Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
10 февруари 2008
Мислења
845
Поени од реакции
447
Не е за мене конфигурацијата, туку за едни пријатели ја составувам и од сет ке ја зимаат на рати. Од монитори, тоа што ми влегува во буџет има LG 22" W2246S и Asus 22" VH22

Во врска со рамот видов дека и матичната не подржува 1600 Mhz, така да 1333 ке биде.

П.С. Знам дека IPS панели се најдобри и разликата се приметува и во секојдневна работа, ама едноставно ми се надвор од буџетот...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Ако ми објасниш убаво што сакаш да кажеш со тоа можда и ќе можам да ти одговорам. А зашто да не биде LED кога ем ќе му троши помалце струја мониторот ем поубав контраст, бои ке има мониторот, особено белата. И на просечен човек донеси му два компарабилни мотирои еден од самсунг еден од лг ти гарантирам разлика нема да примети. Освен нели ако споредуваш различни панели као ТН и ИПС ама разликата у цена е голема
Другар, најискрено, дознај прво што значи за одреден монитор да има LED во името, за што се користи тој назив, и како истата имплементација работи кај евтините панели, да објаснувам реферати немам намера, затоа што прво треба да дојдеш до основата, за да можеш да ме разбереш што ќе ти кажам, вака залудно е, и да не глумам лудило, него сум сериозен, вака си само уште еден кој подлегнал под маркетингот наречен LED, а тоа дека нема разлика ако не си фотограф е исто како да кажеш дека не е битно дали е BMW M5 или Fiat Uno ако не си тркач.

И да разликата во цена сега е многу мала, веќе има 23 инчни IPS монитори за 10.000, како што реков дознај малце повеќе за мониторите, информирај се убаво, па после ќе дебатираме асално.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Не е за мене конфигурацијата, туку за едни пријатели ја составувам и од сет ке ја зимаат на рати. Од монитори, тоа што ми влегува во буџет има LG 22" W2246S и Asus 22" VH22

Во врска со рамот видов дека и матичната не подржува 1600 Mhz, така да 1333 ке биде.

П.С. Знам дека IPS панели се најдобри и разликата се приметува и во секојдневна работа, ама едноставно ми се надвор од буџетот...
Моја препорака лично би ти било да гледаш монитор бар со DVI а уште боље со HDMI (ама ова највероватно ти е надвор од буџетот) за фул хд резолуција. Ако можат мониторот бар од друго место да го земат би било добро, на пример има некој фуџицу за таа цена со led backlight во мебиус. Ако мора еден од овие два на папир бар подобар е асусот зашто е посветол (300 вс 250 кд/м2).
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 02:32 ---
Другар, најискрено, дознај прво што значи за одреден монитор да има LED во името, за што се користи тој назив, и како истата имплементација работи кај евтините панели, да објаснувам реферати немам намера, затоа што прво треба да дојдеш до основата, за да можеш да ме разбереш што ќе ти кажам, вака залудно е, и да не глумам лудило, него сум сериозен, вака си само уште еден кој подлегнал под маркетингот наречен LED, а тоа дека нема разлика ако не си фотограф е исто како да кажеш дека не е битно дали е BMW M5 или Fiat Uno ако не си тркач.

И да разликата во цена сега е многу мала, веќе има 23 инчни IPS монитори за 10.000, како што реков дознај малце повеќе за мониторите, информирај се убаво, па после ќе дебатираме асално.
Другар знам и што е LED и како се користи во мониторите. Те молам просветли ме што основа треба да имам за да бидам достоен да ми дадеш објаснување за твојот пост? Вака само се праиш паметен со отсуство на факти.

Муабетот ми беше дека кај монитори од 6000ки разликата меѓу нив е минимална и освен ако не користиш калибратор да ги подесиш боите нема да има скоро никаква разлика во квалитет на слика. Разлика во цена од 67% не би рекол дека е мала.

И на крај да ако возиш кола само низ град и не на автопат/долги релации дали се возиш во М5 или уно за исто време ќе стигнеш и ќе ти сврши иста работа зашто повеќе од 50 неможеш да возиш и преку коли и на црвено неможеш да идеш

Член од
24 мај 2011
Мислења
34
Поени од реакции
19

Viewsonic 23" со IPS го видов во еден флаер на нико со цена од 9300 денари ! (y):vozbud:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Моја препорака лично би ти било да гледаш монитор бар со DVI а уште боље со HDMI (ама ова највероватно ти е надвор од буџетот) за фул хд резолуција. Ако можат мониторот бар од друго место да го земат би било добро, на пример има некој фуџицу за таа цена со led backlight во мебиус. Ако мора еден од овие два на папир бар подобар е асусот зашто е посветол (300 вс 250 кд/м2).
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 02:32 ---

Другар знам и што е LED и како се користи во мониторите. Те молам просветли ме што основа треба да имам за да бидам достоен да ми дадеш објаснување за твојот пост? Вака само се праиш паметен со отсуство на факти.
Ок се правам паметен, така нека биде :) да не идеме офтопик....тука ја завршувам дискусијава. Кога видов дека едниот модел бил посветол и на папир затоа е подобар, јасно ми стана све.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
50% разлика во цена е тоа, многу е...
Прашањето е само дали LG 22" W2246S или Asus 22" VH22
Да ама споредуваш 23 инчен IPS монитор со 22 TN, а згора на тоа овие 2 модела немаат DVI/HIDMI него само D-SUB т.е. се аналогни - (полош квалитет на слика) затоа се и толку ефтини.

Купи го најефтиниот со DVI, само гледај да не биде Samsung, би ти препорачал BenQ или LG.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Ок се правам паметен, така нека биде :) да не идеме офтопик....тука ја завршувам дискусијава. Кога видов дека едниот модел бил посветол и на папир затоа е подобар, јасно ми стана све.
О свети Psyside те молам успокои ме со одговор, знам грешник сум голем и невреден за твоето време но прифати ја оваа жртва на мојот тапа LED TN монитор и литар машинско уље за подмачкување кулери како надоместок.

Да ама споредуваш 23 инчен IPS монитор со 22 TN, а згора на тоа овие 2 модела немаат DVI/HIDMI него само D-SUB т.е. се аналогни - (полош квалитет на слика) затоа се и толку ефтини.

Купи го најефтиниот со DVI, само гледај да не биде Samsung, би ти препорачал BenQ или LG.
The wise one has spoken. И на крај како се разликува твојот одговор со мојот? :facepalm:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
The wise one has spoken. И на крај како се разликува твојот одговор со мојот? :facepalm:
Никако, во оовј случај нема потреба да навлагам во детали, затоа што за буџетот на купувачот асален монитор нема, твојот предлог беше смешен затоа што ширеше невистини, т.е. си паднал под палката на маркетингот наречен LED, ама реков веќе еднаш, ќе одземе премногу време ако навлагам зошто таквото размислување ти е погрешно, нити вреди да се направи тоа. Aко стварно те интересира нешто за LCD мониторите обрати се на форумот It.com.mk, има неколку теми кои навлагаат во детали па мислам дека можеш подобро да се информираш, знам дека делува ептен надмено и снобски што одговарам вака, ама веруј ми сум објаснувал 10000 пати до сега, све е џабе ако не ја знаеш основата и главните особини што значи квалитетен монитор, а што значи false advertising.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Никако, во оовј случај нема потреба да навлагам во детали, затоа што за буџетот на купувачот асален монитор нема
Значи бев во право предходно за 6000ки мање више се е исто иди види кој навеќе ти се свиѓа
твојот предлог беше смешен затоа што ширеше невистини, т.е. си паднал под палката на маркетингот наречен LED, ама реков веќе еднаш, ќе одземе премногу време ако навлагам зошто таквото размислување ти е погрешно, нити вреди да се направи тоа.
Значи имам и обичен и лед монитор дома и пред да ги калибрирам на обичниот белата беше жолта, а на ледот беше баш бела. Кажи ми колку луѓе мислиш по дома имаат / им треба калибратор кој кошта 100 и кусур евра? Еве чим тебе те мрзи јас ке пишам па кажи ми дали сум грешка и имам некакво познавање за монитори. LCD матрицата, панелот речи ко како сакаш не произведува светлина само боја и има потреба од позадинско светло. „Старите“ LCD монитори користат обично CCFL а новите LED и тоа edge-lit и back-lit каде што кај првиот се распоредени само на краевите од мониторот а кај вториот низ цела површина. Првиот начин нема многу предности во споредба со CCFL во поглет на квалитет на слика, ама мониторите произведени вака имаат подолг животен век, трошат помалце струја дур работат, потенки се и поефтини за изработка. Вториот секако е многу подобар ама и поска и најважно надвор од буџетот на тој што прашува.

Aко стварно те интересира нешто за LCD мониторите обрати се на форумот It.com.mk, има неколку теми кои навлагаат во детали па мислам дека можеш подобро да се информираш, знам дека делува ептен надмено и снобски што одговарам вака, ама веруј ми сум објаснувал 10000 пати до сега, све е џабе ако не ја знаеш основата и главните особини што значи квалитетен монитор, а што значи false advertising.
Не е проблемот во тоа што одговараш така ко што одговараш колку што е во тоа што претпоставуваш дека тој од другата страна е неук и појма неам што збори и дошол овде да тресе зелени. Сум читал за монитори многу коа купував и што панели имаат и како се калибрирани фабрички и што може да се постигне со калибратор итн. Проблем е што за овие монитори од 6000ки такви информации нема да најдеш

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Моја препорака лично би ти било да гледаш монитор бар со DVI а уште боље со HDMI (ама ова највероватно ти е надвор од буџетот) за фул хд резолуција.
Значи само со HDMI можам да сетирам 1080p резолуција? :pos:
Разлика во квалитет на слика меѓу DVI и HDMI нема, едина предност е тоа што HDMI спроведува и звук, па така нема да ти треба додатен аудио кабел за да ги користиш звучниците од мониторот, ако ги има. Али истите обично се мизерија така да нема многу корист од HDMI ако мониторот го користиш врзан со компјутер.

„Старите“ LCD монитори користат обично CCFL а новите LED и тоа edge-lit и back-lit каде што кај првиот се распоредени само на краевите од мониторот а кај вториот низ цела површина. Првиот начин нема многу предности во споредба со CCFL во поглет на квалитет на слика, ама мониторите произведени вака имаат подолг животен век, трошат помалце струја дур работат, потенки се и поефтини за изработка. Вториот секако е многу подобар ама и поска и најважно надвор од буџетот на тој што прашува.

Не е проблемот во тоа што одговараш така ко што одговараш колку што е во тоа што претпоставуваш дека тој од другата страна е неук и појма неам што збори и дошол овде да тресе зелени. Сум читал за монитори многу коа купував и што панели имаат и како се калибрирани фабрички и што може да се постигне со калибратор итн. Проблем е што за овие монитори од 6000ки такви информации нема да најдеш
1. Подолг животен век викаш? Знаеш колку монитори со LED осветлување одат секој ден на сервис?
2. Е токму тоа е причина зошто масовно се иде на W-LED диоди за осветлување зошто се поефтини за произведување, не затоа што обичниот W-LED давал подобра слика/бои.
3. Мислиш дека прави многу разлика 10-15W помалце или повеќе? Колку, 20 денари ќе заштедиш? Ова е само битно кај лаптопи за да држи повеќе батеријата, а кај десктоп монитори не прави никаква разлика.
4. Добри CCFL лампи >>>> W-LED. Затоа и многу од поскапите монитори ака професионални монитори, уште користат квалитетни CCFL лампи, а не W-LED којшто не може да обезбеди прикажување на толкава палета на бои. (околу 72%, квалитетни CCFL околу 100-102% покриеност) Единствен исклучок е RGB LED осветлувањето, но е многу скапо и тешко се наоѓа некој монитор/телевизор со RGB LED.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Овој монитор доста ми е интересен иако сега-засега финансиски недостижен Dell UltraSharp U2412M. Сепак, се решив во секој случај да прашам вреди ли за парите, околу 23000 денари? Ме бендисува тоа што е 16:10 и IPS, но не е нешто посебно брз (8 ms)...

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Овој монитор доста ми е интересен иако сега-засега финансиски недостижен Dell UltraSharp U2412M. Сепак, се решив во секој случај да прашам вреди ли за парите, околу 23000 денари? Ме бендисува тоа што е 16:10 и IPS, но не е нешто посебно брз (8 ms)...
Во Вортекс е 14200 ден. ;)
Инаку мониторот е одличен воопшто не се двоуми, башка 16:10 формат - 1920x1200 резолуција, го нема letter-box 16:9 форматот.
Инаку за брзината на одзив 8ms, тоа тешко да го приметиш. Знам 2-3ца што го имаат мониторов на други формуи и се презадоволни, а при играње не се приметува ghosting.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Значи само со HDMI можам да сетирам 1080p резолуција? :pos:
Разлика во квалитет на слика меѓу DVI и HDMI нема, едина предност е тоа што HDMI спроведува и звук, па така нема да ти треба додатен аудио кабел за да ги користиш звучниците од мониторот, ако ги има. Али истите обично се мизерија така да нема многу корист од HDMI ако мониторот го користиш врзан со компјутер.
Да земеше да прочиташ 2 поста пред тоа место да се правиш паметен ќе видеше дека зборам за да земе DVI или HDMI место VGA за фул хд, a не HDMI место DVI за фул хд. Реков боље HDMI само зашто полека станува новиот стандард, дома и лаптопот и обичниот и хбохот се ми е со HDMI.

1. Подолг животен век викаш? Знаеш колку монитори со LED осветлување одат секој ден на сервис?
2. Е токму тоа е причина зошто масовно се иде на W-LED диоди за осветлување зошто се поефтини за произведување, не затоа што обичниот W-LED давал подобра слика/бои.
3. Мислиш дека прави многу разлика 10-15W помалце или повеќе? Колку, 20 денари ќе заштедиш? Ова е само битно кај лаптопи за да држи повеќе батеријата, а кај десктоп монитори не прави никаква разлика.
4. Добри CCFL лампи >>>> W-LED. Затоа и многу од поскапите монитори ака професионални монитори, уште користат квалитетни CCFL лампи, а не W-LED којшто не може да обезбеди прикажување на толкава палета на бои. (околу 72%, квалитетни CCFL околу 100-102% покриеност) Единствен исклучок е RGB LED осветлувањето, но е многу скапо и тешко се наоѓа некој монитор/телевизор со RGB LED.
1. CCFL MTBF 20.000 саати, LED MTBF 50.000 саати. Колку?
2. Кај реков дека дава боље бои, реков дека нема разлика за мониторите во негов буџет? Боље бела има.
3. Битно помалце е, ако не губиш ништо што е проблемот?
4. Kaде ги има добри CCFL за 6000ки? И колку е цената на професионални монитори со IPS како Eizo или NEC на пример? Source за болдот?

Kajgana Shop

На врв Bottom