Феноменот: "Дете од фамилија"

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Тоа ако го рачунаш како феномен,тогаш и се друго е феномен....од односите меѓу сватовите,до односите снаа-свекрва.

Јас овој твој феномен го сметам за нешто најприродно.(т.е да предупредам однапред дека овде не вклучувам родители кои им е битна имотната состојба на другата страна(снаата,зетот))

А најприродно е затоа што....еве сега ти додека растеш гледаш и познаваш многу добро еден тон наркомани,калаштури и сл.....и на пример од време навреме можеш да слушнеш дека некои такви пропалици се споиле,напраиле дете,и се земале.

И еве минат 20тина год.....и твојата ќерка иде и ти вика "тато/мамо многу сум заљубена"...и ти таков зачуден/а сакаш да видиш кој е тој што оди со твојата ќерка....и ти го покажува и тебе ти се враќа флеш од пред 20год....кога си го гледал/а татко му и мајка му на "новиот зет",како се дрогират,пијанчат,и влечат по улици.(и постојано низ тој период си наслушнувал/а за таа фамилија дека се крајно неморални личности)

И сега ти продолжи ја приказнава како би изреагирал/а ако си на местото на родителот?(ќе преќутиш,ќе се воздржиш за да не испаднеш комунистички заостанат испрдок,или ќе отвориш уста?)

п.с Баш ме интересира било кој од форумов,како ќе изреагира,нека напише во пост.(но да не тупите со теории,бидејќи станува збор за ваше дете,немате избор,морате да го кажете тоа што го знаете,или ќе молчите вечно)
Се во ред тоа Македонец, само што и твоево е теорија и токму на тоа најмногу сакам да потенцирам. Дете на пијаници може да излезе сосем во ред личност и сигурно нема да забранам мое дете да се земе со некој, само зашто сватовите не ми чинат. Добро бе, вие во сето ова скромно животно искуство, не сте имале пријател, колега од факс, некој роднина чиј родител бил коцкар или пијаница? Сите до еден што јас ги знам, деца на такви родители, засукаа ракави и создадоа иднина за себе. Кој работи во министерство, кој планира да запише втор факултет итн. Како гледајќи ги нив, како сосем поинаков производ на своите родители да осудам некој со слична животна приказна.

П.С И те како е феномен, затоа што досега требаше да се искорени. Зашто сите други развиени земји инсистираат децата сами да работат и да живеат сосем одвоени од родителите и да носат одлуки за себе, како на пример со кого ќе се венчаат. Не сретнав ниеден странец кој ми раскажал ваква приказна, а за разлика од него, наши вакви приказни има колку сакаш.

Член од
9 јануари 2008
Мислења
168
Поени од реакции
207
E нема да гледам да е од сој
да се разбереме, не реков дека без разлика на се` мора да се гледа да е дете на доктори, директори, бла, бла. Ама ако фамилијата му е за никаде со мегусебни односи, неговите се со, не дај Боже, проблеми од типот коцка, алкохолизам и сл, тој/таа нема да бидат мн поразлични.

Член од
21 август 2011
Мислења
5.064
Поени од реакции
5.665
да се разбереме, не реков дека без разлика на се` мора да се гледа да е дете на доктори, директори, бла, бла. Ама ако фамилијата му е за никаде со мегусебни односи, неговите се со, не дај Боже, проблеми од типот коцка, алкохолизам и сл, тој/таа нема да бидат мн поразлични.
Aбе ако сум заљубен неможам да ја баталам само затоа што нејзините биле коцкари или алкохоличари, срце нема да ми даде

Член од
9 јануари 2008
Мислења
168
Поени од реакции
207
Aбе ако сум заљубен неможам да ја баталам само затоа што нејзините биле коцкари или алкохоличари, срце нема да ми даде
Не реков дека мора да раскинеш, ако нешто од горенаведеното бидне или не бидне. Само велам дека времето ќе покаже. и пак се враќан на крушите... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom