Не ми е јасно, како може ФИНКИ скоро секоја недела да имаат некои битни фаци што држат предавања за различни проблематики, примена на тоа што се учи во real-life проблеми и слично, а ФЕИТ да не може да скрпи ниту едно предавање од ваков тип цела година? Не ми се допаѓа ова, воопшто...
Мене ова од Славче Пејоски ми стигна, веројатно на вакви предавања мислиш :
Pocituvani kolegi,
Vo ramkite na aktivnostite na Oddelot za teorija na informacii pri
makedonskata sekcija na IEEE, cest i zadovolstvo mi e da go najavam
predavanjeto na kolegata D-r Andrej Stefanov od International Balkan University vo Skopje.
Predavanjeto ce se odrzi vo prostorijata za sostanoci na
Fakultetot za elektrotehnika i informaciski tehnologii (FEIT)
vo petok, 5 oktomvri, so pocetok vo 11:30 casot.
Наслов: Анализа на подводни акустички мрежи со случаен пристап
Резиме
Анализирани се перформансите на подводните акустички мрежи со случаен пристап. Претпоставено е дека јазлите се дистрибуирани на површина според дводимезионален Поасонов процес што претставува соодветен модел за јазли распоредени на дното на водената маса. Каналот помеѓу јазлите е базиран на подводен модел на слабеење од простирање и фединг на акустички бранови. Интерференцијата во мрежата е статистички карактеризирана, земајќи го предвид подводниот модел на пропагација, и испитано е влијанието врз капацитетот (трупутот) на мрежата. Добиените резултати се валидни за различни модели на фединг и мрежен сообраќај. Презентирани се нумерички резултати
како илустрација на перформансите на мрежата.
Биографија
Андреј Стефанов дипломирал на Електротехничкиот факултет при Универзитетот Св. Кирил и Методиј во Скопје, Македонија во 1996 година. Магистрирал и докторирал на Електротехничкиот факултет при Државниот универзитет на Аризона во Темпи, Аризона, САД, во 1998 и 2001 година, соодветно. Во текот на летото 2000 година престојувал во компанијата Хјуз Мрежни Системи. Бил доцент на Електротехничкиот факултет при Политехничкиот институт на Универзитетот во Њујорк (Бруклин Поли), Њујорк, во периодот од 2001 до 2008 година. Бил визитинг научник на Електротехничкиот факултет при Северноисточниот универзитет во Бостон, Масачусетс, САД, во периодот од 2009 до 2011 година, и во групата за интелигентна енергија при Институтот ЦТТЦ во Барцелона, Шпанија, во јули 2012 година. Сега е вонреден професор на МБУ, Скопје, Македонија.
Др. Стефанов е добитник на наградата од Бенелукс за најдобар труд на ИЕЕЕ ВТ- есенската конференција, одржана 1999 година во Амстердам, Холандија. Во периодот 2006-2008 година бил едитор на ИЕЕЕ списанието за безжични телекомуникации. Неговите истражувачки интереси се од областите на теоријата на телекомуникациите, безжичните и мобилните телекомуникации и мрежи, и заштитното кодирање.