Три катастрофални случки за Македонија

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
1. 25% carina za makedonskite proizvodi za Kosovo od 1vi juli 2005 godina. Pregovaracki tim treba pred 1vi juli da pojde vo Prishtina da razgovara so maalskata vlast na Rugova, namesto UNMIK, iako UNMIK vo imeto na Kosovo ja potpisa spogodbata za liberalizacija na trgovijata na Balkanot vo Paktot za Stabilnost vo Sofija pred desetina dena.

Da ne se lazeme: pazatrot na Kosovo za ranogradinarski i ostanati proizvodi ni e najgoleniot izvor na kapital. So ovie 25% MAKEDONSKITE ZEMJODELCI GO ZAGUBIJA PAZAROT!

2. Zakonot za znaminja za malcinstvata koj sto vo realnosta e zakon za upotreba na nacionalnoto zname na Albanija vo Makedonija. Navodno kje se veelo ponisko od makedonskoto drzavno zname tnr. "ventilator" i kje bilo so pomali dimenzii. Ako se vee, toa znaci DE FAKTO FEDERALIZACIJA na Makedonija!

3. Granicata so Kosovo, koja sto e medjunarodno priznata i e ZATVORENO PRASANJE! Ako nekoj ima spor za nekakov imot na granicata, toa e spor za imot koj e lesno reshliv spored medjunarodnite normi i iskustva, ne za samata granica.

No vlasta vo Makedonija uspea i toa prasanje da go problematizira i napravi otvoreno! Spored pechatot, kje se cekalo da se smiluva Amerika za granicata da se iscrta, namesto Makedonija da inicira vo OON vednas UNMIK da se nacrta na lice mesto za da ja obelezat granicata i toa vednas! Gazda na Kosovo e UNMIK koj sto e del od OON, a nie kako clenka na OON plakjame pari za toj i takov UNMIK. Znaci nie na UNMIK sme mu naredbodavaci, a ne obratno. Vaka stanavme drzava bez granica, zaloznik na "statusot na Kosovo" i na vlasta vo taa srpska pokraina.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Pocetok na krajot?

Царинска капитулација! Владата не ја спаси слободната размена со Косово

ПРЕГОВАРАЧКИОТ ТИМ УСПЕА ДА ГИ СПАСИ САМО ДОМАТИТЕ И БОСТАНОТ ОД ПОГОЛЕМИ ЦАРИНИ КАКО ВИТАЛНИ МАКЕДОНСКИ ПРОИЗВОДИ

Од утре македонските извозници на нафта и земјоделски производи во Косово ќе мораат да плаќаат 8 насто царина за своите стоки. Ова е најмногу што успеа да "избоксува" македонскиот преговарачки тим од косовските власти по нивната еднострана одлука за воведување царина кон Македонија за група на стратешки производи во висина од 10 насто. Она што единствено успеавме да спасиме од анексот 3, на идната Привремена спогодба за слободна трговија меѓу Македонија и Косово, како што изјави на вчерашната прес-конференција министерот за економија Фатмир Бесими, се доматите и лубениците. Причина за изземањето е, како што рече Бесими, фактот што тие се значајни за нашиот земјоделски сектор. Привремената спогодба ќе мине низ транзициски период од две и пол години, почнувајќи од 1 јули годинава, односно од утре до 1 јануари 2008. До крајот на годинава, според анексите 2 и 3 од Спогодбата, за индустриски и земјоделски производи царината за македонските стоки ќе биде 8 насто, во текот на 2006 таа ќе спадне на 7, а во текот на 2007 на 6 насто. Од 2008 година ќе имаме целосна трговска либерализација, како што беше досега. Од индустриските производи најзначајно за нас е царинењето на нафтата и нафтените деривати која досега одеше со 0 стапка на царина, наспроти 10 насто царина за сите странски земји извозници на Косово. За 8 насто на косовскиот пазар ќе бидат поскапи и македонските јајца, зелки, кромид, пиперки и виното. Целиот извоз на Косово учествува со 0,5 отсто во вкупниот македонски извоз, што значи не би требало да биде некој голем удар за нас рече Бесими, но затоа нафтата во извозот на Косово партиципира со 36 отсто од вкупниот извоз. Со Косово склучивме асиметричен договор, изјави координаторот на преговарачкиот тим вицепремиерот Минчо Јорданов, при што се што ќе се увезува од Косово ќе биде со 0 насто царина, а ние ќе плаќаме 8 насто царина со што ќе им дадеме шанса да го испеглаат огромниот дефицит што го имаат во размената со нас. Имено, Косово во Македонија внесува стоки во вредност од околу 10 милиони долари, а увезува од нас 182 милиони долари, што значи дека е во дефицит од 172 милиони. Освен економска поддршка, ваквиот договор со Косово е и во духот на Пактот за стабилност изјавија вчера владините министри. Инаку, според Билјал Касами, доколку Косово склучи договор за безцаринска размена со Европската унија порано, ние сме издејствувале тоа автоматски да важи и за нас. Освен тоа косовската влада според него наскоро ќе ги зголеми царините и за земјоделски производи и за нафта, но тоа нема да не опфати и нас. Привремената спогодба за слободна трговија со Косово Владата ќе ја парафира официјално следната недела.

Виолета ЦВЕТКОВСКА

http://www.vecer.com.mk/tekst.asp?tid=12819

Член од
4 мај 2006
Мислења
34
Поени од реакции
0
Е ако де! Што помалку контакти со тоа Косово, поарно за нас!
Камо УМНИК херметички да ја затвори таа граница, а ние да си се свртиме кон нашите традиционални добавувачи и пазари.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Караконџула напиша:
Е ако де! Што помалку контакти со тоа Косово, поарно за нас!
Камо УМНИК херметички да ја затвори таа граница, а ние да си се свртиме кон нашите традиционални добавувачи и пазари.
Кои ли беа тие само...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Јас најмногу имам замерки за законот за знамиња бидејќи е бесмислен и има многу пропусти, мое мислење е дека официјални знамиња на други држави смеат само дипломатските претставници и делегации од тие држави да употребуваат евентуално на спортски натпревар кога игра соодветната држава, а нормално нека си имаат заедниците свое знаме, само да не се коси со првиот услов.

Другите два проблеми се повеќе технички и немаат толку јак политички карактер и верувам дека разумно ќе бидат решени.

Член од
4 мај 2006
Мислења
34
Поени од реакции
0
TpH_Bo_OkO напиша:
Кои ли беа тие само...
Истите оние со кои работевме порано. Бившите Ју републики, а не е лошо и со Турција, Бугарија, Румунија.
Самото косово е слепо црево на Европа и криминално-исламистичко гнездо. Што повеке ке си имаме со нив работа, подалеку од нас ке е Европа и се што е ред поредок и закон.
Ние треба безусловно да се дистанцираме од косово и Шиптарија, што повеке и што по експлицитно, тоа поарно.
На нас ни ставија тежок визен режим, не поради корупцијата и спахискјиот систем (кој бездруго постои) туку поради фактот дека имаме 18% шкипони во земјава (не 25% како што СДСМ сака да прикаже).Тие шкипони се најголем дел по потекло косовари, и се криминогени, фашизоидни и примитивни.
Ако сака Македонија да ги тргнат од нас визите, треба на сите шкипони и други муслимани, како бошњаци итн, што им дадоа државјанства по 1991, да им гои одземат и лицата да се протераат од земјата, без право на повраток.
Ако тоа Македонија не го направи, нема надеж за ЕУ. И Србија и Црна Гора ке ги земат таму пред нас, исто како и Хрватска што беше зад нас а сега не стигна.
А Македонија и Босна, каде што исто така има 47% муслимани ке почека до бескрај. Истото важи и за Турција.
Причината е каде што посочив и ништо друго.

DACY

DON JUAN
Член од
9 февруари 2006
Мислења
282
Поени од реакции
0
Zemjotresot vo dalecnata 1963
Smrtta na drugarot Tito
Raspadot na Yugoslavia

Temporamentno ja pagjaa na kolena drzavata a im go davaa pravoto i slobodata na narodite bez edukacija koi so podmolnost i prostizam im ja ukradoa zednata za pari dusha makedonska koja ne videla poveke od tri zlatnika...sega koga se trgna po toj pat nema kraj i bolkata samo ke se siri vo nas..dodeka ne ne umre...!!! Ne sum za niedna partija..nitu ziveam dole..ali sepak nardoot e toj sto se prodade ... vo narodot go stavam i moeto ime licno, ne se distanciram. Sega ne ni vredi da klecime na kolena i da molime so krst na glava, vredno e samo da svatime bar ednas deka dusha ne se prodava za pari!!! DA STE MI ZIVI I ZDRAVI MAKEDONCI!!!

skorpija^m

seven & seven
Член од
5 мај 2006
Мислења
492
Поени од реакции
4
Вистинска Македонска Караконџула.
Кој рескира - гаќи губи!!

Затоа, - не рескирај!!

teko na narodot so tebe.............

a koj ne reskira ? bas me interesirat?

BusHav

Е ајде де.....можеш и така
Член од
5 декември 2005
Мислења
4.343
Поени од реакции
81
1.Првите избори
2.Вторите избори
3.Третите избори

полошо од ова не можеше да биде

asterix_m

Регулатор
Член од
19 април 2006
Мислења
2.765
Поени од реакции
33
санкициите од страна на Грција
претседателските избори 1999
Војната 2001

Член од
4 мај 2006
Мислења
34
Поени од реакции
0
skorpija^m напиша:
teko na narodot so tebe.............

a koj ne reskira ? bas me interesirat?
Тршко, и јас така велам...
Ама, на кој народ? Или, поточно, на која нација?

А она што те интересираТ, кој не рескира...
Ќе си ги чува гаќите, па нема да го натртат!

albanian_boy

pershendetje te gjitheve
Член од
14 април 2006
Мислења
252
Поени од реакции
10
ne e taka

a kazi mi ti na mene koja zemja prosperira pobrzo makedonija,albanija ili kosovo samo tolku baram od tebe ako si informiran vo Albanija na golemo se gradi ke bide i e mnogu poznata zemja za turizam sega vo evropa,kosovo ide samo napred ima nekoi podobri evropski standardi od makedonija sto gi ima.a nie vo makedonija kaj sme uste na dnoto sme be coveke ,pa gledaj kolku ima kradenje a lugeto si prosat sekoi 10 metri i posle albancite krivi se i muslimanite se krivi ma nemoj be decko,izgleda ti si zivees so predrasudi i letas mnogu ajde simni se dole vo zemja i razmisluvaj sto e problemot so makedonija koj sredstva i intrumenti treba da se prezemat za da se podobri segasnata kriza,da izlezeme od ovaa sostojba sto se naogame a i znam deka den po den ne ide na podobro tuku se na poloso ide ,kazi mi ti mene zosto nikoj ne gi vika nasite eksperti vo makedonija sto si ziveat bilo da se albanci ili bilo da se makedonci,zasto ne gi vikat da ja nosat ovaa mala drzava napred vo evropa ,mislam deka ovie nasive eksperti bi trebalo da se popametni od nasive politicari bilo makedonci bilo albanci,kazi mi sto mislis deka vo kosovo nema srbi,romi,i drugi nacionalnosti sto ziveat ama pak ide napred a ne nazad,vo albanija ima makedonci,grci i sto nema ama vidi ja albanija kaj otide samo ja falat vo evropa,i da te predupreduvam deka me vregas ne samo ti tuku i nekoi drugi vo forumot so toj zbor Albanec sto go koristite,izrazete se malku pokulturno,se nadevam deka nema da se povtori ok?pozdrav
ovaa e za karanxula

Член од
28 јуни 2006
Мислења
403
Поени од реакции
0
albanian_boy напиша:
a kazi mi ti na mene koja zemja prosperira pobrzo makedonija,albanija ili kosovo samo tolku baram od tebe ako si informiran vo Albanija na golemo se gradi ke bide i e mnogu poznata zemja za turizam sega vo evropa,kosovo ide samo napred ima nekoi podobri evropski standardi od makedonija sto gi ima.a nie vo makedonija kaj sme uste na dnoto sme be coveke ,pa gledaj kolku ima kradenje a lugeto si prosat sekoi 10 metri i posle albancite krivi se i muslimanite se krivi ma nemoj be decko,izgleda ti si zivees so predrasudi i letas mnogu ajde simni se dole vo zemja i razmisluvaj sto e problemot so makedonija koj sredstva i intrumenti treba da se prezemat za da se podobri segasnata kriza,da izlezeme od ovaa sostojba sto se naogame a i znam deka den po den ne ide na podobro tuku se na poloso ide ,kazi mi ti mene zosto nikoj ne gi vika nasite eksperti vo makedonija sto si ziveat bilo da se albanci ili bilo da se makedonci,zasto ne gi vikat da ja nosat ovaa mala drzava napred vo evropa ,mislam deka ovie nasive eksperti bi trebalo da se popametni od nasive politicari bilo makedonci bilo albanci,kazi mi sto mislis deka vo kosovo nema srbi,romi,i drugi nacionalnosti sto ziveat ama pak ide napred a ne nazad,vo albanija ima makedonci,grci i sto nema ama vidi ja albanija kaj otide samo ja falat vo evropa,i da te predupreduvam deka me vregas ne samo ti tuku i nekoi drugi vo forumot so toj zbor Albanec sto go koristite,izrazete se malku pokulturno,se nadevam deka nema da se povtori ok?pozdrav
ovaa e za karanxula
batka se toa e ok ama ajde vaka da se soglasime vo edno.dali na albancite neso im fali vo ovaa drzavicka osven dobra rabota.ubava plata,dostoen zivot?jas mislam deka niso ne im fali osven ova so go kazav.i vie kako i nie treba i vreme e da se svrtime kon otvoranje novi rabotni mesta,da ja zajakneme ekonomijata,da ima vrabotuvanje na mladite vednas posle 18 godini i se so e vo vrska so toa a ne samo nekoi crni misli da imame vo glavite kako na pr.golema albanija,ilirida,nov grb,razmena na teritorii i drugi raboti koi bea beleg za edno vreme koe pomina.

Попај

Буржоазија
Член од
10 јуни 2006
Мислења
699
Поени од реакции
9
15 Септември
15 Септември
15 Септември...........и се 15 Септември, тоа е најкатастрофална случка.

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Ако треба да изберам три најкатастрофални случки за Македонија, тоа би било вака, според тежината:
1. Војната 2001. Кој шо сака нека каже ама војна беше.
2. Признавањето на Тајван. Има ли потреба да коментирам?
2. Глупирањето 1999 кога имаше обид за демолирање на американската амбасада во Скопје како револт на нападот на НАТО врз Србија. Јес да беше нелегитимен, вон сите норми на меѓународното право, ама ние сме Македонци бре, не сме Срби.

Kajgana Shop

На врв Bottom