A
Majkata, samite priznavaat deka istoriskite pravila i zakonomernosti ne vazhele koga go stvarale mitotot za Grcite vo 19 vek. ))...Humboldt extended this relation to encompass culture: "Our study of Greek history is therefore a matter quite different from our other historical studies. For us the Greeks step out of the circle of history. ...
Bо првата половина на 19 век,времето кога швабите (немало Германија) ја создаваа греција, истовремено ја пишуваа и историјата на греција. па така,според новосоздадениот мит за аријанско потекло на хелените,може да се види дека Дорците биле ПЛАВИ,со потекло дури и од некаде денешна Германија. По нив, и англиските учени,ја терале истата теза. Cкоро 2 века, се што ги врзува хелените со азиско-афричките корења, се крие и извитоперува.
Bо првиот попис 1821 г. во Атина живееле 24% Албанци, 32% Турци,44% "Грци". Пописот е извршен од ЗАПАДОТ и членови од новосоздадената вештачка нација наречена грци.
Hо и покрај овој несоборлив доказ,Атина во книгите низ ЕУ била претставувана како ариевски град.
Tака е и денес.
Eve vo potkrepa na ovaa moja konstatacija za osnovnite grchki partii pogore -- "angliska", "ruska" i "francuska" (sekoja narechena taka spored drzhavata za koja Grcite mislele kje im pomogne da ja izgradat Grcija) -- da vidime shto pishuva t.e. citira Richard Clogg....I nema kaj niv nikakvi ideali od antikata (kako shto zamisluvale vo Evropa), tuku grckiot nacionalizam se zasnova vo samiot zarodish na idejata deka Grcite se naslednici na najgolemite civilizacii i kako takvi se superiorni nad site drugi nacii vo svetot! Shodno tie trebalo da go shirat grchkiot jazik kaj site drugi i da izvrshat ekspanzija na grchkata drzhava!
No daleku najinteresna e ulogata i vlijanieto vo stvaranjeto na grcka nacija kako od strana na Zapadna Evropa (Germanija) taka i od strana na Rusija preku grchkata crkva. Svetiot sinod na grchkata crkva bil ekspresno kontroliran od vladata vo Bavarija! Dodeka Patrijarshijata vo Carigrad se stavala rechisi sekogash na stranata na Rusija i duri postavuvala patrijarsi po terkot na Rusite!
Isto taka e mnogu indikativno shto po sozdavanjeto na moderna Grcija, vo taa drzhava imalo tri glavni politichki partii: Ruska, Francuska i Angliska partija, sekoja so svoja pozicija za idninata na Grcija - do den denes. Eve nashiroko kako samiote priznavaat od kade im e identitetoti kako se formirala "Grcija":
http://64.233.169.104/search?q=cache:8T476z18SM0J:sparky.harvard.edu/kokkalis/GSW7/GSW%206/Nikos%20Chrysoloras%20Paper.pdf Debate about the Greek nation&hl=en&ct=clnk&cd=1&gl=us
Eve da vidime kako Drojzen, chovekot shto go izmisli Helenizmot, pogreshno go opishuva pohodot na Aleksandar III Makeodnski vo Azija, navodno za da stvori dominacija na Helenskata kultura i preku toa da ja povrze Indija so Azija:Eve edno takvo mislenje "od strukata" koe mora da se prochita. Prof. Peter Green napisha cela kniga na 970 stranici - "Alexander to Antium" vo koja jasno kazhuva deka ja napishal zaradi objasniuvanje i utochnuvanje na:
(1) moderno gledishte narecheno "Helenizam" koe bilo nepoznato za antichkite avtori;
(2) kategorichno pogreshniot, "zloben mit" deka Aleksandar i negovite naslednici svesno shirele "grchka kultura, umetnost...itn".
Vo objasnuvanjeto na motivite, prichinite i narodite koi se opfateni, se raboti dosega za "mnogu pogreshno tolkuvanje", i ne e vo prashanje shirenje na kultura tuku vo osnovata se voeni pohodi zaradi eksploatacija na tie narodi od strana na stranski faktori - Grci, Makedonci i podocna Rimjani. Prof. Green otvoreno veli deka Helenizmot e "pusta zhelba" i romantichno obajsnuvanje ne samo za pohodite vo antikata tuku i za ponovata praktika na kolonijalizmot i imperijalizmot od koi bile povlijaeni istoricharite na navodniot Helenizam.
"The Helenistic age has one great advantage for us: it is easily definable. Its unity was first perceived, its limits set, even its name invented, by the Nineteenth century German historian Johann Gustav Droysen. ...
Македонците немале ништо заедничко со грците... биле сродни со траките и илирите... Според 99% од светските научници албанскиот јазик е се што останало од тракијскиот,илиркиот и македонскиот јазик иако во модерните српски,бугарски и македонскиот јазик има доста зборови од древниот "пелазгиски" јазик...it is clear that in antiquity neither Macedonians nor Greeks viewed the Macedonains to be Greek. Greeks viewed Macedonains as barbarians like their Thracian and Illyrian neighbors.
Докажано е дека античниот македонски јазик бил различен од грчкиот... ако со докажувањето очекуваш да се докаже дека античниот македонски јазик бил различен од грчкиот а сличен со овој македонски јазик на кој дискутираме, тоа малку тешко...Многу работи делуваат сомнително, само ако се земе фактот дека од наводната „инвазија“ на Словените во 6 век до создавањето на првото словенско писмо поминале 3 века .. на површина испливува прашањето..тогаш како комуницирале меѓусебно така,па логично е да се каже дека имале свој јазик односно говор меѓутоа не во пишана форма, епа сега доаѓа и прашањето за јазикот на античките Македонци.. доколку еве Словениве чекале 3 века за да создадат свое писмо тогаш зашто не би можеле и античките Македонци!?
Иако сеуште материјално не е докажано дека постоел македонски јазик посебен од грчкиот, каменот од Розета е добар почеток.
Јас верувам дека сме на вистинската трага.
Словени немало во Атина во 1821г. ?... Или со ова грци под наводници мислиш на словени ?... Да се чуди чаек...Bо првата половина на 19 век,времето кога швабите (немало Германија) ја создаваа греција, истовремено ја пишуваа и историјата на греција. па така,според новосоздадениот мит за аријанско потекло на хелените,може да се види дека Дорците биле ПЛАВИ,со потекло дури и од некаде денешна Германија. По нив, и англиските учени,ја терале истата теза. Cкоро 2 века, се што ги врзува хелените со азиско-афричките корења, се крие и извитоперува.
Bо првиот попис 1821 г. во Атина живееле 24% Албанци,32% Турци,44% "Грци". Пописот е извршен од ЗАПАДОТ и членови од новосоздадената вештачка нација наречена грци.
Hо и покрај овој несоборлив доказ,Атина во книгите низ ЕУ била претставувана како ариевски град.
Tака е и денес.
Jас би го прашал професорот: грците го изведуваат потеклото на Hellenes во Dodona во Epirus.
Cпоред античките извори,Епир и Додона, никогаш не припаѓал на Хелените. Епирците се разбирале јазично со Македонците.
Македонците биле "барбари" за Хелените. Kаков е тогаш тој грчки глагол? И тој нешто мати...
P.S. Пулески: греци народно име немајет, се казват румеи...
Поимот варвари во антиката се сваќал како денешниот поим "селјак", нецивилизирани и со различен јазик само по дијалект или во "жаргон" што се вели денес... Инаку грциве немаат ништо заедничко со ниту едни, ниту со хелени,ниту со епирци ниту со македонци нормално со исклучок на арванитите и македонците...Barbari-varvari ili onie koi ne zboruvale na nivniot jazik.
Barajki ja pri promenata na bukvite izendacenosta na zborovite vo nasiot majcin makedonski,dojdov do teza deka i posoceniot varvari ,kako zbor go ima vo osnov
makedonskiot glalol vreva
mrmorenje->brborenje->*vrvorenje ->vrevanje
mrmori-brbori-*vrvori-Varvari
Varvari -onie koi "krevaat" vreva
Толку тешко ли е да се докаже дека во древно време се зборувал еден сроден јазик ?... Ова е веќе докажано ама ете албанскиот јазик ти е наследник на древниот јазик... Извини ако те разочарав ама тоа е тоа, не е македонскиот јазик кој денес се зборува наследник на древниот макеоднски јазик... Делумно да, ама треба малку македонските експерти,лингвисти и др. малку да поработат и да ги отргнат македонските зборови од словенските зборови и ете ви го древниот македонски јазик... Инаку постирав нешто за еден бугарски лингвист кој ги разделил старите пелазгиски зборови од денешниот бугарски јазик...kako pa da ne
одкаде до каде славес
па поради вакви и слични глупости македонија го губи идентитетот
толку ли е тешко да се докаже дека во древно време се зборувал еден јазик , ние македонците сме го сочувале
врвните светски научници го посочуваат истото , поентата во историјата не е манипулација туку сведоштво за настаните од кои непосредно се изградила денешната цивилизација
за скоро време грција и турција нема да постојат
во бело море се наоѓа вулкан кој е спремен за ерупција
едно добро цунами и ќе ги испере грешните
елада никогаш небила и нема да биде носител на македонска крв
залудни им се лоби и останати марифети ни боговите не ги сакаат грешнициве
ни црвена кошула , ни масони , никој неможе да им помогне
природата си го прави своето
заклучок
не ја гибајте светата земја
МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ