Сезонава испадна интересна, иако ептен рано ја напуштивме Лигата на Шампионите.. Премиер Лигата беше интересна и неизвесна до последен момент, па кој знае дали ќе бевме живи ако трпевме вакви стресови и во ЛШ..
.. Таков е фудбалот момци, еднаш ќе се радуваш, еднаш ќе плачеш.. Битното е во секој момент да си со тимот (што не треба да значи дека не смееш да критикуваш).. Без разлика на се што се случи оваа сезона ние ќе продолжиме да навиваме за Јунајтед и догодина уште порадосни ќе бидеме кога ќе се вратат трофеите каде што припаѓаат..
Започнавме фуриозно.. Изгледаше дека никој неможе да не сопре.. Сите фудбалери летаа по теренот, игравме фантастичен фудбал, крунисан со голем број голови во противничките мрежи.. Пополека почнаа повредите и почнавме да играме мање-више на сила.. Дури мораше да се враќа Сколс од пензија, бидејќи бевме без фудбалери на средината.. Навистина огромна штета за Клевери, Андерсон и Флечер што отсуствуваа 90% од сезона.. Мора да се каже дека ова беше една од главните причини за падот во брзината и динамичноста на играта на тимот.. Исто така 90% од сезоната бевме и без капитенот, најдобриот фудбалер во ПЛ од претходната сезона и столб на нашата одбрана.. На сите ни е јасно дека одбраната без Видиќ е многу послаба, па дури и понеорганизирана (му се дивам на човеков колку е моќен).. Така да, ете и овие битни фактори беа против нас.. Како и да е, Рио даде се од себе и заедно со Еванс кој ме изненади позитивно, мислам дека колку-толку успејаа да го покријат отсуството на капитенот (без разлика што имаа по некој ептен слаб натпревар)... Од Керик исто така сум позитивно изненаден, кој за разлика од претходните 2 сезони оваа ја одигра над сите очекувања.. Сколс на крај испадна главен играч во средината, заедно со Валенсија на десното крило.. За Јанг супер дебитантска сезона, иако и тој се мачеше со повредите (заедно со Нани).. Рафаел, Џонс и Смолинг исто изиграа супер (овие се фудбалери во подем и секоја наредна сезона очекувам се повеќе и повеќе од нив).. За во нападот, мислам дека моментално само Руни е достоен да биде регуларен првотимец.. Без разлика што и тој овие 2-3 месеца изигра под нивото и направи 300 грешки и промаши неколку зицери, сепак даде +30 голови цела сезона, а додека дава голови и ни носи поени, нема поголеми замерки... Сепак тој е напаѓач и најдобар е кога врши улога на шпиц, а не на плејмејкер.. За Чичарито и Велбек, искрено јас не сум кој знае колку задоволен од нив.. Кај Чичарито ме нервира што нема никаква контрола на топката, мора да поработи на тоа.. За голови давање се докажа веќе, но нека повежба малце штоп и водење, па зошто да не научи и некоја финта... За Велбек, според мене играше топло-ладно.. Пружи неколку фантастични партии, даде и понекој битен гол, направи неколку супер асистенции, ама кај него не ми се допаѓа што многу често знае да направи потег плус, па безвеза да ја изгуби топката...или не дај боже со се топка да испадне во аут.. За Бербатов и Овен најверојатно последна сезона, па чисто да ги поздравам...
За ЛШ и ЛЕ нема што да се каже.. Очајни партии, сите до една.. Едноставно не ни заслуживме повеќе од тоа што го добивме.. Испаднавме од групите во ЛШ, што е срамота за тим како Јунајтед, но се дешава.. Наредната сезона мора да се поправи впечатокот од оваа, па да патуваме на Вембли во Мај..
За ПЛ, мешани се чувствата... Од една страна освоивме дури 89 поени, имавме 28 победи ,толку немавме ни кога бевме најсилни 2007-2009... Но кога ќе ти текне дека имавме 8 поени предност на 6 кола, 4-2 со Евертон во 83та на ОТ и на 2 минути до крајот титулата беше во наши раце, неможе а да не ти биде мака.. Испадна најболното можно сценарио, поарно ќе беше вчера 8-0 да си тепаа Сити, како Челзи против Виган пред 2 години.. Факт е дека сами ја прокоцкавме титулата, така да не смееме да обвинуваме други (иако мене никој неможе да ме убеде дека КПР не им ја пуштија на Сити вчера)..Едноставно од Виган мораше бар поен да освоиме, или пак поразот од Блекбурн на ОТ.. :O.. Тим што испадна не плесна на наш терен.. Тоа е недозволиво за Јунајтед.. Исто како и понижувањето од Сити од 1-6.. Но на грешките се учи нели? Тоа е тоа, едноставно така морало да биде..
На крај, во зависност од кој агол гледаш, може да испадне и најлоша сезона во последните 10.. Велам најлоша бидејќи прв пат после 10тина години остануваме без финале во некој куп и без освоена титула (земавме Комјунити Шилд, ама правиме муабет за ПЛ, ЛШ, ФК и КК).. Сепак за мене не е така, бидејќи сезонава имаше премногу возбудувања, посебно во ПЛ за да се каже најлоша во последните 10 години..
Здравје догодина со 2-3 засилувања, одиме на поголеми успеси..
П.С. Поздрав до Руд! Тој е легенда на Јунајтед и тешко се раѓат такви напаѓачи како него...
Едит: И ќе си земам за право на шала да кажам дека сезонава најголем успех ни беше победата над Барса на пријателската во Вашингтон..