Mesoto ako ne ti e od proveren izvor isto taka treba da se obari. Izbegnuvaj iznutrici.

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Dosta mu e 10-15 grama maeso po kilogram tt. Obrokot treba da e priblizno 50% meso, 25% zelencuk, 25% zitarici I ke go sledis kako napreduva so tezina, ako e slabo, vkupnata dnevna kolicina na hrana ke ja zgolemis za okolu 10-15% Na obrokot ke treba da dodades i barem 1 supena lazica rastitelno maslo, mozes ednas vo denot dodeka e poladno vremeto da dodades i 1 supena lazica svinska mast i ne zaboravaj da balansiras so vitaminsko-mineralen dodatok. Zitaricite sekako gi varis, oriz i palenta se dobri, a zelencukot nekoj mozes da go davas surov (morkovi) nekoj ke treba malku da go obaris da omekne zaradi podobra digestija. Mesoto ako ne ti e od proveren izvor isto taka treba da se obari. Izbegnuvaj iznutrici.
Со ова ви препорачуваме да се напиете бело вино од винарија Стоби :D

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Belo vino ne odi so palenta. :)

Член од
10 јуни 2013
Мислења
176
Поени од реакции
232
Може ли еден совет од вас, имам куче 7 месеци еве веќе наполни и од вчера не сака да си ја јаде храната, само ја помирисува, легнува до неа и почнува да се жали, цивка, незам што му е :( Обично му ја мешам храната дали со месо, зеленчук или овошје , работата е што и во храната што му ја дадов имаше овошје и несака да ја изеде
?????????????????????????????????????????????????????????
п.с кога ке му пријдам почнува погласно да цивка, и ми ја зграпчува раката со заби не ме гризе туку само колку да ја фати и ме гледа у очи ?????/ НЕАМ ПОИМ ШТО МУ Е!!!

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Може ли еден совет од вас, имам куче 7 месеци еве веќе наполни и од вчера не сака да си ја јаде храната, само ја помирисува, легнува до неа и почнува да се жали, цивка, незам што му е :( Обично му ја мешам храната дали со месо, зеленчук или овошје , работата е што и во храната што му ја дадов имаше овошје и несака да ја изеде
?????????????????????????????????????????????????????????
п.с кога ке му пријдам почнува погласно да цивка, и ми ја зграпчува раката со заби не ме гризе туку само колку да ја фати и ме гледа у очи ?????/ НЕАМ ПОИМ ШТО МУ Е!!!
Свари му само пилешко со ориз и пробај така...Не верувам дека квичи за храна, туку нешто друго е проблемот.
Кучето е врзано за синџир или пак е во бокс? Пробај да го шетниш малку и види како реагира.
Колку време го немаш прочистено со апчиња за прочистување?
Најдобро би било да го однесиш на ветеринар во случај ако цивка и одбива да јади.[DOUBLEPOST=1425632849][/DOUBLEPOST]
Некако многу ми делува
2.5% е ако кучето има идеална тежина

http://www.raw4dogs.com/calculate.htm

Последно уредено:
Член од
10 јуни 2013
Мислења
176
Поени од реакции
232
Свари му само пилешко со ориз и пробај така...Не верувам дека квичи за храна, туку нешто друго е проблемот.
Кучето е врзано за синџир или пак е во бокс? Пробај да го шетниш малку и види како реагира.
Колку време го немаш прочистено со апчиња за прочистување?
Најдобро би било да го однесиш на ветеринар во случај ако цивка и одбива да јади.[DOUBLEPOST=1425632849][/DOUBLEPOST]
2.5% е ако кучето има идеална тежина

http://www.raw4dogs.com/calculate.htm
Работата е он треба да си ја јаде својата храна , несакам да го научам да јаде пилешко и ориз.
Кучето е во стан и се шета 3 пати на ден по саат време некогаш и повеќе.
Прочистено е пред месец ипол , значи уште толку и пак треба апче да му дадам.
Не е дека не јаде ништо само храната не ја сака,затоа и несакам да му дадам пилешко и ориз за да не си сврзе во главата и воопшто да ми прекине да ја јаде храната.

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Работата е он треба да си ја јаде својата храна , несакам да го научам да јаде пилешко и ориз.
Кучето е во стан и се шета 3 пати на ден по саат време некогаш и повеќе.
Прочистено е пред месец ипол , значи уште толку и пак треба апче да му дадам.
Не е дека не јаде ништо само храната не ја сака,затоа и несакам да му дадам пилешко и ориз за да не си сврзе во главата и воопшто да ми прекине да ја јаде храната.
Смени му друга храна тогаш, пример кај мене Ројал Канин ја обожаваше.

Член од
10 јуни 2013
Мислења
176
Поени од реакции
232
Смени му друга храна тогаш, пример кај мене Ројал Канин ја обожаваше.
Несакам да му ја сменам храната зашто еднаш така престана да јаде и му ја сменив храната Брит . 7 кила отидоа, само што ја купив оваа втора вреќа Еукануба една вреќа веке изеде, значи не е до храната , не ми е јасно ако му ги наполнам играчките со храна ја јаде а од тањирчето не јаде, пробав и во друго тањирче да му давам ама исто, затоа и прашувам тука да не имате решение, зашто имам пробано мн работи :vozbud:

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Несакам да му ја сменам храната зашто еднаш така престана да јаде и му ја сменив храната Брит . 7 кила отидоа, само што ја купив оваа втора вреќа Еукануба една вреќа веке изеде, значи не е до храната , не ми е јасно ако му ги наполнам играчките со храна ја јаде а од тањирчето не јаде, пробав и во друго тањирче да му давам ама исто, затоа и прашувам тука да не имате решение, зашто имам пробано мн работи :vozbud:
Искрено јас не се замарам толку во случај ако не е нешто кучето болно...Му го ставам тањирчето со храна и ако не почне да ја јаде за брзо му го земам назад и после му давам храна дури кога ќе му биде вториот термин за хранење.
Треба да се научи на ред и дисциплина.

Kajgana Shop

На врв Bottom