Утре почнува големиот Рамазански пост

  • Креатор на темата Princ
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 април 2006
Мислења
612
Поени од реакции
11
Честит нека им е рамазан на сите муслимани и лесен пост.
 

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.059
Ајде нека ви е честит празникот:smir:
 
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Vo mesecot ramazan,ima tolku blagodeti,sto za mnogu,ne samo sto Hristijanite ne znaat,tu i nie samite Muslimani za nekoi raboti ne sme svesni kolkava e korista na toj mesec.


Prvo. Eden golem del od lugeto mnogu pati se izlozeni na glad. Ramazanskiot post e izdrzlivos i sabur-strpenie vo sred gladot koj trae i do 15 sati. Ponataka,toj (ramazanot) e eden od lekovite za nesrekjata na covestvoto,koja nestrplivosta i neizdrzlivosta uste poveke ja zgolemuvaat.


Druga rabota.

Vo ramazanot,secie EGO,od naj Bogatite do naj Siromasite,SVAKJA DEKA NE E VLASNIK,TUKU ROB; svakja deka ne e sloboden,tuku potcinet. Da ne mu se zapoveda,naj prostata i naj lesnata rabota nemoze da ja napravi,ZATOA STO NI VODA NE SMEE DA SE NAPIE,negovoto zamisluvanje na vlast se LOMI,ja prifakja POKORNOSTA; biva blagodaren,sto mu e VISTINSKA DOLZNOST.

Ponataka.
Doagja ovoj mesec kako smirenie za dusata,radost za srceto,odmor za razumot,resenie za problemite i kako uteha za onoj koj se izvalkal so grevovi,zatoa sto ramazanot e patokaz za sekoj koj saka pokornost i zabrana za onoj koj saka zlo i nered.
Ramazan e mesec na postot,koj vtiska vistinsko vnimanie koe pripadnik na Islamot ne go dava za Iljada meseci ! Vrednosta na toj post nemoze sekoj da ja oseti. Neupateni vernici go dozivuvaat kako teret koj nemozat da go izvrsat. Megjutoa,Vozviseniot Allah ne propisal nisto kako obaveza vo verata a da vo toa ne se krie dlaboka smisla,ubavina i vo ovoj i vo idniot svet ! Vozviseniot Allah mu poklonil na Ummetot na Muhammed salallahu alejhu we sellem blagodeti a eden vo nizata na tie blagodeti e i mesecot ramazan,mesec vo koj delata se dvostrucuvaat,mesec vo koj Allah gi brise grevovite na robovite svoi,i onoj koj vo toj mesec izvrsuva nafile-noken namaz,kako da izvrsil sedumdeset farzovi-obavezi (od Allah dadeni) vo drugite meseci. Toa e mesec na Sabur-Strpenie a za Sabur nagradata e Dzennet.
Ramazanskata prva tretina e MILOST,drugata OPROST i tretata OSLOBODUVANJE OD DZEHENNEMSKIOT OGAN.

So celiot post na Mesecot ramazan se steknuva edna ibadetska samokontrola i cuvstvo na blizina na Vozviseniot Allah dz.s i Negovoto konstantno pratenje sto go pravi covekot odgovoren da gi kontrolira svoite postapki i da bide korisen clen na zaednicata.
So toa gi sovladuva svoite nagoni,zahtevi,porivi,postanuva ukrotitel na svoite srasti,ne dozvoluva so nego da vladaat emociite namesto razumot.....
 
Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
98
Srekno i iznajdete sila da ne mislete premnogu na burek, baklava, simit pogachi, jagne peceno , kebapcinja , lokumche ... :smir:
 
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Уште и да го разбираа луѓето постот...убо ќе беше. Среќен нека им е на нив кои вистински постат, за вистинската цел.
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Честит празник нека ви е. Со лесно постот, или помина?
 
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Тек почна, треба по 30 дена, ама некој изглеа не може да издржи, па го смениле на 29 како што му одговарало.:)
 
Член од
1 март 2008
Мислења
503
Поени од реакции
18
Srekno i iznajdete sila da ne mislete premnogu na burek, baklava, simit pogachi, jagne peceno , kebapcinja , lokumche ... :smir:
:pos2:Чедо Божје...не искушувај ги верниците...а “burek, baklava, simit pogachi, jagne peceno , kebapcinja , lokumche“ си каснуваат во вечерните часови, цела ноќ ја имаат на располагање.
 
O

Omer el Faruk

Гостин
РАМАЗАН – најдрагиот гостин


Месецот Рамазан е месец во кој е објавен Кур,анот како Патоказ за луѓето, јаснотии по Показот и Одделувач на вистинаата од невистината. Па , кој од вас ќе се најде во тој месец – нека пости, а кој е болен или е на пат – нека ги напости тие денови. Аллах со тоа посакува да ви олесни а не да ви отежни : определениот број денови да ги надополните, и Аллаха да го величате затоа што ве упати, и благодарни да бидете.” (Ел – Бекара ,185 ).


Месецот Рамазан за сите муслимани ширум светот е најдрагиот гостин кој што ги посетува секоја година и им донесува скапоцени подароци. Тоа се подароци за јакнење на телото и духот низ откажувањето од јадење, пиење и удоволување на страстите, долго исчекуваните моменти на радост во заедничките ифтари ( прекинот на постот во секоја рамазанска вечер ), незаборавните доживувања и убавини на полните џамии за време на Теравих намазите (заедничките рамазански вечерни молитви ) ,чувствата на поголема солидарност и љубов меѓу луѓето, сласта од закрепнатиот и зголемен иман ( внатрешна вера ) и обилното присуство и опсипување на Аллаховата милост која силно се чувствува во овој свет месец.


Мубарек ( светиот ) Рамазан пред се е месец на нагласената Божја присутност во срцето на секој муслиман. Во него муслиманот ја обновува својата вера, јакне својот карактер , сомилост и заедништво, и така оснажен станува поспремен да се бори со искушенијата на животот на кои наидува во текот на годината.


Исламскиот рамазански пост има своја надворешна и внатрешна форма. Во надворешната форма верниците во текот на триесетте или дваесет и деветте дена секојдневно се воздржуваат од јадење и пиење, телесните пороци, интимниот однос и лошиот говор, и тоа во период од изгревањето па се до заоѓањето на Сонцето. Во текот на целиот месец тие поинтензивно чинат ибадет ( молитва ), делат садекатул – фитр ( обавезен рамазански допринос ) и меѓусебно се состануваат на заедничките ифтари и теравии.


Во внатрешната форма, верниците се обидуваат да ја воздигнат својата човечка особеност на едно повисоко ниво и низ јакнењето на сите особини кои што го красат на еден верник во односот кон неговиот Господар и кон другите луѓе, та барем во тој месец да ја реализираат визијата за идеален поединец и друштво, онаа визија на духовна благосостојба која што е вкоренета во секој човек.


Сите овие денови се исчекуваат со нетрпение и тие за верникот представуваат еден од најрадосните периоди во годината и оставаат неизбришлив печат на неговата душа, кој тој со себе го носи се додека трае патувањето низ разбранетите води на овосветскиот живот.


Мухаммед с.а.в.с. рекол:


Секоја работа што ќе ја сработи човекот нему му припаѓа , и за таа работа наградата е од 10 до 700 пати зголемена. Рекол Возвишениот Аллах : “ Освен постот, тој Мене ми припаѓа и Јас за него посебно наградувам. Постачот ги остава своите страсти и храна поради Мене. Постачот има две радости : за време на ифтар и за време на средбата со својот Господар. Здивот на постачот кај Аллах е поубав и попријатен од мирисот на миск. “ (Муттефекун алејхи ).


Возвишениот Аллах го одбрал овој племенит месец и оваа плодна ибадетска сезона, давајќи му многу специфичности и вредности , од кои ќе спомнеме само некои:


  1. тој е најдобриот месец, зошто во него започнала Кур,анската објава,
  2. тој е месец на постот кого Аллах џ.ш. го направил како еден од столбовите на исламот,
  3. тој е месец на ослободување од џехеннемскиот огин,
  4. тој е месец на трпението – сабурот,
  5. тој е месец на џихадот и одлучувачките победи во нашата историја,како битката на Бедр, Фетхул Мекке ( освојувањето на Мека )...
  6. тој е месец на хајрот ( доброто ), берекетот и секој вид на добродетелство,
  7. неговиот почеток е рахмет ( милост ),средината магфирет ( опрост ), а крајот ослободување од џехеннемскиот огин,
  8. Нафилето во овој месец е рамно на фарзот, а еден фарз е еднаков на 70 фарзови во другите месеци,
  9. кога ќе настапи неговата прва ноќ , се отвараат џеннетските капии а се затвараат џехеннемските,и пркосните шејтани се ставаат во окови.
  10. во него е величенствената ноќ Лејлетул Кадр која е повредна од илјада месеци итн.
Вредностите на постот


  1. постигнување огромни севаби и награди кои што немаат одредени граници,
  2. постот е бедем – штит од џехеннемскиот огин,
  3. тој е од причините за влегување во џеннетот низ посебните врати кои што се викаат Ер – Рејјан,
  4. тој е причина за простување на гревовите,
  5. тој е причина за шефа,атот - заземањето на судниот ден,
  6. тој е една од причините за примање на довите,
  7. тој е феноменална припрема на нашиот нефс ( душа ) и тело за поднесување на можните потешкотии во животот,
  8. тој е една голема школа низ која верникот ја чисти својата душа и корегира своите морални вредности,
  9. тој е превентива и лек за многу болести итн.
Мухаммед с.а.в.с. рекол:


Кога луѓето би ја знаеле вредноста на месецот Рамазан, би посакале секој ден да им биде Рамазан.”



РАМАЗАН МУБАРЕК ОЛСУН!
 

vd

Член од
6 септември 2008
Мислења
14
Поени од реакции
0
За хајр нека ни е Рамазанот :helou:
 
Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
РАМАЗАН – најдрагиот гостин


Месецот Рамазан е месец во кој е објавен Кур,анот како Патоказ за луѓето, јаснотии по Показот и Одделувач на вистинаата од невистината. Па , кој од вас ќе се најде во тој месец – нека пости, а кој е болен или е на пат – нека ги напости тие денови. Аллах со тоа посакува да ви олесни а не да ви отежни : определениот број денови да ги надополните, и Аллаха да го величате затоа што ве упати, и благодарни да бидете.” (Ел – Бекара ,185 ).


Месецот Рамазан за сите муслимани ширум светот е најдрагиот гостин кој што ги посетува секоја година и им донесува скапоцени подароци. Тоа се подароци за јакнење на телото и духот низ откажувањето од јадење, пиење и удоволување на страстите, долго исчекуваните моменти на радост во заедничките ифтари ( прекинот на постот во секоја рамазанска вечер ), незаборавните доживувања и убавини на полните џамии за време на Теравих намазите (заедничките рамазански вечерни молитви ) ,чувствата на поголема солидарност и љубов меѓу луѓето, сласта од закрепнатиот и зголемен иман ( внатрешна вера ) и обилното присуство и опсипување на Аллаховата милост која силно се чувствува во овој свет месец.


Мубарек ( светиот ) Рамазан пред се е месец на нагласената Божја присутност во срцето на секој муслиман. Во него муслиманот ја обновува својата вера, јакне својот карактер , сомилост и заедништво, и така оснажен станува поспремен да се бори со искушенијата на животот на кои наидува во текот на годината.


Исламскиот рамазански пост има своја надворешна и внатрешна форма. Во надворешната форма верниците во текот на триесетте или дваесет и деветте дена секојдневно се воздржуваат од јадење и пиење, телесните пороци, интимниот однос и лошиот говор, и тоа во период од изгревањето па се до заоѓањето на Сонцето. Во текот на целиот месец тие поинтензивно чинат ибадет ( молитва ), делат садекатул – фитр ( обавезен рамазански допринос ) и меѓусебно се состануваат на заедничките ифтари и теравии.


Во внатрешната форма, верниците се обидуваат да ја воздигнат својата човечка особеност на едно повисоко ниво и низ јакнењето на сите особини кои што го красат на еден верник во односот кон неговиот Господар и кон другите луѓе, та барем во тој месец да ја реализираат визијата за идеален поединец и друштво, онаа визија на духовна благосостојба која што е вкоренета во секој човек.


Сите овие денови се исчекуваат со нетрпение и тие за верникот представуваат еден од најрадосните периоди во годината и оставаат неизбришлив печат на неговата душа, кој тој со себе го носи се додека трае патувањето низ разбранетите води на овосветскиот живот.


Мухаммед с.а.в.с. рекол:


Секоја работа што ќе ја сработи човекот нему му припаѓа , и за таа работа наградата е од 10 до 700 пати зголемена. Рекол Возвишениот Аллах : “ Освен постот, тој Мене ми припаѓа и Јас за него посебно наградувам. Постачот ги остава своите страсти и храна поради Мене. Постачот има две радости : за време на ифтар и за време на средбата со својот Господар. Здивот на постачот кај Аллах е поубав и попријатен од мирисот на миск. “ (Муттефекун алејхи ).


Возвишениот Аллах го одбрал овој племенит месец и оваа плодна ибадетска сезона, давајќи му многу специфичности и вредности , од кои ќе спомнеме само некои:


  1. тој е најдобриот месец, зошто во него започнала Кур,анската објава,
  2. тој е месец на постот кого Аллах џ.ш. го направил како еден од столбовите на исламот,
  3. тој е месец на ослободување од џехеннемскиот огин,
  4. тој е месец на трпението – сабурот,
  5. тој е месец на џихадот и одлучувачките победи во нашата историја,како битката на Бедр, Фетхул Мекке ( освојувањето на Мека )...
  6. тој е месец на хајрот ( доброто ), берекетот и секој вид на добродетелство,
  7. неговиот почеток е рахмет ( милост ),средината магфирет ( опрост ), а крајот ослободување од џехеннемскиот огин,
  8. Нафилето во овој месец е рамно на фарзот, а еден фарз е еднаков на 70 фарзови во другите месеци,
  9. кога ќе настапи неговата прва ноќ , се отвараат џеннетските капии а се затвараат џехеннемските,и пркосните шејтани се ставаат во окови.
  10. во него е величенствената ноќ Лејлетул Кадр која е повредна од илјада месеци итн.
Вредностите на постот



  1. постигнување огромни севаби и награди кои што немаат одредени граници,
  2. постот е бедем – штит од џехеннемскиот огин,
  3. тој е од причините за влегување во џеннетот низ посебните врати кои што се викаат Ер – Рејјан,
  4. тој е причина за простување на гревовите,
  5. тој е причина за шефа,атот - заземањето на судниот ден,
  6. тој е една од причините за примање на довите,
  7. тој е феноменална припрема на нашиот нефс ( душа ) и тело за поднесување на можните потешкотии во животот,
  8. тој е една голема школа низ која верникот ја чисти својата душа и корегира своите морални вредности,
  9. тој е превентива и лек за многу болести итн.
Мухаммед с.а.в.с. рекол:



Кога луѓето би ја знаеле вредноста на месецот Рамазан, би посакале секој ден да им биде Рамазан.”



РАМАЗАН МУБАРЕК ОЛСУН!


 
Член од
13 јули 2010
Мислења
2.793
Поени од реакции
6.207
Ајде со лесно

На муслиманите ви посакувам пријатни климатски услови и успешен пост

....а сите останати ве замолувам да се воздржите од провокации и да ги оставите достоинствено да си ја исполнат религиозната обврска
 

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.242
Поени од реакции
30.319
,,,na site vernici od islamska veroispovest chestiti ramazanski posti i so lesno neka vi e ,,,
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom