Умре Ким Јонг-Ил - што по неговата смрт?

stormspeaker

Бекрија
Член од
4 октомври 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.343
Тоа луѓето што плачат е затоа што знаат дека еден диктатор им се мења со друг, помлад.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.318
Поени од реакции
26.250
Никоја земја со такви природно-географски карактеристики не би издржала против толкави санкции толку време.
Ниедна земја.
Никаде.
Никогаш.
Земи ја за пример Македонија.
Во деведесетите години, само краток период беа затворени границите со јужниот сосед, па немаше ни млеко во маркетите. Замисли, НДР Кореја се носи со ембарга од цел свет. Неколку децении...
Се согласувам. Тоа е и целта на ембаргата. Да го примораат корејскиот народ да го смени лидерот. Ама стариов одлично возваќаше со внатрешна пропаганда и го држеше народот тивок. Дали син му ќе успее да ја продолжи таа политика ќе видиме. Во секој случај ќе биде интересно за анализирање.
Без преседан лоша.
Затоа што америте така рекоа? Мислам, глупо е...
треба да се разгледаат сите страни.
За мене, Ким јонг Ил ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ не е полош од Реган.
иако пола овде не знаат ништо за Реган.
Ништо полоша и ништо подобра од сите други држави. Ама сериозно поинфериорна од нејзините противници.
Споредбава добар - лош, зависи од аспектот од кој гледаме. Ако мислиш како човек и ако ги споредуваш нивниот морал повторно се согласувам. Ако ги споредуваш нивните одлуки, Раган е еден од најдобрите амерички претседатели. Тој е идеен творец на оваа нивна колонизаторска политика на „ширење демократија“.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
А што е поарна Македонија во тој смисол тогаш?
некој од страна сигурно мисли дека сме бетер од НДР Кореја.
И што тогаш?
Режим сме кажи ??? У реду имаш некое познавање ама забегуваш бааѓи со муабетов споредба никаква

Местото на злосторот :D ...Kim's train is equipped with conference rooms, an audience chamber and bedrooms, with a pair of Mercedes-Benzes on standby, not to mention satellite phone connections and flat-screen TVs so the leader can be briefed and issue orders.
Kim_Jong_Il_luxury_train.jpg ...

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Се согласувам. Тоа е и целта на ембаргата. Да го примораат корејскиот народ да го смени лидерот. Ама стариов одлично возваќаше со внатрешна пропаганда и го држеше народот тивок. Дали син му ќе успее да ја продолжи таа политика ќе видиме. Во секој случај ќе биде интересно за анализирање.

Ништо полоша и ништо подобра од сите други држави. Ама сериозно поинфериорна од нејзините противници.
Споредбава добар - лош, зависи од аспектот од кој гледаме. Ако мислиш како човек и ако ги споредуваш нивниот морал повторно се согласувам. Ако ги споредуваш нивните одлуки, Раган е еден од најдобрите амерички претседатели. Тој е идеен творец на оваа нивна колонизаторска политика на „ширење демократија“.
Јас не верувам дека младичот ќе успее да ја додржи Кореја во опозициониот блок кој има отворена анти-Вашингтон политика.
А за Реган и Ким-овците... бидејќи рајата која непрестајно дискутира со лаички познавања на светската политика и на односите меѓу Вашингтон и Пјонгјан се потпира исклучиво само на извори кои се презентирани од едната страна на политичкиот однос, не ми е чудно да го направат Реган светец. наспроти Ким (кој било) поради неговиот режим и неговиот однос кон својот народ.

Да не комлицирам. Мило ми е што има некој со кој можам да се разберам.
Се надевам дека ме разбираш и знам дека знаеш дека не ја бранам Северна Кореја.
Барем не во смисла „безгрешна е политиката нивна“. меѓутоа, сакам да поттикнам размислувања кои ќе се осврнат и на другата страна.
И да се забележи дека светот на македонија гледа како ние на НДР Кореја.
Што не е мала работа...
--- надополнето: 20 декември 2011 во 03:23 ---
Режим сме кажи ??? У реду имаш некое познавање ама забегуваш бааѓи со муабетов споредба никаква

Местото на злосторот :D ...Kim's train is equipped with conference rooms, an audience chamber and bedrooms, with a pair of Mercedes-Benzes on standby, not to mention satellite phone connections and flat-screen TVs so the leader can be briefed and issue orders.
Прегледај го приврзокот 38159 ...
Или на пример... 4000 деца умираат секои 60 минути од глад, додека америте финансираат во развивање на нови бомби кои ќе ги направат неутронските или ФОАБ и МОАБ бомбите да изгледаат како играчки.

Јас не викам дека Кореја е сјајна.

Ама мене ме фрустрира зошто вакви теми и размислувања не се нафрлаат кога се во прашање САД, Британија, Франција, германија, светот воопшто?

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Што значи тоа?
Како што вие експерти по геополитика би рекле дека најдобро за НДР Кореја било да се спои со Ј. Кореја, за да види бел ден народот, иако воопшто не знаете зошто нема видено бел ден народот, освен сувопарна историја, така и многумина мислат дека Македонија треба да го смени името, или пак, да постане грчка провинција, за да види бел ден.
Clear enough?
Споредбава со нашиот пример и нив ти е ко да споредуваш баби и жаби.СК и ЈК не се земји со различна националност,јазик,култура и историја,тие се еден народ кој си живеел во една држава под името Кореја(без географски одредници) и така било се до 1950 г.Редно време е да се обедини Кореја,нормално без инвазии,без агресии,но сега кога млад човк е новиот избран водич и гарант има минимум 30 години владеење и лечење комплекси врз својот народ,тешко дека тоа ќе биде остварливо.

Можеш да ми солиш памет колку си образуван за геополитика,јбг признавам не сум експерт на тоа поле,но треба да бидам луд да си речам дека СК е достојно место за живеење.

Во еден пост наведе како СК има ресурси и што се не за да опстои со години и години разно-разни ембарга.Е па ако е така зошто не ги преусмерат своите приоритети на внатрешни цивилни цели-да се среди инфраструктурата,да се искорени гладот(а не да доаѓа Ким со ветување дека од Германија носи џиновски зајци),морталитетот кај бебињата,подобра заштита на работниците.Не за друго,барем народот вистински да си го оплакува лидерот,а не да рони солзи од страв дека ќе ги казнат ако не плачат по него.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.618
Поени од реакции
2.138
Јас мислам дека било кој лидер да дојде во Северна Кореја, народот тешко може да се промени. Мозоците им се тотално испрани со монструозната пропаганда. Ги стрижат секој ден од сите страни и пропагандата им кажува дека тоа е во ред. Инаку државата е екстремно сиромашна со ресурси и има огромен недостаток на најосновни работи како храна, струја, чиста вода за пиење и сл.

Ретко кој знае дека и во С. Кореја има елитна класа на многу богати луѓе за кои правилата на социјализмот не важат. Странските аналитичари предвидуваат дека оваа класа ќе ја одржи династијата Ким на власт, па јас мислам дека се ќе си биде по старо.

B

Borg_Drone

Гостин
Јас мислам дека било кој лидер да дојде во Северна Кореја, народот тешко може да се промени. Мозоците им се тотално испрани со монструозната пропаганда. Ги стрижат секој ден од сите страни и пропагандата им кажува дека тоа е во ред. Инаку државата е екстремно сиромашна со ресурси и има огромен недостаток на најосновни работи како храна, струја, чиста вода за пиење и сл.

Ретко кој знае дека и во С. Кореја има елитна класа на многу богати луѓе за кои правилата на социјализмот не важат. Странските аналитичари предвидуваат дека оваа класа ќе ја одржи династијата Ким на власт, па јас мислам дека се ќе си биде по старо.
Лошото е тоа што С.Кореја има поддршка од Кина.На Кинезите пак им одговара таквата состојба, од проста причина што сакаат да ги држат подалеку од својата граница Американците и нивниот пион Јужна Кореја.Кога ќе видиш пак, за несреќната судбина на еден народ виновна е една моќна сила како што е Кина.Тоа секогаш било така.Судбината на малите народи да ја кројат големите народи, големите моќи..............
Се знае дека државата е екстремно сиромашна.Имаат само 1000-км2 развиена патна инфраструктура.Електричната инфраструктура е истотака катастрофа.Да влезеш како турист ќе треба милиони работи да завршиш, како на пр. подмитување и сл.Откако ќе влезеш нон-стоп си следен од човек на тајните служби.
Не се ни знае колку жители има Пјонгјанг.Проценките се дека Пјонгјанг има три или четири милиони жители.Државата е во невиден хаос.Убаво напиша тука Солид, они и да успеат да се ослободат од тоталитаристичкиот режим пак ќе им останат траумите.Психички се уништени.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
Или на пример... 4000 деца умираат секои 60 минути од глад, додека америте финансираат во развивање на нови бомби кои ќе ги направат неутронските или ФОАБ и МОАБ бомбите да изгледаат како играчки.

Јас не викам дека Кореја е сјајна.

Ама мене ме фрустрира зошто вакви теми и размислувања не се нафрлаат кога се во прашање САД, Британија, Франција, германија, светот воопшто?
Нивни пари......си можат да трошат и на бомби,особено кога народот во САД има во светски рамки највисок стандард.За разлика од гревовиве што не можат ни да се прехранат.
Овој гради хотел за да се курчи пред светот и да покаже колку е неговата земја јака и развиена.Проект кој е тотално безпотребен......ни најголемите туристички дестинации нема да можат да пополнат доволно еден таков хотел и тој да биде барем на 0,а не пак профит да носи.Народот гладува,хуманитарната помош ја дава на војската и на тие до него блиските,парите ги троши за нуклеарки и безпотребни градежни проекти во Пјонгјанг.Немој да ми кажеш дека ако тие пари ги инвестирал во модернизација на земјоделството дека сеуште ќе гладувале.
Кореја е во изолација затоа што династијата така сака.Им фуфка да не завршат со стап во газот или стрелани и сл.Прават се за да се одржат на власт..........и екстремно ефикасни се.Со таква пропаганда и перење на мозок од невидени размери.Чист макијавелизам,не е битен начикот - битно е да се одржуваат на власт.Да им беше на овие 3 генрации барем малку до народот нивни ќе беше друга ситуација.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Да не им беше Кина на граница , Кореа одамна ќе беше нападната од НАТО ..ај може послем Авганистан , таму ќе идеме по работа ..:D

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.854
Kooj?

Telephones - main lines in use:
1.18 million (2008)
country comparison to the world: 71

Telephones - mobile cellular:
431,900 (2010)
country comparison to the world: 167

Telephone system:
general assessment: adequate system; nationwide fiber-optic network; mobile-cellular service expanding beyond Pyongyang
domestic: fiber-optic links installed down to the county level; telephone directories unavailable; GSM mobile-cellular service initiated in 2002 but suspended in 2004; Orascom Telecom Holding, an Egyptian company, launched W-CDMA mobile service on December 15, 2008 for the Pyongyang area and has expanded service to several large cities
international: country code - 850; satellite earth stations - 2 (1 Intelsat - Indian Ocean, 1 Russian - Indian Ocean region); other international connections through Moscow and Beijing (2009)

Ајде другар, слободно отвори ја официјалната нивна страница, и прочитај кои се условите за патување кое го организираат, вашиот мобилен телефон останува на аеродром во сеф, исто како и вашиот лап топ ако има вајрлес, и вашата видео камера.....

Kajgana Shop

На врв Bottom