Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.808
Поени од реакции
4.006
Попрво прашањево се однесува за моделот на глобусот. Ако е така тогаш дали правецот на вртењето на земјата им пркоси на ветровите што дуваат од исток кон запад? Дали вртењето на земјата го успорува летот на авионот кој лета од исток кон запад?
...уште една серија од „парадокси„, која се објаснува само со „маса„ од (не)убедливи реченици...

А одговорите на парадоксите се „универзални„:
1. Релативизирање на се‘ и сешто,
2. Парцијални објаснувања, извадени од природниот им сложен контекст и,
3. Секако, магијата од гравитацијата, која час делува, час не делува...
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.592
Поени од реакции
9.171
...уште една серија од „парадокси„, која се објаснува само со „маса„ од (не)убедливи реченици...

А одговорите на парадоксите се „универзални„:
1. Релативизирање на се‘ и сешто,
2. Парцијални објаснувања, извадени од природниот им сложен контекст и,
3. Секако, магијата од гравитацијата, која час делува, час не делува...
Познато ми е но, се прашувам до кога ќе трае упорноста кај некои членови овде да се докаже нешто што во РЕАЛНИОТ СВЕТ не постои? Но ајде да речеме дека како за некои овде „повторувањето е мајка на знаењето“ така и ние треба да бидеме трпеливи и да им дадеме време, да им посветиме внимание и да им укажеме на повеќето членови овде да ја прифатат реалноста во која живеат а не да си замислуваат некаков фиктивен свет.
Автоматски споено мислење:

Не. Ова е муабет на ниво на Зурла.
Дали според тебе ако е кофата до врв полна со вода и ако ја вртиш на тој начин нема водата да се истури? Тоа вртење на кофата полна со вода е вештачки начин да се прикаже наводно "вртење на земјата" и некаква магична сила наречена "гравити" каде што нигде во природата не постои такво "вртење на водата" на природен начин во слична ситуација како со кофата. Сите знаеме дека водата секогаш го наоѓа своето НИВО и без разлика во каков сад и да ја ставиш на врвот секогаш е во рамна и хоризонтална позиција.
Автоматски споено мислење:

зошто водата останува на површината на плочата?
Како што пишав ВОДАТА ПРИРОДНО СЕКОГАШ ГО НАОЃА СВОЕТО НИВО. Зар треба да лебди водата над површината на плочата?
Автоматски споено мислење:

ако ја испушта кофата таа веќе не се врти во круг и ќе се истури било летнала било паднала,
Зошто да се истури? Зошто да не лебди? Зар нема "гравитацијата" во било која ситуација да ја задржи водата да остане на дното во кофата?
 
Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.753
Поени од реакции
7.571
Како што пишав ВОДАТА ПРИРОДНО СЕКОГАШ ГО НАОЃА СВОЕТО НИВО. Зар треба да лебди водата над површината на плочата?
Не Зурла, дрвената плоча треба да е над водата, а мермерната плоча - најдолу. Се разбира доколку сеуште важи она правилоно дека сѐ може да се објасни преку потисок, притисок и густина. Мермерот е најтежок, ќе треба да е најдолу, дрвото е најлесно ќе треба да е најгоре, а водата измеѓу. Ама во пракса некако правилоно не функционира.
Автоматски споено мислење:

Дали според тебе ако е кофата до врв полна со вода и ако ја вртиш на тој начин нема водата да се истури? Тоа вртење на кофата полна со вода е вештачки начин да се прикаже наводно "вртење на земјата" и некаква магична сила наречена "гравити" каде што нигде во природата не постои такво "вртење на водата" на природен начин во слична ситуација како со кофата. Сите знаеме дека водата секогаш го наоѓа своето НИВО и без разлика во каков сад и да ја ставиш на врвот секогаш е во рамна и хоризонтална позиција.
Пак грешка си, не е рамна и хоризонтална секогаш и формата зависи од повеќе работи. За твоја среќа, ова лесно се демонстрира во капиларни садови.

Она со вртење кофи, со Бјонс играјте си. Ист ви е паметот, башка шо она има земено сеа караоке, може и дует да направите.
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.592
Поени од реакции
9.171
Мермерот е најтежок, ќе треба да е најдолу, дрвото е најлесно ќе треба да е најгоре, а водата измеѓу. Ама во пракса некако правилоно не функционира.
Пробај ќе видиш дека функционира. Дрвото ќе плови на водата а мермерот ќе биде на дното.
Автоматски споено мислење:

Пак грешка си, не е рамна и хоризонтална секогаш и формата зависи од повеќе работи.
Како ќе докажеш дека водата е закривена како кај глобусот? Каде имаш видено во природата закривена водна површина?
 

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.753
Поени од реакции
7.571
Пробај ќе видиш дека функционира. Дрвото ќе плови на водата а мермерот ќе биде на дното.
Не функционира. Нејќе бе ова дрвово да се оздигне над мермерот. :)
Автоматски споено мислење:

Каде имаш видено во природата закривена водна површина?
Кај сите садови, ама најлесно се гледа кај капиларни садови. Провери, па пиши.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.927
Поени од реакции
35.379
Она со вртење кофи, со Бјонс играјте си. Ист ви е паметот, башка шо она има земено сеа караоке, може и дует да направите.
...тоа што можеби си отишол во САД мислиш дека те прави нешто над? не можеш да коментираш на темава нормално, без да вреѓаш, мора ли тоа сељачизмот да дојде до израз?
... старите велат: ,, погрешно садена семка погрешно ќе расте на било која страна на светот".
 

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.592
Поени од реакции
9.171
не можеш да коментираш на темава нормално, без да вреѓаш, мора ли тоа сељачизмот да дојде до израз?
Тоа го прават оние кои што не можат психички да ја поднесат темава односно чувствуваат дека се инфериорни и преку навредувањето и сељачкото однесување си олеснуваат односно за момент ја намалуваат тензијата на исфрустрираноста и така искомплексираната личност добива психичко олеснување. Тоа е слично како кога наркоманот долго време кризира и не ја земал потребната доза. И откако ќе ја земе од тој момент за одредено време се смирува. Накратко кажано работиш со пациенти пичкамуматер сешто можеш да очекуваш :pos:
Автоматски споено мислење:

Причината поради која телата остануваат на ниво на земјата е ефектот кој го има гравитацијата.
And remember:
Exactly the same is wrong answer :pos:
 
Последно уредено:

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.753
Поени од реакции
7.571
Тоа го прават оние кои што не можат психички да ја поднесат темава односно чувствуваат дека се инфериорни и преку навредувањето и сељачкото однесување си олеснуваат односно за момент ја намалуваат тензијата на исфрустрираноста и така искомплексираната личност добива психичко олеснување. Тоа е слично како кога наркоманот долго време кризира и не ја земал потребната доза. И откако ќе ја земе од тој момент за одредено време се смирува. Накратко кажано работиш со пациенти пичкамуматер сешто можеш да очекуваш :pos:
Автоматски споено мислење:


And remember:
Exactly the same is wrong answer :pos:
Richard Garriott типот и кажува шо се дешава на подкастов. Накај 7 и пол минути е "откровението". :D
Автоматски споено мислење:

...тоа што можеби си отишол во САД мислиш дека те прави нешто над? не можеш да коментираш на темава нормално, без да вреѓаш, мора ли тоа сељачизмот да дојде до израз?
... старите велат: ,, погрешно садена семка погрешно ќе расте на било која страна на светот".
Нема потреба за нервоза, тешка глупост тропна, посочено ти беше на единствениот начин на кој можеш да разбереш. Ако не ти беше јасно до сеа, за некои работи копирање од гугл и јутуб не е корисно.

Тоа шо ти викале старите, ќе си ги прашаш оти.
Автоматски споено мислење:

Посочи пример, да видиме за шо се работе...
Од левата страна е жива, десно е вода. Во едниот случај имаш конвексен, кај другиот конкавен менискус.
wss-property-meniscus-water-mercury_0.jpgВтор случај би ти биле капки вода.
C0070983-Water_drops_on_a_rubber_surface.jpg

Имај на ум дека прашањето беше "Каде имаш видено во природата закривена водна површина? ".
 
Последно уредено:

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.808
Поени од реакции
4.006
Од левата страна е жива, десно е вода. Во едниот случај имаш конвексен, кај другиот конкавен менискус.
Прегледај го приврзокот 373020Втор случај би ти биле капки вода.
Прегледај го приврзокот 373021

Имај на ум дека прашањето беше "Каде имаш видено во природата закривена водна површина? ".
„Афирмативен заклучок од негативен пример„.

Вадиш случај набљудуван во котролирани услови и го наметнуваш истиот како да се случува во отворени, природни сложени услови...

Сакаш да кажеш дека една епрувета, со пар „см2„ попречен пресек условува ист облик од водата (или друга течност) на различен размер, односно, епруветата и површинскиот/рабниот напон од водата е исто што и езерската, морската или океанската вода и нејзиниот напон по рабовите од бреговите, долги со десетици, стотици и илјадници километри?...
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.725
Поени од реакции
11.789
Кога се работи за религиозните догми и догматичари денес, не постои друг начин освен да бидете земени како негативен пример за да ви покаже човек каде е грешката... поточно да укаже на другите каде сте во или зошто сте грешка сами по себе... и тука нема ништо лошо, променете се едноставно и почнете да учите - од верување во догми не се покажува како науката е погрешна...

Не постои позитивен пример за христијанин во однос на науката и физичките закони и неговото верување во догма и еврејскиот мистицизам!
Затоа намали со „ афирмативен заклучок од негативен пример“ како нешто погрешно во однос на вас 2-3ца тука православни христијани кои абер немате од наука...
Така мора да биде: радувај се барем што си земен за пример, ќе се просветли некој друг, ако не може кај тебе, ќе може кај друг :)
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
3.808
Поени од реакции
4.006
Кога се работи за религиозните догми и догматичари денес, не постои друг начин освен да бидете земени како негативен пример за да ви покаже човек каде е грешката... поточно да укаже на другите каде сте во или зошто сте грешка сами по себе... и тука нема ништо лошо, променете се едноставно и почнете да учите - од верување во догми не се покажува како науката е погрешна...

Не постои позитивен пример за христијанин во однос на науката и физичките закони и неговото верување во догма и еврејскиот мистицизам!
Затоа намали со „ афирмативен заклучок од негативен пример“ како нешто погрешно во однос на вас 2-3ца тука православни христијани кои абер немате од наука...
Така мора да биде: радувај се барем што си земен за пример, ќе се просветли некој друг, ако не може кај тебе, ќе може кај друг :)
Хепта,
кога ти би има абер од науките, сега ќе ни ги афирмираше науките, а не твојата заблуда, позната како „Телема„.

Тоа како прво...

Како второ, не постои „еврејски мистицизам„! Пак, по појзнае кој пат, мешаш „баби и жаби„. Јудаизмот, објавен преку Стариот Завет, не да не е мистичен, туку е до таа мера отворен и објавен од Бог кон Евреите, преку Божјите патријарси и пророци, до состојба од сурово казнување за секое непочитување на Божјата волја од страна на Евреите. Погледни го само Мојсеевиот Закон, кој на Евреите им е даден ради „...жестокоста од нивните срца.. (Матеј, 19.8)„ а не за постигнување на некоја од тебе измислена мистичност...

Но, ако мешаш баби и жаби, односно изворен јудаизам со подоцнежен кабализам, тоа е само твоја грешка, не туѓа...

Учењето од Црквата е потполно независно од световните кауки, а ако некоја научна вистина е согласна со учењето од Црквата, самата Црква нема ништо против таквата вистина....
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.725
Поени од реакции
11.789
Мое право е за што ќе зборувам на форумов... или било каде :) Не сум јас повикан тебе да те учам за било што, освен да ти ги разоткивам нештата кои не ги знаеш, а се на Земјата :)

За тебе ништо не постои освен Христос и крстот. Гледај си го крстот и не знам што се заморуваш нам да ни докажуваш за наука, кога не си ја знаеш ниту историјата на твојата религија... од омраза си патите и не можам јас ништо во однос на тоа.
Од христијаните започна сето ова лудило и со нив и ќе заврши еден ден... кој ќе издржи, ќе раскаже на идните да знаат што маки сме тргале тука, на Земјата :)

Христијани да требаше да слушам за еврејската историја, еврејските учења и езотерија - далеку ќе стигнев како тебе... батали ти да ме учиш за евреите или било кој христијанин - премногу омраза имате кон нив и ја извртувате историјата или ја бришете...

Тоа ти го зборувам и јас во однос на христијанството: дека христијанската црква е далеку од реалноста за нештата, а ги пушта своите мирјани да креваат врева за нешта кои се далечни од нив светлосни години... и постојано бараат истите да им се докаже нешто кое не можат да го разберат, а и ако разберат нештото, тоа по дифолт го ставаат во купот наречен искушенија и мора да го негираат или извртуваат тоа разбирање и знаење бидјеќи се коси со догмите кои ги шири црквата преку тие, обичните верници...

Тоа е работата што ти не сакаш да си ја признаеш, а ја правиш тука :)
Вие два-тројца тука сте обични православни верници кои јадат слатки за науката бидјеќи истата се коси со нивното верување и припаѓање кон една догма! Ти брани некој да не веруваш и да мислиш дека светот е така уреден? Не... што е ова заморување да те боли главата со наука, кога не ти е дојдено до наука?

Земјата е рамна? Рамна е, крши глава... околу нас има само вода бидејќи така пишува во еврејскиот канон? Насекаде е вода, крши исто така глава - само не заморувај со тоа некој да ти докажува да видеш... кога ќе ги покажеш ти распнатите богови, тогаш можеби некој ќе ти дозволи да ја видиш гравитацијата ;)
Ако воопшто ме разбираш што сакам да ти кажам со ова, или го разбираш сувопарно како навреда... сигурно е второто, толку можеш со тој ум што го влечкаш на рамења сиве овие години на форумов...
 
Последно уредено:

The Savior

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
4.592
Поени од реакции
9.171
Вие два-тројца тука сте обични православни верници кои јадат слатки за науката бидјеќи истата се коси со нивното верување и припаѓање кон една догма! Ти брани некој да не веруваш и да мислиш дека светот е така уреден?
А колку имаш ти приврзаници од твоја страна односно колку од вас сте поклоници на Алистер Кроули њу ејџ религијата наречена телема? До сега немам видено некој да ја поддржува твојата сатанистичко масонска религија која измислува наука наместо да докажува. Како успеа ти да се пронајдеш на оваа тема за која немаш основно познавање на нештата? Терај си тоа сатанизмот не мораш овде да се докажуваш никој тоа не го бара од тебе. Овде темата е ХЕЛЕНИЗМОТ КАКО ЛАЖНА НАУКА или како еден вид РЕЛИГИЈА. Што те засега тоа тебе? Да не ме сфатиш погрешно можеби си добра личност но оваа тема едноставно не е за тебе. Не си дораснат за да реплицираш овде штом не знаеш да објасниш ШТО Е ТОА „ГРАВИТАЦИЈА“? ШТО МОЖЕ ДА ЈА ИЗМЕРИ ИЛИ КАКО МОЖЕ ДА СЕ ИЗМЕРИ „РОТАЦИЈАТА НА ЗЕМЈАТА“ околу својата замислена оска? Зошто можеме да ја видиме шарата на месечината ако е наводно оддалечена преку 300 илјади километри? Ако на овие сериозни прашања не можеш да одговориш тогаш зошто воопшто се мачиш на оваа тема? Коментирај си на Телема пошто тоа е твоја тема и чисто се сомневам дека имаш приврзаници можеби и затоа си овде затоа што ти фали некакво внимание.
Автоматски споено мислење:

Втор случај би ти биле капки вода.
Ти си посебен случај...
:pos:од цела вселена ти ќе докажуваш „закривување на време и простор“ со капки вода кои повеќе изгледаат како купола отколку топка? Мора да се шалиш... :pos:Бараме поголема водна површина на пример море или океан.
Автоматски споено мислење:

Од левата страна е жива, десно е вода. Во едниот случај имаш конвексен, кај другиот конкавен менискус.
Кај виде водна површина во вид на топка?
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom