Тргување со валути-FOREX

fenomen

Сезнајко
Член од
17 јули 2008
Мислења
387
Поени од реакции
51
Zdravo na site, jas sum nova vo forumov i posebno se iznenadiv koga vidov deka ima luge koi veke se bavat so forex. Jas do sega sum probala samo so virtuelni pari i nikako da soberam hrabrost da otvoram i vistinska smetka. Denes slucajno naidov na eden blog koj najavuva besplaten seminar za online trguvanje na 27 juli. Smetajki deka i Vas ke Ve interesira go spodeluvam blogot: http://ktafx.blog.mk/2012/07/05/seminar-za-online-trguvanje-na-berza/#.T_qRqgLRHn0.facebook
И, што бидна со семинарот.
Дали некој беше? Доколку е „да“ , нека сподели некое искуство.:confused:

Член од
15 август 2012
Мислења
10
Поени од реакции
2
Jas bi sovetuval sekoj koj saka da zapocne so Forex barem nekolku meseci da raboti na demo smetka, da oseti kako funkcionira pazarot. Potoa da napravi dobar plan na trguvanje i so kolku profit na mesecno nivo bi bil zadovolen (strogo da se vodi po toj plan). Mojata mesecna cel e od 5 do 10 %.
Eve eden predlog za denes ( Sell-GBP/USD)
Pozdrav :)

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Jas bi sovetuval sekoj koj saka da zapocne so Forex barem nekolku meseci da raboti na demo smetka, da oseti kako funkcionira pazarot. Potoa da napravi dobar plan na trguvanje i so kolku profit na mesecno nivo bi bil zadovolen (strogo da se vodi po toj plan). Mojata mesecna cel e od 5 do 10 %.
Eve eden predlog za denes ( Sell-GBP/USD)
Pozdrav :)
Кој си ти човеку? Ворен Бафет? Сорос?..... Ти си мечтаеш и кажуваш желбите за оној процент - профит на месечно ниво, или така ти се сонило, или....? Па тоа е од 60-120 на годишно ниво! Ако се земе профит на профит....му доаѓа уште повеќе!
Па види 50-60% профит на годишно ниво целат: Газпром, Exxon Mobile, Apple, Комерцијална Банка на Кина, Li Ning, Coca Cola, Samsung.... и уште 5-6 можеби и 10 компании во Светот!
На 20-30% годишен профит целат такви гиганти како Mercedes, Volkswagen.... и уште десетина-дваесет реномирани компани.
Сите останати у гс ке те бацат само 10% годишен раст да направат....
Така е и со средните фирми (не зборувам за Бафет Сорос и слични хоштаплери).... *муватори* од среден калибар познати како фондови, или банки.... кои мешетарат на разно-разни берзи па и на ФХ-берзата, во свое или во име на клиентите... Ништо повеќе од 10%... и тоа најуспешните!
А ти велиш 5-10% на месечно ниво! Ашколсун бре Горане....:)
Кажи ни ти овде на форумов како 10% да профитираме годишно, не ни кажувај како толку да профитираме месечно...
Вејк уп. Време е за будење!;)

Член од
15 август 2012
Мислења
10
Поени од реакции
2
Poleka, poleka covece!
Za zal nemozam da te ucam nemam tolku vreme ;) No... eve nekolku soveti

1) Ne koristi leverage poveke od 1:10
2) Ne rizikuvaj poveke od 5 % od svojot kapital vo otvoreni pozicii
3) Otvori edna pozicija ( podrzana tehnicki i fundamentalno ) i cekaj da dojde vo plus :) i ZATVORI
4) Trguvaj pred otvoranje na Njujorska berza ( skoro sekogas dolarot (y))
5) Ne koristi stop loss :)

corba666

Аполитичен промакедонски
Член од
3 април 2008
Мислења
266
Поени од реакции
55
Кој си ти човеку? Ворен Бафет? Сорос?..... Ти си мечтаеш и кажуваш желбите за оној процент - профит на месечно ниво, или така ти се сонило, или....? Па тоа е од 60-120 на годишно ниво! Ако се земе профит на профит....му доаѓа уште повеќе!
Па види 50-60% профит на годишно ниво целат: Газпром, Exxon Mobile, Apple, Комерцијална Банка на Кина, Li Ning, Coca Cola, Samsung.... и уште 5-6 можеби и 10 компании во Светот!
На 20-30% годишен профит целат такви гиганти како Mercedes, Volkswagen.... и уште десетина-дваесет реномирани компани.
Сите останати у гс ке те бацат само 10% годишен раст да направат....
Така е и со средните фирми (не зборувам за Бафет Сорос и слични хоштаплери).... *муватори* од среден калибар познати како фондови, или банки.... кои мешетарат на разно-разни берзи па и на ФХ-берзата, во свое или во име на клиентите... Ништо повеќе од 10%... и тоа најуспешните!
А ти велиш 5-10% на месечно ниво! Ашколсун бре Горане....:)
Кажи ни ти овде на форумов како 10% да профитираме годишно, не ни кажувај како толку да профитираме месечно...
Вејк уп. Време е за будење!;)
Еве ти начин да заработиш 10% годишно http://halkbank.com.mk/?ItemID=503FF30E44E3F74F8946AD82643E1843 а да не се тресеш.

Се сложувам дека не е форекс за секого ама оваа тема е за оние кои сакаат да дознаат нешто повеќе за овој пазар такашто не разбирам која е поентата со вакви и слични коментари.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Еве ти начин да заработиш 10% годишно http://halkbank.com.mk/?ItemID=503FF30E44E3F74F8946AD82643E1843 а да не се тресеш.

Се сложувам дека не е форекс за секого ама оваа тема е за оние кои сакаат да дознаат нешто повеќе за овој пазар такашто не разбирам која е поентата со вакви и слични коментари.
Поентата ми е да не се залетуваат премногу луѓево по *слатки зборови* и продавање фаљамфуртуси и м... за бубрези, те. приказни за месечен профит од 5-10%..... имаше во други времиња една Соња од Битола која ветуваше вакви профити на месечно ниво... знаеме како заврши и таа и иљадници кои и веруваа... Немам намера да изигравам некој ‘‘отрезнувач‘‘ на народот, но вакви текстови навистина ја вреѓаат сечијата, па и мојата интелигенција.... Единствено вистина за вложувањето на FX и на другите берзи е ова: 50 years ago 95% of traders lost and today the ratio still remains the same today .... тоа го има барем на десетина сајтови....Види, толкави се шансите за добивка и во кладилница, или во Епинал или Чери.... на кец у кец, или на покер на рулет или ајнц.... со еден збор коцка!
Како да подржам такво нешто!? Плус и полу-легално е вакво трејдање, како што реков предходно, бидејки законот забранува отварање сметки во странски Банки со цел трејдање или штедење...
Единствено што би подржал тоа е инвестирањето на нашата берза. Повеќекратна е користа од инвестирање на нашата берза.... а долгорочно сигурен сум дека ќе биде и профитабилна за инвеститорот....
Јас пак не ја разбирам поентата вакви текстови да не се критикуваат, те да се подржуваат!? Ке повторам по н-ти пат Dukeskpy, една од најреномираните банки кои се специјализирани и трејдаат за своите ВИП клиенти со најмалку 5 нули на контата кои им ги довериле па нагоре... Трејдери кои се можеби се најпрофесионалните и најпознатите во Светот на FX пазарот.... Истите тие неможат да направат поголем профит од 8-15% на годишно ниво последниве 3-4 години.... а тргуваат со милиони Евра Долари што ли да е.... имаат не про туку супер про трејдери, искусни образувани волци кои прошле и сито и решето... ама што да правиш Швајцарци се поглупи од нас ј-га! Ние сме најбољи у Свет!

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Poleka, poleka covece!

3) Otvori edna pozicija ( podrzana tehnicki i fundamentalno ) i cekaj da dojde vo plus :) i ZATVORI
Нити можеш ниту имаш што да ме учиш мене или било кој.... Со 2 поста на Кајганава можеш само демагогии за профити од 5-10% на месечно ниво да продаваш којзнае со која причина!?

F

FARANG

Гостин
Poleka, poleka covece!

lol aj postiraj pak za godina dena ovde i kazi ni kolku si zarabotil... Care so ova sto go napisa ti davam 2-3 meseci maksimum da izgubis se sto imas. 5%? Bravo batka, pohrabar si od brokerite na bankite vo Cirih i HK koj rabotat so 1-2% rizik a oni se market setters so half a yard, yard, yard+ tranzakcii i cesto branat drzavni pozicii. Pa uste ne koristi stop loss i prvo vezbaj na suvo lol... 3 meseci maks za tebe.

Ako si tolku dobar eve ti eden korisen sovet. Pozajmi pari od nekoj lihvar na 2-3% kamata mesecno. Imas 2% kar odma. Samo pazi da ne ostanes bez race.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Во основа Фаранг и Др. Змиго се во право...
Мое искуство...тргувам на форекс од 2004 а со тргување на берзи се занимавам веќе 13-14 години. Треба сериозно знаење и искуство најдобро е веќе да има завршено некое образование до областа на економијата и бизнисот.
На Форекс обично користам Х2 левериџ но знам додуше многу ретко и со мал процент од портфолијото и до Х5 да одам тоа е најголем ризик кој е прифатлив за мене. Тргувам со мои пари дел ми е пензискиот фонд дел нешто од наследство и семеен фонд. За овие години во просек вадам окулу 15-20% годишно. Но се учи се направив во 1999-2000 година на дот-ком меурот +50% за следната да изгубам исто толку. После секоја година имав по 10-20% се до 2007 кога очекував крах но малку прерано се префрлив во УСД и шортови на акции со што изгубив едно 10-20% но 2008 иако за многу беше лоша за мене беше одлична бев во плус 40%. После поуката од крахот од 2000-2001 и на кисело млеко ќе дуваш. 2009 на 0% си останав 2010 и 2011 бев по плус окулу 20%...Оваа година сум окулу +10% сега за сега...
Од Форекс парови шорт моментално сум на ЕУР/УСД и ЕУР/ЈПЈ и некој УСД кеш...други позначајни позиции ми се лонг SPY GLD SLV MOO и REM и некои американски акции. Инаку на пик ми се европски акции ми изгледа дека има доста потенцијал таму ама ќе видиме малку како се движат. Да и Македонски Акции се доста атрактивни Др. Змиго! Само малку ми се напорни бидејќи нема електронско тргување па мораш по телефон или лично...за човек кој неживее во МК не баш најпрактично.
Инаку тие акронимите горе се ЕТФ за Американски акции злато сребро земјоделие и Американски Хипотекарни Недвижнини ако некој го интересира.
Ако некој сака совети за Форекс нека пише ама да знеа дека не сум деј трејдер обично тргувам еднаш во 2-3 месеци ако се укаже шанса.
Сега за сега ОК е лонг на УСД ама многу многу внимателно ми мириса дека е при крај тој тренд.
Инаку ако очекува некој константно секоја година над 50% или 5-10% месечно за 1-2 ќе си го изгоре портфолиото...
Мене ми требаа 5-6 години на научам како да вадам 20% константно и сепак некогаш ќе се изгореш.
Инаку понекогаш користам трелинг стоп лос а понекогаш фиксен стоп лос...Но и стоп лос е малку глупа работа за време на флеш крешот oд 2010та за влакно ќе ми се тригерираше стоп лосот и ќе изгубев доста пари. Но ако немаш стоп лос ти треба доста дисциплина и самоконтрола. Така да внимателно и со нив знаат да се меч во две острици.

F

FARANG

Гостин
Acme ti si INVESTITOR. Prestpostavuvam zaposlen si i znaes kako e da se napravi $1000 ili $10 000. Razmisluvas i investiras na dolgi stazi. Ne zivees od ova i iako nekes da gubis sigurno mirno spies i koga si malku vo minus. Na kraj kraeva tvojot leverage ili gearing e relativno mal vo porizicnite pazari. Najverojatno zatoa ne si tolku uspesen ko Goran gore ;)

Ne zboram ni jas od pamet i ni najmalku nesakam da popuvam deka luge ne treba da investiraat na razlicni nacini. Jas po profesija sum bankar i nad 10 god imam raboteno za najgolemite banki vo Australia. 4 god na trading desk, posle toa 2 god kako day trader vo HK so sopsteven kesh i toa vo drustvo/firma so dosta iskusni luge. Se pravat pari ama ne e bas taka prosto ko sto misli narodot ovde. Za zal FX e sega in pa kako sto go lazea nardot na vremeto so nekoj drugi trakatancii property investment, time share itn sega go lazat so FX samo sto blagodarenie na internetot sega lovat na sekade.

Na goranfx i drugite im pozeluvam mnogu sereka samo treba da svatat deka NAJBITNATA rabota vo fx trading e information flow/deal flow, the big money orders from Zurich, NY, Hong Kong, Tokyo. Samo ako gi imas tie informacii ke pravis golemi pari mesecno sekoj mesec. Ako gi nemas, kolku sakas ti analiziraj na krajot FX e kako frlanje paricka ke ide ili gore ili dole - petka glava. I taka se pravat pari ama za toa treba da si programiran mnogu porazlicno od ona nie balkancite sto sme. Nie u princip sme inaetcii i sakame sekogas da sme vo pravo. Vo day trading ke bides vo pravo samo pola od vremeto. Moznosta za brz izlez preku stop loss e i te kako bitna a treba da si cool koga ke si pozitiven da iscekas pred da zatvoris. Ona sto goran go kazuva e totalno sprotivno. Toa mu e zatoa sto veslal na suvo nekolku meseci na demo smetka i najveojatno ostvaril nekoj profit tamu oti pocnal so 50 000 demo dolari a sega so del od toa ke vidi deka ne e bas se taka. Ne osetil kako e koga vistinski pari se na linija. Ako ne smeni kako razmisluva ke ja oseti mokta na pazarot MNOGU brzo.

Vo sekoj slucaj so sreka, daj boze da gresam.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
I jas ne sakam da se pravam pametna...trguvanje na Forex mi e poslaba strana i ne go razbiram tolku pazarot. Povekje sakam akcii commodities i real estate...so opcii i drugi poslozeni instrumenti ne trguvam bidejki ne gi razbiram dovolno. Momentalno najvekje sum po commodities i real estate. Posebno mi e se omileni REIT ETFs i home builders. REIT davaat prekrasni dividendi 11-12% godisno! Cenite na RE se padnati a rentite se suste realtivno visoki taka da imaat odlicen rent yield plus i rekorno niski kamati na mortgage od samo 3-4%! No ova e samo vo Amerika. Australija i Kanada ne pipkam tamu e izgor. REIT isto se prekrasni e isto kako da imas RE samo bez glavobolkite za odzuvanje i drugi gluposti plus se i mnogu polikvidni. Isto mnogu sakam commodities metali i hrana. Od FOREX najdobri vi se CAD AUD i NZD se razbira i RMB ako se dokopas nekako do niv. USD i JPY e samo momentalno dobar trejd na dolg rok ne gi biva ni za TPaper. Inaku sum redovno vrabotena i na kraj pamet ne mi e da dadam otkaz i stanam dejtrejder odvratna rabota e toa. Vaka samo si imam dopolnitelen soliden prihod plus i debel penziski fond. Farang e vo pravo... berzi obicno ednas nedelno gledam vo petok ili cetvrtok i ako mislam deka e OK stavam pozicija ako ne samo si cekam. Na primer ne sum promenila pozicija vo poslednite 3-4 meseci sega za sega OK mi odi godinava i nema potreba za nekoja posebna promena letovo bese tapa na berzite mnogu slab volumen i dvizenje... podobro na more ili planina od kolku na berza.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Читав за Ворен Бафет моментално е број 2 човек во светот има окулу 60-70 милијади имот. Инвестира од 1967 (80+ е сега) годишно во просек вади окулу 30%. Инаку просек на инвеститор во последниве 50 години е окулу 13-14% значи секој кој прави над тоа треба е среќен. Над 20% веќе треба да се прашува дали е генијалец или е на среќа работи а над 30% е веќе чиста среќа.
Инаку за да имате поим колку многу е 30% годишно тоа е ако почнеш само со 10000 долари за 45 години станат 1.5 милијарди.

Член од
20 септември 2011
Мислења
70
Поени од реакции
43
Гледам и се чудам: на сите ви тргна математикава со процентите. Како шо стојт работава милјардериве не можат да се збогатат за повеќе од 15-20% на годишно ниво, посиромашните уште помалце. Ние обичниве смртници шо ќе прајме тогаш? ќе ни треба најмалце по 50 години за да се обогатиме а ? :(
За волја на вистината, во бизнисот не секогаш 2+2 = 4. Има нагли растови и паѓања. Никогаш не можеме да даваме фиксни проценти на заработка на месечно или годишно ниво. Тоа е така зошто одредена година може да биде многу плодна друга не, во некој месец да оствариме добивка додека во следниот голем пад. И во светот одредени богаташи пропаѓаат додека нови се издигнуваат на сцена...Тука мислам дека има значително поместување од процентите кои ги спомнувате. Мое мислење е дека големите богаташи не сакаат да ризикуваат многу со својот огромен капитал, но сепак и кај нив не можеме да дадеме фиксни проценти на можна заработка и тоа да ни послужи како наш ориентир а уште помалку како горен лимит на можна заработка пресметано во проценти.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Читав за Ворен Бафет моментално е број 2 човек во светот има окулу 60-70 милијади имот. Инвестира од 1967 (80+ е сега) годишно во просек вади окулу 30%. Инаку просек на инвеститор во последниве 50 години е окулу 13-14% значи секој кој прави над тоа треба е среќен. Над 20% веќе треба да се прашува дали е генијалец или е на среќа работи а над 30% е веќе чиста среќа.
Инаку за да имате поим колку многу е 30% годишно тоа е ако почнеш само со 10000 долари за 45 години станат 1.5 милијарди.
Немој да кажуваш дезинформации... не е 1,5 млд, туку 1,341.068,167.- ха-хахаха
се зезам... ете пресметав, страшна работа со процентиве!
Инаку како тоа просек на инвеститор во последниве 50 г е 13-14%.... тоа годишно или? Јас пак најдов податок за *профитните* инвеститори во последните 50 години.... 50 years ago 95% of traders lost and today the ratio still remains the same today . можеби мислиш просекот се однесува САМО на оние 5% кои добиваат и е во износ 13-14% профит на год ниво!?

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
Немој да кажуваш дезинформации... не е 1,5 млд, туку 1,341.068,167.- ха-хахаха
се зезам... ете пресметав, страшна работа со процентиве!
Инаку како тоа просек на инвеститор во последниве 50 г е 13-14%.... тоа годишно или? Јас пак најдов податок за *профитните* инвеститори во последните 50 години.... 50 years ago 95% of traders lost and today the ratio still remains the same today . можеби мислиш просекот се однесува САМО на оние 5% кои добиваат и е во износ 13-14% профит на год ниво!?
Податоците се за професионални портфолио менаџери на годишно ниво. А тоа 90-95% дека губат најчесто се однесува за дејтрејдери. Правеле некое истражување на некоја компанија за дејтрејдинг и од таму добиле податоци дека окулу 90% од трговците за 1 година одат во банкрот.

Kajgana Shop

На врв Bottom