Факултет за Електротехника и информациски технологии

AleksandarT

Reckless
Член од
16 ноември 2005
Мислења
180
Поени од реакции
9
И еден мој совет до сите што сакаат да идат на ИКИ. DON'T!!!. Идете на Инфо. Боље ќе се поминете, trust me. Јас сум на ИКИ и многу ми е криво заради тоа (барем сеа дур сум прва година). Џабе ќе ви го тупат мозокот со Физика и Електротехника (За Математика па да не зборам колку се напињаат), додека на Инфо се фокусирате само на програмирање и шибате.
па може го тупат ама не се воопшто тешки да се положат :)

Член од
2 март 2007
Мислења
4.576
Поени од реакции
3.773
Има, али на сите смерови освен на ИКИ и Инфо. Минатата година од 165 студенти лимит за ИКИ се пријавија 220, од кои последниот во државна имаше 93 поени, а последниот во приватна 83 или 84 (не памтам најдобро).
Во Инфо од 80 се пријавија 100 и нешто, ама границата беше бајаги спуштена (до 80 поени државна квота и 60 и нешто приватна).
На сите други смерови има бајаги место, али секоја година се помалце и помалце идат на енергетските смерови.
И еден мој совет до сите што сакаат да идат на ИКИ. DON'T!!!. Идете на Инфо. Боље ќе се поминете, trust me. Јас сум на ИКИ и многу ми е криво заради тоа (барем сеа дур сум прва година). Џабе ќе ви го тупат мозокот со Физика и Електротехника (За Математика па да не зборам колку се напињаат), додека на Инфо се фокусирате само на програмирање и шибате.

Ама совет им даде, свака част...

Член од
12 март 2009
Мислења
77
Поени од реакции
73
Здраво.Ќе може да добијам малце повеќе информации за овој смер Систем Администратор.(System Administrator).Или не постои таков смер ?Ако постои би ве замолил да ми дадете информации.:salut:

Х

Ханзо

Гостин
Толку ве мрзи да отидете на www.feit.ukim.edu.mk и да видите што како има од смерови колку да не тресете зелени тука?

Него, Основи на електротехника 2, испит кај Тошева, кои се hot topics? На што да обрнам најмногу внимание?

Член од
18 декември 2008
Мислења
1.277
Поени од реакции
323
Е аман, сакав КСИА ми рекоја не оди, оди за програмирање кај шо има појче, ете ИКИ, сеа не ИКИ, туку ИНФО. Ај стварно, за програмирање и математика ме бидува, не дека не ме бива за физика, електротехника, електроника... сеа кој е најдобар?

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Е аман, сакав КСИА ми рекоја не оди, оди за програмирање кај шо има појче, ете ИКИ, сеа не ИКИ, туку ИНФО. Ај стварно, за програмирање и математика ме бидува, не дека не ме бива за физика, електротехника, електроника... сеа кој е најдобар?
ИКИ е за тебе, физика и електротехника имаш само во прва ... електротехника не е тешко, а ни физика, малце повеќе труд и поминуваш.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Колегиве ме збунија = )

Сеа не знам дали поголемиот % од студентиве шо се на ИКИ/Ксиа и остали смерови (освен ИНФО) и од кои што 70% ги паѓаат Физика1/2 се глупи/не учат или предметов е тежон а професорката терсене :) :)

Seriously ;P Не ги лажете дека е *лесно* ..... може не е ТЕШКО ако го сватиш ....ама ДАЛЕКУ од лесно е ....

Тенкју

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Никој никогаш не рекол дека е лесно ... колку што знам ја. Ама ако имаш стекнато навика за учење и си учиш на време не е ни премногу тешко ... а тие што не положуваат физика (меѓу кои сум и јас) е само затоа што не учеле и како "најтежок" предмет си го оставиле за крај. Не сфаќам физика, не ме интересира физика и затоа ми е тешко и го оставам. А немам ни основа од средно ...

Член од
12 март 2009
Мислења
77
Поени од реакции
73
Толку ве мрзи да отидете на www.feit.ukim.edu.mk и да видите што како има од смерови колку да не тресете зелени тука?

Него, Основи на електротехника 2, испит кај Тошева, кои се hot topics? На што да обрнам најмногу внимание?
Да само да им беа подобро организирани/средени содржините и ќе прочитавме.
Како и да е поздрав и фала на исцрпниот одговор(ако се однесуваше за мене.)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Јас ќе одам на ТК најверојатно, така да, се гледаме од октомври, здравје :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Не е ниту еден смер лесен. Муабетот е да идеш да учиш тоа што те интересира повеќе, одколку со сила да го учиш. Кога немаш желба за нешто што го учиш, нормално и учењето иде многу потешко зашто го учиш колку да го поминеш, а не дека стварно те интересира. Затоа и го одбрав ИНФО. Од смерот сум презадоволен. Редовност на аудиториски и лабораториски вежби и редовност со учењето е доволно за да ти иде факултетот како песна, на било кој смер (добро далеку од песна али така е зборот:)). Ако оставаш материјал да ти се насобере, ноќна мора ќе ти биде факултетот. Ти нема да ја знаеш претходната тема, на вежби ќе си како изгубен германец, ќе гледаш само во ѕид/табла и ништо нема да сфаќаш што објаснува професорот/асистентот.

И да не заборавам. Последните 1-2 недели пред колоквиум и неделата за време на колоквиум се најтешки и најстресни. Тогаш сите се одкажуваат, а тогаш е најглавното, тогаш најтешкото ќе ви го предадат и тоа што носи најмногу поени на полагањето. Кој ќе стисне заби и ги издржи тие недели ќе си помине без проблем и нема да си го заебе зимскиот/летен распуст:)

Коловрт

Озимандија
Член од
12 април 2010
Мислења
4.015
Поени од реакции
9.165
... Кој ќе стисне заби и ги издржи тие недели ќе си помине без проблем и нема да си го заебе зимскиот/летен распуст:)
Алал да ти е ако си и ти меѓу тие со забите :icon_bigg. Јас веќе си го зае*ав летниот распуст. :nesum:

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Тоа е. Искуство плус ќе имаш за догодина.:smir:

Коловрт

Озимандија
Член од