Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
7 март 2009
Мислења
1.156
Поени од реакции
814
Види вака, морам да се умешам. Разликата меѓу 19ка и 22јка е околу 2000 денари, а тоа е еднакво на 2-3 искачања во град, или едно асално искачање во кафана па во диско:) а мониторот ќе ти седи неколку години, така?
Колку што видов дечкото планира околу 450 евра да фрли за компјутер, па на таа сума 30 евра не играат разлика за поголемо уживање и подобро работење. Не си компетентен да збориш додека не провериш лично што значи поголем монитор. Поголем работен простор значи многу. Не само за филмови, туку и за работа, за сурфање, за се. Едноставно подобро е. Тврдиш дека ти е добар зашто не си пробал подобро. Друго е 5 минути да погледаш во голем екран и да се чудиш колку ти е голем, друго е да го покористиш една недела и да видиш после како ништо нема да ти собира на 19" монитор кога ќе се навикнеш да имаш голем простор.
Не сум компетентен да зборувам додека не проверам лично ?:pos2: Кога јас имав Commodore-64 во 1987 год.повеќето од вас не беа ниту родени.Ако јас не сум компетентен да зборам за монитори,не знам кој е.Слушај вака,почитувам секое мислење,но не избрзувајте со заклучоците.Значи ако сакам да возам Пунто,автоматски не знам дека поарно ќе ми е да се возам во Мерцедес Ц-класа? Не е до тоа,можеби сум скромен човек,можеби сакам некоја марка,можеби ги има повеќе и не е ваша работа да се мешате во приватните одлуки на луѓето.За да давате совети и коментари со кои ќе се олесни некоја одлука при купување на хардвер,тоа е сосем во ред.Се останато не е ок.И не сакам тука да отварам војни,да го прекинеме ова,форумите служат за друго,а не за препукување.Поздрав

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Не сум компетентен да зборувам додека не проверам лично ?:pos2: Кога јас имав Commodore-64 во 1987 год.повеќето од вас не беа ниту родени.Ако јас не сум компетентен да зборам за монитори,не знам кој е.Слушај вака,почитувам секое мислење,но не избрзувајте со заклучоците.Значи ако сакам да возам Пунто,автоматски не знам дека поарно ќе ми е да се возам во Мерцедес Ц-класа? Не е до тоа,можеби сум скромен човек,можеби сакам некоја марка,можеби ги има повеќе и не е ваша работа да се мешате во приватните одлуки на луѓето.За да давате совети и коментари со кои ќе се олесни некоја одлука при купување на хардвер,тоа е сосем во ред.Се останато не е ок.И не сакам тука да отварам војни,да го прекинеме ова,форумите служат за друго,а не за препукување.Поздрав
А како тоа што си имал Комодоре у минатото те прави компетентен да збориш за монитори? у која сфера од оваа техлогија си стручен, работиш на професионални мониотори? се занимаваш со фотографија или пак знаеш се за разните видови на панели во мониторите?

И да, да немаш барем 22 у ова време е чисто промашување, едноставно мала е ценовната разлика за 1500 денари повеќе, без ралзика дали ти треба или не, на долг период губиш многу со фрлањето на пари за 19 и точка.

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Немам ни јас намера да се карам, ама ме испровоцира со Комодорево... Што ако си имал комодоре? Тоа значи дека си во тек со новата технологија денес? Па ако добро приметиш од денес за утре излагаат сосем нови технологии, па се на ново, на ново учење, нови цени, нови модели со нови предности/недостатоци... Ако не пратиш и постојано се надградуваш, џабе ти е се. Џабе си имал комодоре, ако си застанал таа година кога си го купил. Светот иде напред, па треба и ние. 22јка монитор од пред 1-2 години е стандарден монитор со секој компјутер. Јас мојот пред точно 2 години го купив 8700 денари. И немој да ми кажеш дека е луксуз или скапо. Сигурно ќе го користам уште 1 година дур не се нормализира цената на 26ките.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Во светов е нормално веќе да се има по 2, 3 монитори на биро, а вие расправате дали е подобро 19 или 22?! Јас имам 22 и си собирам пари за нешто поголемо, 26 по можност, затоа што никогаш не е доста повеќе место на десктоп.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Има луѓе што наумиле да земаат 19ка и крај.
Колку муштерии досега сум убедувал да земат 22ка за 1500 денари разлика, ама не сакат да чујат, им бил голем, 19ката им бил таман, секој со својот ум.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Како може монитор да е (пре)многу голем? Не ми се јасни тие луѓе навистина.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.156
Поени од реакции
814
Немам ни јас намера да се карам, ама ме испровоцира со Комодорево... Што ако си имал комодоре? Тоа значи дека си во тек со новата технологија денес? Па ако добро приметиш од денес за утре излагаат сосем нови технологии, па се на ново, на ново учење, нови цени, нови модели со нови предности/недостатоци... Ако не пратиш и постојано се надградуваш, џабе ти е се. Џабе си имал комодоре, ако си застанал таа година кога си го купил. Светот иде напред, па треба и ние. 22јка монитор од пред 1-2 години е стандарден монитор со секој компјутер. Јас мојот пред точно 2 години го купив 8700 денари. И немој да ми кажеш дека е луксуз или скапо. Сигурно ќе го користам уште 1 година дур не се нормализира цената на 26ките.
Не сте ја сфатиле поентата на моето излагање за Комодорето.Сакав да ви текне дека ако тогаш сум бил со компјутери,сега сум станал експерт за истите.Да,приватно се занимавам со сервисирање на хардвер и инсталација на софтвер,па тоа ме прави некаков тип на експерт нели? Ја пратам интензивно новата технологија,знам што се S-IPS/H-IPS панели,потоа VA,па најкористените кај нас поради цената и евтиноста TN-панелите,па да не зборувам за најновите LED итн.
Ама,нели јас сум заглавен во времето,а вие пратите се и мислите дека светот почнува и ќе заврши со вас? Не бе,во заблуда сте,ќе ви текне по некое време,но не ве обвинувам и јас мислев така порано.Поздрав:smir:

NetworX

Кретен
Член од
9 ноември 2009
Мислења
252
Поени од реакции
19
Хах дај не зезај мајка ми ќе ме убиеше кога СИ го купив овој 20" и после кога и спомнав за 23" да купам само се прекрсти и си излезе од соба
Ама не иде во малечка соба да се стави по голем од 32" ТВ. Нема потреба да ги бројам пикселите и да се сончам од него... Така да може да биде премногу големо некогаш:)

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
@bobi2008 ...
Код:
[URL]http://www.tdkcomputers.com.mk/tdk_new_biz/detail.php?id=3678[/URL]
MSI 770-C45
- Socket AM3
-CPU (Max Support) -Phenom II
-AM3 CPU Ready Y
-FSB / Hyper Transport Bus up to 5200MT/s
-Chipset AMD® 770+SB710
-DDR2 Memory N/A
-DDR3 Memory DDR3 800/1066/1333/1600*(OC)
-Memory Channel Dual
-DIMM Slots 4
-Max Memory (GB) 16
-PCI-Ex16 1
-PCI-E Gen Gen2 (1x16)
-PCI-Ex4 N/A
-PCI-Ex1 2
-PCI 3
-IDE 1
-SATAIII N/A
-SATAII 6
-RAID 0/1/0+1
-LAN 10/100/1000*1
-TPM 1(Optional)
-USB 3.0 ports (Rear) N/A
-USB 2.0 ports (Rear) 6
-Audio ports (Rear) 6
-Serial ports (Rear) 1
------------------------------
Цена со ДДВ: 3,386.00 @ TDK

... поразгледај малку по net со плочкава имаат успешни обиди за отклучување на II x2 550.
Тоа и бидна, не ми беше во план да се занимавам со отклучување јадра ама why not, на некои им успева со 550-кава.
Добро ќе беше да ја има опцијата за отклучување на само едно од двете јадра, како што е тоа решено кај некои плочи, ама не верувам дека тоа го има на оваа плоча.

Немам баш детално истражувано за отклучување на јадрава, ама ако има некој корисен линк нека го сподели.

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
@bobi2008 ... всушност и има опција за отклучување на +1 јадро од двете јадра (мислам дека и поголеми се шансите да отклучиш само едно од двете јадра што се заклучени).

за линкови побарај, имав неколку линкчиња зачувано (ама не сум во Скопје моментално ќе ти постирам деновиве)
http://edgemeal.110mb.com/AMD_Unlock/index.htm

PS ме мрзи да барам ^^

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Тоа и бидна, не ми беше во план да се занимавам со отклучување јадра ама why not, на некои им успева со 550-кава.
Добро ќе беше да ја има опцијата за отклучување на само едно од двете јадра, како што е тоа решено кај некои плочи, ама не верувам дека тоа го има на оваа плоча.

Немам баш детално истражувано за отклучување на јадрава, ама ако има некој корисен линк нека го сподели.
Ти имаш SB710 southbridge чипсет, па колку што знам на тие матични со тој чипсет можи да се отклучуваат јадра. Имаше пред некое време на Tomshardware нешто како guide за овие работи, па види прочепкај таму.

А иначе ова за мониториве, сум работел и на 17, и на 19 и на 22 инчен монитор и верувајте има ГОлеми разлики, поготово ако си мултитаскер.

@NetworkX хаха и мене би ме утепале моиве ако се осмелам да стаам 22/23 инчен монитор на место на мојава скромна 17ка :). И ја у иднина ќе си купам 22 или 24 инчен монитор, многу мал ми е овој 17 инчниов, а замисли пред 4 години 300 евра го платив!

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Темата е за мали совети за шопинг ама јас веќе го купив хард дискот од 2 TB, моделот е Western Digital Caviar Green 2TB SATA 7200 RPM 64MB Cash, дали сум го направил вистинскиот избор или не?
Ти си знаеш. Иначе добар е хард дискот. Реков ти знаеш најдобро бидејќи ако си купил чудовиште од 2 тера сигурно имаш големи потреби од простор на хардот.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Темата е за мали совети за шопинг ама јас веќе го купив хард дискот од 2 TB, моделот е Western Digital Caviar Green 2TB SATA 7200 RPM 64MB Cash, дали сум го направил вистинскиот избор или не?
Епа во поглед на издржливост, има 3 години гаранција. Во поглед на капацитет е џам нормално, 2 тера има. Во поглед на перформанси е ѓубре. Со други зборови, користи го како архива на податоци, премногу е слаб да се користи ко системски диск или активен диск со игри и апликации.

Kajgana Shop

На врв Bottom