Не, али јас зборам општо. Не за Македонија.
За Македонија џабе би зборел пошто никој не планира таква иднина тука. Така да е бесцелно да се врти натаму дискусијата, барем сега за сега. Ако дојде такво нешто на дневен ред некој ден, тогаш во ред.
И не се залетувај, ничив живот е уништен со посвојувањето. Целта е да се донесе детето во подобра средина од таа во оригиналното семејство, и таа од сиропиталиштето. Очигледно дека родителите од разни причини не сакале или не можеле да го растат. Правото на мајка и татко уште од таму е тргнато. А за да ги има повторно треба да се најде хетеро пар кој исполнува услови. Сите релевантни статистики укажуваат на тоа дека има повеќе деца без родители отколку што има родители желни за посвојување. Дури и да ги има, обично истите се и пребирливи, па одредени деца остануваат години и години и години во сиропиталиштето. Кај нас на пример никој не ги посвојува децата ромчиња, ќе наполнат 18, и повеќето повторно се враќаат на улиците.
Џабе изиграваш парагон на доблеста. Реално гледано ништо не би спречило истополов пар да посвои дете, освен ако не ги исполнува условите. Што реално, и така и треба да биде. А не нивната сексуална ориентација.
Нешто не си ми јасен, јас и кој сме имале "осет за мајчинство"? Кој партнер? Нигде немам спомнато такво нешто. А јас од каде црпам родителски пориви тебе не треба да те интересира. Нити дали ќе бидам родител некој ден. И да сум во убер-либерална земја негде и со соодветен партнер можеби нема никогаш да бидам родител. Тоа што го дрндаме овде е за правото на родителство. Правото треба да постои и да биде присутно во легална рамка, дали ќе биде искористено е избор на индивидуата. Не треба некој да се реши прво да биде родител, па тек тогаш да заземе тврд став и да стане активист и промотор на samesex родителство. А дали ќе бидам одличен родител или не, доколку тоа стане реалност, нема да ме судиш ти, туку прво децата кои би ги растел, па државата преку соодветни органи кои постојат токму за таа цел. Не ти и остала багра. Освен ако си социјален работник. Тогаш друга прича.