Формула 1 сезона 2009

• Креатор на темата Ајсшутер
  • Време на започнување

Дали правилата конечно ја направија Ф1 интересна и рамноправна?

• Да

Гласови: 86 41,3%
  • Не

Гласови: 122 58,7%

• Вкупно гласачи
    208
Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Ау Маса....Толку е сериозно бе , од каде ви се тие информации јас ништо неможам да најдам по нетот?

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
F1: Masa uspešno operisan
Subota, 25. jul 2009. 20:27

Brazilski vozač Felipe Masa uspešno je operisan, pošto je tokom kvalifikacija za Veliku nagradu Mađarske u Budimpešti doživeo frakturu lobanje.

Tim Ferarija saopštio je da će dvadesetosmogodišnji as Formule jedan biti zadržan na odeljenju intenzivne nege, u ovom trenutku nije poznato dokle.

Masa je sa Hungaroringa u bolnicu prevezen helikopterom i bio je u svesnom stanju. Detaljnim pregledima ustanovljeno je da ima posekotinu, oštećenu kost lobanje i potres mozga.

Do nezgode je došlo kada ga je u šlem pogodio otpadak sa bolida Rubensa Barikela. Onesvešćeni Masa pravolinijski je prošao kroz dve krivine i "zakucao" se u zaštitni zid sačinjen od pneumatika.

"Bio je u šoku, ali imajući u vidu kakav je to bio udes, mislim da je u dobrom opštem stanju", izjavio je Barikelo, koji je među prvima posetio zemljaka u bolnici.

п.с Во моментот најмалку што сакам да бидам е Рубенс Баричело :S:S

gooner4life

Arsenal-Maniak
Член од
11 јули 2008
Мислења
7.037
Поени од реакции
1.567
:se_ molam да биде све во најдобар ред со Фелипе....
значи за кој и да беше ќе ми беше жал ова да му се случеше но Маса од заминувањето на Шуми ми е омилен и мој фаворит.... и мораше ли ова да се деси сега :cry::cry:
Што мрзам вакви работиии :zid:

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Колку и да навивам за Мекларен , сварно ми е жал кога се случуваат такви работи :(:(:(.Да даде господ уштее утре на трката да возиш Фелипе !

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Колку и да навивам за Мекларен , сварно ми е жал кога се случуваат такви работи :(:(:(.Да даде господ уштее утре на трката да возиш Фелипе !
Без разлика за кој навиваш, едноставно живот е во прашање а тоа е најважно. Дај боже Маса да се опорави па да го гледаме на наредната трка :)

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Официално делот тежел 800 грама

Член од
10 јуни 2009
Мислења
1.422
Поени од реакции
401
Иако навивам за МЕкларен ,жал ми стана за Маса,Нека се брзо опорави и ако може и да победи сезонава,Кој ке вози на негово место денеска?
А од Мекларен очекувам двата болида да се помеѓу првите 8,

А

Ајсшутер

Гостин
Неофицијална информација за Маса е дека бил опериран поради фрактура на черепот и можно внатрешно крварење, операцијата била да се ослободи притисокот од мозокот, така да најверојатно нема да настани ни на следната трка додека целосно не закрепне, инаку еве интересно интервју на Баричело веднаш по трката за безбедноста на возачите.

Новинар: Една недела после несреќата со Henry Surtees (18 годишниот возач на формула 2 кој за жал почина од здобиените повреди) уште една ситуација каде возач е удрен во главата од разлетани парчиња од болид. Коинциденција ?

Баричело: Не. Искрено не верувам во коинциденции. Работите се случуваат со причина и мислам дека ова е втората порака. Имола во 1994 беше порака.
Болидите одтогаш беа подобрени. За сега жал изгубивме еден млад човек, што е многу жално.Не е коинциденција што ова се случи сега. Во (Grand Prix Drivers' Association (GPDA) разговаравме многу за ова и нешто мора да се превземе, апсолутно.

Новинар: Но што ? да се затвори кокпитот на болидите ?

Баричело: Не знам. Треба да се седне и сериозно да се разгледаат опциите.Мислам дека во тој случај болидите би биле далеку побезбедни.

Аеродром

Faithful :)
Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
Важно е што е успешно опериран.Џиш вели дека нема да настапи ни на наредната трка тогаш се гледаме на после наредната.Фелипе оздрави побрзо...

B_O_K_I

RACING maniac
Член од
30 април 2008
Мислења
1.931
Поени од реакции
725
Тешко за сезонава за повреда на мозок не се дава одма лекарско одобрение треба да помине низ макотрпни испитувања не се седнува така веднаш зад волан јас со сето срце сакам да се врати што побрзо и да си ја земе титулата која неправедно му беше одземена :(

Аеродром

Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
Има шпекулации дека на наредната трка после оваа во валенсиа шумахер ќе го замени маса.Иначе ниту еден од тест возачите на ферари нема долго возачко искуство така да не треба да очекуваме многу.За горе наведеното тука имате повеќе.

http://www.thescuderia.net/forums/showthread.php?t=24995

Член од
24 декември 2007
Мислења
12.694
Поени од реакции
4.520
Се надевам се ќе помине во најдобар рет со Маса и што побрзо закрепнување.

Аеродром

Член од
15 август 2008
Мислења
2.217
Поени од реакции
256
Трката започна али како што забележувам нема замена за фелипе масса.

ЕДИТ: ДЕфинитивно нема замена за фелипе.Според мене паметно сторено.

Kajgana Shop

На врв Bottom