Тргување со странски хартии од вредност и недвижности

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Па уште подобро е да земе акумулационен ЕТФ, дивидендите автоматски се реинвестираат, односно нема исплата на дивиденда и нема ни обврска за данок, па по 2 години нека продава и без обвска за капитална добивка.
Ова ми звучи ептен примамливо.
Ако не ви е тешко "сугестион" за некој таков акумулационен ETF по ваша оценка. Морам да признаам слаб сум во делот на анализите на ЕТФ па секој сугестион ќе ми е добредојден.

Благодарам однапред

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Па уште подобро е да земе акумулационен ЕТФ, дивидендите автоматски се реинвестираат, односно нема исплата на дивиденда и нема ни обврска за данок, па по 2 години нека продава и без обвска за капитална добивка.
*Dividends are taxable regardless of whether you take them in cash or reinvest them

#There is no free lunch in the stock market :)

Член од
1 октомври 2018
Мислења
386
Поени од реакции
787
Ова ми звучи ептен примамливо.
Ако не ви е тешко "сугестион" за некој таков акумулационен ETF по ваша оценка. Морам да признаам слаб сум во делот на анализите на ЕТФ па секој сугестион ќе ми е добредојден.

Благодарам однапред
Повели, имаш 1580 ЕТФ па сигурен сум дека ќе најдеш барем нешто што ќе те заинтересира.

*Dividends are taxable regardless of whether you take them in cash or reinvest them

#There is no free lunch in the stock market :)
Не секогаш и не стално.
Европските ЕТФ (UCITS), вообичаено домицилни во Ирска, дивидендите од компаниите кои ги поседуваат не мора да ги дистрибуираат до крајните сопственици како како што е случај со америчките пандани, па така тоа не предизвикува основ за даночење кај нас. Тие може да одлучат да ги реинвестираат на ниво на ЕТФ.

Еве пример iShares AEX UCITS ETF vs iShares AEX UCITS ETF (Acc) практично нема разлика во перформансите, доколку се реинвестирала дивидендата на ниво од 0% данок, што акумулациониот фонд го прави.

Член од
13 март 2013
Мислења
448
Поени од реакции
715
Добро, ама сепак е 15% и не плаќаш ништо на ујп, фондот сам си покрива и реинвестира. Кај VOO на пример имаш 30% данок на дивиденда, и плус 10% тука. А зборуваме за истиот фонд, СП500 практично

Еве и една споредба

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
Добро, ама сепак е 15% и не плаќаш ништо на ујп, фондот сам си покрива и реинвестира. Кај VOO на пример имаш 30% данок на дивиденда, и плус 10% тука. А зборуваме за истиот фонд, СП500 практично

Еве и една споредба
Во УЈП нема да ги видат реинвестираните дивиденди. Точно
Автоматски споено мислење:

Еве и една споредба
Чекај, уделите од CSPX кога ќе ги продадеш (а си ги чувал помалку од 2 години) веројатно подлежиш на capital gain tax во УЈП ? член 60

Последно уредено:
Член од
13 март 2013
Мислења
448
Поени од реакции
715
Во УЈП нема да ги видат реинвестираните дивиденди. Точно
Автоматски споено мислење:

Чекај, уделите од CSPX кога ќе ги продадеш (а си ги чувал помалку од 2 години) веројатно подлежиш на capital gain tax во УЈП ? член 60
Добро од то нема бегање. Ама јас го рачунам ова како лонг терм, не е фонд за трејдање

Член од
7 септември 2018
Мислења
297
Поени од реакции
402
"Gold is expected to trade at 1844.68 USD/t oz. by the end of this quarter, according to Trading Economics global macro models and analysts expectations. Looking forward, we estimate it to trade at 1779.15 in 12 months time."
commodity-gold@2x.png

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
Ај само потврда ми треба од она што го прочитав во претходните постови за даноците.

Ако инвестирам (не трејдам) и ги чувам уделите мин. 2 години, според моменталните закони ослободен сум од данок на капитална добивка?

Член од
9 септември 2020
Мислења
141
Поени од реакции
102
Ај само потврда ми треба од она што го прочитав во претходните постови за даноците.

Ако инвестирам (не трејдам) и ги чувам уделите мин. 2 години, според моменталните закони ослободен сум од данок на капитална добивка?
Да.

CecaXYZ

rookie
Член од
26 ноември 2022
Мислења
196
Поени од реакции
87
Се чувствувам тажно кога трошам толку многу енергија како да и платам на државата 10% данок, а таа истата, со закон го ослободи од давачки кон државата изведувачот на К8.
Дали веќе вреди да се дискутира дали аконтативно или на EoY, дали со losses или без нив ...? :(

Член од
16 јули 2021
Мислења
1.079
Поени од реакции
1.936
За МЕТА не треба истенирано око ниту било каков уникатен индикатор освен обичен 150 d moving average, long term trendline и секако истудиран стејџ анализис од Стан, за да се утврди дека Зак и МЕТА се наоѓаат во почетна фаза на нагорен тренд. Паметам дури тука кога смешно ја отпишуваа луѓево на дното некаде над 80$, тоа ми беше дополнителен знак дека ботомот е достигнат. Безмалку да не постои грешка на чартот во пресликување меѓу два поминати циклуса (двата квадрати подолу). Сето ова е од технички или емоушнал аспек како резултат на прогресот шо го гледавме од мета низ годините. Од фундаментална одредница дополнета со визијата на Зак имам направено можеби 50 анализи за оваа компанија и затоа ја чувам подолго време. Ова акција после 10 години од сеа ќе изнесува минимум 600 - 700$. Нека сведочи постот низ годините што следуваат.

Meta stock - market cycle .png

#Ја гарантујем за овог дечка :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom