Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Член од
26 јули 2023
Мислења
42
Поени од реакции
24
Утре (како и секоја среда досега) се објавува најновата препорака на Fortune Finders. Досегашните даваат одлични резултати и покрај надолниот тренд на американската берза последниов период. Проверете на следниов линк:

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Утре (како и секоја среда досега) се објавува најновата препорака на Fortune Finders. Досегашните даваат одлични резултати и покрај надолниот тренд на американската берза последниов период. Проверете на следниов линк:

Кои се досегашните препораки?

Член од
26 јули 2023
Мислења
42
Поени од реакции
24
Кои се досегашните препораки?
Сервисот е достапен со претплата од 12 долари месечно (значи помалку од 3 долари по препорака) или 120 долари годишно. Препораките им се достапни само на претплатниците.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Сервисот е достапен со претплата од 12 долари месечно (значи помалку од 3 долари по препорака) или 120 долари годишно. Препораките им се достапни само на претплатниците.
Епа белки ти си ги видел претхоните, па сегани ги препорачуваш. Дај ми причина зошто би платиле?

Член од
26 јули 2023
Мислења
42
Поени од реакции
24
Епа белки ти си ги видел претхоните, па сегани ги препорачуваш. Дај ми причина зошто би платиле?
Не би било фер и кон луѓето што плаѓаат за сервисот, а и кон FF да ги постирам досегашните препораки (со образложенијата и анализите што ги праќаат). Можам да кажам дека од досегашното искуство, јас сум задоволен затоа што препораките им се најчесто фирми за кои не сум ни знаел дека постојат, а имаат огромен потенцијал за раст (и профит за мене како инвеститор). Мислам дека во моментов нема поента да се инвестира во акции на компании како Nvidia или Apple. Не дека се лоши фирми, но не можат да дадат некој посериозен принос што би бил значително поголем од, на пример, инвестирање во индекс фондови. Ми се чини дека пристапот на Fortune Finders
Автоматски споено мислење:

со нивните препораки е да ги најдат следните Nvidia и Apple.

Еве само два примера од досегашните препораки:

ASML Holding - единствената компанија во светот (ЕДИНСТВЕНАТА!) што ги прави машините со кои се произведуваат чиповите на Nvidia и други слични компании;
Crowdstrike - компанија што се занимава со сајбер безбедност.

Акции во Crowdstrike купив на денот кога ја пратија препораката (20 септември) и до денеска, за помалку од еден месец, имам околу 16% профит. А Crowdstrike допрва ќе расте и вистинските резултати ќе ги даде за 3-5 години.

/// Извинете за делењето на постот на два дела, од некоја причина се постираше додека куцав ///

Последно уредено:
Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Јас гледам дека лани сум ја купувал ASML на 440 евра.

Crowdstrike ja купив шпекулативно на цена околу 100 и ја продадов околу 150. Не верувам многу во неа.

Така да препораките се малку закаснати. ASML има сјајна иднина но не е единствена компанија. Canon од Јапонија прави такви литографски машини.

Ако некој сака да дознае врз основа на што ги вреднувам оценките од мојот (нашиот) модел кликнете на линкот:

Член од
26 јули 2023
Мислења
42
Поени од реакции
24
Јас гледам дека лани сум ја купувал ASML на 440 евра.

Crowdstrike ja купив шпекулативно на цена околу 100 и ја продадов околу 150. Не верувам многу во неа.

Така да препораките се малку закаснати. ASML има сјајна иднина но не е единствена компанија. Canon од Јапонија прави такви литографски машини.

Ако некој сака да дознае врз основа на што ги вреднувам оценките од мојот (нашиот) модел кликнете на линкот:

Мене ми беа нови компании што не ги знаев, затоа се израдував кога ги добив препораките и ги купив и ASML и Crowdstrike. Времето ќе покаже како ќе се движат во иднина и двете и дали препораките биле навремени. И јас не ги купувам сите препораки што ги праќаат FF, туку правам и свои анализи. Но, некогаш пријатно ме изненадуваат, вклучително и со последната препорака од оваа среда. Биофарма компанија за која не знаев дека постои, а која изгледа страшно потценета. Во последна фаза на испитување им се неколку лекови и големи компании како Alphabet започнуваат да влегуваат како инвеститори, иако биофарма баш и не е нивни домен. Ама нема да ти го кажам името на оваа компанија, затоа што сигурно веќе си ја купил пред година-две. ;)

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
1697807378393.png
1697807398250.png
1697807422722.png

Баба лажи трап не лажи.

CRWD ја имам купувано на IBKR и од таму можам да вадам историја ама многу повеќе време ќе треба да потрошам.

Член од
26 јули 2023
Мислења
42
Поени од реакции
24
Прегледај го приврзокот 394956
Прегледај го приврзокот 394957
Прегледај го приврзокот 394958

Баба лажи трап не лажи.

CRWD ја имам купувано на IBKR и од таму можам да вадам историја ама многу повеќе време ќе треба да потрошам.
Честито за заработката, ама сè уште мислам дека допрва ќе расте.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.311
Поени од реакции
2.373
Анализа на странски акции 3/4: $ZM

Акциите на Zoom сè уште се тргуваат за речиси 90% пониско од максималната вредност која ја достигнаа за време на пандемијата кон крајот на 2020 година.

Од тогаш па наваму, акциите се во континуиран пад, па само во последната година тие паднаа за дури 24%.

Дали тоа значи дека е време да ја додадете оваа акција во вашето портфолио?

Член од
6 декември 2017
Мислења
33
Поени од реакции
5
Дали има некој Акаунт на Trading 212. Како оди депонирање и повлекување на средства?

Член од
26 јули 2023
Мислења
42
Поени од реакции
24
Дали има некој Акаунт на Trading 212. Како оди депонирање и повлекување на средства?
Јас го користам Trading212. Депонирам со кредитна картичка. Провизијата што се плаќа не е голема, а поедноставно ми е отколку да одам во банка и да носам испринтани договори. Тој дел од процент и така ќе го вратам од заработувачката од продавање акции. Повлекувањето е исто без проблем, само првиот пат ќе мора да повлечеш на истиот начин на кој си ја направил уплатата.

Член од
3 мај 2021
Мислења
2
Поени од реакции
1
Лесно, можеш со картичка да си депонираш средства а можеш и преку банкарска транскација (wire transfer)
Досега немам повлекувано средства, но ко што можам да забележам можеш да повлечеш средства преку картичка ( до сумата колку што имаш внесено преку картичка) а за износ поголем од депонираниот со картичка треба да се повлечат преку банкарска трансакција

Kajgana Shop

На врв Bottom