Фридрих Ниче

Stefanos_M

Moscow_Boy
Член од
23 април 2006
Мислења
563
Поени од реакции
0
The Real Highlander напиша:
Долго време пред филозовски, на ѕид стоеше испишано:
ГОСПОД Е МРТОВ
-НИЧЕ

По извесно време, некој допишал:
НИЧЕ Е МРТОВ
-ГОСПОД

Инаку филозофијата на Ниче ја прифатил и спроведувал Хитлер. Го сметаат за еден од најголемите Антихристи што биле родени некогаш.

Ако скаш да бидеш сигурен дека засекогаш си го победил непријателот -НАПРАВИ ГО ТВОЈ ПРИЈАТЕЛ!

Конфучие
Ниче не е филозоф во обична смисла на зборот и не оставил систематски преглед на своите гледишта. Можеби би можеле да го опишеме како аристократски хуманист во буквална смисла на зборот. Тој, пред се, се обидел да ја унапреди надмоќта на човекот кој е најдобар- односно најздрав и најсилен по карактерот. Тоа донесува со себе одречно нагласување на жилавоста во противставувањето на неволата, што донекаде ви спротивност со усвоените етички правила, иако не е неизбежно во актуелната практика. Концентрирајки се на тие црти надвор од контекстот, многумина виделе во Ниче пророк на политичка тиранија на нашево време. Можеби тие тирани донекаде се инспирирале од Ниче , но неумесно е да го прогласиме за одговорен за злоделата на луѓето кои, во најдобар случај, површно го разбрале бидејки Ниче огорчено би се протиставил на политичките збиднувања во својата земја ако доживеел да биде нивни сведок

La Española

Лекот е отров!
Член од
1 февруари 2007
Мислења
1.808
Поени од реакции
556
Site go povrzuvaat ucenjeto na NIce so nacizmot i tiranijata, no mislam deka tuka se malku vo greska, zosto ucenjeto na Nice posle negovata smrt e mnogu menuvano i prilagoduvano, koristeno od nacistite, se veli i deka negovata sestra bila privrzanik na nacistite pa mnogu od negovite dela dela bile menuvano tokmu od nea.

Inace licno jas go pocituvam ovoj filozof, poradi negovata kritika na zapadniot svet i kritikata na vrednostite vo toj svet koi nemaat smisla tokmu poradi faktot sto se sprotivni na realniot zivot. Se potcinuvame na nekoi vrednosti na nekoj moral sto e sprotiven na nasite zelbi, na nasata volja, na nasiot segasen zivot.

"Istorijata na borbata na moralot protiv instinktite na zivotot e najgolem nemoral kojsto svetot nekogas go zapoznal"

Ima uste mnogu da se kazuva za nego no... toa im go ostavam na filozofite :) Ova bese ona sto mene mi ostavi vpecatok :)

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Ниче е еден од моите омилени филозофи. Особено ме фасцинираше у периодот на адолесценцијата.
И не, не ми се свиѓа затоа што сум нацист или тиранин, него затоа што неговата филозофија е една брилијантна критика на западните морални вредности кои до ден денес ги живееме. Токму затоа ме иритираат погрешните толкувања на делата на Ниче, кои во нив пронаоѓаат поврзаност со политичките "чудовишта" како нацизмот и сл. И како што кажаа и претходно, Ниче не сноси никаква директна одговорност за тоа што некои "болни" умови погрешно ги протумачиле и се инспирирале од неговите дела.

S

Sagan

Гостин
Ниче, инаку, ја има прифатено волунтаристичката и песимистичка филозофија на Шопенхауер.
Негови главни дела му се ‘‘Така зборуваше Заратустра‘‘ и ‘‘Волја за моќ‘‘.

Поврзувајќи ги ирационалниот волунтаризам со дарвинизмот, ги величи нагоните и инстинктите, во кои нагонот за моќ зазема централно место.
Со својот нихилизам, го урива целокупниот морал создаден дотогаш, сметајќи го за грубо лицемерие и ги отфрла сите дотогашни вредности на своето време.
Смета дека секоја индивидуа има неограничено право да се афирмира, а тоа право никој и со ништо не може да му го скрати.

Смета, како и комшииве Џедаи, дека секој човек треба да си изработи своја вистина, свој морал, свој начин на живеење и дејствување.
Ја осудува секоја појава на догматизам!

За него, вистината е само перспектива, агол на гледање на работите, она што допринесува за потврдување на животот. Понекогаш, за него, поисправно е да бидеме и во заблуда, ако таа ни служи за потврдување на животот и волјата за моќ.

Како што реков, тој е против секој морал, збир на правила кои и се налагаат на личноста и ја врзуваат, ја уништуваат нејзината слобода.
Особено остро го критикува христијанството, против кого го пишува делото ‘‘Антихрист‘‘. Него го смета за обичен инструмент со кој слабите, кои ги има многу повеќе, ги држат во ропство силните, смелите и талентираните личности. Со тоа, државата ја налага својата волја преку религијата!!!

Затоа, СИЛНИТЕ треба да се безобзирни и немилосрдни кон масата, треба да ја слушаат само својата волја за моќ и да не запираат пред молбите, солзите и страдањата на слабите. Слабите, треба без жал да се потиснуваат, со што се помага да се создаде НАДЧОВЕК, уберманш, силна личност, владетел на телото и духот, ‘‘русокоса ѕверка‘‘ која квалитетите ќе ги потврдува во борба и војна!?!?

За морално, надчовекот го признава само она кое му помага да си ја потврди својата личност, така што- се му е допуштено!
Тој е против која и да е колективна теорија, социјализам, комунизам, демократија, ројализам...

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
S

Sagan

Гостин
Значи, човекот се борел против догматизмот и робувањето на авторитети, допринесувајќи да се срушат многу предрасуди и да се скинат многу вериги кои ги оковувале интелектуалците во 19 век.

Сепак, многумина го отфрлаат неговиот нихилизам, аристократизам и релативизам.
Зошто, затоа што, според нив, човековото однесување не можело да се мери со дарвиновите принципи и успехот во немилосрдната борба за опстанок, како кај животните (?)

Ме интересира, тогаш, кои нагони го створиле човекот? Оние за хуманост? Или оние за опстанок. Иако, точно е дека денес човекот повеќе се раководи од моралот, отколку од нагоните.

Сепак, за неговите противници, хуманизмот и заемната симпатија и емпатија меѓу луѓето, се основно мерило за човековото постапување и начин на живеење (?)

Несомнено, за мене Ниче е најголемиот хипик на 19 век.
Сепак, човекот умира многу млад, некаде околу педесеттата, и тоа- од инфекција на сифилис. Човекот претерал со величењето на нагоните. Очигледно.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Кај Ниче ми се допаѓа што се противи против робувањето на авторитети...Се залагал за превреднување на вредностите....Тука се согласувам со него.

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Ниче, инаку, ја има прифатено волунтаристичката и песимистичка филозофија на Шопенхауер.
Жифти мене, од кај го ископа песимизмот кај Ниче?!:drk:

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Ниче, кој брк само имал типот!

(не е некој длабок коментар, but hell, мораше да се каже порано или подоцна)

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
MSV напиша:
Еј, затворете ја темава, пошо кланица ќе биде, one man show. :star: :music3:
А за Ниче....и он јадел лоши трипови.

S

Sagan

Гостин
MSV напиша:
Од официјален учебник по филозофија за средно образование. Таму, пишува така. Ако грешел авторот, грешам и јас. Само... не верувам дека државата пуштила во употреба учебник со фалс-факти. :drk::smir:

Член од
24 мај 2005
Мислења
957
Поени од реакции
16
Од официјален учебник по филозофија за средно образование. Таму, пишува така. Ако грешел авторот, грешам и јас. Само... не верувам дека државата пуштила во употреба учебник со фалс-факти. :drk::smir:
Си се смешал со Шопенхауер ваљда.

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Пeр, ја на факултет имам учебници со фалс-факти....:drk:
Али како и да е, можам да ти дадам неколку книгички од Ниче, и сам да си се увериш....:smir:

N

NightFuneral

Гостин
Ниче го поштувам многу и мислам дека си е посебен у својата филозофија.Иначе Шопенхауер е мојот омилен филозооф,јез да поголем дел од лугето чудно ме гледаат кога им го реков тоа,вклучувајки ги и професорите.Затоа се бунат лугево за песимизмот,затоа Што волунтаризмот почнува со Шопенхауер кој е пример за песимизам и мизантропија,додека пак кај ниче ја имаме само мизнтропијата.Учебникот е пис оф шит,кажано е само малку,а грев е толку да се напише за филозоф како што е Ниче:salut:

Bada Bing!

шшшшшш
Член од
14 јули 2006
Мислења
2.671
Поени од реакции
114
Епа јбг. Стефан Сидовски што е коавтор е голем оптимист и хуманист, така да Ниче и Шопенхауер не му се баш омилени филозофи. Со оглед на тоа што за Спиноза (кој е многу помасивен и систематизиран во учењето) се учеше исто ако не и помалце мислам дека е безбедно да се каже дека не е ни важно колку истите се опфатени во програмата. А тоа што пубертетскиот немир децата си го манифестираат читајќи ја Also Sprach Zarathustra и филмајќи се, врска нема. После целиот хипички бран, негде од седумдесеттите Ниче е омилен кај помладата хормонално пореметена популација, која пред заминување во просек и соочување со баналниот секојдневен живот влага во сонови за надмоќност и слично. Повеќе му доаѓа како мастурбација, замена за 'она вистинското' него вистинско дејствување. А ако навистина го цениш Шопенхауер (а и сопствениот ник:)), следи го примерот на сараевските студенти и самоубиј се. Не ти доаѓа баш ко Нирвана, али е ефективно. :)

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
На шо ги учи Сидовски(Диоген со камера) во Корчагин :)

Ниче е цар,
Лудоста кај индивидуалците е ретка појава, но во групи, партии, нации и епохи, тоа е законот!

Kajgana Shop

На врв Bottom