Хип хоп културата во Македонија

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
6.082
Поени од реакции
25.230
Иди у курац, зошто не ме боли кур за тебе. Иди у курац! Дури и моите постови се поестетски од ова срање.

Јас сум гатанка, ти не си гатанка. Песме моје младости.

Екс социјалисти, капиталци на мисија, со ѓаволот во коалиција, зборам вистина. Ударно и дирекно во цел.

Имав прилика да се запознаам со Пикисипи на еден роденден мислам беше 2006-2007 ма. Отворено му реков дека мислам дека рапот е простачка музика затоа што е напишана од необразовани црнци кои знаат само да зборат за пички, пиштоли, дрога, криминал, макроа и гето и слични сељачки мотиви кои се слават како фраерски. Ми посочи некои европски и непознати американски групи да ги преслушам и дека тоа ќе ми смени мислење. Нешто разлистав по јутубот после тоа и имаше нешто од тоа што ми препорача што ветуваше иако генерално го задржав истото мислење. Накратко моето моето мислење за хип-хоп културата во глобала а воедно и во Македонија е скоро исто како во ова излагање на Крис Рок.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.315
Поени од реакции
21.509
Иди у курац, зошто не ме боли кур за тебе. Иди у курац! Дури и моите постови се поестетски од ова срање.

Јас сум гатанка, ти не си гатанка. Песме моје младости.
Јас кога кењам, лајната се поестетски распоредени и поубаво смрдат од твојов пост!
Да беше малку покомпетентен да збориш на оваа тема, ќе знаеше дека тоа "срање" е исто така дел од "песме твоје младости".

Имав прилика да се запознаам со Пикисипи на еден роденден мислам беше 2006-2007 ма. Отворено му реков дека мислам дека рапот е простачка музика затоа што е напишана од необразовани црнци кои знаат само да зборат за пички, пиштоли, дрога, криминал, макроа и гето и слични сељачки мотиви кои се слават како фраерски. Ми посочи некои европски и непознати американски групи да ги преслушам и дека тоа ќе ми смени мислење. Нешто разлистав по јутубот после тоа и имаше нешто од тоа што ми препорача што ветуваше иако генерално го задржав истото мислење.
И што ако си му рекол на Пики Сипи дека рапот е простачка музика, јајца да не ти пораснаа?

Другар, види вака сега.. пред да искењаш уште некоја глупост како овој пост и пред да напишеш нешто друго на оваа тема, размисли прво дали си доволно компетентен да збориш дека рапот е простачка музика. Верувај, со неколку преслушани песни и албуми, неможеш да тврдиш и да наметнуваш мислење дека рапот бил простачка музика со сељачки мотиви.
Прво преслушај барем 2500+ македонски рап песни, па после давај вакви мислења. Истото важи и кога даваш мислење за некој артист, прво преслушај ги сите негови дела, па потоа, врз основа на преслушаното, давај твое мислење.
САФ, Чиста Околина и The Most Wanted... не се/биле само тие рап во државава, има мноооогу повеќе.

И да, ќе заборавев, квалитетниот рап не го барај на телевизија!

Накратко моето моето мислење за хип-хоп културата во глобала а воедно и во Македонија е скоро исто како во ова излагање на Крис Рок.
Накратко, мојот совет за луѓе кои тврдат дека рапот бил простачка музика со сељачки мотиви, врз основа на неколку преслушани песни, е овој:

[/quote]

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.082
Поени од реакции
25.230
Јас кога кењам, лајната се поестетски распоредени и поубаво смрдат од твојов пост!
Да беше малку покомпетентен да збориш на оваа тема, ќе знаеше дека тоа "срање" е исто така дел од "песме твоје младости".

И што ако си му рекол на Пики Сипи дека рапот е простачка музика, јајца да не ти пораснаа?

Другар, види вака сега.. пред да искењаш уште некоја глупост како овој пост и пред да напишеш нешто друго на оваа тема, размисли прво дали си доволно компетентен да збориш дека рапот е простачка музика. Верувај, со неколку преслушани песни и албуми, неможеш да тврдиш и да наметнуваш мислење дека рапот бил простачка музика со сељачки мотиви.
Прво преслушај барем 2500+ македонски рап песни, па после давај вакви мислења. Истото важи и кога даваш мислење за некој артист, прво преслушај ги сите негови дела, па потоа, врз основа на преслушаното, давај твое мислење.
САФ, Чиста Околина и The Most Wanted... не се/биле само тие рап во државава, има мноооогу повеќе.

И да, ќе заборавев, квалитетниот рап не го барај на телевизија!

Накратко, мојот совет за луѓе кои тврдат дека рапот бил простачка музика со сељачки мотиви, врз основа на неколку преслушани песни, е овој:

[/quote]

Ти благодарам момче што со твојот пост полн со гнасотилаци, навреди и пцости, всушност ми ја потврди мојата поента од претходниот пост.

Драги мои, постот и начинот на изразување на поетска правда, за жал е олицетворение на денешната хип-хоп култура во Македонија.

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
Ти благодарам момче што со твојот пост полн со гнасотилаци, навреди и пцости, всушност ми ја потврди мојата поента од претходниот пост.

Драги мои, постот и начинот на изразување на поетска правда, за жал е олицетворение на денешната хип-хоп култура во Македонија.[/quote]
Господине Сусаро со сета почит спрема вас ве замолувам ради една трула крушка да не ја плукате цела градина.
P.S. Изглеа многу те шлакале рапераната во средно

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752

Драги мои, постот и начинот на изразување на поетска правда, за жал е олицетворение на денешната хип-хоп култура во Македонија.[/quote]

A ti drugarce hipster da ne si vaka so glumis intelektualec? hip hopot i rapot se stvari pogolemi od tebe i tvojot zivot,raboti koi nemozes da gi dopres..a na piki sipi so si mu kazal si mu kazal bravo....

http://www.youtube.com/watch?v=urY5A3jUnDQ

pesnava e pogolema od tvoeto bitie....

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.315
Поени од реакции
21.509

Драги мои, постот и начинот на изразување на поетска правда, за жал е олицетворение на денешната хип-хоп култура во Македонија.
Го вреѓаш рапот, исто како да ме веѓаш и мене, пријателе. Далеку дека мојот пост е олицетворение на хип-хоп културата во Македонија. Едноставно, слаба страна ми е кога некој кења за рап, а врска нема од рап. Исто како да му пцуеш мајка на некој кој нема мајка.

И ти лошо се постави со твојот коментар... дојде, искења и си замина! Не кажа врз колку преслушани македонски рап песни заклучи дека рапот е простачка музика со сељачки мотиви. На прв поглед делуваше како напалено дете на Легијата или Токсикологија, кое кења се живо што не припаѓа не неговата омилена екипа. Или пак тролање на металец на тема за рап, и обратно!

Ова е само карма пријателе. Дојде - искења - си замина, дојде втор пат - беше искењат - си замина. Тоа е тоа братче, кармата е кучка! :)

Тоа што на мојот претходен кометар, реплицира дипломатски, не те прави нешто поголем или поинтелигентен од мене, FTW!

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.082
Поени од реакции
25.230

Господине Сусаро со сета почит спрема вас ве замолувам ради една трула крушка да не ја плукате цела градина.
P.S. Изглеа многу те шлакале рапераната во средно[/quote]

Класичен проблем со кој доста често сум се среќавал на форумов. Ок освен што проба да со Пи Ес от да ме извреѓаш мене лично јас сеуште не видов контрааргумент. Чак што више другар ти поетот, море поет и пол ми ти бил, ми ја потврди констатацијата. Ти ми пишуваш не е така трула крушка, градина. Сериозно, толку е твојот став? Со две реченици со кој ништо не кажа, ќе го браниш хип-хопот во Македонија? Дај бе малце стави некоја песна која има тежина, врзи 2-3 реченици кои имаат поента, завземи став бре. Вака ко со мали деца да се расправам.

A ti drugarce hipster da ne si vaka so glumis intelektualec? hip hopot i rapot se stvari pogolemi od tebe i tvojot zivot,raboti koi nemozes da gi dopres..a na piki sipi so si mu kazal si mu kazal bravo....

http://www.youtube.com/watch?v=urY5A3jUnDQ
pesnava e pogolema od tvoeto bitie....
Не, далеку сум од хипстер само пробувам да сум објективен, за разлика од вас. Знаев дека чим ви влагам во двор дека ќе испорипате сите на тоа и ве чекав, сакав да ме извреѓате, за да си ја докажам поентата. Дали рапот и хип хопот се поголеми од мене и дали можам да ги допрам, можеш само да нагаѓаш, нит ме знаеш кој сум, нити што сум направил во животот нити дека некоја песна е поголемо од моето битие. Иначе песната е страва. Го прашав баш за таа песна, бидејќи се издвојува со меланхолијата која ја нема кај другите. Ми рече дека песната е за многу брзо време напишана, и дека имала доста позитивна реакција кога прв пат е пуштена на 103-ка. Рече дека му се јавувале во радио луѓе, некои и крајно неемотивни родител да им умре нема да плачат толку, што биле трогнати од песната. Баш ради тоа што е од душа пишувана таа ми е омилена песна од САФ.

Го вреѓаш рапот, исто како да ме веѓаш и мене, пријателе. Далеку дека мојот пост е олицетворение на хип-хоп културата во Македонија. Едноставно, слаба страна ми е кога некој кења за рап, а врска нема од рап. Исто како да му пцуеш мајка на некој кој нема мајка.

И ти лошо се постави со твојот коментар... дојде, искења и си замина! Не кажа врз колку преслушани македонски рап песни заклучи дека рапот е простачка музика со сељачки мотиви. На прв поглед делуваше како напалено дете на Легијата или Токсикологија, кое кења се живо што не припаѓа не неговата омилена екипа. Или пак тролање на металец на тема за рап, и обратно!

Ова е само карма пријателе. Дојде - искења - си замина, дојде втор пат - беше искењат - си замина. Тоа е тоа братче, кармата е кучка! :)

Тоа што на мојот претходен кометар, реплицира дипломатски, не те прави нешто поголем или поинтелигентен од мене, FTW!
Поету, не сум ти јас крив што си избрал и така сам си го турил во глава дека рапот е нешто фундаментално свето за тебе. За мене може е свет фудбалскиот тим Барселона а тебе ич да не ти дреме за тој тим. Бидејќи е ова демократија имам право и на оваа тема да коментирам, и да не ми е баш гајле што за тебе е рапот. А немој да ми изиграваш светец дека ти на ништо не си мрчел што за други луѓе е битно. Дали ти е слаба страна исто така не ми е битно. Мене Барселона ми се слаба страна, па кога играат како дрва, јебем ли га дрва се. Нема што да се љутам кога е така и кога некој другар ми пука сеир. Ама тоа е разликата меѓу мене и тебе. Моите ставови секогаш ги ставам да бидат подложни на критика. Ти не го правиш тоа. Рапот ми е мене се, не дирај таму. Жал ми е другар ќе дирам, затоа што мислам дека не го бива, на овој новиов мислам со ретки исклучоци. Твое е да ми се спортиставиш, да ме нападнеш со контрааргументи. Кога ме вреѓаш мене лично, го покажуваш нивото на твојата култура, а бидејќи си по рапот, преку тебе и другиве 2-3 ца ми покажуваш мене каква е културата на еден рапер. Од прва вака да ти кажам-не е арна. Тоа што успеав да те изнервирам е твоја кривица а не моја. Со твојата нервоза покажуваш слабост ми оставаш мене простор да те дриблам и да те играм на таа твоја нервоза. Нема полесна мета од изнервиран соговорник. Бесот секогаш е твој непријател, те исфрла од контрола. Јас успеав во тоа, а замисли ова е само форумска дебата. Успеа да те изнервира човек, кој нит го знаеш, нит го познаваш во животот со кој дури и не комуницираш очи во очи, за кој по правило ич не треба да ти е гајле. Утре-задутре за посериозни работи од животот ќе сакаат да те играат вака, погоди кој ќе губи. Ова за твое добро го кажувам, да беше пред некој година, ќе направев се што е во моја моќ да ја изедеше тастатурата дома. Тоа што јас ти одговорив дипломатски не ме прави поинтелигентен од тебе ама ме прави покултурен. Вака од страна гледано, ако некој ни ги чита репликиве, неутрален човек ќе си помисли дека овој раперов е простак а овој другиов е многу покултурен. Си забиваш нож во колено, и забиваш на хип-хоп културата нож во колено. Значи установивме дека сум покултурен од тебе под а), установивме дека можам да те изнервирам под бе што сериозно ја разнишува твојата интелигенција. Не сакам да те матирам, ти давам простор да се поправиш. Значи ти реплицирав што значи ти си на потег. Можеш и понатаму да ме вреѓаш и да ме тераш да се обесам, односно да тонеш се повеќе во простотилук, можеш да ми продаваш лекции за карми и слични офтопици со кои докажуваш дека не си способен да се одбраниш, или можеш за промена да направиш нешто паметно и да ми реплицираш зошто мислиш дека јас не сум во право, и зошто хип-хопот не е простачка култура. До сега ти и сопартијците твои само ми ги потврдувате ставовите. Ќе бидеш ли попаметен да одгвориш како што треба? Ете е таква кармата пријателе. Ако имаш капацитет, размисли за се што пишав, па реплицирај ми не туку ми рипај како прле пред магаре. Ако немаш капацитет, ќути си оти ќе излегуваш се посмешен. Втора шанса синко, биди разумен и биди објективен.

Член од
11 април 2012
Мислења
123
Поени од реакции
107
За господинот Sussaro aka Културното момче

Конечно heart и hard core на едно исто место, брутално искрено, рамо до рамо со Сафизам на САФ од пред многу години, Кутијата на Страјк издадена минатата година започнува со силни македонски рими уште во самото интро, и ни овозможува патување низ суровата реалност на самиот автор, аналогна со реалноста на многу млади луѓе во Македонија. Премиерен соло албум на изведувачот, после изданието како член на дуото СТР2 пак ни доловува директна нарација од прво лице во повеќето текстови, и совршено, дури вознемирувачко редење на рими во трето. Темите опфатени во албумот претставуваат едно современо, ново прикажување на маките кои и силно ја реметат нашата младина, реални, социјални и болно вистински – на ниво на вистинска современа поезија. Бизарен ко Мi3aP, неговите зборови и те како нè замолкнуваат во тишина. Навидум мрачната конструкција на стиховите сепак е преполна со чисти потсетуања дека сепак, животот е убав, како и со директни пораки од типот на Убива болест, но убива и љубов . Музичката позадина на која што римите на овој артист течат беспрекорно одекнува со семплови од македонски евергрини и совршен, нов македонски хип-хоп ритам. Неколкуте проникливи делови на англиски јазик, исто како и римите на поетот, ја испраќаат чистата порака – зачувување на основните човечки вредности,принципи и начела, меѓусебно почитување, прифаќање и разбирање на човека како битие кое што сепак живее во надеж Дај им го светот, дај им го цело небо, дај им го цел живот уште еднаш од почеток, дај ми само уште еден ден во моите очи. Посветеноста на артистот на хип-хоп културата, и неговата лична сестраност(создава не само текстови , туку и музика, графити…) го става на заслужено место на современи македонски поети, од кој што многумина самопрогласени писатели, поети, mc-ја, но и млади надежни автори можат да научат…многу. Текстовите во албумот Кутија не само што вршат реминисценција на астралното патување на бардот на македонските рими – Митко Пикисипи од САФ, Присутниот џган да не нè става в уста од Тетовирање, КУМ на Марио Пузо, туку и отвараат очи за вистинските настани во нашето секојдневие сите знаат сфаќаш, дека за грев плаќаш; ангели во тие луѓе, па дали доброто и љубовта се од тие луѓе…демони од овој свет студен; последно танго со ѓаволот после полноќ; па сега глеј, се казнуваат ко Opus Dei…целиот албум преку ваквите зборови си е кутија самиот по себе, спакувана идеално за да личи на Пандорината. Длабоко, вешто, професионално иако патот до среќата е тежок…
Артист: Страјк
Албум: Kутија
2011, CD достапно во Југотон

Mark Renton

Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
Sussaro не те гледам како закана па да го бранам од тебе. И плус мислиш будала сум на ова жештина да се замарам со тебе. Јас си уживам, си слушам продуктивна музика и не се замарам со туѓите животи, за разлика од вас господине. Глеаш културен сум. Ахахха

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.082
Поени од реакции
25.230
Поету, ете ти пример од другар ти предатор како се брани хип-хоп култура. Секако текстот му е копи-пејст и позајмен без да стави линк од оригиналот, и цинички настапува према мене, но сепак е добар обид за почеток, и јас ќе го охрабрам. Со ваков текст јас на пример сум заинтригиран. Текстот е добро склопен и како онаа прва маркетиншка финта да привлече некое внимение, кај мене успева. Тоа е многу битно првиот впечаток и првата презентација да делува. Следен чекор што ќе го направам е да се дограбам до албумот и да го слушнам. Да видам дали на волку епитети и фалење, албумот стварно звучи добро, оти многу пати за некој бенд или група ќе пишеле дека се што ти ја знам Новите Битлси или новиот Мајкл Џексон или новиот САФ па била само испувана работа. Секако другар ти предатор ќе мора и повеќе да се потруди затоа што една ластовичка не прави пролет, ќе треба уште материјали да ми вади. Ако на една асална рап песна јас му извадам 50 срања, ништо не ми докажал за хип хопот и културата, иако барем за разлика од тебе он се потруди.

Sussaro не те гледам како закана па да го бранам од тебе. И плус мислиш будала сум на ова жештина да се замарам со тебе. Јас си уживам, си слушам продуктивна музика и не се замарам со туѓите животи, за разлика од вас господине. Глеаш културен сум. Ахахха
Не гледам каква закана сум ти јас. Јас само реков дека во глобала со ретки исклучоци хип-хоп културата кај нас е срање. Поетот одма ми се нафрли со прости навреди, само да ми ја докаже поентата. Сите напишаа 2 реченици со кои или мене ме вреѓаат или не содржат никаков контрааргумент. Јас не знам ти што слушаш па да видам дали е продуктивно. Иди у курац зошто не ме боли кур за тебе, боцкаме мезиња плескаме газиња ААААААААААА Ново Лисиче будало, брммм брмммм мадафакааааа, чекерааааууууууц се врв на сељачизмот за мене. За Тони Зен па уста не отворам не па во хип хоп култура да го ставам. Ако за тебе тоа е продуктивна музика имаш сериозни проблеми со слух. Ти напиша 4 реченици. Во ниедна од тие 4 реченици сосе тоа ахахаха, никаква поента не ми доловуваш, никаков контраргумент. И зашто мислиш дека јас се замарам? Мене ми е интересно да ви реплицирам на вас, чисто да видам дали на форумов има компетентни деца кои може да го изгураат хип хопот од дното во кое се наоѓа моментално. Изгледа такви јунаци нема, се на што наидов е горе долу простотилук и сељачизам какво што е всушност и самата музика деновиве. Малце од малце предаторов обеќа, да видиме дали може да склопи сопствен текст и став.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 15:09 ---

Mark Renton

Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
Најјаки ми сте кога ќе преслушате песни од Слаткар, Токсикологија и Тони Зен и одма станувате експерт за хип хоп културата. Како прво тие не се хип-хоп како второ преслушај квалитетен рап па сери (ќе ти дам песни само речи). Трето, немаш појма од мене, а си земаш за право да кажваш каква музика слушам. Четврто, ако почнам да се замарам ќе затнам, али неможи пошо немаш појма од рап, а сакаш да провоцираш. Жити се, не ме цитирај и врати се по еден месец.

Sussaro

Член од
27 декември 2005
Мислења
6.082
Поени од реакции
25.230

Mark Renton

Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.917
А што е тоа битно? Колку што гледам темава е за хип хоп во Македонија, не е за мене и за каква музика слушам јас.
Не мислиш дека треба првен да се едуцираш за нешто па да плукаш ?

Kajgana Shop

На врв Bottom