Зајче
Бело, и тоа!
- Член од
- 13 септември 2008
- Мислења
- 3.439
- Поени од реакции
- 3.945
оооо глупости Фала! :smir:Оооо да
оооо глупости Фала! :smir:Оооо да
Чек, чек, екстерен информатика? Да не мислиш математика? Без соодветни предмети на матура, ќе мораш да одиш на втор уписен, а на втор уписен збогувај се со ИКИ и ИНФО, ќе има уште некое слободно место во државна квота во ТК, КСИА, за другите смерови ќе има слободни места и до трет уписен.Значи не бев сигурен каде да пишам во врска со ова па се одлучив овде.
4та година средно сум и сега завршувам.Планирам да се запишам на факултет за информатика(на пмф или на електро) но избрав екстерни македонски и англиски а интерни информатика и филозофија.На официјалната страна на факултетот пишува дека мора да полагам екстерен информатика....значи ли тоа дека немам шанса да се запишам таму затоа што веќе и да сакам ми рекоа дека неможам да го сменам екстерниот од англиски во информатика.Имам просек 5.00 сите години во средно.
Ве молам некој нека одговори ако знае
Јас колку што знам (ќе ти кажам за ФЕИТ), за екстерните предмети, освен мајчин јазик, се бара и математика основно ниво. Бидејќи ти си одбрал англиски како втор екстерен, нема да можеш да се запишеш во прв уписен рок, но ќе можеш во вториот и третиот, ако се разбира не се веќе пополнети квотите. Додека не излезе Конкурсот, не можам ништо со сигурност да ти кажам кои предмети точно се бараат.Значи не бев сигурен каде да пишам во врска со ова па се одлучив овде.
4та година средно сум и сега завршувам.Планирам да се запишам на факултет за информатика(на пмф или на електро) но избрав екстерни македонски и англиски а интерни информатика и филозофија.На официјалната страна на факултетот пишува дека мора да полагам екстерен информатика....значи ли тоа дека немам шанса да се запишам таму затоа што веќе и да сакам ми рекоа дека неможам да го сменам екстерниот од англиски во информатика.Имам просек 5.00 сите години во средно.
Мислиш интерен информатика?Значи не бев сигурен каде да пишам во врска со ова па се одлучив овде.
Како бе друже така не ви кажале, сигурно во твоето школо имаш залепен постер од ФЕИТ, барем во мојата гимназија има секоја година. Па и не само тоа, си можел да прашаш некој другар што полагал и е на феит.Па во тој случај подобро би избрал ФИНКИ ако неможам д аизберам пмф или електро ...Прашав дали може да сменам 1 екстерен од Англиски во математика и ми рекоа дека неможе ..само интерните можело да се менуваат не знам колку е тоа точно.
--- надополнето ---
Избрав англиски затоа што никој никогаш не ни кажа дека ке имаме проблеми со запижување.Со математика добро стојам само не знаев..
ИКИ и ИНФО дефинитивно отфрли ги, ако сакаш упиши се на некој друг смер, па по прва година ако имаш просек 8,50 мислам беше, можеш да поднесеш барање за префрлање на друг смер.Екстерен 1 - Македонски Јазик
Екстерен 2- Англиски Јазик
Интерен 1- Информатика
Интерен 2- Филозофија
Така избрав...и мислев нема да има проблем да се запишам на информатика затоа што избрав интернет информатика,меѓутоа во барањата за упис пишува дека мора да биде ----
Екстерен 1- Мајчин јазик
Екстерен 2- Математика
Интерен 1 - Информатика
Интерен 2- Твој избор
+просек имам 5.00 што како што гледам не игр аголема улога во уписи ако немаш полагано она што го бараат
Значи немам шанси да се запишам?
Не го зезај сега, ја не знаев printf што е па поминав сјајноНе знам што да ти кажам, освен тоа дека си требало повеќе да се информираш... Зарем не доаѓале луѓе од факултетите во твоето средно?
И едно прашање: Како стоиш со програмирање? Ако си лаик, а мислиш или ти кажале дека е просперитетно, откажи се, т.е. запиши се на друг смер. Јас така направив (или така се случи )
На електро не, за пмф не знам... Иначе можеш да си избереш ТК или КСИА (инженерски смерови, може да се каже дека се просперитетни), или пак енергетските, еве сеа ЕВН слушам давале стипендии, вработувале студенти од енергетските насокиЗначи... немам шанса да се запишам ниту на електро ниту на пмф информатика?Какви други смерови би можел да изберам?
Ти си ѕверот честитам.Не го зезај сега, ја не знаев printf што е па поминав сјајно
Друже и на КСИА и ТК можеш да избираш од изборните предмети тие што ги имаме ние на ИКИ што имаат повеќе програмирање, затоа се изборните, за тоа што те влече највеќе. Ама рачунај си дека и на било кој смер да си, првата година ќе треба да се стегнеш. Добар предлог ти дава и apidrone, енергетските смерови се со мањак студенти а моментално има недостиг од таков кадар.Значи... немам шанса да се запишам ниту на електро ниту на пмф информатика?Какви други смерови би можел да изберам?