Види, денес секој гледа да заработи малку поивеќе како знае и умее. Кога еден човек, без разлика на тоа колку пари има, без разлика каде поседува приватен бизнис, ќе виде шанса да заработи макар и 100 евра повеќе отколку претходно, нормално дека ќе го искористи. Психолошки аспект е тоа, да не навлегувам, ама секој кој има многу, сака да има многу повеќе. Немој да мислиш дека тоа е случај само кај нас тука во Македонија. Тоа, во светот на бизнисот, исто и во неговиот речник се вика "чувство за бизнис". Да, точно е дека во Австралија е казниво со закон да ги тераш работниците да работат повеќе отколку што е пропишано со закон. Но (секогаш ова НО го има), прво и основно, таму тие контроли се "чести" колку и кај нас. Ти зборувам, затоа што го видов тоа. Кај приватниците има посебно и еден друг закон, иако непишан, сепак применет, вели: кога ќе дојде трудова инспекција, ти ќе молчиш, а јас ќе зборам. Не знам колку си свесен за ова. Ама, јас појдов таму за да извадам некој денар, па морав да молчам и да правам како што ми велат. Верувај, дека секој што работи на диво во странство, не е појден таму за да ги исправа законите, туку да ќари колку што може и да се губи од таму кога ќе оствари профит.Како турист, а со вработување, дали не е тоа законски казниво во Австралија?
Инаку Австралија сега е пуна со кинези (кои грото дојдоа крајот на 80-тите), значи намалена е можноста за работа и можноста за повисока плата. Но тоа во оние струки каде се чајниците најчести, без соодветни образованија, високи школи...(општи работници, наплатна рампа...). Така да...
Вообичаено ова не е случај. Вообичаено не забележав во другите држави народот да работи цел ден. Доколку работи, истото му се пресметува во ден или пари. Дури и нашите таму си имаа регулирано работно време, а доколку работат толкав број часови или работат уште една работа или на истата работа ги плаќаат дополнително.
За разлика од овде каде нема пардон и нема регулирано...има, но не се почитува. Значи втора работа би било почитување на законот за работни односи, регулативи, минимална плата, максимален број часови...и ред друго, кај нас и во еу земјите.
Инаку плата на работник овде од 30.000 е права реткост, освен министерствата можеби и финансиските институции...
Значи сепак ова е од твое лично искуство, почит, но од мои искуства и мои роднини немам видено луѓето таму да се претргнуваат од работа. Дојде ли часот...да не кажам кидавела дома. И тие уживаат, многу повеќе од нас...парите тоа им го налагаат. Имаат пари, уживаат.
Сепак не тече мед и млеко таму, но капнува барем 10 пати повеќе отколку овде.
Ајде посочи ми некој, што отишол да работи во странство:стварно...јас мислев сите мерцедеси саде возите и корнфлекс со златна лажица јадете....сигурен си дека си работел во странство ??? твоето странство не ми се поклопува со странството на џаболебарчињата тука во МК...не ми звучи како истото странство...
Види, денес секој гледа да заработи малку поивеќе како знае и умее. Кога еден човек, без разлика на тоа колку пари има, без разлика каде поседува приватен бизнис, ќе виде шанса да заработи макар и 100 евра повеќе отколку претходно, нормално дека ќе го искористи. Психолошки аспект е тоа, да не навлегувам, ама секој кој има многу, сака да има многу повеќе. Немој да мислиш дека тоа е случај само кај нас тука во Македонија. Тоа, во светот на бизнисот, исто и во неговиот речник се вика "чувство за бизнис". Да, точно е дека во Австралија е казниво со закон да ги тераш работниците да работат повеќе отколку што е пропишано со закон. Но (секогаш ова НО го има), прво и основно, таму тие контроли се "чести" колку и кај нас. Ти зборувам, затоа што го видов тоа. Кај приватниците има посебно и еден друг закон, иако непишан, сепак применет, вели: кога ќе дојде трудова инспекција, ти ќе молчиш, а јас ќе зборам. Не знам колку си свесен за ова. Ама, јас појдов таму за да извадам некој денар, па морав да молчам и да правам како што ми велат. Верувај, дека секој што работи на диво во странство, не е појден таму за да ги исправа законите, туку да ќари колку што може и да се губи од таму кога ќе оствари профит.
Роднините кај кои што бев сместен таму, моја братучеда, работи во пошта (ДА ДРЖАВНА работа), па и она работи 10 до 12 саати на ден. Кога дојде тука да ја посети земјава, рече: вие тука живеете живот. Јас таму немам време да си посветам на себе си, затоа што пола од денот сум на работа, а пола ми останува да спијам, јадам, перам, чистам низ дома, да им посветам време на децата, кои иако се големи, сепак сакаат внимание. Значи пак се сведува на она горе: искуствата ни се различни.
Ајде посочи ми некој, што отишол да работи во странство:
1. На краток период (6-12 месеци) и од таму се вратил со мерцедес или со не знам колку пари, притоа:
2. Работел кај приватник како нерегистриран работник
3. Работел ЧЕСНА работа.
Не велам дека не извадов пари, ама верувај, не е доволно да донесе мерцедес.
А тие џаболебарчињата во Мк, прашај ги од какво семејство потекнуваат, како заминале во странство, кој им нашол работа и што работеле таму, после врати се и пиши пак.
Поздрав:smir::smir::smir:
Значи све зависи до фирмата, има мн такви случаи,и јас работам по 8/9 часа али зимам 150 евра, а некои работат по 4 часа а зимаат дупло од тоа што зимам јас, значи не е сегде исто. Значи тој што има поише помалку му е загарантирана работата, иако кај нас на никој не му е гарантирана работата.Брат ми работе во Price Water House Coopers во Скопје (инаку ревизорска куќа) зема ебана плата од 400 евра а на работа е минимум 12 часа, а карактеристика на ревизорите е плата од над 800 евра, и дури до 10 000 евра во големите европски држави и САД, од друга страна неговата женска работе во CM&G мислам дека беше (исто, ревизорска куќа) и зима дупла повеќе плата а работи 8 часа, до 10 НАЈМНОГУ (ако има некој состанок) и работи 1 година таму, а брат ми 3 во другата фирма,... и де сега види разлика... и спореди со Европските држави !!
Друго ме збуни за Австралија BeatMaster. Велиш туристичка виза, а имаш работено. Кога се интересиравме за живеење во Австралија не беше дозволено со туристичка виза да се вработиш. Тоа ме чуди во целава работа.Да, точно е дека во Австралија е казниво со закон да ги тераш работниците да работат повеќе отколку што е пропишано со закон.
Да, различни се, но...не знам како тогаш мој роднина заработи на истиот континент како автомеханичар во државна фирма доволно средства за 3 големи куќи (базни и слично, ол инклузив), зграда која понатаму ја даваше под наем...а сопругата негова седеше дома и ги чуваше децата. Кај нас тоа само ако украдеш, затаиш данок или имаш сопствен бизнис кој носиголеми пари. Но автомеааничар во ЈСП (такво му беше местото) сигурно ова не може да го заработи кај нас. Да споредуваме исти работни места, тоа би било пореално.Значи пак се сведува на она горе: искуствата ни се различни.
Ова сакам да го кажам од прееска, само што јас ете го претставив на поинаков начин, подетално, поради кои причини е тешко таму. Ако си зборел со татко ти, објасни им што значи асална работа во странство, а ако татко ти ти објаснил, кажи им како стојат работите таму.А што се однесува до темата, па се разбира дека ако се укинат визите,многумина ке се иселат и тоа повеќето, али се разбира и ке има инвестици, ако видат дека може да се инвестира тука (барем тоа се труди Груевски :pos2. А што се однесува до тоа што ке се иселат у странство и ке почнат да работат,не е толку лесно како што си замислуват они,се разбира ако немат некој таму и да им има загарантирано работа,иначе татко ми е у странство веке 6 години па нема најдено асална работа. Што значи не е лесно ниту у странство. Ке се иселат па коа ке видиш за 4 месеци ке се вратат.
Сум зборел со татко ми се разбира, и тоа повеќе пати, и сигурно дека и таму не е лесно, и таму е тешко, само што работата е што таму има повисоки плати, али се разбира дека додека да стигнеш до таа плата ке те мачат дупло. Затоа ви викам дека исти к*рац е дали таму или тука. Тука можеби ќе имаш помала плата, али ќе бидеш до твојата фамилија, нема да ти недостигат, а таму ќе имаш пари, а што ќе ти се парите коа не ти е семејството до тебе коа ке ти треба? Коа нема да можеш да славиш празници со семејството?. Така да коа ке глеаш подобро ќе ти биде да ја задржиш таа 150 евра плата и да си до семејството, и за одмори или викенди да идеш у странство ( ако ги укинат визите).Ова сакам да го кажам од прееска, само што јас ете го претставив на поинаков начин, подетално, поради кои причини е тешко таму. Ако си зборел со татко ти, објасни им што значи асална работа во странство, а ако татко ти ти објаснил, кажи им како стојат работите таму.
150 евра не стигаат за прехрана за семејство, а камоли за одење за викенди во странство. Впрочем кога ќе застанеш како работник во фирма, кога ќе храниш семејство, искуството поинаку ќе ти наложи да размислуваш.Така да коа ке глеаш подобро ќе ти биде да ја задржиш таа 150 евра плата и да си до семејството, и за одмори или викенди да идеш у странство ( ако ги укинат визите).
Епа тоа се трудам да го кажам, значи татко ми тоа мисли да работи таму и да биде далеку од семејството за да ни овозможи нас подобра иднина, али јас не мислам така. Јас подобро сакам да живеам скромно и да ми биде татко ми тука, отколку да живеам луксузно и татко ми да не го гледам ич или на секој 5 години. Е сеа ти размисли кое ке одбереш ?Хм, од 100 души десет се вратиле-во ред-не се снашле-тешко им било-носталгија..., а овде обратно...од 10 души стотина ќе си идат да работат во други држави. И одат, цело Порече е во Италија, се враќа само да донесе пари. Ако немаш овде пари...
150 евра не стигаат за прехрана за семејство, а камоли за одење за викенди во странство. Впрочем кога ќе застанеш како работник во фирма, кога ќе храниш семејство, искуството поинаку ќе ти наложи да размислуваш.
Твојот татко таму и овде за иста работа...сигурно овде нема да му е подобро, освен што е разделен со семејството-тоа е и најтешкото.
Е сега треба да се одбере меѓу подобро платена работа и можност за финансиска подлога и иднина на децата, но сам и живот во кругот на семејството, но со минимални средства... а тој избор е многу потежок од сето овде кажано.
Ироничен беше постот..не мора мене да ми кажуваш...кажи им на попаленковците тука што мислат дека западот нив ги чека парите да им ги дадеАјде посочи ми некој, што отишол да работи во странство:
1. На краток период (6-12 месеци) и од таму се вратил со мерцедес или со не знам колку пари, притоа:
2. Работел кај приватник како нерегистриран работник
3. Работел ЧЕСНА работа.
Не велам дека не извадов пари, ама верувај, не е доволно да донесе мерцедес.
А тие џаболебарчињата во Мк, прашај ги од какво семејство потекнуваат, како заминале во странство, кој им нашол работа и што работеле таму, после врати се и пиши пак.
Поздрав:smir::smir::smir:
Точно зависи од фирма...но има икс примери каде има огромна разлика во платите, навистина огромна. heathy најверојатно мислеше на иста работа во слични институции или фирми тука и надвор.
Мојата сопруга е на доста добра положба во една финансиска институција. истата работа е неколку дестици пати подобро платена во слични институции во тие држави...би додал дека таму би имала и соодветни акции еднакви на положбата во фирмата Инаку тие места таму, доколку се работи прекувремено, се плаќаат плус, а овде иако знае и 2-3 дена во неделата и по цел ден да работа, тоа не се плаќа ништо плус, ниту се добиваат слободни денови.
Треба да се споредуваат исти работни места, исти или слични услови за работа. Затоа што можеби јас таму ќе се мачев како физичар/физички работник, но моите деца ќе беа во далеку подобра положба отколку во нашите фирми (ако успеат да се вработат регуларно).
Друго ме збуни за Австралија BeatMaster. Велиш туристичка виза, а имаш работено. Кога се интересиравме за живеење во Австралија не беше дозволено со туристичка виза да се вработиш. Тоа ме чуди во целава работа.
Инаку за 10-12 саати, си има пропишано со закон, а посебно во тие земји се почитува, одредени саати во неделата за било која работа. Значи се над тоа е пропишано да се плати плус.Прашај ја роднината дали не и плаќаат.
Да, различни се, но...не знам како тогаш мој роднина заработи на истиот континент како автомеханичар во државна фирма доволно средства за 3 големи куќи (базни и слично, ол инклузив), зграда која понатаму ја даваше под наем...а сопругата негова седеше дома и ги чуваше децата. Кај нас тоа само ако украдеш, затаиш данок или имаш сопствен бизнис кој носиголеми пари. Но автомеааничар во ЈСП (такво му беше местото) сигурно ова не може да го заработи кај нас. Да споредуваме исти работни места, тоа би било пореално.