Се што е од Vangelis и Morricone мора да се поштуе. Посебно Vangelis, чоекот е вонземјанин! Тука е и Mark Snow,цар!
Тоа е за филмска музика, но глеам се збори и за soundtrack-ови, па да дадам и некои мои омилени албуми.
Soundtrack-от na The Crow е врх за мене, со Rage Against the machine, NIN, The Cure, Jesus and Mary Chain, Rollins Band (инаку да се пофалам дека се запознав со Henry Rollins пред 3 години, најкул личност што имам сретнато у живот!), Stone Temple Pilots...
Million Dollar Hotel-Не знам да ли U2 i Million Dollar Hotel Band (MDH band) направија доволно добар албум за филмот на Wim Wenders (Со Milla Jovovich и Mel Gibson) , но секако дека е soundtrack кој што мора да се спомне. Сите песни се прекрасни, дури и коа Мила Јовович ја пее Satellite of Love, дури и кога извесниот Tito Larriva се дрзнал да ја обработи Anarchy In Uk на шпански!
Инаку мој омилен soundtrack у задниве две години е музиче од филмот Wicker Park со Postal Service, Death Cab For Cutie, Mogwai, Broken Social Scene, The Stills (феноменалната Retour a Vega), The Shins, Mates of State, Aqualung, итн.
Одличен soundtrack има Resident Evil со Slipknot, Rammstein, The Cure, Deftones, A Perfect Circle, Cold со акустична верзија на End Of The World (моja oмилена Cold ствар!).
Vanilla Sky со Radiohead, REM, Bob Dylan, Jeff Buckley, Sigur Ross.
Ај вака можам до утре...