ХР(ИС)ЛАМ

• Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување
S

Sagan

Гостин
1. Дали имате слушнато за намерите на некои западноевропски исламски ‘‘либерали‘‘ и протестантски водачи, да ги обединат исламот* и христијанството во единствена религија, наречена ХРИСЛАМ?

2. Што мислите, дали идејата е
-можна,
-добра
остварлива..
или е само уште еден неуспешен обид да се помират рисјаните и муслиманите во Европската унија.

3. Сте размислиле ли за состојбата во која ќе се најде ЕУ откако Турција ќе се придружи во големото семејство?

-------------------------
*‘‘Се додека бие и последната камбана, задачата не е исполнета!‘‘- Пророкот Мухамед (според Трајан Гоцевски, во неговата книга за конфликтот во 2001, не е мој став, ниту пак стојам зад веродостојноста на цитатот).

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Не ми се врува дека ваква работа би успејала. + ако му текни сите (мажите) да се кабриолети тоа многу болело на стари години :)

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
a sto e fintata so golemoto semejstvo ,
ne sum zapoznat so toa !!
kje saka li nekoj da objasni??

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Интересна идеја, само се сомневам дека некој ќе прифати. А на никој ли не му текнало до сега со закон да ја укине религијата? :toe: Уствари овие на Џиш форумџијава го правеа тоа, ама не им успеа... :zlo:
Пример... официјалната, единствена и задолжителна религија на Блаблаистан е полтронството. Веруваме само во Претседателот. :)

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Христијанството нема веќе никаква улога во Европа (добро освен Полска и Ирска и слично:), црквите се празни, единствениот проблем сега им се муслиманите кои прилично агресивно настапуваат.
Треба да ги остават работите да се движат на начин како досега, со повремени интервенции, од тип на забрана за носење на фереџиња или затворање на радикални имами.
Исто да имаат повеќе весници муда да објавуваат работи ко оние карикатурите на Мухамед.
Најважно е децата да одат во училиште, нормално, секуларно училиште, да се социјализираат со останатите, да не живеат во затворен круг каде ќе им се попува вака и вака треба да правиш и работите ќе си дојдат на место.

За религиите низ Европа и потребата од нивно елиминирање

Richard Dawkins

N

n/a

Гостин
Interesna ideja koja za koja sto moze da se najde i verska potpora(tolkuvanje) i vo dvete religii...no prakticno mnogu tesko ostvarliva,radi mnogute verski cinovnici koi sto vadat leb na smetka na `prodavanje` muda za bubrezi!
Anyway...ako ova moze da se ostvari...toa bi bilo golem skok napred za chovestvoto voopshto!

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Како што рече ВикторГГ, зошто па да не се укинат религиите тотално?

Инаку, не верувам дека ќе успее, а една од причините би била што луѓето ги приспојуваат религијата и националноста. Ова за нив би било невозможно - би било ако ја изгубат религијата на која припаѓаат како да ја изгубиле нивната национална свест

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Bush se obiduva so moderniziranje na Arabskite zemji da go anulira toj radikalizam vo Islamskiot svet, iako toa ne e mozno.
Bashka kako shto vo posledno vreme slusham, deka niz evropskite zemji se pomasvno odat muslimani, i takvata ekspanzija ke rezultira so neshto:)
Bashka, toa so tie zakonite, ja imam bratucedi vo Germanija koi mi kazuvaat deka nosat Turcite feredzinja.

Член од
17 април 2007
Мислења
102
Поени од реакции
0
Pa zosto da ne site sme od krv i od meso zosto pak da nema nekakvo medzu razbiranje medzu dvete religiii:smir: Mislam sekoja religija si ima svoja tradicija e sega....posto rece feredze toa e islamska tradicija kako so bila nekogas i kaj xristijanite primer da ja zemime kak primer majka na isus Marija isto taka taa nosela samija,medzutoa so tek na vreme modata mediite i novinite napravile toa da isceznit kako so rece pikaso modernizacija...medzutoa sega nekade toa uspeva nekade ne iako sekoj si ima pravo za sebe da si ja drzi verata kako so si posakuva toj a ne kako so posakuva bus ili ku znajt koj.I pak ke recam toa so go rekov pogore deka site sme od krv i do meseo samo jazik i kultura ne menuva drugo niso:)

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Dzish напиша:
Не ми се врува дека ваква работа би успејала. + ако му текни сите (мажите) да се кабриолети тоа многу болело на стари години :)
Decko, obrezuvanjeto se praktikuva niz Evropa, USA, Kanada i cel svet, i toa e cisto radi higienski pricini. Ako boleshe sega ke kazeshe stariot doma, izgled ane boli:)

Член од
5 април 2007
Мислења
252
Поени од реакции
4
Bi bilo super no toa ti e kako ti da mozes da letas,he mala sala izvini.

XENIA

IHS
Член од
26 јануари 2007
Мислења
100
Поени од реакции
4
нит имало такво нешто нит па некој здраво разумен ке сака да обединува христијанство и ислам...мислам која баналност!
има еден вистински пат и никако нема да го комбинираме со некаква си второстепена религија...што има да се помируваат христијаните и муслиманите? како е тоа можно ? ке си направиме микс од Бог и Алах по рамковен договор (шега) но навистина банална идеја...

Handsome

Love me or Blow me !!!!
Член од
21 јануари 2006
Мислења
852
Поени од реакции
1
и после не било се бизнис?????
како може две религии да се спојат???
тие еден бог овие друг????
хахахахаха

S

Sagan

Гостин
Handsome напиша:
и после не било се бизнис?????
како може две религии да се спојат???
тие еден бог овие друг????
хахахахаха
Како тоа мислиш ‘‘тие еден бог овие друг?‘‘

Господ е еден, само различно се нарекува, па дури и различно се толкува.

Инаку, Алах (Allaah) не е име (лично име), туку именка. Преведено од арапски, значи ‘‘господ‘‘. Изразот ‘‘Аллаах акбар‘‘ правилно се преведува како ‘‘господ е семоќен‘‘, а не ‘‘Алах е семоќен‘‘. Затоа муслиманите се единствените кои немаат лично име за бог, туку го нарекуваат едноставно- господ.

За разлика од нив, другиот дел од светот си го крстил како Исус, Јахве, Буда (до душа, не е бог), Кришна и како ли уште не!

А ваквиот баланс со спојување, можеби е единствената можност за помирување на двете најголеми групи, за жал, во случајот, издвоени по конфесијата. Во крајна линија, може да значи и единствена можност за запирање на Третата (верска) светска војна, која веќе е почната (нападот врз СТЦ, САД врз Ирак, можност за напад врз Иран, можна употреба на атомско, биолошко и хемиско оружје)...

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
WTF??? На некој му е досадно па ај ќе пробува да меша вода и зејтин...

Kajgana Shop

На врв Bottom