Феноменот: "Дете од фамилија"

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Никогаш не престанува да ме изненадува човечкото чувство на супериорност. Ова во насока на фактот дека повеќето од вас се чувствуваат безбедни по ова прашање. И тоа сосем без основа. Ако не сте дете на пијаница или наркоман мислите дека сте на безбедно тло и ова нема шанси да ви се случи.... се додека не се случи навистина.

Член од
9 јануари 2008
Мислења
168
Поени од реакции
207
И јас се бунев на темава, ама се покажа дека старите имале право... Не за џабе рекле крушата под круша паѓа. :cautious:

Член од
9 јануари 2008
Мислења
168
Поени од реакции
207
Не секоја круша под круша паѓа
Не и од моето искуство. и не се уверив во тоа само еднаш... Ако не ти се допаѓа таа поговорка, имам друга :) И куче да зимаш ќе гледаш да е од сој, а не па човек...

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
Не и од моето искуство. и не се уверив во тоа само еднаш... Ако не ти се допаѓа таа поговорка, имам друга :) И куче да зимаш ќе гледаш да е од сој, а не па човек...
E нема да гледам да е од сој

Македонец

мразам патетика во натпис
Член од
12 февруари 2007
Мислења
3.928
Поени од реакции
3.814
Мислава ми е следна: Добро бе мајке му кога ќе пораснат духовно и психички овие комунистички истренирани умови? Зборувам за феноменот Дете од фамилија, меѓу народов се уште многу популарен. Цели семејства се засегнати од тоа од чија фамилија доаѓа девојката/ дечкото кое ќе се зема со нивна крв. Разбирам дека секој се грижи за своето дете, ама се ми се чини дека овој претеризам и буткање нос не оди на арно. Слушам коментари од типот: татко и работел тоа и тоа (пиши некоја професија што ја сметаат ко недостојна, т.е се што не е доктор, адвокат, директор) , родителите му се разведени, сиромашни се и цели врски се растураат зашто иако дечките се сложуваат на родителите не им прави ќеф што тој и тој не е дете од фамилија. Како тргнало 2% народ ќе остане "достоен".
Тоа ако го рачунаш како феномен,тогаш и се друго е феномен....од односите меѓу сватовите,до односите снаа-свекрва.

Јас овој твој феномен го сметам за нешто најприродно.(т.е да предупредам однапред дека овде не вклучувам родители кои им е битна имотната состојба на другата страна(снаата,зетот))

А најприродно е затоа што....еве сега ти додека растеш гледаш и познаваш многу добро еден тон наркомани,калаштури и сл.....и на пример од време навреме можеш да слушнеш дека некои такви пропалици се споиле,напраиле дете,и се земале.

И еве минат 20тина год.....и твојата ќерка иде и ти вика "тато/мамо многу сум заљубена"...и ти таков зачуден/а сакаш да видиш кој е тој што оди со твојата ќерка....и ти го покажува и тебе ти се враќа флеш од пред 20год....кога си го гледал/а татко му и мајка му на "новиот зет",како се дрогират,пијанчат,и влечат по улици.(и постојано низ тој период си наслушнувал/а за таа фамилија дека се крајно неморални личности)

И сега ти продолжи ја приказнава како би изреагирал/а ако си на местото на родителот?(ќе преќутиш,ќе се воздржиш за да не испаднеш комунистички заостанат испрдок,или ќе отвориш уста?)

п.с Баш ме интересира било кој од форумов,како ќе изреагира,нека напише во пост.(но да не тупите со теории,бидејќи станува збор за ваше дете,немате избор,морате да го кажете тоа што го знаете,или ќе молчите вечно)

Член од
14 септември 2011
Мислења
22
Поени од реакции
2
Па секое дете има фамилија
А дете од фамилија барат оние кои си ја преценуваат својата фамилија
Важно е меѓу младите да има разбирање почит и љубов

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
На кристалната кугла веќе го гледам Тоукатер како дополнува дека за се е крив капитализмот, религиите и лукавиот :pos::pos::pos:.

Иначе да се соглсувам со тебе. Додуша чаршија има, ама таму се запоседнати атеобудистите и останат џган.
Јас пак како на Пинк те гледам...жените се курви,снаџи се па живи,чаше ломим а гзот како и да се вртиш - отпозади...:icon_lol:
(Аплауз и овации се слушаат од богобојазливата публика)

Ur missing the point.

Едно е да познаваш некого со кого пиеш кафе, пиеш пиво, играш фудбал, одиш во шопинг или си гледате на кафе, а друго е некого да го земеш дома и да живееш со него 24/7. Сте се прашале некогаш зошто огромен дел од врските се распаѓаат откако партнерите за прв пат ќе отидат на одмор заедно? Затоа што тогаш дознаваш каков е партнерот со сите свои мани и доблести.

Тука, се гледа она дете од фамилија. Генерализација е, секако, ама да не почињаме пак со муабетите дека не треба да се генерализира. Запознајте ги вистински вашите пријатели или партнери, потоа запознајте ги исто толку нивните родители и ќе видите дека сте добиле само млада копија со изменети ситници од нив.

За се е крив капитализмот, религиите и лукавиот, а ние сме лоботомизирани. :) Никако не смееше да го заборавиш тоа.
Ги заборавивте државата,нацијата,медиумите и образованието...:)

Господ нека ви е напомош во пронаоѓањето на жени кои се сублимат на христијанските вредности и се држат до Неговиот Закон :icon_lol:
Во библиската земја со 2000 години религиска традиција не верувам дека ќе имате посериозен проблем да најдете таква...

K

Khabs Staadnau

Гостин
Самата фамилија како институција е погрешна и трула. Многу е пологично детето да биде одговорност на целото општество, а не на одредени индивидуи само затоа што тие зеле активно учество во неговата креација.

Идиотски, и деструктивно према врската е да допушташ надворешни фактори да влијаат врз одлуките кои треба да ги носиш со партнерот.Се разбира, зборуваме за зрела врска а не за дечишта од 12 години.
Сепак не верувам дека голем број од родителите земаат активно учество во градењето на карактерот на нивните деца.Оваа претпоставка ја конструирам на база на односот кој децата вообичаено го имаат со своите родители, а тој и не е најотворен.
Сметам дека се ретки оние чијшто карактер не е проекција на маалскиот кодекс на однесување и оној училишниот.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
А што ако ДЕВОЈЧЕТО е дете од фамилија а МОМЧЕТО е дете на чесен човек кој што не е доктор или адвокат или незнам што...Како мислиш со кој памет фирмашите би седнале...извини но не се сложувам ич. Знаеш кои бракови се со најголеми шанси да се растурат? Оние каде што едниот партнер (детето од фамилија) одбира партнер (исто дете од фамилија) кој ќе им се допадне на мама и на тато прво а после здравје, па „ќе се снајдеме некако“. И друго ме буни некако...што ти значи тоа „кога ќе одат едни кај други“? Ќе си одат ако им тргне да си одат, или мислеше на фамилијарни средби кај што се присутни и младите? Ако мислеше на второто, тогаш значи младите би биле на еден начин посредници (родендени, крштевки...) и се би било во ред, на крајот на краиштата тие средби траат не повеќе од 2 часа, а ако траат повеќе, значи убаво им е на сите. Дете од фамилија не е исто што и дете на богаташи. Под дете од фамилија подразбирам воспитано дете напукано со вистински вредности, а парите и богатството би му дошле како еден плус во животот, а ако ги нема, па јбг, ако се двајцата паметни ќе се потрудат да ги створат...
Мене гад ти е да ме цитираш веќе а? :) Ако, ја ќе те цитирам тебе, па ти не паѓај на провокации. :)

Значи, ти не се сложуваш. Океј, сфативме дека ти со некои работи не се сложуваш, најчесто тоа се работи коишто историјата ги потврдува како точни. Rebel all the way, that`s the spirit. :)

Сепак, да прашам, од кај ти е ова „оние каде што едниот партнер одбира партнет кој ќе им се допадне на мама и татко најлесно се растураат како брак“? Имало некоја студија на економски факултет, статистички завод го објавил, нешто коешто сум го пропуштил?

Генерално се сложувам, веќе и напишав, дека дете од фамилија не значи и богато дете, ама се уште, муабетот дека дете од сиромашна фамилија тешко ќе изгради успешен брак со дете од богата фамилија и тоа како стои на место. Не зашто мене ми е мерак, зашто така покажало искуството, од коешто произлегле сите оние поговорки како оваа спомнатава „круша под круша паѓа“ со коешто Лавчево не се слага. Океј, убаво е да се има став на различни теми, али да идеш контра илјадагодишно искуство, тоа не би го нарекол став, би го нарекол тврдоглавост.

Toecutter напиша:
Ги заборавивте државата,нацијата,медиумите и образованието...:)

Господ нека ви е напомош во пронаоѓањето на жени кои се сублимат на христијанските вредности и се држат до Неговиот Закон :icon_lol:
Во библиската земја со 2000 години религиска традиција не верувам дека ќе имате посериозен проблем да најдете таква...
Не е тоа проблемот, колку сакаш има во државава курвички, исто толку има и прилепчанки, битолчанки, охриѓанки... мука нема за тоа. Вистинскиот проблем е дали ние некогаш ќе се решиме да сакаме таков сублимат покрај нас.

Член од
9 август 2009
Мислења
104
Поени од реакции
115
Мене гад ти е да ме цитираш веќе а? :) Ако, ја ќе те цитирам тебе, па ти не паѓај на провокации. :)

Значи, ти не се сложуваш. Океј, сфативме дека ти со некои работи не се сложуваш, најчесто тоа се работи коишто историјата ги потврдува како точни. Rebel all the way, that`s the spirit. :)

Сепак, да прашам, од кај ти е ова „оние каде што едниот партнер одбира партнет кој ќе им се допадне на мама и татко најлесно се растураат како брак“? Имало некоја студија на економски факултет, статистички завод го објавил, нешто коешто сум го пропуштил?

Генерално се сложувам, веќе и напишав, дека дете од фамилија не значи и богато дете, ама се уште, муабетот дека дете од сиромашна фамилија тешко ќе изгради успешен брак со дете од богата фамилија и тоа како стои на место. Не зашто мене ми е мерак, зашто така покажало искуството, од коешто произлегле сите оние поговорки како оваа спомнатава „круша под круша паѓа“ со коешто Лавчево не се слага. Океј, убаво е да се има став на различни теми, али да идеш контра илјадагодишно искуство, тоа не би го нарекол став, би го нарекол тврдоглавост.
Незнам дали си СТАР ама ПОЧЕТНИК во животот си гарант:cool:

Член од
31 март 2008
Мислења
2.580
Поени од реакции
1.885
дете од фамилија :D

и дедо барал жена од фамилија, па сега се жали дека на крај не може да излезе со неа :D

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ова е останато од пред турско зошто тогаш се купувале жените, слично како да купуваш куче со педигре:) колку подобри родители, толку е поскапо.
Не само се гледала имотната состојба или пак општествениот статус кој го имала фамилијата, туку се гледало да не има некој импотентен, дијабетичар, лудак во фамилијата.
Загревотичка е што има уште такви во денешно време.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Незнам дали си СТАР ама ПОЧЕТНИК во животот си гарант:cool:
:) Провокативно, провокативно... iLike. Се надевам ќе останам почетник додека не станам отчетник... пред Бога. :)
Windfucker напиша:
Ова е останато од пред турско зошто тогаш се купувале жените, слично како да купуваш куче со педигре:) колку подобри родители, толку е поскапо.
Не само се гледала имотната состојба или пак општествениот статус кој го имала фамилијата, туку се гледало да не има некој импотентен, дијабетичар, лудак во фамилијата.
Загревотичка е што има уште такви во денешно време.
Значи, ти би земал девојка којашто во фамилија има шизофренија а? И ти како импотентен, мислиш дека девојката којашто ќе те сака каков карактер си, треба да те сака целосно нели?

Животот не е холивудски филм и никогаш нема среќен крај. Може да има среќен заплет, за некои од нас, ама тоа не значи дека сите ќе го имаат. Така што, јебига, ако си импотентен, ќе останеш сам и без секс, зашто никој нема да те земе ниту сака, тоа е суровата реалност. А ако сме за муабети низ ракија и салата, онда друго е...

Kajgana Shop

На врв Bottom