Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство - ФИНКИ

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
Знае некој да ми помогне како да го декодирам Грејов? Пр. да се декодира бр. 0010 од Грејов код? :/

Ти треба XOR. Значи кога имаш непарен број на единици, имаш 1, во спротивно - 0.
Кога правиш декодирање, првиот член само го препишуваш, и на препишаниот му правиш XOR со вториот член, итн.

Додека пак кога кодираш од бинарен во грејов, го препишуваш првиот член, и на оригиналниот прв член му правиш XOR со вториот.

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Бази на податоци испитни колуквиумски какви било ако може некој да прати :)
--- надополнето: 20 март 2013 во 18:51 ---
Бази на податоци испитни колуквиумски какви било ако може некој да прати :)

T

TheThinker

Гостин
А парност на кодови, има некој да сака да одвои време да ми одговори на прашањата што ги имам за тоа? Нека ми пише ПП, благодарам однапред :)
--- надополнето: 21 март 2013 во 14:29 ---
А парност на кодови, има некој да сака да одвои време да ми одговори на прашањата што ги имам за тоа? Нека ми пише ПП, благодарам однапред :)

Член од
12 март 2013
Мислења
92
Поени од реакции
17
Здраво на сите, имам неколку прашања до вас што сте на ФИНКИ.
Нешто за мене: Учам во техничко училиште (електро) ОЕМУЦ Охрид, 3та година, смер- Електротехничар за компјутерска техника и автоматика. Планирам да се запишам на ФИНКИ за смер немам одлучено кој. Слабо ми оди математика (ако има некој од Охрид знае зошто) кај проф Спасе....
Нешто повеќе за перспективен и баран смер во Македонија, не само Македонија и во Европа и Америка.
Сите коментари и совети се добредојдени.

Toneh

is a turtle
Член од
21 август 2005
Мислења
5.510
Поени од реакции
907
--- надополнето: 21 март 2013 во 14:29 ---
Колега, нејќам да мрчам, ама ако ти треба помош со нешто, обично треба ти да бркаш луѓе, а не обратно. Поарно напиши што имаш да прашаш тука, па ако знае некој, ќе ти одговори.

Член од
12 август 2012
Мислења
5
Поени од реакции
3
Здраво на сите, имам неколку прашања до вас што сте на ФИНКИ.
Нешто за мене: Учам во техничко училиште (електро) ОЕМУЦ Охрид, 3та година, смер- Електротехничар за компјутерска техника и автоматика. Планирам да се запишам на ФИНКИ за смер немам одлучено кој. Слабо ми оди математика (ако има некој од Охрид знае зошто) кај проф Спасе....
Нешто повеќе за перспективен и баран смер во Македонија, не само Македонија и во Европа и Америка.
Сите коментари и совети се добредојдени.
Zdravo i jas ucev vo OEMUC i mene Spase mi predavase. Prva godina sum na FINKI. Po site predmeti se pocnuva od pocetok (se pretpostavuva deka nisto ne znaes) no mn brzo se predava materijalot. Site smerovi se dobri, (prva godina e ista skoro na site smerovi) za sekoj smer podetalno mozes da vidis sto se izucuva na stranata na FINKI. Ako redovno ucis nema da imas nikakov problem.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.033
Поени од реакции
12.727
Дали некој ги има решени лаб.задачи по Калкулус 2? :D

Член од
12 март 2013
Мислења
92
Поени од реакции
17
Zdravo i jas ucev vo OEMUC i mene Spase mi predavase. Prva godina sum na FINKI. Po site predmeti se pocnuva od pocetok (se pretpostavuva deka nisto ne znaes) no mn brzo se predava materijalot. Site smerovi se dobri, (prva godina e ista skoro na site smerovi) za sekoj smer podetalno mozes da vidis sto se izucuva na stranata na FINKI. Ako redovno ucis nema da imas nikakov problem.
По ников претпоставувам дека си Трајче Ш.... (несакам да го пишам презимево од Х причини), и те знам како одличен ученик во ОЕМУЦ, лесно се учи математикa на ФИНКИ ? дека со Спасе ништо не научив во овие 3 години што ми предава, и кој смер си на ФИНКИ ?

Jaqen H'ghar

Faceless man
Член од
25 март 2009
Мислења
1.077
Поени од реакции
1.272
Ајде очекувајте утре прво нешто на Архитектура (доколку ви е Љ. А) резултати од избори :D
10 000 евра зема од секој избори, така мислам дека спомна еднаш на предавање. Го наполнија со пари Анто :icon_lol:

T

TheThinker

Гостин
Колеги (или останати кои можете да ми помогнете), имам прашање. Хамингов код. Ако се бара од мене да го искодирам бр. 8 во Хамингов, ја барам бинарната претстава на бројот (тоа е 1000), и бр. 1000 го распоредувам во б3б2б1б0 соодветно т.е. 1 во б3, а нулите во б2, б1 и б0? :)

Г

Грејвдигер

Гостин
Бази нешто задачи од колоквиуми и испити?

Eva Molotow

Anti-social Engineer
Член од
6 јуни 2008
Мислења
532
Поени од реакции
392
Колеги (или останати кои можете да ми помогнете), имам прашање. Хамингов код. Ако се бара од мене да го искодирам бр. 8 во Хамингов, ја барам бинарната претстава на бројот (тоа е 1000), и бр. 1000 го распоредувам во б3б2б1б0 соодветно т.е. 1 во б3, а нулите во б2, б1 и б0? :)
b3=1 ; b2=0 ; b1=0 ; b0=0
Ги мешаш со контролните битови, ксоруваш, ги добиваш P и тоа е тоа.

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.033
Поени од реакции
12.727
Зошо јас инаку разбрав за Хамингов? Контролните битови ги пишуваш кога го бараш кодот на бројот, а p4p2p1 кога се бара грешката во кодот.
8 во бинарен е 1000.
Па добиваш C1C21C4000
C1: 1 1 0 0
C2: 1 1 0 0
C4: 0 0 0 0

Па бројот во Хамингов ќе ти биде 1110000.
Не е вака?

Него јас не го разбирам тоа мин.растојание. Мислам знам како се бара ама ако биде нагласено во задачата на пр. да се најде бројот 8 во хамингов со мин. растојание 3, тогаш како е решението?

Kajgana Shop

На врв Bottom