Факултет за Електротехника и информациски технологии

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
mladenc0 ima finta shto mozesh da napravish da vlezesh vo drzavna na IKI iako imash pomali poeni.
Iskoristi ja kvotata za etnicki zaednici. Pishi deka si albanec ili nekoj drug etnikum.
Za albanec ako si kje ima poishe mesta, kako beshe toa 25%.
Fintata e toa shto nikoj vo drzavata, nitu nekade vo svetot ne ti izdava dokument dali si albanec ili makedonec ili srbin ili rom ili shto se drugo nema vo Makedonija.
Znaci ako vcera si se custvuval makedonec, denes mozesh da se custvuvash albanec, a koga kje zavrshish fakultet pak mozesh da se custvuvash makedonec.
Mislam deka potpishuvash edna izjava deka si albanec shto ide vo zavod za statistika kolku da znaat kakva e zastapenosta.
Ako si pameten kje go izigrash sistemot po tvoite interesi.
Pozdrav i se nadevam deka ovoj komentar moze da ti pomogne ili pak na nekoj drug shto kje go procita.
Интересна теорија во секој случај, ама за националист како мене че се жртвуваат додатни средства, само да не се пишувам албанец, ром, бугарин, грк и слични срања.
Настрана ова, кој се снаоѓаат подобро, оние што учеле средно стручно или гимназија?

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Настрана ова, кој се снаоѓаат подобро, оние што учеле средно стручно или гимназија?
Тие што учеле воопшто се снаоѓаат најдобро. :wink:

Се зафркавам... Едните имаат предности по некои предмети, а другите по други... Таму влегуваш во нов свет. Побарај си ја книшката „Електро for dummies“ на првиот училишен ден и разјасни си ги работите.

Член од
24 февруари 2010
Мислења
9
Поени од реакции
0
А во изводот од матично што те пишува? Во останатите документи? Личната карта? Сведителствата? Незнам каде се пишува националност, али не верувам да е така како што збориш.
Си направил вака или сега ти текна ваква можност?
Jane proveri si go izvodot i sveditlstvata. Kje vidish deka nikade ne ti pishuva koja nacionalnost si. Ti pishuva verojatno drzavjanstvo no ne i nacionalnost.
Znaci bratucetka mi na ekonomski se pishala albanka i si zavrshi fakultet bez da plakja. Ja na elktro imav dobri poeni koga se zapishuvav i si ostanav vo drzavna kvota.
Ali da imav pomalce poeni 100% kje se pishev albanec. Posle toa kje si se pisham makedonec.
Znaci na dokument ne smee da stoi kakva nacionalnost si. Deka toa e promenliva i apstraktna kategorija.
Ako stoi vo nekoj dokument, togash toj dokument diskriminira.

Btw, i jas si ja sakam zemjata i sum patriot po priroda, no vo situacijata, povekje e igra so sistemot.

Член од
13 јуни 2008
Мислења
92
Поени од реакции
0
Што може да се работи по завршување на КСИА ?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Што може да се работи по завршување на КСИА ?
КСИА - компјутерско системско инженерство и автоматика = системски инженер / програмирање автоматика / електроника / ѓубретарец / продавач на сладолед.....

Член од
13 јуни 2008
Мислења
92
Поени од реакции
0
што се подразбира под тоа програмирање автоматика?? програмирање машини нешо у тој стил.. добар ли е овој смер??

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
што се подразбира под тоа програмирање автоматика?? програмирање машини нешо у тој стил.. добар ли е овој смер??
да, програмирање машини - автоматиката на машините - движење / мерено дејствување / итн итн итн....
секој смер на електро е добар
ики и ксиа се едни од појаките

Член од
13 јуни 2008
Мислења
92
Поени од реакции
0
ти на овој смер си или на некој друг.. искрено јас сакам да идам на ИКИ ама немам доволно поени за во државна.. затоа се интересирам за КСИА :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
ти на овој смер си или на некој друг.. искрено јас сакам да идам на ИКИ ама немам доволно поени за во државна.. затоа се интересирам за КСИА :)
ја сум ко тебе, матурант...
и ја лично ќе идам на инфо...
* барем ќе пробам

Член од
13 јуни 2008
Мислења
92
Поени од реакции
0
со среќа брат :) се глеаме од септември :D

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
со среќа брат :) се глеаме од септември :D
фала пер...и цитирај следниот пат кога ќе влезеш у муабет со некој член на некоја тема...не е лесно да следи човек тема без да му стигаат нотификации дека некој му пишал.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Уписи се во вторник, а јас уште глава лупам дали КСИА или ИКИ...у пм никад нема да се одлучам... :icon_conf

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.262
Поени од реакции
2.256
Одамна завршив Електро, смер информатика. Мислам дека учевме премногу предмети кои воопшто не се поврзани со информатиката, од програмски јазици во тоа време имавме само C. Кога се вработив, морав да учам сама се што требаше. Во истото време од ПМФ доаѓаа со научени неколку програмски јазици. Бевме многу студенти, малку асистенти... Посебна приказна беше тоа што асистентите наместо да ни помогнат да научиме што повеќе, организираа натпревари кој ќе даде потешки задачи и кој ќе бутне повеќе студенти!!! Девет години после мене, брат ми се запиша на Електро и после 2 години фрлени во ветар, си отиде на ПМФ. Си научи и повеќе програмски јазици, а и атмосферата на комуникација студент - асистент - професор беше многу подобра. Според форумов, гледам дека работите не се измениле баш многу. Според мене подобро ти е на ПМФ, но крајното решение си е твое!!!
Мислам дека е обратно сега, студентите бегаат од ПМФ поради несоодветен кадар, немање учебници итн итн. Имам братучед на ПМФ вели дека имало некој професор грк, кој не знаел македонски и целото предавање им било на англиски, повеќето од книгите им биле напишани на англиски, нема македонски преведени книги, така да и не е толку се розово на пмф.

Инаку, јас да прашам - во вторник сега ќе се запишувам на ИКИ и читам на порталот:
[FONT=&quot]Препорачуваме[/FONT][FONT=&quot] интерниот пријавен лист да се пополни на [/FONT][FONT=&quot]online Порталот за идни студенти [/FONT][FONT=&quot]на Факултетот. [/FONT]
Кога треба да го пополнам ова? Може уште сега? На деновите на упис? Некако не ми е јасно....

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
Мислам дека е обратно сега, студентите бегаат од ПМФ поради несоодветен кадар, немање учебници итн итн. Имам братучед на ПМФ вели дека имало некој професор грк, кој не знаел македонски и целото предавање им било на англиски, повеќето од книгите им биле напишани на англиски, нема македонски преведени книги, така да и не е толку се розово на пмф.
Не е ништо подобро и на ФЕИТ. Може немаме Грци професори, ама ситуацијата со материјалите е иста. Единствено во прва година имаш книги, во правата смисла на зборот.
Од втора натака, материјалот нема да го мериш во страни и книги, ами во мегабајти и гигаабајти. :)
Нешто оставаат професорите и асистентите во копирница, нешто на интернет, некои пак пуштаат дискови низ студентите... А и многу од материјалот е на англиски. Еден професор (не сакам да именувам :)) на час предаваше на македонски, но презентацијата му беше на англиски. Не ја превел, да не нарушува авторски права! По друг предмет имавме избор: книга ба англиски и преведена на македонски, и професорот ја препорачуваше англиската верзија.

Ама не се плаши, добро е и вака. Не знаеш колку пари заштедуваш. Замисли за секој предмет да требаше да купуваш книги, од по 500+ денари....

Инаку, јас да прашам - во вторник сега ќе се запишувам на ИКИ и читам на порталот:
Кога треба да го пополнам ова? Може уште сега? На деновите на упис? Некако не ми е јасно....
Остави го тоа, најарно ти е се’ да си пополниш во вторник кога ќе се запишуваш. Вака може да згрешиш нешто. Подруго е на факултетот, можеш да прашаш луѓе во врска со се’.

Kajgana Shop

На врв Bottom