ФРАНЦУСКО ПОНИЖУВАЊЕ ВО СКОПЈЕ

ВМРО

Loved By Few, Hated By Many, Respected By All
Член од
12 септември 2005
Мислења
1.863
Поени од реакции
26
Славомакедонците и Бугарите се исто што и Гегите и Тоските

Славомакедонците и Бугарите се исто што и Гегите и Тоските! Вакво тврдење во средата вечерта изнесол Серж Мате, на предавањето на тема „Будењето на националната свест кај Албанците во 19 век“, кое се одржа во Францускиот културен центар во Скопје.

Одговарајќи на поставено прашање дали Тоските и Гегите се различен народ, Мате рекол дека разликата помеѓу нив, од една страна, е иста со разликата помеѓу Славомакедонците и Бугарите.

- Не сакам никого да провоцирам, но мој личен став е дека разликите се исти. Словенскиот македонски и бугарскиот формираат еден дијасистем на бугарскиот јазик. Овие два дијалекта имаат јазична структура каква што е албанскиот дијалект меѓу Тоските и Гегите - забележал тој.

Мате вчера престојуваше во Тетово и наспроти обидите, Францускиот културен центар не можеше да ни овозможи директен контакт за тој да ни ги објасни детално своите ставови.

Изречените ставови се лична одговорност на самиот предавач, беше официјалното објаснување на Центарот.

Мате во Македонија престојува приватно и неговиот престој е искористен за вклучување во годинашната програма на Францускиот центар. Тој е автор на книгата „Историјата на Албанците: Од Илирите до независност на Косово“.

N

n/a

Гостин
:pos2: ,:pos2: ,:pos2: ...
Ajjjj....kuku nonen...
A da gi ostavi on i Toskite i Gegite i nas i bugarite(koi sto ne gi razbira)
Pa da ide u Francija,da se najde tamu u rabota i da pie edno vino...
Sto razbira on...kreten na majka...(ne kreeetiiiien )
samo belja moze da napravi...
I onaka dosta belji ni visea naglaa...nek se gubi poskoro i neka ne jade mnogu burek!

The Mummy

The world is not enough
Член од
3 мај 2006
Мислења
5.415
Поени од реакции
181
Да го фатиш со неколку стапови па да му го објасниш нашиот став. Најмногу ме нервира кога ќе ми дојдат проклетите французи да ми бистрат политика кога секој втор месец или студентите или црнците или арапите или било кој протестира сред Париз затоа што им ги газат правата.

N

n/a

Гостин
The Mummy Returns напиша:
Да го фатиш со неколку стапови па да му го објасниш нашиот став. Најмногу ме нервира кога ќе ми дојдат проклетите французи да ми бистрат политика кога секој втор месец или студентите или црнците или арапите или било кој протестира сред Париз затоа што им ги газат правата.
Djabe...on otkoga ke ja svari mandjata..
Posle djabe da go tepas!
Najdobro pred da uspee da svari edna corba od koja sto nie so maka ke izlezeme da se natepa i da mu se zabrani da pravi zulumi!

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Мате очигледно е "Lost in space"...или на негов јазик, Perdu dans l'espace....
Почнувајќи од неговата „книга” наречена „Историјата на Албанците: Од Илирите до независност на Косово”....:pov: Па до последнава изјава за Бугарлаанава и нас....бламажа...светски чоек...врска од животот да се немало...

Ѕвер

Перфекционист
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.223
Поени од реакции
28
Ееее ти ебам банана државата!Вакви кретени се враќаат уште на граница, како у секоја нормална држава

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.996
Поени од реакции
51.156
epa posle pukale vojni ''epa pukale'' i ova gomnmo isto ke dojde i ke im go vadi g'z ot i ke gi brani ke gi pravi nevini i zrtvi i ke bideme krivi i nasata ''ne tolerancija'' da mozam bi mu napikal bomba u g's

Член од
26 јануари 2007
Мислења
807
Поени од реакции
7
Се ќе направат луѓево само да го свртат внимание кон нив!:drk:

Gravity Grave

Voice of the Voiceless
Член од
27 март 2006
Мислења
774
Поени од реакции
11
Очигледно другар ни Мате не бил тепан у живот. Да бил нокаутиран, и да го голтал јазикот до сега, ке знае што следи кога ке искористиш нечие гостопримство за промоција на некои си дебилоидно-фашизоидни идеи. И кој мој им пак даваат публицитет на таквите ништожници што сопствената мајка би ја продале за да бидат приметени во нивните скапани животи!? :toe:

Член од
7 февруари 2007
Мислења
227
Поени од реакции
0
ОФЛЕЛЕ.....
Од главата си патиме!
Како еднаш овие наши „институции“ не го спречија појавувањето во јавност на вакви ДЕБИЛИ.

Член од
24 февруари 2005
Мислења
242
Поени од реакции
50
Знам дека пак ќе ми го избришите постот, како и прошлиот пат но нема да дозволам да пропагра глупости. Точно е тоа дека македонскиот и бугарскиот се слични, исто како и српскиот, хрватскиот, босанскиот, тоа е нормално кога се знае дека сме во иста гурба па јужнословенски јазици. Е сега пробелмот е историски како тој јазик се нарекувал. Кога веќе знаеме дека бугар=татар=монгол= тјурк ,тогаш смешно е да се тврди дека славјанскиот јазик е бугарски. Значи тој може да биде Славјански како што денеска е познат, старомакедонски како што е најточно но во никој случај не може да е бугарски односно татарски. Постов ќе го испратам и на мистичен зошто татрланат клеветат дека сум ги вреѓал колку да виде дека во ниеден пост нема ниедна навреда освем факти. Но што и да се очекува од неморални луѓе кои живеат во лага и со лага го поминуваат животот.

Романтичар

Се хранам масно и навивам гласно!
Член од
10 јануари 2006
Мислења
125
Поени од реакции
0
Заради вакво нешто во нормална држава изродов би бил прогонет и прогласен за "persona non grata". Се разбира, Македонија не спаѓа во таа група на држави.

Член од
25 јануари 2007
Мислења
274
Поени од реакции
0
Бојане, Бојне,
Многу ви лажеле србите... дека бугар=татар=монгол= тјурк.
Бугорот ниту е татар, ниту е монгол, ниту е тјурк. Современниот бугар е словенобугар. "Македонецот" Паисиј Хилендарси е писал "Историја словеноболгарска" а не "Историја татароболгарска" и така натаму.
Приеми што бугар = македонец и нештата ке си дојдат не место. (како тоска = гега)

Член од
25 јануари 2007
Мислења
264
Поени од реакции
0
bojan81 напиша:
Знам дека пак ќе ми го избришите постот, како и прошлиот пат но нема да дозволам да пропагра глупости. Точно е тоа дека македонскиот и бугарскиот се слични, исто како и српскиот, хрватскиот, босанскиот, тоа е нормално кога се знае дека сме во иста гурба па јужнословенски јазици. Е сега пробелмот е историски како тој јазик се нарекувал. Кога веќе знаеме дека бугар=татар=монгол= тјурк ,тогаш смешно е да се тврди дека славјанскиот јазик е бугарски. Значи тој може да биде Славјански како што денеска е познат, старомакедонски како што е најточно но во никој случај не може да е бугарски односно татарски. Постов ќе го испратам и на мистичен зошто татрланат клеветат дека сум ги вреѓал колку да виде дека во ниеден пост нема ниедна навреда освем факти. Но што и да се очекува од неморални луѓе кои живеат во лага и со лага го поминуваат животот.
Това, че б'лгарскијат и македонскијат са в една езикова група, е повече от очевидно. Не искам да влизам в спор дали това е един език с два диалекта или два различни езика - всеки го разбира по своему. Искам само да отбележа, че "б'лгарин" е историческо название, запазено от основателите на б'лгарската д'ржава, но днешнијат б'лгарски нјама ништо обшто с древнијат праб'лгарски език, освен 100-на думи, които са се запазили до днес. Затова ние с п'лно право наричаме езика си б'лгарски.
А това, че днешните б'лгари са татари е една от нај-големите л'жи на вашата пропаганда. За с'жаление на вас ви се иска да вјарвате на това и наистина вјарвате. За мен това е нај-голјамата глупост, којато с'м чувал.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
bogda cua od vakvi emisari preku glava nise.neka si gleda mate doma vo dvorot negov zas nee daleku koga ce ima crn precedatel, ili ke stane muslimanska drzava:)poleka ima igra meckata pred vrata :)koj uste nego razbral deka se etoa plateno od albanskata mafija vo propagandena cel:).:drk::drk:

Kajgana Shop

На врв Bottom