УЕФА финансиско фер-плеј правило

B

boki10messi

Гостин
Јас колку што разбрав, малите клубови апсолутно ништо нема да заработат од ова, туку само големите би требало да трошат помалку од сега. Но, тоа не значи дека сепак големите клубови нема да го диктираат темпото на трансфер пазарот.:toe:

Член од
22 август 2009
Мислења
2.387
Поени од реакции
1.036
А, доколку тимот има да речеме ете осврт на пари 20 милиони и продаде некој играч за уште толку. Што е со парите од играчот и тие ли се рачунаат као буџет т.е. дали тогаш клубот ќе има 40милиони?
pa naramno i tie pari ke se racunaat za transferi posto i tie pari ke bidat kako zaraboteni pari. na primer eden klub zarabotil 20 milioni znaci ke ima 20 milioni za trosenje a dokolku prodade nekoj igrac za 10 milioni togas i tie 10 milioni ke moze da gi trosi na tranferi

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
значи секој тим ќе гледа да има добра сезона со повеќе трофеи,или успеси во европските натпреварувања за да имаат повеќе пари за трансфери... и тогаш секој клуб ќе внимава како ќе ги троши парите односно полека цените глобално за сите играчи ќе паднат, секој ќе гледа да има пари за повеќе засилувања, ќе треба доста да се внимава на трансфер политиката...

--- надополнето ---

гледам за Реал си, ајде кажи ми искрено твое мислење во врска со ова правило... ?
Еве јас ќе ти објаснам од моја гледна точка. И да го воведат ова правило малите клубови пак ништо не добиваат пак ја губат битката со поголемите.Реал и со ова правило пак ќе биде меѓу врвот на транфер пазарот.Едноставно светла точка е тоа што ќе ги намали трошоците и наместо за една година троши 100-200милиони на засилувања ќе троши 50-80 со што ќе може да ги врати долговите и кон банките.И со ова правило поголемите клубови пак ќе бидат поатрактивни за играчите отколку помалите.Ние фановите и така не добиваме ништо од колачот на нашите омилени клубови едноставно може да се радуваме на нивните успеси и подвизи односно да тагуваме на бадијала потрошени викенди кога сме можеле да излеземе со некоја добра пи*ка а сме останале да ги гледаме како губат од нискоразреден тим :)

B

boki10messi

Гостин
Ова за екипите кои имаат одлични школи не го сметам за некоја голема опасност. :party3:

М

Мартин`

Гостин
Еве јас ќе ти објаснам од моја гледна точка. И да го воведат ова правило малите клубови пак ништо не добиваат пак ја губат битката со поголемите.Реал и со ова правило пак ќе биде меѓу врвот на транфер пазарот.Едноставно светла точка е тоа што ќе ги намали трошоците и наместо за една година троши 100-200милиони на засилувања ќе троши 50-80 со што ќе може да ги врати долговите и кон банките.И со ова правило поголемите клубови пак ќе бидат поатрактивни за играчите отколку помалите.Ние фановите и така не добиваме ништо од колачот на нашите омилени клубови едноставно може да се радуваме на нивните успеси и подвизи односно да тагуваме на бадијала потрошени викенди кога сме можеле да излеземе со некоја добра пи*ка а сме останале да ги гледаме како губат од нискоразреден тим :)
Точно така повторно големите тимови ќе имаат предност дури ќе имаат многу поголема предност со стабилизирање на трансфер пазаров наместо да даваат по 200-300 милиони сега ќе даваат по 50-60 највеќе што се вика. Единствено предноста во ова правило ќе биде тоа што може повеќе парите ќе се усмерат кон младинските тимови и инвестирање во истите.

bRutal savaGe

ಠ_ಠ
Член од
10 јули 2009
Мислења
4.213
Поени од реакции
88
Го подржувам ова во целост но најпрво да профункционира правилото мин. 6 домашни во прва постава и 5 странски....бидејќи со финансиското кратење на екипи како Интер и Арсенал ќе им требаат мин. 3 год.
после две години нека дојде на сила и фер плејот, иако на почеток во пракса ќе биде многу тешко да се примени, кога платите кај буџовани како Кака,Ибра,Роналдо ќе јадат 1/8 од клубскиот буџет.
Чисто ме интсересира како ќе се справат во Уефа со ова, и двете се разгледуваат и се во план да се имплементираат во следните 5 год.
ФМ ќе стана многу по тапа игра меѓудругото :)

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Ова за екипите кои имаат одлични школи не го сметам за некоја голема опасност. :party3:
И тие истите пак ќе се на второ место на најголемите потрошувачи во последнава деценија :)

B

boki10messi

Гостин
И тие истите пак ќе се на второ место на најголемите потрошувачи во последнава деценија :)
Епа сега зависи од тоа што имаме за претседател. Дали правник кој е посветен на младите или опасен храбар биснизмен, кој играчите купени за 25 и 70 милиона ги продава за 15 и 30.:):)

--- надополнето ---

Епа сега зависи од тоа што имаме за претседател. Дали правник кој е посветен на младите или опасен храбар биснизмен, кој играчите купени за 25 и 70 милиона ги продава за 15 и 30.:):)

Boom Shaka Lakka

Silence!! .. I kill you!
Член од
29 август 2008
Мислења
10.923
Поени од реакции
8.801
замисли 5год. играте само 1/8 финале во ЛШ а со тоа имате помала заработувачка, еден Лион во последните години има многу поголема заработувачка бидејќи има поголеми успеси во ЛШ и автоматски на некој начин има повеќе пари за трошење, значи доколку ова правило било воведено од пред 5год. Реал Мадрид би неможел да си дозволи да купува играчи како Роналдо и Кака попрво Лион би имал тогаш поголем буџет за купување на тие играчи, тоа ти еден пример и како еве би влијаело ова правило на твојот клуб... еве малку да ти доловам како јас го сваќам ова правило.... можеби имам грешно мислење, но јас тоа така го сваќам...

Член од
8 април 2007
Мислења
16.034
Поени од реакции
9.126
Конечно! БИГ ЛАЈК. Ајде сега нека трошат Реал, Челзи, Сити и компанија ко луди незаработени пари и нека го ебат пазарот...
Шо има врска Реал со ова?? Ништо нема да го погоди, Реал прави голем профит за една сезона, без разлика што троши многу. Погоден ќе биде Сити, зошто од никаде не ваѓа пари а само троши. Супер е ова, макар и да ги погоди и Реал, големо БРАВО за ова.

M

Mario Gómez

Гостин
факт е дека Реал има можеби најголеми приходи, но сепак не верувам дека заработува толку за да троши 300 милиони годишно трансфери...

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
замисли 5год. играте само 1/8 финале во ЛШ а со тоа имате помала заработувачка, еден Лион во последните години има многу поголема заработувачка бидејќи има поголеми успеси во ЛШ и автоматски на некој начин има повеќе пари за трошење, значи доколку ова правило било воведено од пред 5год. Реал Мадрид би неможел да си дозволи да купува играчи како Роналдо и Кака попрво Лион би имал тогаш поголем буџет за купување на тие играчи, тоа ти еден пример и како еве би влијаело ова правило на твојот клуб... еве малку да ти доловам како јас го сваќам ова правило.... можеби имам грешно мислење, но јас тоа така го сваќам...
Еве 6та година по ред како Реал не го минува тој фамозно 8мина финале и пак е на врвот на заработувачка.Реал и да го исклучат од списокот на клубови на кои им следува надомест што учествуваат во ЛШ тој пак ќе има поголем приход од горенаведениот клуб Лион.Еве да земеме еден груб пример...продажбата на дресовите со името и бројот на Роналдо донесоа приход колку што Лион би добил од 3-4 сезони во ЛШ играјќи до финале или полуфинале.Плус самата атрактивност на името Реал претставува фактор плус кој придонесува спонзорите(оние поголемите) да го одберат Реал наместо Лион.Има и ред други работи но ме мрзи да пишувам.Инаку и јас сум за ова правило бидејќи ќе се спречат арапите да си играат Фудбал Менаџер во реалниот свет.

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.791
Поени од реакции
30.650
So vakviot poteg nisto nema da se postogne osven toa deka drasticno ke se namali cenata na igracite. Golemite klubovi pak ke trosat poveke od pomalite ama nema da trosat kolku sto trosele do sega, a malite posto ke nemaat pari pak ke si ostanat so prstot vo usta.

B

boki10messi

Гостин
Реал може да исплати еден трансфер само од продажбата на дресовите, а да не зборуваме за цела година продажба на влезници, сезонски карти или пак од ТВ-правата од кои зема огромни пари. Така да, ништо нема многу да им влијае.
Голем клуб со голем број навивачи нема многу да осети ваква реформа.

Boom Shaka Lakka

Silence!! .. I kill you!
Член од
29 август 2008
Мислења
10.923
Поени од реакции
8.801
Еве 6та година по ред како Реал не го минува тој фамозно 8мина финале и пак е на врвот на заработувачка.Реал и да го исклучат од списокот на клубови на кои им следува надомест што учествуваат во ЛШ тој пак ќе има поголем приход од горенаведениот клуб Лион.Еве да земеме еден груб пример...продажбата на дресовите со името и бројот на Роналдо донесоа приход колку што Лион би добил од 3-4 сезони во ЛШ играјќи до финале или полуфинале.Плус самата атрактивност на името Реал претставува фактор плус кој придонесува спонзорите(оние поголемите) да го одберат Реал наместо Лион.Има и ред други работи но ме мрзи да пишувам.Инаку и јас сум за ова правило бидејќи ќе се спречат арапите да си играат Фудбал Менаџер во реалниот свет.
колку и да заработуваат сепак на некој начин ќе бидат ограничени... ти велиш заработуваат од продажба на дресови на Роналдно, но сигурно лани не заработиле толку многу за да ги купат Кака,Роналдо,Чаби и Бензема... значи доколку лани важело ова правило Реал сигурно ќе немале пари за овие 4-ца, а аналогно на тоа ќе ја немале заработувачката од дресовите на истите играчи, се си оди тоа поврзано....

Kajgana Shop

На врв Bottom