Хип хоп културата во Македонија

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Те молам цитирај ги стиховите
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 03:55 ---

Сакаш да кажеш дека музиката не е 75% иста? Сакаш да кажеш дека сценографијата не е ископирана? Друже неможам јас да ти помогнам да ти подобро слушаш, гледаш и приметуваш работи. Може само да ти направам споредба, па кој како си види по свое убедување.
Моите очи и уши се реални и разликата помеѓу мене и тебе е тоа што ти браниш страна, а јас кажувам факти. Јас не навивам ни за Зен ни за Сан, ни едниот ни другиот сум го слушал.
Е сега пошто гледам дека инсистираш за то дека спотовите се копии и дека се едно те исто без никаква логика и креативност сакам да ги споредиш овие три видеа и да ми кажиш шо гледаш на спотот

сакаш јас да ти кажам шо гледам? јас гледам три кадри: парк, мост, напуштена зграда. Сите кадри се затемнети. Друго немам ни шо да кажам пошто нема ништо друго на спото за да се спомни. Е сега, ако ти викаш дека спото на Тони Зен, сценографски е 75% сличен со од тој на Гејм, тогаш овие три спота меѓу себе сценографски се слични 140%. А сакаш да зборуваме за текстот на Тонио? Да те потсетам на една трака од Nas, стопосто ја знајш... се вика Hip Hop is Dead.... сакаш да ти исцтирирам неколку стиха?

Hip hop just died this mornin'
And she's dead, she's dead
- Nas

Рапот го фрлија во гроб, тој е мртов - РНС

If hip hop should die we die together
Bodies in the morgue lie together
- Nas

Рапот ќе умре штом на мојот гроб ти ставиш цвеќе - РНС

Everybody sound the same, commercialize the game
Reminiscin' when it wasn't all business
If it got where it started
So we all gather here for the dearly departed
Hip hopper since a toddler
One homeboy became a man then a mobster
- Nas

за последниов стих немам конкретен дел али РНС исто спомнува дека се искомерцијализирале, не треба така, треба да се вратиме на старите времина рапот ко беше HC, и стихо
One homeboy became a man then a mobster
е всушност истото шо го кажува за тони зен како демек стана мафијаш нешто опасен рапер.
Е сега... јас не мислам дека РНС крадел од Nas, пошто идеата е иста, играта е иста, рапот е ист, само раперите и римите се менува, така да нареден пат ко че пробуваш да докажиш шо е плагијат, имај повеќе факти и аргументи а не само "друже ако неможиш ти да слушниш и видиш јас неможам да ти помогнам"

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Па робовите тоа го правеле од мака, а сега ние тоа го правиме од кејф и ништо друго сега ме сфати ?
И КОЈ К*Р СО ТОА?
сеа ти ме сфати?
ме тераш со капслок да пишувам

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.374
Поени од реакции
4.916
Сите заборавате зошто всушност рапот се појавил како стил на музика и која е неговата идеологија.. Не бранам никој, не плукам никој (во постов) но да си знајте дека имате грешки или премало познавање или пишувате само од инат. Никој не зборува за лоша музика, туку за лош рап.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Да но можеш да приметиш дека пуштаат и тешко срање, и ако те пуштат на MTV не мора да значи дека си добар, а ако те има само на јутјуб не значи дека си срање.
Не зезај, на MTV може да пуштаат песни што не ти се допаѓаат ни тебе ни мене, ама на мнозинството им се допаѓаат, а дека пуштаат тешко срање.. малку морген... Си има филтери таму што треба да се поминат не е ова К-15 мјузик.

Не реков дека си срање ако те има само на јутјуб, него Зен догурал до MTV, a со тоа кажува дека има квалитет, а само на јутјуб може да те види некој ако му го пратиш линкот, на MTV ќе те вртат без да ти рече некој „еј да ти пратам линк да видиш песна јака“.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Леле се хипстери и фанови на форумов еј.
Како може да сте толку ограничени.

честа

Спор
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.317
Поени од реакции
1.033
Незнам што толку се тупи, јасно е се, Тони си прави комерцијален рап, контрадикторно, рапот не е за комерцијала кој сака нека каже и нека ги спомнуа Џеј зи, Снуп и багра, ко демек само тие се реперана на светов, колку фаци има што го праат тоа чисто од љубов, антикомерцијала па никој не ги спомнуа, но тоа е тоа типот што го праи, продаа ефтин рап, глупи лирици за дечаци и пичиња да скокаат у диско, убаво е тоа, го научил типов менталитет на народов и сеа вади пари од него.
Фората е што усвари Зенко си вадел усвари такви песми со шит лирики според тврдокорните фаци и сеа извади нешто со повеќе рими и одма типот прави растур, пичвајз, матер ебава.
За да бидеш добар репер, треба да вадиш постојано квалитет, постојано песни како последнава, иако ни последнава не беше нешто посебно, а не тралалајки и оп нешто нешто и ау партали.
Факт е дека типот си се шитна за пари, факт е дека се прај нешто улица а усвари е фенцарош, факт е и дека противничкиот табор се праат нешто уште по хаце стриктно улица, па и тие веројатно се фенцароши. Факт е дека убаво е вака да има "бифови" зошто ќе си ги отворат овие чакрите и ќе напраат добри ствари, па малку и да се вжешти нашава сцена.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Леле се хипстери и фанови на форумов еј.
Како може да сте толку ограничени.
Не ми е јасен брат ставо твој. Ти го ругаш Зен со песнава или го поддржуваш? Искрено те прашам.

Член од
18 август 2010
Мислења
119
Поени од реакции
55
И КОЈ К*Р СО ТОА?
сеа ти ме сфати?
ме тераш со капслок да пишувам
:) Епа баш тоа кој к*р џабе се расправаат тука тони зен ова тони зен она рнс ова рнс она, Овој е подобар овој е најдобар абе ајде. Менталитет македонски е тоа да се плука само не е битно по кој си заземаат страни само. еве јас слушам што ми се допаѓа и секако сега сакам да гледам и квалитетни спотови и да има приказни, значи во денешно време кога се ни е достапно повеке треба да одиме кон уметност. Значи и кога гледаме кратки филмови некои може да те раплакаат , да те насмеат во рок од 3 минути, така ти е и со музикава. И statusQuO не сум сакал никој да навредам значи овде само разговараме и делиме мислења......

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Не ми е јасен брат ставо твој. Ти го ругаш Зен со песнава или го поддржуваш? Искрено те прашам.
Не ти е јасен пошо не ме читаш.
Кај реков дека ја сакам или не ја сакам песнава на тони зен?
Реков дека има добар спот, океј флоу, слаби рими и лош кам бек.
Го поддржувам шо си праи пари, го ругам пошо падна ниско со тоа шо мораше да му се правда на тонио.
И не е ни тоа поентата шо се к*рчам тука. Поентата е шо сте сите слепи фанови и не глеате од погоре.

Така да вие хејтате си ги џастин бибер и скрилекс и тонио/тони зен; ја идам у мод на јадење пуканки.
Со здравје.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Не ти е јасен пошо не ме читаш.
Кај реков дека ја сакам или не ја сакам песнава на тони зен?
Реков дека има добар спот, океј флоу, слаби рими и лош кам бек.
Го поддржувам шо си праи пари, го ругам пошо падна ниско со тоа шо мораше да му се правда на тонио.
И не е ни тоа поентата шо се к*рчам тука. Поентата е шо сте сите слепи фанови и не глеате од погоре.

Така да вие хејтате си ги џастин бибер и скрилекс и тонио/тони зен; ја идам у мод на јадење пуканки.
Со здравје.
Ок, погрешно сум те разбрал.
А јас си го кажав мислењето пред една страна, две...

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Коефициенти за кој ќе возврати? :sneaky:
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 15:01 ---
Туку сеа заприметив во „Одмазда“:

„Не е ни важно веќе, дали не слушаш дете, рапот ќе умре чим на мојот гроб ќе ставиш цвеќе.“

Ego much?

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Искрено го тапацирате веќе.
Не знам како да ви објаснам да ви доловам дека кур ме боли каков спот ќе извади во иднина Тони Зен или Тонио Сан.
Не ми е до спотот,не ми е до тоа дали овој ќе го направи спотот за милион долари,а овој другиот за 100 евра.
Поентата е во текстот,во лириката.
Тоа е тоа што треба да се гледа.
Ако гледаме според тоа,Тонио Сан од секогаш вадел квалитетен рап за разлика од Тони кој вади јаки спотови.
Ама добро,ве разбирам,Тони Зен успеа да стигне до МТВ да си го промовира спотот,а Тонио Сан на јутуб и ај сеа Тони Зен е појак од Тонио,таке ?
Кур мој таке,но пак ќе пишам кој како го разбира и го гледа рапот.
Мене ми е битна лириката и поентата на лириката,а спот нека не извади ако сака никогаш во живот за ниедна песна.
Ама не,денеска не е така,секој прво го гледа спотот каков е,па после лириката.
Како инаку Лејди Гага рецимо ќе има гледаност на јутуб?
На некој друг му е важен спотот,да се тресат голи жени и јаки коли да се врткаат во спотот,да се фрлаат пари како прљав веш.
На тоа се палат денеска клинците.
На ФБ секој втор става песни од Тони Зен и Слаткар од кога се комерцијала,кога станаа курви за пари и си го продадоа образот за слава и малку ќеш.
Ви пишувам последен пат,спотот не ми е битен,битен е текстот,тоа ми е поентата.
А на тоа поле моментално стои Тонио Сан 100000000-Тони Зен 0
Крај на приказната,не ме цитирајте повеќе,секој со свој различни сфаќања и размислувања.
Поздрав.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Те молам цитирај ги стиховите
--- надополнето: 22 февруари 2012 во 03:55 ---
Nemoj da se mrstis i nemoj da stiskas zabi
nemoj da se kurcis se znaeme od mali
nemoj mene hc i nemoj mene agresija
ne zaboravaj uste sum urbana dimenzija.

Рапот во ред е, добар е уживај,
сега е среќен, и не плаче во траки кога е со мене!

Овие ми се мене фаворити конкретно :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Е ај кажи ми што е толку подобра лириката во "Одмазда"? Баш ме интересира...

Kajgana Shop

На врв Bottom