Факултет за Електротехника и информациски технологии

Член од
11 февруари 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Значи не бев сигурен каде да пишам во врска со ова па се одлучив овде.
4та година средно сум и сега завршувам.Планирам да се запишам на факултет за информатика(на пмф или на електро) но избрав екстерни македонски и англиски а интерни информатика и филозофија.На официјалната страна на факултетот пишува дека мора да полагам екстерен информатика....значи ли тоа дека немам шанса да се запишам таму затоа што веќе и да сакам ми рекоа дека неможам да го сменам екстерниот од англиски во информатика.Имам просек 5.00 сите години во средно.
Ве молам некој нека одговори ако знае :D

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
4та година средно сум и сега завршувам.Планирам да се запишам на факултет за информатика(на пмф или на електро) но избрав екстерни македонски и англиски а интерни информатика и филозофија.На официјалната страна на факултетот пишува дека мора да полагам екстерен информатика....значи ли тоа дека немам шанса да се запишам таму затоа што веќе и да сакам ми рекоа дека неможам да го сменам екстерниот од англиски во информатика.Имам просек 5.00 сите години во средно.
Чек, чек, екстерен информатика? Да не мислиш математика? Без соодветни предмети на матура, ќе мораш да одиш на втор уписен, а на втор уписен збогувај се со ИКИ и ИНФО, ќе има уште некое слободно место во државна квота во ТК, КСИА, за другите смерови ќе има слободни места и до трет уписен.

A

apidrone

Гостин
Јас колку што знам (ќе ти кажам за ФЕИТ), за екстерните предмети, освен мајчин јазик, се бара и математика основно ниво. Бидејќи ти си одбрал англиски како втор екстерен, нема да можеш да се запишеш во прв уписен рок, но ќе можеш во вториот и третиот, ако се разбира не се веќе пополнети квотите. Додека не излезе Конкурсот, не можам ништо со сигурност да ти кажам кои предмети точно се бараат.
П.С. од септември најверојатно ќе почне со работа новиот факултет ФИНКИ (Факултет за Информатички Науки и Компјутерско Инженерство), кој најискрено не ти го препорачувам, од проста причина што е нов и непроверен проект.

Член од
11 февруари 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Екстерен Англиски јас имам земено а таму пишува дека мора математика...и исто така имам информатика интерен што и во барањата на факултетот го има.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Мислиш интерен информатика?
Услов ти се македонски и математика (основно или напредно) од екстерните и еден интерен (информатика, физика). Другиот интерен е слободен избор, исто и проктната задача. Немаш право да се запишеш во првиот уписен рок ако не си полагал математика. Во вториот уписен рок пуштаат и со англиски но веројтноста тогаш да се запишеш на смер што го сакаш е помала, па може да завршиш во сосема друг смер... Посебно ако се интересираш за ИКИ и КСИА. Ако не е тајна, зошто избра англиски? Слабо стоиш со математиката?

Apidrone веќе одговорил...

Член од
11 февруари 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Па во тој случај подобро би избрал ФИНКИ ако неможам д аизберам пмф или електро ...Прашав дали може да сменам 1 екстерен од Англиски во математика и ми рекоа дека неможе ..само интерните можело да се менуваат не знам колку е тоа точно.

--- надополнето ---

Избрав англиски затоа што никој никогаш не ни кажа дека ке имаме проблеми со запижување.Со математика добро стојам само не знаев..

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Па во тој случај подобро би избрал ФИНКИ ако неможам д аизберам пмф или електро ...Прашав дали може да сменам 1 екстерен од Англиски во математика и ми рекоа дека неможе ..само интерните можело да се менуваат не знам колку е тоа точно.

--- надополнето ---

Избрав англиски затоа што никој никогаш не ни кажа дека ке имаме проблеми со запижување.Со математика добро стојам само не знаев..
Како бе друже така не ви кажале, сигурно во твоето школо имаш залепен постер од ФЕИТ, барем во мојата гимназија има секоја година. Па и не само тоа, си можел да прашаш некој другар што полагал и е на феит.

Член од
11 февруари 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Екстерен 1 - Македонски Јазик
Екстерен 2- Англиски Јазик
Интерен 1- Информатика
Интерен 2- Филозофија

Така избрав...и мислев нема да има проблем да се запишам на информатика затоа што избрав интернет информатика,меѓутоа во барањата за упис пишува дека мора да биде ----
Екстерен 1- Мајчин јазик
Екстерен 2- Математика
Интерен 1 - Информатика
Интерен 2- Твој избор
+просек имам 5.00 што како што гледам не игр аголема улога во уписи ако немаш полагано она што го бараат
Значи немам шанси да се запишам?

A

apidrone

Гостин
Не знам што да ти кажам, освен тоа дека си требало повеќе да се информираш... Зарем не доаѓале луѓе од факултетите во твоето средно?
И едно прашање: Како стоиш со програмирање? Ако си лаик, а мислиш или ти кажале дека е просперитетно, откажи се, т.е. запиши се на друг смер. Јас така направив (или така се случи :))

Член од
11 февруари 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Немаше никакви презентации..учам во Панче Арсовски...нема ништо залепено ..апсолутно ништо смао ни дадоа на 25ти декември да потполниме и ни рекоа имате време до 30ти после тоа не се прифаќа и ак оне биде потполнето нема да можете да полагате.
Програмирање..и што и да почнам верувај ако учам ми оди а можам да учам така да нема да ми биде проблем.Досега сум немал проблем со ниту еден предмет.
А за прашување и немав баш другари многу освен оние со кои сум по цел ден и секој ден коишто знаат исто колку и јас.(се преселив во Скопје пред 4 години така да не познавам мнгу луѓе кои би ми давале совети).

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Екстерен 1 - Македонски Јазик
Екстерен 2- Англиски Јазик
Интерен 1- Информатика
Интерен 2- Филозофија

Така избрав...и мислев нема да има проблем да се запишам на информатика затоа што избрав интернет информатика,меѓутоа во барањата за упис пишува дека мора да биде ----
Екстерен 1- Мајчин јазик
Екстерен 2- Математика
Интерен 1 - Информатика
Интерен 2- Твој избор
+просек имам 5.00 што како што гледам не игр аголема улога во уписи ако немаш полагано она што го бараат
Значи немам шанси да се запишам?
ИКИ и ИНФО дефинитивно отфрли ги, ако сакаш упиши се на некој друг смер, па по прва година ако имаш просек 8,50 мислам беше, можеш да поднесеш барање за префрлање на друг смер.

--- надополнето ---

Не знам што да ти кажам, освен тоа дека си требало повеќе да се информираш... Зарем не доаѓале луѓе од факултетите во твоето средно?
И едно прашање: Како стоиш со програмирање? Ако си лаик, а мислиш или ти кажале дека е просперитетно, откажи се, т.е. запиши се на друг смер. Јас така направив (или така се случи :))
Не го зезај сега, ја не знаев printf што е па поминав сјајно :D

Член од
11 февруари 2011
Мислења
16
Поени од реакции
0
Значи... немам шанса да се запишам ниту на електро ниту на пмф информатика?Какви други смерови би можел да изберам?

A

apidrone

Гостин
Значи... немам шанса да се запишам ниту на електро ниту на пмф информатика?Какви други смерови би можел да изберам?
На електро не, за пмф не знам... Иначе можеш да си избереш ТК или КСИА (инженерски смерови, може да се каже дека се просперитетни), или пак енергетските, еве сеа ЕВН слушам давале стипендии, вработувале студенти од енергетските насоки

Не го зезај сега, ја не знаев printf што е па поминав сјајно :D
Ти си ѕверот :) честитам.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Друже и на КСИА и ТК можеш да избираш од изборните предмети тие што ги имаме ние на ИКИ што имаат повеќе програмирање, затоа се изборните, за тоа што те влече највеќе. Ама рачунај си дека и на било кој смер да си, првата година ќе треба да се стегнеш. Добар предлог ти дава и apidrone, енергетските смерови се со мањак студенти а моментално има недостиг од таков кадар.
На ПМФ мислам дека немаат толку конкуренција, ама па посекако на прв уписен не можеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom